23 augusti 2014

Film på en hund det är synd om


SKENBART   Du ska inte tro allt du ser på film. Det finns så många trick. Även om jag rent skenbart kan verka pigg och rask, så är det synd om mig. Tänk på att för ett par veckor sedan kunde jag knappt röra mig.

Frågorna efter min synnerligen svåra operation är många och omfattande. Därför ska jag klargöra lite idag.
 1. Nej, jag går inte med rollator. Det var den svagare konstruerade husse som gjorde efter sin enklare operation.
2. Är det fortfarande synd om mig, undrar en del. Ja, det är det. Tänk på sviterna efter att ha badats tre gånger. Vad tror du sådant lidande får för efterspel?
Dessutom än en gång: Jag får inte äta ostron mera! (Vad är ostron för något?)

Hej så länge
Sverker

Leg. synd om

Dagens ord på livets väg

Joggning är för alla som är för dumma för att se på tv.


Sverker
(2000–)

22 augusti 2014

Fredag – veckans jobbigaste dag

STRESSIGT Att torga är en stressig sysselsättning. Det är inte nog med att man ska prata med en den ena än den andra, man ska handla också. Jag tar sats inför uppgiften och är beredd att slänga mig ut i folkvimlet.

På fredagar är det jämt ett slit och släp. Det ska åkas in till stan för att göra både det ena och det andra. Sedan ska det ju naturligtvis ut och gås också. Och det ska ätas. Mot kvällen är det risk för att det blir fredagsmys. Alltså en stressig dag från början till slut.

På fredagar börjar vi här hemma med att göra i ordning frukosten. Under tiden som min sväller, tar vi en liten promenad. Bara någon kilometer sådär. Alltså den korta rundan.
Efter frukosten tar vi tag i att städa hela huset. Varje skrymsle, varje vrå ska dammsugas och dammtorkas. Sedan avslutar vi med att skura hela huset, så det luktar gott av såpa.
Efter att vi beslutat oss för att hoppa över städningen den här veckan också, åkte vi in till stadens torg. Husse skulle förse sig med grönsaker. Förr smakade grönsaker inte alls gott. Numera är de skadliga också. Varför köper han sådant?
Det är också roligt att höra på de djupa diskussioner som den till staden tillresta landsbygdsbefolkningen har på torget om aktuella problem.
– Så du har åkt in till stan?
– Ja, jag har åkt in till stan. Du också ser jag.
– Det har regnat mycket nu.
– De har det värre på västkusten, har jag sett på TV.
– Det var ju så torrt innan.
– Ja innan var det torrt.
– Hej då.
– Hej då. Hälsa Märta.
Och så skils de och går åt var sitt håll. Efter tre meter träffar de en annan bekant.
– Så du har åkt in till stan?
– Ja, jag har åkt in till stan. Du också ser jag.
Samtalet fortsätter som ovan. På så sätt är männen sysselsatta, under tiden som fruarna fyller på matförrådet.
Fast jag hade tur på torget idag. En farbror som sålde korv, tyckte att jag behövde en prinskorv. Vi var helt överens! Trots att jag fick korv, så är det fortfarande synd om mig.
Nästa fredag ska vi städa. Kanske.

Hej så länge
Sverker

Leg. stressad

DISKUSSIONSKLUBB Jämställdhet är viktigt. På torget fördelas bördorna mellan könen jämt. Kvinnorna handlar och männen sköter väderrapporterna och skördeutsikterna.

DOFT Fastän disken ligger väl ovanför huvudhöjd, i alla fall på en västgötaspets, så gick det inte att dölja vad det var de sålde här. Det luktade ljuvligt av korv!

SNÄLLAST Den här farbrodern var snällast av alla på hela torget. Han förstod att vad jag behövde var en god korv, så jag fick en god korv av honom. Av husse fick jag inget.

