12 november 2011

Gubben Frost är på besök

REN När jag går i det frostiga gräset jämte vägen, så blir jag alldeles ren om tassarna. Husse borde vara glad att gubben Frost är här, för det är han som säger att jag inte få hoppa upp i sängen med smutsiga tassar. Men det är väl min säng? Vill inte husse ligga i den kan han väl ta soffan.

Idag har vi besök av gubben Frost. Husse tycker inte det är roligt. Han tycker det är trevligare med värme. Jag däremot välkomnar vintern. Hoppas det kommer snö snart – men lagom.

Idag, när vi var ute och hämtade tidningen på morgonen, var det alldeles svart och vitt. Luften var svart, men marken var vit. Jag tycker det är kul att gå i frostigt gräs. Husse tycker det är kul att gå i varm sand på en havsstrand. Det kan jag tyvärr inte erbjuda här och nu. Sand har vi aldrig och värme håller vi oss bara med på sommaren.
Det enda som husse gillar med frosten är att han kan ta frostiga bilder av löv. Jag tycker det är bättre om han tog lite fler bilder av mig. Jag är vackrare.

Hej så länge
Sverker

Leg. köldforskare


DIMMA Tidigt på morgonen var det jättedimma, sedan hade den lättat när husse tog bilden av mig. (Han har ju zoom, så jag begriper inte varför han har med så mycket oväsentligt runt om mig.) Nu är det alldeles vitt igen.

FEL När gubben Frost hälsar på, så sätter han vita siluetter runt alla blad och växter. Husse säger att det är fel, för när han gick i skolan, fick han lära sig att silutter ska vara svarta.

SPIKSKOR Spindeln (Elin), som bor här, blev nog snopen idag. Jag undrar om hon har fyra par spikskor som hon kan sätta på sig, om hon ska ut och ränna på det isiga nätet?

Dagens ord på vägen


Åt en god hund skall man giva ett gott ben.


(Jag är en mycket god hund!)
Sverker
(2000– )

11 november 2011

11.11.11.

JÄRTECKEN 1 En ensam kanotist på sjön den 11 november är inget konstigt. Hade det däremot varit 11x11 (=121) kanotister, hade jag kanske dragit mina vackra öron åt mig.

Idag är det den 11 november 2011. Det innebär att många skrockfulla slår till och gifter sig idag. Många har förväntat sig märkliga händelser detta magiska datum. Dock inte jag, eftersom jag inte alls tror på övernaturliga saker. Men för säkerhets skull jag ut och letade järtecken och omen (=ovanliga saker, till exempel att Egon skulle lyda, som folk tror att de betyder ett förebud om elände eller olyckor ). Dock fann jag inga, vilket också var väntat.

Under en av våra vanligaste promenader (=Klunken, ca 5 km), fann jag inte något som verkade konstigt. Därför bad jag husse att ta lite bilder hur som helst, alltså precis som han brukar. Den tvehövdade huggormen och fembenta älgen, ansåg jag vara alldeles för vanligt förekommande, så dem har vi inga bilder på.
Inte ens en vädersol eller älva såg vi.

Hej så länge
Sverker

Leg. realist


JÄRTECKEN 2 En snöpinne, som dessutom är hel, är inget konstigt den 11 november. Särskilt eftersom de satte upp dem idag. Hade det däremot varit den 11 december och vägen fortfarande varit kantad av hela snöpinnar – det hade varit synnerligen konstigt.

JÄRTECKEN 3 En klöverblomma som sträcker sig efter dagens sista strålar från novembersolen är inte så märkvärdigt. Jag har ju tidigare konstaterat att blommorna har lite svårt för det här med vintertid. Ser du en blommande klöver i februari däremot, så betyder det att du kommer att få lite klöver (=lön), även om du arbetar på SAAB.

JÄRTECKEN 4 En sista grön ormbunke har sin naturliga förklaring. Den har käcka växten hade planterat sig på den plats i skogen där den exponeras maximalt att höstsolen. Ormbunkens kamrater som valt in skuggigare plats, var sorgligt vissna och bruna.

JÄRTECKEN 5 Att husses skugga kommer med när han ska fotografera det finaste som finns (=Sverker) beror på två saker: solen står så lågt, så skuggorna blir väldigt långa och att han är en betydelselös skuggfigur som är lite klantig med kameran.

