8 juni 2013

In sista blick över sjön i kvällsljus

SISTA Nu var det min sista chans att blicka ut över sjön innan mina tonår börjar. Imorgon får jag se om sjön ser annorlunda ut när jag är tonåring. Kanske synen försämras när man blir så gammal? Vad vet jag. Jag har aldrig varit tonåring innan. Jag fyller nämligen jämna år: 13! Nu är det lite oroligt. Vad får jag för presenter i morgon? Får jag någon tårta? Kommer min husse ihåg mig?

Hej så länge
Sverker

Leg. orolig

Kommer jag som tonåring hitta hem?

VILSE När jag tar min husse med på en promenad, är det alltid min uppgift att se till att vi kommer hem till min matskål. Min husse är nämligen ganska förvirrad och hans lokalsinne är -3 på den 10-gradiga Sverkerskalan. Men vad händer med mitt lokalsinne, nu när jag blir tonåring? Blir det lika dåligt som husses? Tänk om vi går ut en dag och sedan inte hittar hem. Vem kommer att sakna oss, nu när alla har övergivet oss. Vi kanske svälter ihjäl i skogen. Och tänk så mycket mat som kommer att föfaras hemma. Jag har en nästan full säck med mat i källaren.

Frälsningsarmén förhyllade mig i Tranås

HYLLNING Eftersom jag är en sådan underbar hund, så tyckte Frälsningsarméns Musikkår i Tranås att de skulle hylla mig. Dessutom fyller jag ju tonåring, jämna 13 år. Dessvärre gick det inte att framföra hyllningstonerna imorgon söndag, på min födelsedag. De hade annat för sig då. Men jag får hålla tillgodo med det lilla. Det är jag van vid. Bilden togs innan de började spela, för att jag inte skulle störa dem. Risken var ju annars att de hade tittat på mig, istället för i noterna.

Hej så länge
Sverker

Leg. förhyllad

Kommer jag orka livet som tonåring?

INSEKTSJAKT Att gå och leta insekter i trädgården kan vara ganska kul. Ibland fångar jag dem också. En irriternade fluga är aldrig så bra som när den är uppäten.

I morgon är det minsann jag som blir tonåring. Men hur kommer det att bli? Kommer jag orka som förr (=i går i morgon alltså)? Ja, jag vet ju inte. Min erfarenhet av tonårslivet är minst sagt begränsat. Finns det anledning att oroa sig? Steget in i tonåren kan vara omvälvande för en västgötaspets.
Men bara så att du vet: I morgon fyller jag jämna 13 år!


Hej så länge
Sverker

Leg. snart jubilar

TRÖTT Är det så här jag kommer att promenera i fortsättningen? Lufsa med nedböjt huvud längst en vägkant. Förhoppningsvis inte. Jag ser ju lika slö ut som min husse.

OTÄCKT Ett väldigt otäckt scenario som har dykt upp i mitt huvud är detta: kommer jag som tonåring fortfarande kunna vräka i mig maten så det alltid blir suddiga bilder? Och det värsta: tänk om jag inte orkar äta upp mina snålt tilltagna portioner.

Sista soluppgången missades grovt

SISTA Det här skulle ha varit den sista bilden du ser mig vid en soluppgång där jag fortfarande är 12 år. Tyvärr försov sig både min husse och jag. Men det är ju ganska tidigt ändå. I morgon när jag vaknar är jag 13 år och det är min födelsedag!

Hej så länge
Sverker

Leg. morgonfotograf

Dagens ord på livets stig

Höga förväntningar är nyckeln till allt.


Sverker
(2000–)

7 juni 2013

Kvällens smöriga bild från min tomt

OMÖJLIGT De här blommorna växer på en jättestor buske (rådde någonting). Tyvärr är det omöjligt att stava buskens namn, men du kan väl säga ”Oh, vad stämningsfullt” ändå.

Hej så länge
Sverker

Leg. kvällsfotograf

Det var hit Gustavstårtan skulle åka

SOLSKENSTÅRTA Här står tårtan och väntar på att någon ska äta upp den. Eller några. Kommer även Sverker ingå i den skaran?

