2 maj 2015

Hälsosammaste sättet att börja en dag

RASK Du avverkar din morgonpromenad med raska och bestämda steg. Annars kanske maten som står och väntar på dig i köket blir förstörd.

Jag får ofta höra, med all rätt, att jag ser stilig och pigg ut.
– Hur bär du dig åt Sverker, frågar ofta folk som jag träffar mig.
Svaret är enkelt. Jag börjar min dag på rätt sätt.


Först väcker jag min husse så att han kan gå och hämta sin tidning, precis när den kommer cirka 05.37. Jag ledsagar honom ut för att sedan gå och lägga mig igen.
Ett par timmar senare, så kommer det viktigaste: morgonpromenaden och frukosten.
Du kan inte äta tillräckligt mycket, om du inte först har berett plats för maten i magen.
Morgonpromenaden ska vara lagom lång. Inte för lång. Tänk på att frukosten väntar där hemma.
Inte heller för kort, eftersom du måste få fart på magen. Korta rundan är den bästa för ändamålet.
Glöm inte att kontrollera om det har kommit några millimeter. Har det gjort det, så får du akta tassarna så de inte blir för blöta. Idag hade det kommit många millimetrar. Då får du hålla dig mitt i stigen. Det kan till och med finnas en risk att du kan bli blöt om magen, om du ger dig ut i den spirande vegetationen.
Håll högt tempo under promenaden. Maten där hemma kanske förstörs annars.
Säkert kommer du hem ett tag före din slöa husse. Då kan du passa på att kontrollera att Stig har klippt gräset. Du kan också kontrollera om husse ljög. Det gjorde han förstås. Inte ett strå fanns det i de nakna mullvadsfläckarna.
När husse så småningom dyker upp, så gäller det att skynda sig till köket så fort han har öppnat dörren.
Låt dig väl smaka av din goda frukost. Nu är det dags att sova en stund.
Så ska en början på en perfekt dag se ut, om du vill bli lika stilig och pigg som jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. hälsoprofet

MILLIMETERKOLL Börja med att titta hur många millimetrar det har trillat ner. Är det så här många, så riskerar du att bli blöt. Jag manar till försiktighet.

MASSOR Med tanke på att min husse tömde ut 26 millimetrar i går kväll och att det har kommit 18 nya, betyder det att det kan vara obehagligt blött efter vägen. Bra att veta i förväg.

MITTEN Inga extrasvängar ut i terrängen när millimetrarna har forsat ner. Håll dig i mitten på stigen!

BRÅTTOM Nu börjar jag närma mig min mat och då kan det vara lämpligt att sätta in slutspurten.

FÖRSIKTIGT Du får inte ha så bråttom, så att du plaskar ner rakt i vattenpölarna. Uppsök det torraste stället att gå på. Gräset är blött, men alternativen är vattenpöl eller geggig stig.

LÖGN Bara det kommer några millimetrar, så börjar gräsfröna gro, påstod husse när han gick och sådde häromdagen. Så här ser det ut 44 millimetrar senare. Husse ljög igen. Nu kom lögnaren och det blir dags för frukost.

Dagens ord på livets stig

Det är endast den dumme som städar – genier som jag behärskar kaoset.


Sverker
(2000–)

1 maj 2015

Tranås firar Evan och Emily med musik och tal

MUSIK För att fira Evan och Emily marscherade både Tranås Musikkår och Frälsningsarméns Musikkår gemensamt idag. Alla vill hylla husses barnbarn.

Tänk att idag är det Evans och Emilys födelsedag. Tidigt på morgonen var hela Tranås på benen för att fira husses barnabarn. Detta trots att de bor i Seattle. Så viktiga är de. Musikkårer spelade, flaggor hissades och det hölls tal av min granne, kommunfullmäktiges ordförande.