Dagens ord på vägen


Bättre elva nedgrävda ben i trädgården än ett i affären.


Sverker
(2000– )

10 november 2011

Tankar om nutid, framtid och baktid

Just precis när du läser det här är det nutid. Alla bilder som du kan se på min blogg är fotograferade i baktiden. Men de fotograferades en gång i den tid som var nutiden då. Att fotografera framtiden är omöjligt.

Det går inte att resa i tiden. Nutiden är nu, framtiden kommer och baktiden kan du bara minnas eller läsa om.
Idag vill jag visa hur baktiden såg ut för precis ett år sedan och hur den ser ut nu. Med nu menas här när bilderna togs exakt ± 5 minuter jämfört med baktidsbilderna den 10 november för ett år sedan.
Skillnaden är uppenbar. Då hade jag snö, det har jag inte nu. Det var både besvärligt och kallt att kissa.
En likhet är att vägen inte var plogad då. Det är den inte idag heller. Hur det blir med snö eller plogning i framtiden, vet vi inget om.

Hej så länge
Sverker

Leg. tidsresenär


BAKTID Agnes hus med snö och himmel med sol. Förra årets snö kom som en befrielse för husse, eftersom varken han eller andra inte kunde se alla löv på gräsmattan. Vår tomt var lika fin som grannarnas.

NUTID När du ser den här bilden har det redan förflutit en bra tid sedan den togs. Det är egentligen ingen nutidsbild, men den är fotograferad exakt ett år senare än snöbilden. I år vågar husse ta bilder på gräsmattan, eftersom det inte finns så många löv kvar. De som finns är söndertuggade av gräsklipparen, för de ska bli mat till daggmaskarna som bor under de gröna grässtråna.

BAKTID Min väg är som alltid oplogad. Det beror på att kommunalrådet inte bor här, tror husse. Kommunalrådsvägen plogas tidigt och att plogbilen skulle ploga 400 meter extra på morgonen, kan man ju inte begära. Då är det smartare att den kör fyra kilometer elva timmar senare utan att ploga på vägen ut bara för att bloga min väg.

NUTID Min väg är som alltid oskrapad. Det beror på att kommunalrådet inte bor här. Hans väg har nämligen asfalt. Hur sant är inte den gamle gatudirektörens löfte att det inte ska asfalteras här före 1987. Det var en av de få saker han hade rätt i.

BAKTID Tänk dig själv att ha så korta ben som jag och behöva kissa utomhus när det är så mycket snö. Det blir kallt på vissa kroppsdelar vill jag lova. Det är inte särskilt roligt, men nödvändigt.

NUTID Jag har fortfarande lika korta ben och jag måste fortfarande kissa utomhus. Men det blir bara luftigt på vissa kroppsdelar. Det är roligt att göra många markeringar, men också nödvändigt.

Dagens ord på vägen


Hösten är bara en färggrann varning för vintern.


Sverker
(2000– )

9 november 2011

Blygsamhet och ödmjukhet är mina signum

BLYG Detta är en alldeles sann bild av mig. Jag vill inte gärna synas, eller på något sätt framhålla mig själv eller alla mina förtjänster. Det senare kan vara svårt, eftersom jag är så otroligt smart och trevlig. Nobless oblige.

Det kanske finns någon av mina många besökare på min utomordentligt intelligenta och spännande blogg, som kan uppfatta mig som lite kaxig. Inget kunde vara mer fel. Det är blyghet och ödmjukhet som är de mest framträdande av de många mycket förtjänstfulla egenskaper jag har.

Naturligtvis är det mycket svårt för mig att inte bli lite mallig, rentav högfärdig. Är man bäst i allt, som jag är, så kanske det kan stiga åt huvudet på somliga. Så är dock inte fallet med mig. Jag har trots alla mina framgångar behållit den ödmjuka inställning till mig själv, som jag alltid har haft. Detta även efter det gick upp för mig att jag inte bara var smartast av alla, utan också vackrast.
Mitt välförtjänta kändisskap har mer fått mig lite blyg än stöddig. Jag vill inte bli som Mikael Persbramdt, även om jag är ack så mycket bättre och har mer att yvas över. Kanske du har träffat mig då jag frejdigt kommer glatt svansviftande mot dig. Då ska du veta att det är med stor viljestyrka och en enorm medfödd artighet som jag gör det. Nobless oblige (= är man bättre än alla andra, som jag är, så förpliktigar det också).
Helst skulle jag vilja, likt tjuren Ferdinand, sitta under en korkek och lukta på blommor. Men jag är ingen tjur. Jag är ju världens smartaste och vackraste västgötaspets.

