9 maj 2015

Min Agnes missade sin kvartssekeltårta

MÄSTERVERK Bättre än så här kan nog knappast en tårta bli. Det är min Agnes kvartssekeltårta. En fröjd både för nosen, ögat och smaklökarna.

När inte min Agnes ville komma till mig, så kände jag mig nödgad att fira henne på egen hand. Vad kan då vara bättre än att fira henne med en kvartssekeltårta? Inget, skulle jag vilja påstå.

Denna tårta är så enkel att göra, så att även du skulle kunna klara av det efter att ha läst mitt recept. Svårigheten kan vara att hitta Bacon flavored strips. Fast om Eloise kommer och hälsar på dig, så kanske du också kan få en påse. Annars kan du åka till Vermont och köpa lite.
Tänk på att du ska ha laktosfri grädde, eftersom det är en Agnestårta. Är det en Sverkertårta, så går det bra med vilken grädde som helst.
Nu hoppas jag verkligen att du gör din tårta med lite tjockare skivor falukorv, mer leverpastej och rikligare med grädde. Då räcker den längre. Min tårta räckte bara i sju sekunder, vilket är alldeles för kort tid.

Hej så länge
Sverker

Leg. födelsedagsfirare

JÄRNKOLL Jag hade min husse under skarp uppsikt, då han gjorde min Agnes tårta efter mina anvisningar. Han lyckades sådär. Tyvärr är det svårt at se från min position.

GREJER Här har du alla grejer du behöver till denna delikata tårta:
1. Falukorv, av bästa sort förstås
2. Leverpastej, gärna den från Tranås
3. Bacon flavored strips (dem kan man få av Eloise)
4. Grädde, laktosfri eftersom det är till min Agnes
5. Lite olika verktyg efter tycke och smak


BÖRJAN Skär två rejält tjocka falukorvsskivor (alltså inte som på bilden). Slafsa dit en oanad stor klick leverpastej (minst dubbelt så mycket som på bilden)

FORTSÄTTNING Lägg den andra falukorvsskivan ovanpå leverpastejklicken du slafsade dit. Pressa tillsammans. Sedan vräker du på grädde och sätter dit två stycken Bacon flavored strips som dekoration och smakförhöjare. Tårtan ska nu se ut som bild 1.

SVÅRAST Detta är det svåraste: att inte ta tårtan innan husse säger varsågod. Du kan alltid försöka hypnotisera tårtan så den kommer till dig. Det är svårt. Jag har aldrig lyckats. Tårtan var god, men alldeles för liten.

Dagens ord på livets stig


En vän är den som vet allt om dig och ändå tycker om dig.


Sverker
(2000–)

8 maj 2015

Agnes skulle ha firat sin födelsedag hemma

TREVLIGT Så här trevligt hade vi kunnat haft det, om bara min Agnes hade varit hemma. Nu är hon inte hemma, så nu blir det inget utbyte av filosofiska tankar vid stranden.

Just nu fyller min Agnes 25 år. Hon är inte hemma hos mig. Istället firar hon hos sin moster i Stockholm. Det är orättvist. Det blir ju ingen tårta till mig.

Firar man inte sin födelsedag hemma, så betyder det att man inte vill bli uppvaktad. Det är lite tråkigt för mig. Jag har fått skicka tillbaka massor med presenter, som jag skulle ha gett till min Agnes. Du får ha kvar din gamla telefon. Ingen bil blir det heller. Jag förstår att du inte heller vill ha studieskulderna betalda, för då hade du kommit hem.
Jag hade till och med tvingat husse att köpa hem falukorv, så vi hade kunnat göra en god tårta. Du har väl inte blivit kaxig, bara för du är ett kvartssekel gammal?
I vilket fall som helst:

HURRA FÖR MIN AGNES SOM FYLLER 25 ÅR IDAG


Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

BLOMMOR Här finns massor av blommor, som du hade kunnat plocka. Precis som på den här gamla bilden. Varför kom du inte hem, när du fyller år idag? Jag får ju ingen tårta!

KONSTIG Min Agnes är konstig, som inte firar sin 25-årsdag med sin västgötaspets. Är det för hon inte bara studerar djur i diken, utan också konstvetenskap samtidigt? Blir man konstig av det?

PASSANDE Den här bilden börjar bli gammal nu. Det hade varit passande att vi hade tagit en ny, nu på din födelsedag.

OPASSANDE Jag förstår inte alla dessa ständiga avvinkningar. Det är på stationer eller flygplatser. Jag vill understryka att det inte alls är roligt. Skulle det inte vara bättre att du höll dig hemma hos mig?

Dagens hurra på livets stig

Agnes fyller år ida’
Då hoppas jag hon är gla’
Hon borde vara i sitt hem
Särskilt när hon fyller 25
Jag tycker hon är fin
Särskilt som hon är min
Nu säger jag hurra hurra hurra
Det gjorde jag väl riktigt bra


Sverker, poet
(2000–)

7 maj 2015

Västgötaspets svårt misshandlad

MÖRKT Hur länge ska denna misshandel med mörka moln som släpper ifrån sig regn få fortgå. Det räcker nu! Nu vill jag ha lite sol och värme!