Som du kanske kom ihåg så bakade min husse och jag en tårta igår. Vi skulle även åka någonstans, men jag höll det hemligt. Jag gav en liten ledtråd att det kanske skulle finnas en katt där, som heter Lucy.

Som du kanske gissade så åkte vi till min Per i Mantorp. Det är där man bor, om man är lite snål och inte vill betala mycket mer för att bo i Linköping.
Min Per heter inte bara Per, utan han heter Gustav också. Det hette hans morfar. Han heter Lars, fast det är efter farfar.
När vi kom till min Per såg vi ingen katt, men hon hade lämnat kvar lite mat till mig. Det var tonfisk.
Sedan gjorde vi tårtan färdigt. Då ska man vispa grädde och då blir det en skål att slicka. Per har en komplett oduglig vispskål. Vi såg ingen katt under tiden.
Har man gjort en tårta, så måste man äta upp den. Eller äta utav den. Vi satt ute och åt. Jag fick en egen bit. Hurra för min Per! Under tiden vi fikade kunde vi blicka ut över Östgötaslätten, men vi såg ingen katt.
En promenad efter maten sitter alltid bra, så vi tog en promenad efter maten. Jag gick mestadels utan koppel. Jag såg lite hus och ett och annat tåg som körde förbi, men jag såg ingen katt.
När vi så kom hem monterade vi skottkärran som min Per hade fått av min husse. Jag hjälpte min Per och såg till att allt blev rätt och riktigt. Men jag såg ingen katt.
Efter en liten pratstund inne i huset, var det så dags att åka hem. Jag satt i bilen och såg att min Per vinkade av mig.
Men jag såg ingen katt.

Hej så länge
Sverker

Leg. namnsdagsuppvaktare

VÄRDELÖS Min Pers vispskål är helt värdelös. Botten sitter för långt ner, så jag räcker inte med tungan när jag ska slicka. Ibland önskar jag att jag hade en kameleonttunga.

FIKADAGS Då var det klart för namnsdagsfika, frånsett en sak. Det fattas alldeles tydligt en Sverker-tallrik. Ska jag bli utan tårta?

SNÄLL-PER I vanliga fall brukar jag bara få fördiska, men hos min Per fick jag minsann en egen tårtbit. Jag funderar också på att flytta dit precis som Lucy.

PROMENAD Ser du? Inget koppel! Jag promenerade faktiskt mesta promenaden utan det rörelsebegränsande kopplet. Det var tur det, för i Mantorp finns mycket att nosa på.

HJÄLP Det kan vara bra att ha en vän, som kan hjälpa till varje gång man ska montera skottkärror. Därför kan min Per vara glad över att han har mig som bistod honom vid monteringsarbetet.

Dagens ord på livets stig

Mitt stora bekymmer är inte om du har misslyckats, utan om du är belåten med ditt misslyckande.


Sverker
(2000–)

Ibland kan det misslyckas också

SENT Här kan man ju knappast tala om soluppgång. Så går det när husse försover mig. Fast du kanske ser två suddiga fåglar som flyger förbi?

Hej så länge
Sverker

Leg. morgonfotograf

6 juni 2013

En kvällsbild från min trädgård

TIDIGT Detta är en tidig solnedgång. Inte ens solnedgång, förresten. Solen försvinner i buskarna. Efter den har försvunnit där så blir den röd över sjön. Sådana är solar. Imorgon kanske det kommer en ny sol.

Hej så länge
Sverker

Leg. kvällsfotograf

Idag firar jag på ett värdigt sätt

STILIG Ser du att jag har ett blågult band runt halsen? Det är bara för att det är nationaldag idag. Det är det hela dagen!

Jag har beslutat mig för att nästan ställa in min blogg idag. Här ska det nämligen firas nationaldag! Fast förstås på ett värdigt sätt.

Som vanligt började jag min dag med att väcka husse. Nationaldag eller inte, spelar ingen roll. Plikt är plikt.
Det var dock länge sedan. Jag har hunnit med mycket sedan dess:

1. Gått på en promenad
2. Ätit frukost
3. Bakat tårta
4. Övervakat när husse duschade
5. Slicka bunke med tårtsmet
6. Varit i trädgården och njutit

Nu tänker du säkert så här: ”Vem ska ha tårtan?”
Har du tittat i din kalender? Vem har namnsdag? Jo, Gustav!
Vem heter Gustav, kanske du undrar nu. Vart ska jag åka för att få tårta?
Ja du, det är hemligt. Jag tiger som muren. Inte ett ord.
(Men han förvaltar en katt som heter Lucy.)

