2 augusti 2014

Äntligen kan hemligheten avslöjas

TRE Räkna biffarna som ligger på grillen du. En till min Per, en till min husse och en till Sverker. Det är vad man gärna vill tro, men hur gick det?

Det var till min Per jag skulle åka till igår eftersom han hade namnsdag. Bara för att det skulle bli en överraskning, så kunde jag ju inte säga något i förväg. Men nu kan hemligheten avslöjas.

Efter en lång och äventyrlig (vi passerade Mjölby) resa, kom vi till min Per i Mantorp. Vi var utrustade med tårta och grädde. Den var god.
Per var utrustad med köttstycken och potatis och grönsaker och sallad. Köttet var godast. Jag fick kött av min Per. Husse snålade som alltid.
Lucy låg som vanligt och tryckte under soffan i TV-rummet. Hon är livrädd att husse ska henne tillbaka till oss. Självklart vill hon inte lämna min Per. Det skulle inte jag göra heller, om jag fick chansen att stanna.
Fast å andra sidan behöver ju min husse någon med en fast tass som ser efter honom.

Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

LOVANDE När min Per börjar skära upp sin biff i småbitar, då vet jag vad som väntas. Biff till Sverker, är vad det betyder.

RÄTT Vad var det jag sade? Naturligtvis hade jag rätt. Min Per kan man alltid lita på. Tänk att det alltid blir en rejäl fördisk hos min Per, men aldrig hos min husse.

ONÖDIGT Om nu den franska kattan under soffan inte vill äta upp sin mat, varför då sätta upp den på bordet? Det tycker jag är en onödig åtgärd. Jag hade lätt kunna tömma det fatet.

KVAR Jodå, Lucy, den före detta franska kattan och gatflickan från Toulouse, låg fortfarande kvar under soffan. Nu har hon legat där en månad snart.

PROMENAD Det är mycket bättre att gå ut med min Per än min husse. När jag går med min Per, så får jag undersöka allt som är värt att undersöka. När jag går med min husse så rycker han i kopplet på ett väldigt irriterande sätt.

MÖTE Under vår promenad så mötte vi den här krabaten. Ganska ointressant typ tycker jag, men min husse tyckte tydligen att man skulle ta en bild.

En ny hemlighet jag inte avslöjar


ÄVENTYR Snart ska jag ut och åka bil igen. Det är om bara några timmar. Vart jag ska åka, tänker jag inte avslöja, men det ser ut så här ungefär. Jag tänker inte heller avslöja vem jag ska möta. Jag kan säga så mycket som att hon har varit i Frankrike i en månad med sin kusin och att hon är intresserad av djur i diken. Hennes, det är en hon, namn börjar på A och slutar på S. Nu säger jag inte mer eftersom allt måste hållas hemligt.

Dagens ord på livets vägEn pojke på en bondgård ser ett flygplan uppe i luften och längtar bort. En flygplanspassagerare ser bondgården … och längtar hem.


Sverker
(2000–)

1 augusti 2014

Detta är mycket hemligt

HEMLIG Här ser du en västgötaspets som kan bevara hemligheter. Jag tänker inte avslöja något, vad jag ska göra idag. Inte ett enda ord!

Om du tar fram din almanacka och slår upp den 1 augusti, så ser du att min P-r har namnsdag idag. Detta föranleder mig att göra lite saker, men det är synnerligen hemligt, Jag tänker inte avslöja något.

Om till exempel någon har namnsdag, så kanske man bakar en tårta för att överraska. Jag tänker inte avslöja vem som har namnsdag idag (=min Per) och jag tänker inte heller avslöja om vi ska baka en tårta. Eller kreera en tårta, är väl rättare.
Om det var så att ett namnsdagsbarn bor på en främmande ort, till exempel Mantorp, så kommer du aldrig kunna dra ur mig om jag tänker åka dit med tårtan som kanske, kanske inte, är nybakad snart.
Sedan är ju frågan att om det skulle råka finnas en fransk katta dit jag kanske ska åka, är då kattan i trappan eller under soffan.
Men allt detta är ju bara spekulationer. Eftersom allt är hemligt, så kan ju inget bekräftas – eller förnekas.
Hoppas bara att jag får rikligt med fördisk hos min Per.

Hej så länge
Sverker

Leg. hemlig

TÅRTA Om till exempel någon hade namnsdag idag, så kunde man ju till exempel baka en sådan här tårta och åka med den till ett ställe som till exempel kanske heter Mantorp.

PROMENAD Rent hypotetiskt skulle det kunna se ut så här när jag tar min aftonpromenad i kväll. Men jag tiger som muren.