MUMS Hungrig och behövande västgötaspets som suktar efter en korv ser ut så här. Undrens tid är inte förbi än. Jag fick en korv! Den var god.

Dagens ord på livets väg
Kan du inte vara snäll, så får du vara försiktig istället.


Sverker
(2000–)

21 augusti 2014

Rätt och fel i den påtvingade dieten

RÄTT Morötter står på den förbjudna listan. Jag måste säga att jag aldrig har haft någon dragning till morötter. Inte ens som leksak. Trots överflödet i skogen, så tog jag inte en enda morot. Det gjorde däremot husse.

När jag var på djursjukhuset senast, så fick min husse en lång lista. Den innehöll saker jag kunde äta, men också saker jag inte skulle äta. Allt för att undvika att jag skulle få en ny kalciumoxalaturinsten. Mycket i listan var rätt, men det hade tyvärr insmugit sig många fel också.

Det är ju synnerligen tragiskt att man inte kan lita på vetenskapen nu för tiden. Skillnad var det förr, för en vecka sedan till exempel. Då var det bra och nyttigt att äta saker som var goda. Man skulle också undvika sådant som inte var gott.
Nu är det annorlunda. Mycket som är gott står på listan med förbjudna saker., till exempel lax. Annat som jag inte har en tanke på att ta i min mun, till exempel rädisor, ska vara synnerligen hälsobringande.
För övrigt kan jag berätta för alla att jag mår utmärkt, fast lite tröttare än vanligt. Ett exempel på detta är att jag inte väckte husse förrän klockan sex idag.
Kom ihåg: det är synd om mig!

Hej så länge
Sverker

Leg. dietsatt

FEL På min dietlista står det felaktigt att ost skulle vara skadligt. Då vill jag fråga en sak: varför finns det så många olika sorters ostar i affärerna om det skulle vara skadligt? Den här bilden är från Frankrike där min Agnes står och väljer ut något lämpligt från nyttigheterna.

RÄTT Att kyckling skulle vara höjden av hälsokost är inget att tveka över. Där är min dietlista och jag helt överens. Mycket och ofta, skulle jag vilja föreslå.

RÄTT Alla som har ett körsbärsträd vet att körsbär är fågelmat. Visserligen hjälper jag min Agnes att befria trädet från bären, men det betyder inte att jag tycker om dem. Det är självklart att kärnorna ger upphov till urinsten.

FEL Vad skulle vara skadligt i glass? Särskilt denna glass som är hemgjord. Där har man ju kontroll över varje liten gräddroppe. Nej, att glass är på förbjudna listan är säkert ett gravt feltryck.

FEL På listan med förbjudna saker hittar jag till min förvåning också ostron. Frågan som genast kommer upp är vad jag ska ha till frukost nu? En väl sammansatt frukost utan ostron är inte en väl sammansatt frukost!

Dagens ord på livets väg
Man vänjer sig alltid vid sina krämpor; det är svårare att vänja andra vid dem.


Sverker
(2000–)

20 augusti 2014

Visserligen trattlös men mörka moln hotar

MÖRKT Igår när jag var på djursjukhuset, så fick jag reda på att mina tumörer inte hade varit så godartade. Troligtvis har de spridit sig, men det ska undersökas senare. Nu försöker jag hitta det ljus som finns.

Stygnen som skulle tas bort, klarade av att ta bort sig själva. Bra! Jag behöver inte ha min fåntratt mer. Bra! Tumörerna på levern var inte så godartade och har troligen spridit sig. Inte bra!