Hej så länge
Sverker

Leg. Nationaldagsfirare

SOLA Att ligga i humlornas surr och sola, är ganska vilsamt faktiskt. Humlorna är väldigt många och väldigt flitiga. Jag och husse är inte flitiga idag.

FÅGELFRÖ Ser du fröautomaten i trädet? Den behöver inte fyllas på, eftersom fåglarna har tillräckligt med mat i naturen. Dessutom finns ju Lucy i Mantorp och hon får ta fåglarna där om hon vill.

Dagens ord på livets stig

Levnadsstandarden i Sverige är numera så hög att endast ett fåtal når upp till den.


Sverker
(2000–)

Nu är vår svenska sol uppe och firar

SNEDMOLN Har jorden rätat upp sig igen? Himlen verkar ha hamnat på sniskan. Titta bara på vänstra molnet. Men visst ser solen lite blågul ut så här på vår Nationaldag?
Hej så länge
Sverker

Leg. morgonhund

5 juni 2013

Vykort från mitt hus avslöjar katastrof i vardande

LÄSKIGT Ser du samma som jag? Titta noga på bilden. Ser du att jorden håller på att välta? Det syns på kvällsutsikten 22.20 (10.20 pm). Det börjar bli riktigt läskigt!

Hej så länge
Sverker

Leg. kvällsfotograf

Lucy har frihet – jag är fängslad


CLOSED DOOR

Let me in. Let me in. Let me in. Let me in.
Let me in. Let me in. LET ME IN. LET ME IN
LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN.
LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN.
LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN.
LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN.
LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN. LET ME IN.
LET ME IN. LET ME IN. LET ME I

Oh, uh, hello

I did not expect an answer
I did not expect an entrace
I did not expect this room to be
so unbelievably dull
So, uh, goodbye

(Ur I Could Pee on This
and other poems by cats
)


FRIHET När Lucy vill gå ut, så går hon ut. När Lucy vill gå in, så hoppar hon in. Hon kommer och går när hon vill. Jag är ständigt övervakad av min fångvaktare (=husse).

Helt plötsligt kan Lucy bestämma sig för att det skulle vara trevligt att gå ut. Då går hon ut.
Helt plötsligt kan Sverker (=jag) bestämma sig för att det skulle vara trevligt att gå ut. Då får jag tjata på husse. Krafsa på honom, pipa och till och med skälla. Då kanske jag får gå ut.


Under tiden som jag sitter fängslad hemma med dålig mat, kan Lucy komma och gå som hon vill. Dessutom finns det alltid mat åt henne i köket. Jag har bara mat synnerligen korta stunder, men också i köket.
Om Lucy vill kissa kan hon antingen gå på låda, eller gå ut. Jag har ingen låda, utan måste gå ut även om det regnar. Och när jag väl kommer ut, så får jag ofta ha koppel på mig, fastän lastbilen hann stanna.
– Du lyder ju inte när jag ropar på dig, försvarar husse sitt tilltag att hålla mig i fängsel även under det som förr var min frigång.
Lucy lyder aldrig, nästan, och hon har varken koppel eller fångvaktare när hon är ute.
Livet är aldrig rättvist.

Hej så länge
Sverker

Leg. fånge

FÄNGSLAD Ställer jag mig på tå, så kan jag se lite av friheten utanför. Jag skulle också vilja ha ordnat så jag kunde gå ut och in när jag vill. Särskilt om det finns någon löptik i trakten.

MAT När Lucy känner sig lite hungrig, vilket jag alltid gör, kan hon bara gå ut i köket. Där har hon alltid mat som väntar. När jag går ut i köket finns där aldrig mat, utom en kort stund på morgonen och en kort stund på kvällen.

SKUTT Med ett litet skutt kan Lucy antingen skutta ut eller skutta in. Varför ska hon ha sådana förmåner, när jag inte har några?