KATTA Huruvida jag har för avsikt att träffa på en katta idag eller inte, tänker jag inte skriva ett enda ord om. Inte heller tänker jag publicera någon bild på den kattan som jag i så fall skulle stöta ihop med.

Dagens ord på livets vägIdag är det på dagen ett år sedan min Per hade namnsdag – tycker du att vi ska fira det på något sätt?


Sverker
(2000–)

31 juli 2014

Nya fasor väntar mig nästa vecka

PLÅSTER Ska de sätta på mig plåsterlappar, så hoppas jag att jag får ett rött som förra gången. Det är snyggast tycker jag. Det byttes senare ut mot ett vitt. Det tog jag av mig i bilen.

Igår fick jag besked om provet de tog från min lever i Jönköping. Det var en godartad knöl som växer på min lever. Nu är det dessvärre så, att den växer väldigt duktigt, så den bör skäras bort. Men det är inte det värsta.

Nästa onsdag är det jag som ska till djursjukhuset i Jönköping igen. Då ska jag opereras i levern. De ska ta bort en knöl. Sedan ska de dessutom ta bort en sten i urinblåsan. Jag får faktiskt erkänna, att jag kan ha fått i mig lite småsten när jag dricker ur vattenpölar. Fast det är inte det värsta.
Jag ska vara i Jönköping redan klockan sju på morgonen på onsdag. Det innebär att jag inte får min skönhetssömn och ännu värre inte min frukost.
Fast det värsta vet du vad det är? Jag ska badas först. Jag har badat stup i kvarten sen jag började åka till Jönköping. Tror de att jag är en tvättbjörn?
Fast jag fick ju ett eget badlakan förra gången jag var där. Ett brunt.

Hej så länge
Sverker

Leg. patient

OROSMOLN Mörka moln hopar sig över mitt sjukhus i Jönköping. Jag hoppas att det inte är ett dåligt tecken. Fast jag tror nog att operationen ska gå bra. Jag är ju så stark och duktig. Bara de inte rakar mig på magen igen, nu när jag har fått lite fjun efter förra hårborttagningen.

Dagens ord på livets väg
Jag är inte schizofren, men jag har rätt kul ihop.


Sverker
(2000–)

30 juli 2014

Jag bor omgiven av kriminella element

GÖMMA Ska en hederlig medborgare, som jag, vara tvungen att gömma sina ben för att inte husse ska ta in dem, eller att de ska stjälas av någon rövare? Nej naturligtvis inte, men så illa är det.

Det är inte lätt att bo där jag bor. Runt omkring mig vimlar det tjuvar, rövare och banditer. Att gömma sina ben här på ett säkert sätt är inte lätt. Inget får vi ha ifred.

Ta till exempel mina körsbär, som husse så gärna vill ha. Hur var det med dem i år igen? Jo, när de var färdiga att plockas så var de slut. Tjuvaktiga fåglar hade frossat i körsbärsträdet på de nästan mogna bären.
I skogen ränner det omkring hundar utan koppel, har jag hört. All nektar som mina blommor så förtjänstfullt har producerat stjäls av tilltufsade slagskämpar till fjärilar eller feta humlor.
Till och med växterna verkar vara minst sagt kriminella. Jag tror att de har tagit anabola steroider. Annars hade de inte vuxit så mycket.
Min fina kirskål skövlas av horder med kriminella hargäng.
Över allt ihop sitter en spionerande kråka på skorstenen. Vem är det som betalar honom? Är det FRA, eller är det en främmande makts underrättelsetjänst?
Jag tror mig veta att Tranås är centrum för Europas banditer. Särskilt min tomt.

Hej så länge
Sverker

Leg. hederlig

GRÖNA Alla vet att tomater är röda. Mina tomater har dock tagit olagliga substanser, som gör att de är gröna. Detta gör dem näst intill obrukbara.

TILLTUFSAD Inte ens min nektar får jag ha ifred. Rätt vad det är kommer det sådana här tilltufsade tjuvar och stjäl allt som blommorna har producerat. Skadorna på vingarna tyder på att det är en riktigt farlig slagskämpe.

ANABOLA Varför skulle paprikan växa upp till taket och min Agnes basilika bli meterhög. Om det inte var så att de hade tagit tillväxthormon?

SPION Det är inte första gången kråkfåglar används som spioner. Jag säger bara Hugin och Munin som spionerade åt Oden. Jag undrar vem kråkan på min skorsten spionerar åt?