Jag, det är verkligen en stor dag idag. En bemärkelsedag i dubbel bemärkelse eftersom både Evan och Emily fyller 14 år. Att de fyller samma dag, kan bero på att de är tvillingar. Med varandra dessutom. Jag är lika gammal ett tag till. I juni blir jag ett år äldre.
Naturligtvis vill jag fira dem i Seattle. Jag vill nämligen smaka på tårta från Amerika.
Fast det är en sak jag kan trösta mig med. De kommer hit i sommar. Det ska bli roligt. Jag har inte sett dem sedan 2010. Då var vi alla mycket yngre, fem år närmare bestämt.
Jag ber att få instämma med alla andra i Tranås:
Hurra hurra, hurra, hurra för Evan och Emily idag på deras födelsedag!!
Jag hoppas ni får mycket tårta och många presenter.
(Jag hoppas att husses son, tillika Evan och Emilys pappa, kan översätta detta till engelska. Om han nu har lärt sig engelska, förstås.)

Hej så länge
Sverker

Leg. firare

STORA Så här stora var Evan och Emily, när min husse var där i somras. De är med raska steg på väg till skolbussen. Båda är jätteduktiga i skolan och har A i alla ämnen. Det hade inte min husse. Han var dålig även i skolan.

TAL Min granne Per, som är kommunalfullmäktiges ordförande, höll tal på torget. Han pratade lite tyst, så jag hörde inte vad han sade, men jag antar att han hyllade Evan och Emily. Sedan utbringade han ett fyrfaldigt leve för dem på deras födelsedag och trumpeterna spelade därefter en hyllningsfanfar.

SENAST Det här var för fem år sedan. Jag tog med Evan och Emily ut på en promenad. Nu har de blivit mycket större tror jag. De har inte varit här sedan dess, men i sommar kommer de! Vi ska ha så roligt.

Dagens ord på livets stig

Barn i tonåren borde också ha barn i tonåren. Då skulle de lättare förstå problemen.


Sverker
(2000–)

30 april 2015

Det blev tårta på min husses födelsedag

TÅRTA Det blev lite tårta till mig. Husse hade delat sönder den i småbitar. ”Annars hinner du inte känna hur den smakar”, påstår han.

Jaha. Då var husses födelsedag äntligen färdig. Skönt. Men nya födelsedagar stormar in. I morgon fyller min Evan och min Emily 28 år. De är tvillingar, så de fyller alltså 14 år per styck. Lite drygt en vecka senare är det min Agnes som fyller 25 år. Sedan har vi bara att invänta årets viktigaste dag – min födelsedag.

Det blev både uppvaktning och presenter till min husse igår. Det var min resursfamilj som kom med en fin krukväxt. En alldeles äkta timjan. Den ska planteras om i en större kruka och stå här utanför.
Fast de hade med sig ännu bättre presenter. Bullar och kakor. Trots att den presenten skulle passa precis i min mage, så hamnade den i frysen.
Husse bjöd generöst på en liten sik, som simmade alldeles utanför mig så sent som i förgår. Den som gapar över mycket … Det blev lite snålt tilltaget, men bättre tider stundade. Husse hade gjort en tårta. Smeten var god och tårtan var också god, måste jag säga. Fast grädden som jag fördiskade ur ett litermått fastnade på nosen.
Idag fyller kungen år, men det tänker jag förbigå med tystnad. Kanske vi äter lite tårtrester för att fira monarken, utan att för den skull hylla honom.
Här hemma har vardagen åter sänkt sig. Det är lika muntert som en Norénpjäs.

Hej så länge
Sverker

Leg. firare

UPPVAKTARE Det var roligare än vad det ser ut. Min snälla resursfamilj kom hela vägen ut till mig för att gratulera min husse.

TÅRTA Den ser inte så dum ut, husses tårta. Den var faktiskt riktigt god också. Både smeten, grädden och tårtan. Jag fördiskade allt.

GRÄDDNOS Det är lite jobbigt när man precis har fördiskat ett litermått med vispad grädde. Under hela kvällspromenaden var jag tvungen at slicka mig om nosen. Ser du träden? De har slagit ut!