Först tog de blodprov på mig i mitt ben. Inte så särskilt kul. Urinprov hade jag skänkt till husse redan på morgonen. Det hade han i ett provrör.
Sedan kom det in en veterinär och pratade med min husse. Det var inte bra.
Urinstenen, som de tog bort från min urinblåsa är inte av den snälla sorten. Husse fick en lång lista på saker jag inte får äta och på saker jag får äta. Allt för jag inte ska få någon ny sten. Broccoli får jag inte äta. Ibland har man tur.
Knölarna på levern var inte så snälla. Tvärtom. De var riktigt stygga. De är rädda att de har spridit sig till lungorna.
Vad vi ska göra nu, vet jag inte. Det ska ringa en specialistveterinär på stygga knölar till min husse och berätta för husse vad veterinären tycker.
Fast bara så du vet, så är jag pigg och glad, men fastän jag saknar tratt så är det fortsatt synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. pigg och glad

BÄST Skulle du hamna i ett behandlingsrum på ett djursjukhus någon gång, så ska du veta att bästa stället att vara är under en stol. Då är det ingen som ser dig.

VÄNTRUM Väntrummet är roligaste stället på sjukhuset. Där doftar det gott och man kan dessutom sitta och titta på hundar som kommer och går. Vid disken ska man anmäla vad man heter. Jag heter Sverker till exempel, och då säger man det.

BURKATT Jämte mig i väntrummet satt en katt i en bur. Katten hade tagit med sig sin matte. Om du undrar vad det är katten tittar så beundrande på, så är det på mig. Det kan man förstå. Lucy vill inte vara i sin bur.

Dagens ord på livets stig

Nu är det bra väder - att vara inomhus i.


Sverker
(2000–)

19 augusti 2014

Nu har stygnen och tratten rykt

KLIPPA Enligt husse ska mina stygn på magen klippas bort. Jag har sett husse klippa buskar och jag ser inte fram emot att de ska klippa mina stygn. Jag vill inte se saxen!

Just när du läser detta har jag nog befriats både från stygn och tratt. Jag ska nämligen vara på djursjukhuset klockan nio idag, så detta skrevs igår. Hur det gick och hur mycket jag led, får du läsa imorgon.
Men glöm inte att det är väldigt synd om mig!


Hej så länge
Sverker

Leg. sjukhusbesökare

JÄTTESÅR Hela min mage sprättade de upp, som du lätt ser på bilden. Just denna bild togs dagen efter min synnerligen svåra operation. Du verkligen ser hur jag lider, eller hur? Jag tror att magen är ihopsydd med minst 264 stygn. Det kommer säkert göra jätteont, men jag lider i tysthet.

BÄTTRE Med raska steg går jag mot bättre tider. Utan tratt och utan stygn. Bara det inte gör för ont. Fast å andra sidan är jag van att lida. Och du: det är fortfarande synd om mig.

Dagens ord från tratten

Det är klart att alla mediciner är skadliga! Annars skulle ju sjuk-domarna må bra av dem.


Sverker
(2000–)

18 augusti 2014

Jag förbereder fångst av vilda djur

RENSA Skulle det inte vara lättare att fånga de vilda djuren, om det var lite mindre växter i dammen? Jag tipsade husse hur han skulle öka sina chanser till byte under nattjakterna, när jag såg den igenvuxna dammen.

Ska man fånga vilda djur i husses sunkiga damm, så vill det till att det är fritt fram för håven. Naturligtvis är det inte det i den igenvuxna dypölen. Trådalger, rötter och nedfallna växter hindrar håvens framfart och fångsten uteblir.

Anledningen till att vi fångar de vilda djuren, är att husse vill åt deras guld. Tror jag.
I våras stoppade vi ner våra två stora och präktiga guldfiskar i dammen. Någon annan tyckte att stora och präktiga guldfiskar kunde vara en god och exklusiv måltid. Husse blev alldeles förtvivlad.
– Åttio kronor åt skogen! Vem kan vara så grym mot mig? Är det en fågen? Är det den feta snoken?
Något svar fick han inte. Men så en dag när vi låg på våra agar och studerade de små grodynglen såg vi en liten, liten fisk. Det var en lite guldfisk, bara ett par millimeter stor.
Nu har den och hans syskon växt till ett par centimeter.
– Det är bäst att fånga dem och sätta dem i akvariet. Där finns ingen som äter guldfiskar, sade husse.
Så började jakten. Vi kvällsjagar med ficklampa. På dagarna bara flyttar de på sig.
Nu har vi lyckats fånga sex stycken. Men det finns minst en kvar. Den fångade inte husse i går kväll. Håven fastnade i alla växter och rötter.
I kväll får vi se om han lyckas bättre med att fånga vilda guldfiskar. Nu är det inte så lätt att gömma sig längre, om man är en liten guldfisk.
I morgon ska de ta mina stygn på magen och sedan blir jag nog av med fåntratten. Fast det kommer fortfarande att vara synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. storviltsjägare