NOSA Lucy kan stanna och nosa på ett hörn hur länge hon vill. Det är ingen som säger: ”Kom Lucy, vi måste skynda oss” . Eller som rycker till i ett koppel, så man flyger framåt.

Dagens ord på livets stig

Att leva är inte nog. Solsken, frihet, mycket mat och en liten blomma måste man också ha.


Sverker
(2000–)

Nu är solen redan uppe – vill du vara sämre?

VAKNA Nu är redan solen uppe, så upp och hoppa och gå ut och se om tidningen hat kommit. Sedan kan du lägga dig och sova igen!
Hej så länge
Sverker

Leg. morgonhund

4 juni 2013

Nattens bild från mitt hus

LÄGGDAGS Om du inte har lagt dig än, så får du säga till din husse eller matte eller husse och matte att det är dags. Det syns på kvällsutsikten 22.50 (10.50 pm).

Fransyskan äter lyxmat på min bekostnad

I LICK YOUR NOSE
I lick your nose
I lick your nose again
I drag my clows down your eyelids
Oh, you’re up? Feed me!

(Ur I Could Pee on This
and other poems by cats

ORÄTTVIST Sådan här delikatessmat får Lucy varje dag. Jag får torrfoder. Billigt torrfoder. Lucy bor hos min Per. Jag bor hos min snåla husse. Kyckling i sås är bättre till en västgötaspets.

Det är inte utan att livet är orättvist. Mycket orättvist. Somliga får massor med delikatessmat. Andra får nöja sig med torrfoder. Somliga är Lucy. Andra är jag. Vem av oss skulle vara förtjänt av bäst mat?

Till och med horoskopet i Tranås Tidning ser sanningen:

Tecknen råder dig nu att se upp med personer (=Lucy) som försöker tillskansa sig fördelar på din bekostnad!

Tidigare när jag hälsade på Per, så fanns det alltid rikligt med god mat i kylskåpet som var lämpligt för mig. Skinkbitar och så. Men hur är det idag? Jo, den franska kattan har vräkt i sig allt. Det skulle lätt räcka med torrfoder åt henne. Då kunde min Per satsa lite mer på mig.
Visserligen fick jag lite wienerbröd senast jag var där, men det berodde säkert på att franskan inte äter just wienerbröd.
Fördisk såg jag inte av alls.
Nej, usch vad livet har blivit orättvist.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältkonstnär

MATDAGS Lucy vet inte hur man ska äta. Hon står och finäter. Om det är delikatessmat gäller det ju att sätta i sig den på kortast möjliga tid. Där har hon mycket att lära av mig.

LÄMNAR Tro inte att hon äter upp allt på en gång. Nej, här står det rester av finmaten, av torrfodret och vatten. Vattnet är det enda man inte behöver slicka i sig direkt – men resten… Det har aldrig hänt mig att jag lämnar matplatsen om det finns mat kvar!

Dagens ord på livets stig


Det finns gränser för vad jag inte förstår.


Sverker
(2000–)

Dagens extra upplysning med nerochupp

NATT Om det är kväll, så kan det se ut så här hemma. Det gjorde det igår vid 23.30-tiden.

Hej så länge
Sverker

Leg. ljusobservatör

MORGON Varför ska man upp 04.30? Jo, annars kan man inte se morgonsolen. Detta är dagens solskjut med husses iPhone.

3 juni 2013

Avslöjande bilder på latkattan LucyDen här fina boken ”I Could Pee on This” fick husse i present av min familj i Seattle. Naturligtvis var boken vald av förekommen anledning när kissemissen Lucy bodde hemma hos mig.
Dagens dikt idag får du översätta själv. En liten engelsk övning, kan man säga.WORK
They say there are
Twenty-four hours in a day
But I’m only up three of them
And two I consider overtime
Vad gör den franska kattan, den före detta gatflickan i Toulouse, hos min Per hela dagarna? Nu är hon avslöjad. Hon har samma sysselsättning som hon hade här hemma.
I gårdagens intressanta inlägg, kunde du se hur hon arbetar som datageni. Men det är inte långa stunder.
Nej, vad hon gör är sover. Du kan se det på de avslöjande bilderna jag publicerar idag.
I morgon blir det fler avslöjanden om kattan Lucy, som inte vill bo hos mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. grävande journalist

VÄRMEKUDDE Att ligga och sova på en förstärkare blir ju varmt och gott. Sedan att överhettningsskyddet sätter av förstärkaren då och då, tycker hon inte spelar någon roll. Att sedan min Per blir lidande, bryr sig inte den egoistiska kattan om ett dugg.