TRISTESS Tillbaka i den grå vardagen. Husses frukost med fil och müsli står på bordet, där frukosten gör sällskap med juice, en pillerlåda, en dator och en tidning. Utanför fönstret ser man sjön där den uppätna siken glatt simmade runt med sina kamrater i förgår, innan han så tragiskt rycktes upp för att så småningom hamna i min stekpanna.

Dagens ord på livets stig

Jag är osedvanligt tålmodig, så länge jag får det som jag vill till slut.


Sverker
(2000–)

29 april 2015

Ingen flagga på husses födelsedag

FLAGGLÖST En flaggstång har man för att kunna hissa flaggan, när någon betydelsefull har födelsedag. Idag är det inget sådant tillfälle. Ser du den tomma flaggstången vid mitt högra öra ungefär?

Idag fyller min husse år. Det är verkligen inget man bör fira. För att bli firad ska man ha gjort sig förtjänt av det.
Om man, som min husse, låter en stackars västgötaspets svälta, så får man finna sig i att inte firas.


Vissa födelsedagar ska firas mer än andra. En typisk sådan födelsedag infaller den nionde juni varje år. Då fyller nämligen jag år. En extraviktig dag alltså.
Idag när min husse fyller år är en extraoviktig dag. Han firades tillräckligt förra året.
Trots allt så har han ändå fått lite presenter, han inte gjort sik förtjänt av.
Janina, som brukar ge mig ben och godis, skickade en fin vattenfärgstavla där hon målat biografen i Mariefred. Där tittade husse och Janina på film när de var små. Det var onödigt vänligt av Janina att skicka den tavlan.
Min Agnes hörde av sig till sin pappa med två basilikaplantor i ett kuvert. Även det får betraktas som en onödigt överdådig present.
Fast motvilligt känner jag mig tvungen att gratulera min husse. Jag hoppas nämligen på att få en tårtbit. Om det nu blir någon tårta, vilket jag inte vet.


Hej så länge
Sverker

Leg. motvillig gratulant

JUBILAREN Detta är min husse. Sist när min Agnes var här och klippte husse, så ville han gärna se ut som Tintin i en militärregnkappa. Men min husse är ingen stjärnreporter, han är bara en kass husse, så min Agnes klippte av honom tofsen.

FEL Detta är kuvertet som min Agnes skickade. Jag vill passa på att påpeka att det smugit sig in ett fel. Inte kan man kalla en 71-årig gubbe för barn? Födelsedagsgubben, Födelsedagspappan eller Födelsedagshussen hade varit mera rätt.

RÄTT I brevet från min Agnes låg det inte bara basilikaplantor, det låg ett vykort också. Vykortet föreställde en valross. Texten på baksidan började ”Grattis din gamle valross”. Helt rätt Agnes!

BIO Denna fina vattenfärgstavla fick husse av Janina. Den föreställer biografen i Mariefred, som du ser. Snart kommer den upp på väggen, men först ska den ramas in. Husse ska köpa en ram i någon av Tranås exklusiva ramaffärer, Överskottsbolaget eller Fyndlagret.

Dagens ord på livets stig

Mognad har mer att göra med dina erfarenheter och vad du lärt av dem, än hur många födelsedagar du firat.


Sverker
(2000–)

28 april 2015

Hussse kämpainsats inhöstade vuxenpoäng

BORTA Alla mullvadshögarna har försvunnit som genom ett trollslag. Fem skottkärror med jord till min Agnes uteplats i vardande, hade de små gynnarna producerat. Duktigt.

Min husse har slitit och kämpat så det står härliga till. Inte jämförelsevis med alla andra, utan i jämförelse med min husse. Mullvadshögarna har förflyttats till min Agnes uteplats. Riset kanske finns i skogen istället för på gräsmattan.