HINDER Du kan ju själv se hur det såg ut i dammen. Nedfallna växter och massa rötter hindrar håvens framfart i det delikata vattnet. Fram med sekatören (=växtsax) och börja rensa, uppmanade jag min husse.

KONTROLL Detta är bara lite av det som husse fick upp ur dammen. Jag kontrollerar så det inte har följt med en guldfisk eller groda. Det hade det inte. Bara trollsländelarver, men de är inte snälla, så de kan gott ha det.

EXEMPEL Detta är tre exemple i en bild. Dels är det ett exempel på hur duktig fotograf husse är. Det är också två exempel på de vilda djur vi har fångat, om suddiga exempel. Fiskarna är inte suddiga i verkliga livet, bara på husses bild. De är sådär 2–3 cm stora och alla har olika färger.

Dagens ord från tratten
All början är svår, särskilt början till slutet.


Sverker
(2000–)

17 augusti 2014

Sverker presenterar sina valaffischer

GOTT Varför inte bli ännu smartare när man äter godis. Jag gör en satsning på de redan smartaste, västgötaspetsarna, och kämpar för gratis kunskapskola. Men även annat smågodis ska vara gratis.

Det drar ihop sig till höstens val. På grund av orsaker (=lathet), har jag ännu inte fått upp mina valaffischer. Men hav förtröstan. De är klara att sättas upp. Du kan redan se dem idag!

Nu tror jag inte att man vinner ett val med hjälp av affischer. Dock kan det vara bra för stora allmänheten (=du och ett par till), att veta vad jag kämpar och slåss för. För att få dig att fundera, har jag även lite dubbeltydligheter. Man kan inte vara för exakt.
Jag var ute på stan idag och slängde en blick på mina motståndares kampanjer. Jag säger bara hahahaha!

Hej så länge
Sverker

Leg. politiker

LÖJLIGT Jag tycker synd om de andra partierna i höstens val. Är detta vad de har att komma med? Jag ska senare gå igenom deras budskap, så får du själv se hur löjliga de är. Nej, tacka vet jag mina!

SJÄLVKLART Av egen erfarenhet vet jag den läkande kraften hos korv och köttbullar. Vad hade jag stått idag om inte min kost hade berikats med dessa födoämnen? Naturligtvis behövs det också ett rikligt tillskott i förebyggande syfte. Och det ska vara gratis!

ÖNSKVÄRT Det kan vara dyrt att bli frisk. Naturligtvis bör hundar och även vissa kattor (=Lucy) ha samma förmåner som hussar och mattor. Och visst ska det år 2014 kunna behandla en västgötaspets, utan att han ska behöva gå omkring med en tratt?

POSITIV Även om franska kattor kan vara fula, så tycker jag att de ska få uppehållstillstånd när de kommer till oss från de usla förhållandena de har levt under i hemlandet. Jag har med öppna tassar tagit emot den fula franska kattan, och före detta gatflickan, Lucy när hon kom till mig. Jag har även skaffat henne ett nytt hem hos min Per. Sen skulle jag gärna se att jag fick hennes mat, så skulle hon kunna få min.

Dagens ord från tratten

Det är orättvist att vänta sig av en politiker att han privat ska leva efter de uttalanden han gör offentligt.


Sverker
(2000–)