Hej så länge
Sverker

Leg. ödmjuk


STILIG Du kanske tror att jag har intagit den här fotoposen bara för att visa hur stilig jag är? Inget kunde vara mig mer främmande. I största ödmjukhet och med enorm självövervinnelse ställde jag mig så att husse skulle bli stolt över sin Sverker. Nobless oblige.

MALLIG Nej jag är inte alls mallig, om du nu trodde det. Jag sitter bara med halvslutna ögon och lyssnar på en lövsångare som sjunger så vackert bara för mig. Även om han ansträngde sig till sitt yttersta, så är mitt skall både starkare och framför allt vackrare. Så har jag övat både länge och ofta. Nobless oblige.

Dagens ord på vägen

Stor blygsamhet finner man alltid tillsammans med framstående karaktärer.


Sverker
(2000– )

8 november 2011

Litet bo jag rulla vill

MINUSVERANDA Vad har de gjort här? Ja, det var den fråga jag ställde mig när jag gick förbi ett grannhus häromdagen. Verandan saknades. Sovrumstjuvar har jag hört talas om, men verandatjuvar.

Jag bor i ett sommarstugeområde och det gör mina grannar med. Fast de flesta bor hela året numera, utom på sommaren då de är på semester. En av mina grannar anser tydligen att eftersom inte sommaren är här, så tar jag sommarstugan till sommaren.

Under mina resor i Europa i husbil, har jag sett många, ja just det, husbilar.
Jag har sett stora,
Jag har sett små,
Jag har sett några med alger på. (Min husbil tvättad? av husse.)
Man kan säga att jag har monumentala kunskaper om husbilar. Så det är frågor som genast tornar upp sig när jag såg grannens tilltag: Har han inte tagit i för mycket nu? Ska det verkligen vara nödvändigt att fara omkring med hela huset? Ja, det blir ju liksom hans bekymmer.
Men en sak kan jag redan nu säga: Det kommer inte att gå särskilt fort på Autobahn.

Hej så länge
Sverker

Leg. huslyftare


RÅD Jag har just varit och gett lite råd till grabbarna som lyfte huset. Eftersom de frågade mig, så var det ju artigast att svara. Är man expert så är man. Jag låter dem sköta jobbet, eftersom jag inte vill smutsa ner mig. Jag är mer en teoretiker (=lat tänkare).

SVARTKÄLLARE Eftersom Tranås kommuns tjänstemän ansåg att det skulle vara till stor skada för hela mänskligheten att ha en källare under husen på område, så undrar jag vad detta är. Mycket ljusskyggt kommer upp till offentlighetens ljus när man lyfter på hus.

TIPS Återigen fick jag rycka in och ge grabbarna lite anvisningar hur de skulle klara att få rull på det 20 ton tunga huset. Du ser mig jämte den orange mannen. Tack vare min blygsamma insats (i förhållande till min enorma kapacitet), så ordnade allt sig till det bästa.

FARVÄL Här bär det iväg mot okända mål. Jag kunde bara önska alla en trevlig semester. Möter du en jättehusbil när du är ute och kör, så vet du nu var den kommer ifrån. (Från min gata.)

Dagens ord på vägen

Blygsamhet är konsten att se ödmjuk ut när man berättar för andra hur duktig man är.


Sverker
(2000– )

7 november 2011

Usch, vad jag skäms att bo här

TVI Ska det få vara så här tycker du? Grannens okrattade gräsmatta (till höger) drar nesa och skam över hela området. Särskilt då över mig, som är extra känslig. Tur att jag har min krattade gräsmatta att vara på.

Det är inte alltid lätt att bo här. Särskilt just nu. Grannarnas ovårdade gräsmattor drar en skam över hela mitt område. Vad tror folk som kör förbi och glor? Tänk om jag måste sälja mitt hus, hur blir det då med värdet? Ingen vill väl bo jämte sådana latoxar, eller hur. Hoppas du har flitigare grannar.