Inom en inte alls för avlägsen framtid kommer Stig susa fram och tillbaka på gräsmattan. Under tiden han forsar fram, kommer han att skära av varje litet enskilt grässtrå. Det är därför husse har kämpat på så fantastiskt bra (fortfarande i jämförelse med min husse), så han ska slippa klippa själv.
Nu återstår bara en sista inspektion, så det inte gömmer sig några knivförstörande tingestar i gräset.
Dessutom har vi varit på soptippen med den gamla ugnen. Den står inte längre som en installation på vardagsrumsgolvet. Detta hade inte hänt om inte min resurshusse kan trolla. Han kom ut med en säckkärra, som han genom ett trollslag förvandlade till en ugnskärra. Sedan hjälpte han min hjälplösa husse att dra ut ugnen till bilen och placera den i kofferten. Det är bra att kunna trolla.
Genom min hussus synnerligen blygsamma arbetsinsatser, under min sakkunniga ledning, har vi kommit lite närmare sommaren. Sommaren gillar jag. Då fyller jag år.

Hej så länge
Sverker

Leg. färdiggörare av trädgård

BORTA Min gamla ugn hamnade i ugnarnas himmel (=Tranås soptipp) i går morse. Många synnerligen goda minnen har jag från den ugnen. Särskilt minns jag formen med Jansson, som jag fördiskade för en vecka sedan ungefär.

AVSKED Jag fick sitta inne i bilen och ta avsked av ugnen, alldenstund det fanns glas på marken. Nu hoppas jag att den nya ugnen är lika god mot mig.

PINNAR Alla pinnar och små stenar och kvistar måste krattas bort från gräsmattan innan Stig kan släppas loss. Hans små knivar går lätt sönder annars. Han är så känslig av sig. Inte alls lika manlig som jag.

BORT Nej, jag vill inte se vart skottkärran med kvistar, småstenar och pinnar tar vägen. Att deponera det i skogen, är nog inte tillåtet. Då är det bättre att titta åt ett annat håll, än att se. Då kan jag inte vittna mot husse, när polisen kommer och tar honom.

UTEPLATS Det börjar komma lite jord till min Agnes långprojekt sedan 2011, hennes uteplats i vardande. Mullvadshögarna kompletteras med Trädgårdsjord à 20 kr säcken. Den är nu ännu bättre, utlovas det på varje säck. Bättre än vadå, undrar jag.

Dagens ord på livets stig

I går kväll smidde jag tusen planer – i morse gjorde jag som vanligt.


Sverker
(2000–)

27 april 2015

Bro avslöjade kommunal matematik i Tranås

BRO Redan efter nio månaders arbete, kunde den nya imponerande bron över den brusande Lillån tas i bruk. Golden Gate – släng dig i havet! Med tanke på att den säkert är 25 meter lång, eller så, har det gått undan värre. Billigt har det blivit också.

Glädjen stod säkert högt i tag i fredags i Tranås stad. Det festades överallt. Champagnekorkarna smällde och en allmän karnevalsstämning rådde i den lilla kommunen. Tror jag. Själv deltog jag inte i festligheterna.

Redan i augusti stängdes den gamla bron av. Arbetet pågick intensivt hela vintern. Ibland kunde man till och med se någon arbeta där. Om man hade tur alltså. Men nu på slutet har det varit riktigt hektiskt. Och redan nu är bron färdig. Vi förstår lätt att det har gått i rekordfart. Nästan nio centimeter per dag!
Men sedan kommer vi till det där tråkiga med matematiken. Frågan är vilken regering eller vilken skolminister vi ska skylla på.
För att göra det lite enklare för dig, så får du följande räknetal:
Tranås kommun ska bygga en bro. Bron ska kosta 2,5 miljoner kronor. Hur mycket kostar bron?
Nu tror du att du kan ställa upp följande ekvation:
Antag att bron kommer att kosta x kronor.
x=2 500 000
Svar: Bron kommer att kosta 2, 5 miljoner kronor.

Men detta är kommunal matematik. Då gäller andra matematiska sanningar:
En bro beräknas kosta 2,5 miljoner.
Med vanlig enkel kommunal matematik får vi enkelt svaret:
2,5 milj kr = 5 milj kronor
Alltså bron kostade 5 milj kronor. Det var väl lätt att förstå?
Jag har ett tips till kommunens brokostnadsberäknare. Det finns komvux i Tranås.