FÅTÖLJ Det där är faktiskt min fåtölj. Alla fåtöljer är nämligen mina. Tydligen har kattan tagit sig friheten att ockupera mina ägodelar hos min Per. Hon var likadan när hon bodde här. Ibland hoppade hon upp i fåtöljen jag redan låg i.

UTEVILA Där kan Lucy gärna få ligga för mig. Stolarna är för vingliga för min smak. Jag kan ju hoppas att stolen välter när hon hoppar upp. Det skulle vara roligt.

Extra upplysning med nerochupp

KVÄLL Om det är kväll, så kan det se ut så här hemma. Det gjorde det igår vid 22.30-tiden.

Hej så länge
Sverker

Leg. ljusobservatör

MORGON Varför ska man upp 04.30? Jo, annars kan man inte se morgonsolen. Detta är dagens solskjut med husses iPhone.

Dagens ord på livets stig

Om man kissar på en katt blir det en kissekatt, om man missar blir det en kissemiss.


Sverker
(2000–)

2 juni 2013

Ett besök hos min Per och hans katta

HEJ Det blev ett kort möte med Lucy igår. Hon kom bara fram, gav mig en kindpuss och sen försvann hon. Sådan är hon numera. Jag kom minsann ihåg när hon följde mig som en hund, varthelst jag gick.

Det var inte bara festivalande igår i Tranås hamnkvarter. Nej, husse och jag gav oss ut på en långresa ända till Mantorp för att hälsa på Per och Lucy.
Om sanningen ska fram, så såg vi inte mycket av Lucy. Antingen är hon blyg, eller också så har hon blivit stroppig, den före detta franska gatflickan.


När jag kom till min Per, så fanns inte Lucy där alls. Inte förrän jag tittade under min Pers säng. Där låg hon när jag kikade in.
– Hej Lucy, sade jag.
– Bonjour Sverker, sade Lucy och vände sig bort.
Det var nog bättre att jag ägnade mig åt det fika som husse och Per inmundigade. Det kunde ge något, eftersom de hade fikabröd. Och det gjorde det också.
Sedan kom Lucy en kort stund och jag fick en fransk puss. Du vet sådana där låtsaspussar på kinderna.
Per jobbar ju med datorer, så han har fått Lucy intresserad av sådana också. Hon ändrar lite kortkommandon, döper om hårddisken, gör skärmdumpar fyra på morgonen och annat smått och gott. Tänk att hon har blivit ett sådant datageni!
Det kommer mer Lucy snart. Till och med i morgon kanske – om det inte händer något viktigt.
Hej så länge
Sverker

Leg. kattbesökare

SMITA Direkt efter jag fått min kindpuss, så smet Lucy iväg igen. Jag fattar inte, jag var ju så populär innan. Fast hon vill väl inte komma hem till den dåliga mat som husse bjuder på. Jag skulle nog också vilja stanna hos Per.

PRESENT Min Per fick en present av min Agnes. Det var en julklapp. Min Per firade jul den 24 december. Syskonen har för vana att presenta varandra retroaktivt. I vilket fall som helst så verkade det finnas goda recept i boken. Jag ser fram emot ett smakprov.

OMDÖPT Hårddisken i min Pers dator hette tidigare ”Macintosh HD”. Lucy tyckte att det lät lite alldagligt och tråkigt, så hon har döpt om den till ”pö56yyyyyyyyyyµ”. Det är ju originellt och bra. Det är nog bara min Per som har en hårddisk som heter så.

FIFFIGT Lucy verkar vara väldigt skicklig att hantera datorer. Hon använder hela kroppen samtidigt. Det kräver både talang och kunskap för att lyckas med något sådant.