GÄNGKRIMINALITET Det kan se ut som om haren rakt utanför mitt fönster är ensam, men det är den inte. Rätt var det är så kommer ett gäng av dessa kriminella individer in på min tomt. Väl där, ger de sig i kast med att skövla mina fina kirskål och maskrosor som finns lite överallt i trädgården.

LÖS Det springer en lös maskerad hund i skogen året runt, har jag hört. Detta är ju förbjudet, som alla vet. Jag undrar så vem det kan vara och vem som är hundens husse. Fegt att maskera sig!

Dagens ord på livets vägJag tror att brott lönar sig. Bra arbetstid och många resor.


Sverker
(2000–)

29 juli 2014

Vädret lockade oss till Ola i Väderstad

OLA Ola i sin nya lokal. Om man skäller i grejen till vänster, så kan det låta mycket mer. Det går också att spela in och ha det på skiva. Vem som helst kan komma och spela in själv, om man bara pratar med Ola först. Hade jag Sverkerskall inspelat, kunde det avlasta mig att vakta huset.

Igår var det väldigt mycket väder. Sålunda var termometrarna nästan fulla. De visade över 30. Så de rann nästan över.
Om det är så mycket väder, så kan det vara lämpligt att åka till Väderstad. Där bor Ola och Ewa, så då kan man glädja dem med ett besök också.


Resan ända till Väderstad gick utmärkt. Bilen var behagligt kall, men jag längtade förstås efter att få komma fram.
När vi kom till Ola, så visade det sig att jag hade fått en egen vattenskål. Det uppskattades mycket. Hönsen, jag hade sett fram emot att valla, hade träffat en räv, så de fanns inte kvar. Så kan det gå till i Väderstad.
Först tittade vi på Olas nya fina lokal, där man kan spela in, ha pub, fotograferas, festa eller kanske ha en liten allsångskväll. Vad vet jag. Till skillnad från husse, så är Ola väldigt duktig och händig.
Fast en stor miss hade han gjort. Han hade köpt fikabröd, men inte till mig. Tror han inte att jag hade orkat med lite godsaker?
Husse och Ola satt och språkade länge och väl. Vi avslutade besöket med att titta i Olas butik. Där kan man köpa gitarrer, trummor, trumpeter, pianon och massa annat det går att spela på. Dock fanns det inget euphonium, vilket gjorde min husse besviken.
Ola var dessutom vänlig nog att spela och sjunga för mig. Det gör aldrig vare sig min husse eller min Agnes.
Fast Lucy fräste åt mig en gång första gången jag träffade henne.

Hej så länge
Sverker

Leg. besökare

ORÄTTVIST I Väderstad finns ett fint konditori, som har vunnit massa priser. Där hade Ola köpt säkert gott bröd, men bara till sig själv och husse. Stackars Sverker blev utan, när husse satt och njöt.

EWA Ewa gick precis när vi kom. Hon skulle ut och åka tåg. Det tycker jag hon är värd. Hon är nämligen tågvärd. Först hade hon satt fram en vattenskål till mig. Det var snällt och omtänksamt.

HUMLOR Bland Olas lavendel finns det massor med humlor och en och annan fjäril. Ola och jag beskådade de små flygande sakerna, fast på bilden ser du bara Ola och lavendel.

SÅNG När vi var inne i Olas affär, Florhed.se heter den, så sjöng Ola för mig. Dock framförde han inte den visan som handlar om mig (Du är den vackraste jag vet), men han hittade på en egen sång bara till mig. Det var snällt. Den var så bra så jag hoppade i takt. Det är därför jag är suddig på bilden.

PIANO Ola har massor med pianon också. Han var snäll nog att demonstrera för mig hur de låter. Det lät bra, även om det lät lite tyst. Förr lät pianona mer, kom jag ihåg.

Dagens ord på livets väg
Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig stämma en gitarr.


Sverker
(2000–)

28 juli 2014

Med inspiration från STV

NYTT Detta är ett tekniknaturvetenskapligt program som heter ”Hur humlor landar på solrosor”. Du kanske ser humlan som är på väg in för landning. Detta program är alldeles nytt, men kommer att köras i repris åtta gånger den närmaste veckan. Sen kan programmet plockas fram nästa sommar igen.

Jag har sett på TV i sommar. Har du? Har du gjort det, har du kanske sett att SVT sänder kanske fyra timmar med nya program på sina fyra kanaler. Resten är repriser. Man misstänker att de som bestämmer på TV är mutade av Netflix och dyliga.
Idag tänkte jag att jag ska göra likadant som SVT gör, fast på min blogg.
Det är bara att titta på bilderna och njuta.