Hej så länge
Sverker

Leg. kommungranskare

INVIGNING Tyvärr missade jag invigningen av den nya bron i fredags. Tyvärr, måste jag säga. Jag brukar nämligen få korv av Jennie, som alldeles själv kunde klippa av det blågula bandet. Därmed var bron invigd. Men hur stod det till med matten bland dina tjänstemän, Jennie?

GÅVÄNLIG Det var trevligt att promenera på bron. Trottoaren var väl tilltagen och solen sken.

TIPS På Tranås hemsida kan man lätt konstatera att det finns möjlighet att bättra på sina kunskaper, i matematik till exempel. Varför inte ta chansen, innan det är dags för nästa brobygge?

Dagens ord på livets stig

Att ha pengar är bra, att ha kontroll över pengar är bättre.


Sverker
(2000–)

26 april 2015

Bibeln stoppade trädgårdssöndag

ARBETSHANDSKE Det var arbetshandskar på idag. På husse alltså. Vi skulle nämligen arbeta i trädgården, hade jag tänkt. Helt plötsligt sade husse dock stopp. Varför?

Det är mycket som måste göras i min trädgård, innan det kan bli sommar. Gräsmattorna måste fixas, så att min robotgräsklippare Stig kan susa fram. Vattenpumpen måste i, så att dammen kan få nytt vatten. Allt ris måste bort.

Dagens program var att de 85 mullvadshögarna skulle förflyttas från gräsmattan till långtidsprojektet min Agnes uteplats. Det skulle bli behövligt fyll där och manegen skulle krattas för Stig.
Det kunde även vara lämpligt att avlägsna det lilla ris som finns kvar på gräsmattan och samtidigt avlägsna lite löv här och där. Sedan kunde jag släppa lös Stig och stitta och invänta sommaren.
Eftersom det var flera olika saker som skulle göras, kunde husse inte bestämma vad han skulle börja med. Han gick från det ena till det andra och tänkte. Nu är ju inte min husse så bra på att tänka, men han försökte.
Plötsligt fick husse en religiös uppenbarelse. Bara sådär kom tredje budordet farande till husse från Mose.
Tänk på vilodagen, Helga du.
Nu heter inte min husse Helga, men han tror att det gäller alla.
Moses ord var lag idag. Arbetshandskarna lades på hyllan igen, av min för dagen gudfruktige husse. Jag tror vi kommer att tänka på vilodagen i TV-soffan eller i bokläsarfåtöljen.

Hej så länge
Sverker

Leg. vilodagsfirare

MULLVADSHÖGAR Eloise hade så föredömligt påbörjat arbetet mad att ta bort mullvadshögarna. Idag tyckte jag att vi skulle fortsätta. ”Ska vi inte börja med något annat?”, sade husse.

JORDSÄCKAR Jordsäckarna ska ner till min Agnes uteplats i vadande. Jag tyckte att vi kunde ta dem direkt. Husse funderade. ”Ska vi inte börja med något annat?”, sade husse.

RÄFSA Allt ris måste bort från gräsmattan, innan jag kan släppa loss min robotgräsklippare Stig. Husse tog räfsan, men hejdade sig. ”Ska vi inte börja med något annat?”, sade husse.

GRÄSKLIPPARE Det går att samla upp mycket med hjälp av gräsklipparen, påstod husse. Han tycker att det är arbetsamt att räfsa. Han språkade en stund med mig, innan han bestämde sig. ”Ska vi inte börja med något annat?”, sade husse.

MÅLMEDVETEN En som fullkomligt struntade i att det var söndag, var den här snigeln. Målmedvetet forsade den fram över de smutsiga stenplattorna i minst 0,2 knop, utan en tanke på att det är vilodagen.

Dagens ord på livets stig

Arbete känns bara som arbete om du hellre vill göra något annat.


Sverker
(2000–)