Nu ska jag väl erkänna – om än motvilligt – att det var ju inte precis grannare hos oss igår än hos grannarna. Men då sa jag till husse på skarpen:
– Du vill väl inte att folk ska tro att du är lika ovillig till arbete, som du i själva verket är?
Det fick fart på husse. Det räfsades så att det var en fröjd för ögat att se. Löven stod som en sky runt husse och skymde hans alltför feta mage.
Den med löv fullastade skottkärran kördes ut till ”Skogen där vi inte får tömma trädgårdsavfall”, för att snabbt återvända till en ny lövhög som lastades i den nu tomma skottkärran. Den gick fram och tillbaka som nålen på en Husqvarna symaskin och lämnade en gul rand efter sig, som avslöjade den kriminelle hussens tilltag.
Resultatet av mitt (jag har en påhejande funktion) och husses trägna arbete är att vi nu kan stoltsera med områdets lövfriaste gräsmatta,
Må grannarna skämmas och må vi inte straffas för lövförflyttningen.

Hej så länge
Sverker

Leg. lövsamlare


MARKERA Det är minsann på sin plats att göra en ordentlig markering här. Inte för att tala om för andra hundar att jag varit här, utan för att upplysa min granne om att jag minsann har sett vanvården och tar starkt avstånd. Och att jag skäms.

FÖRE Om du hade gått förbi här igår, så hade du sett att jag hade en skämmig gräsmatta. Dock var mina löv snyggare arrangerade och hade snyggare färg än grannarnas blekgula lövkaos.

NU Precis så här ska det se ut på en höstgräsmatta. Snyggt och prydligt. Frånsett slangen förstås, men den ligger inte där nu. Du kan själv komma och titta om du inte tror mig.

Dagens ord på vägen


Vill du sprida ut något, så säg bara att det är hemligt.


Sverker
(2000– )

6 november 2011

Jag häpnar över alla dumma blommor

HÄPEN Jag blev verkligen förvånad när jag såg vad det var Anders ville visa mig. Om du tittar väldigt noga, så kan säkert du också se vad det är som gömmer sig under höstväxterna: en vårblomma.

– Kom Sverker, så ska du få se.
Det var min granne Anders, som bor längst bort på min väg, som sa det till mig. Vad tror du det var han ville visa. Jo, det var något under lite vissna ormbunkar som var sevärt. När jag såg vad det var för något så häpnade jag.


En vitsippa! Hur dumma kan blommor bli?
En vitsippa ska blomma när det är vår. Sedan ska den gå i ide tills nästa vår. Men nu så blommade den för fullt. Totalt fel tid.
Jag fortsatte att botanisera för att se om vitsippan var den enda som var pantat i grannskapet. Jag hade inte behövt mer än att gå till min egen trädgård för att hitta fler underbegåvade växter. En ros stod där bland sina vissna kamrater och lyste som en sol.
– Det är till att försöka göra sig märkvärdig, tänkte jag. Men passa dig, frosten kommer snart.
På sluttningen mot sjön hittade jag två lupiner som trotsigt blommade i höstdimman. Det är märkligt med en del blommor. Sommartiden är slut. Kan de inte läsa en vanlig kalender? De har säkert inte ens ställt om sina klockor.

Hej så länge
Sverker

Leg. botanist


VITSIPPA Denna vitsippa har totalt missuppfattat allting. Den ska vara en vårblomma. Tittar man på sin kalender ser man tydligt att det är höst. November är faktiskt nästan vinter.

ROS En högfärdig representant för blomriket. När rosens kamrater dinglar bruna, reser sig denna illgula blomma upp från sina vissna kamrater. ”Se på mig, jag är vackrast”, tycks den vilja säga oss. Löjligt, det är jag som är vackrast.

LUPINER Omgivna av liggande fröställningar reser sig dessa lupiner trotsigt mot skyn. Antagligen bara för att få se utsikten, med den vackra dimman som jag har fixat till åminnelse av Gustav II Adolf. (Du vet han som red vilse i Lützen. Istället för att döda katoliker, blev han själv dödad av en. Så kan det gå när man har glömt sin GPS-navigator.)

Dagens ord på vägen

Mycket har sagts om ingenting och ofta har det uttryckts väl.


Sverker
(2000– )