Hej så länge
Sverker

Leg. tablåexpert

NYTT ”Hunden vid den sneda sjön” är ett filosofiskt program med djupa tankar. Billigt att producera med bara en kamera. Sevärt – javisst. Djupa tankar – javisst. Klart det blir ett bra program, eftersom jag är med. Kan också repriseras hur många gånger som helst.

REPRIS ”Löjlig fransk katt i snö” är ett humorprogram. Vi får följa den franska kattan, när hon försöker promenera i snön utan att sätta ner tassarna. Kan ses om och om igen.

REPRIS ”Koppla av med Sverker” är ett halvtimmes program där man får se mig ligga och sova i tv-soffan under tiden husse tittar på repriser.

REPRIS ”Med Sverker och min Agnes i svampskogen” är ett naturprogram där vi ger tips till både erfarna och nybörjare. Vilka svampar du ska plocka till exempel.

REPRIS ”Posera framför kameran” är lite av ett foto- och mode program. Jag lär ut hur du ska posera på ett avslappnat och naturligt sätt, som på bilden.

REPRIS ”Arbeta i EU”, lär ut på fantastiskt sätt hur du skaffar arbete ute i Europa. På bilden ser du mig vakta en husbil i Toscana i Italien. Programmet är visserligen 10 år gammalt, men eftersom det var dyrt att göra med resan och allt, så är det lämpligt att köra det minst fem gånger per år.

REPRIS ”Frankrike – vinlandet”, är en inblick i det komplicerade vinlandet Frankrike. Olika distrikt och vin som kittlar i nosen. Naturligtvis provas de olika vinerna av en verklig expert – Sverker.

Dagens ord på livets väg
Det finns grå sparv och grön sparv. Grön går inte att bota.


Sverker
(2000–)

27 juli 2014

Skräckbilder från min Agnes i Frankrike

OTÄCKT Du ser ju själv hur den otäcka katten har brottat ner min Agnes. Jag hoppas att hon klarade sig något sålunda helskinnad från den hemska attacken. Det verkar som hon har fått tag i katten, så hon kan hålla den tillbaka. Agnes påstår att det är Annijas katt, men det skulle inte förvåna mig om katten blir ännu ett hemsläp, som jag får ta hand om.

Jag visste att jag inte skulle skicka iväg min Agnes till Frankrike. Jag har en längre tid efterfrågat bilder, så jag kan se hur hon har det.
Igår kom det bilder och det var inte roligt att se, kan jag lova.


Uppenbarligen har hon det inte lätt. Jag förstod redan från början att det skulle bli svårt utan mig. Dessutom har hon bara bott i Toulouse i tre år, så hon är ju på helt främmande mark. Som jämförelse har jag bott i Tranås i 14 år.
Ska min Agnes gå ut på stan, så måste hon maskera sig som hennes farmors syssling Greta Garbo alltid gjorde. Att bli igenkänd i Toulouse är tydligen farligt för min Agnes.
En gång var hon tydligen tvungen att fly upp i bergen, för att undkomma – ja vadå?
Som tur är har hon med sig sin kusin Matilda. Det är en präktig flicka, även om hon bor i Stockholm.
Fast den otäckaste bilden av alla, är den där min Agnes ligger attackerad av en stor fransk katt. Jag vet hur franska katter är. Jag känner Lucy.
Nej Agnes, Jag är riktigt orolig. Du skulle ha stannat hos din Sverker.

Hej så länge
Sverker

Leg. rapportör

MASKERAD Ska min Agnes gå ut på stan, så gäller det att maskera sig som Grata Garbo. I Toulouse går hon inte säker. Det gör nog ingen. Fast det är klart att det är avskräckande att hon är en blond flicka.

UTSIKT Min Agnes var tvungen att gömma sig bland bergen i Pyrenéerna. Den här mediokra (=urdåliga) utsikten hade hon där. Husen är gamla och inte en sjö i sikte. Bara kullar överallt. Men det är skönt av hon skyddas av ett fängelsestaket.

SÄLLSKAP Enligt uppgift togs denna bild innan Matilda och min Agnes steg på flygplanet. Nu undrar jag om Agnes har tappat bort sin lilla kusin. Jag har inte sett henne på fler bilder.

SAFT Eftersom min Agnes åkte till Toulouse för att plugga franska, så är det bra att hon bara dricker saft. Den här saften heter Candy i förnamn och Crush i efternamn.

Dagens ord på livets väg
Du kan inte tänka på ingenting.


Sverker
(2000–)