Jag har nu misshandlats av vädret än sedan Eloise åkte. Det har regnat och blåst och regnat. Millimetrarna har bara forsat ner och jag har blivit blöt vid varje promenad.
Vad är det för tönt som bestämmer vädret? Månne det vara husse, han ville ju ha millimetrar.


Hur kul tror du att det är att bli blöt varenda gång man går ut. Egon tyckte det var roligt. Han badade till och med i husses damm. Man ska verkligen inte bada där, man ska bara dricka vattnet.
När min husse strödde ut gräsfrön för en vecka sedan mellan plattorna på min Agnes uteplats i vardande, så undslapp sig min husse följande:
– Hoppas det kommer rejält med regn nu, Sverker.
Snacka om att ha blivit bönhörd. Nu, 57 millimeter senare, så kan han knappast klaga på vätan. Men tror du det har börjat spira gräs för den skull? Inte.
Min töntiga husse skulle ha sagt något om värme också. Om det nu är han som bestämmer vädret, förstås.
Men hur länge ska jag misshandlas av vädret. Jag vill ha sommar och so!.Nu!

Hej så länge
Sverker

Leg. missnöjd

OROLIGT Det är inte roligt alls när jag ska ut och gå. Snarare är det oroligt. Hur kul tycker du att det skulle vara att bli förföljd av mörka moln med millimetrar i så du blir blöt?

SVÅRT Till och med humlorna har svårt att sköta sitt arbete i körsbärsträdet i det ständigt pågående ovädret. Det trädet är inte bara den franska kattans Lucys bästa klätterträd, det producerar också körsbär till björktrastar och fiskmåsar. Fast det blir inga körsbär, om det inte finns humlor. De tycker inte heller om spöregn. Några tappra små humlor stretar dock vidare.

DRÖM Det är så här det ska vara när man sticker ut huvudet genom dörren. Solsken, värme och blommor. Nu finns det bara regn där ute.

Dagens ord på livets stigSe till att du har slutat tala innan publiken har slutat lyssna.


Sverker
(2000–)

6 maj 2015

Det tuffa livet som fotomodell

NATURLIG Trots blåst , dimma och regn, så måste jag se naturligt nöjd ut på varje bild. Vad gör man inte för konsten. Jag förstår att du vill se bilder på mig, så jag offrar mig och lider för din skull.

Tror du att livet som fotomodell är glamoröst? Nej, långt därifrån. Det är bara hårt arbete. Oftast utomhus oberoende av väder. Inte har det blivit bättre sedan min husse, tillika min fotograf, fick en vattentät kamera.

Bara för att du ska få en uppfattning om hur svårt jag har, så ska jag visa lite bilder från en fotosejour igår. Det var faktiskt den andra för dagen.
Regnet öste ner. Min fotograf (=min husse) hade svept in sig i sin militära regnrock. (Du vet den där som skyddar inte bara mot regn, utan även mot gas och atombomber.) Som superfotomodell var det inte prat om några skyddskläder eller paraplyer för mig. Jag kände hur jag blev blötare och blötare. Dessutom blåste det. Alltid motvind.
Som det fullblodsproffs som jag är, så lät jag inte detta påverka mig. Jag ställde upp villigt för varje bild. Jag gör allt för mina beundrare. Som du själv kan se, så blev bilderna som vanligt bra. Så länge som jag finns med på en bild, så kan det ju inte bli annat.
Om jag tjänar kopiöst med pengar på mitt slitsamma fotomodellarbete? Inte alls. I bästa fall får jag en godisbit efter varje bild. I sämsta fall får jag inget annat än glädjen att ge mina fans ännu en bild av mig. Det är belöning nog.

Hej så länge
Sverker

Leg. fotomodell

DAMMBLOMMOR Nog för att blommorna vid dammen är lite stiliga så här år. Men du måste hålla med om att bara damm och blommor, skulle bli lite påvert. Men om man vill ha en fulländad bild, då är det lämpligt – eller nödvändigt – att jag är med. Och regnet bara öste ner.

DÖRRBLOMMOR Blommorna vid dörren till gäststugan kan vara nog så vackra, men kansek lite sliskigt vackra. Då behövs det något tufft och manligt i bakgrunden som balanserar kompositionen. Vad kan då vara lämpligare än en Sverker? Och regnet bara öste ner.

TRÄDBLOMMOR På Lucys, den franska kattans, favoritklätterträd så finns det massa vita blommor. Visst det går bra att ta en bild på bara blommorna. Men tänk efter nu. Visst skulle det behövas något spännande att upptäcka i en bild. I just denna bild är det min rumpa som är spännande. Och regnet bara öste ner.

SLUTFOTOGRAFERAT Nej, nu är det dags att gå in. Visserligen är jag tuffare än de flesta, men även jag kan längta in till värmen vid kakelugnen. Särskilt som regnet bara öste ner.

Dagens ord på livets stigVissa av oss känner regnet, andra blir bara blöta.


Sverker
(2000–)

5 maj 2015

Världens bästa skola finns i Sverige

SKOLA Här sitter jag framför porten till all kunskap du någonsin kan behöva. Det är i den här skolan jag har gått. Den heter Sommenbygdens brukshundsklubb.

Varför åka världen runt och leta efter hur den svenska skolan kan återfå sin status? Ja, det kan verkligen tyckas konstigt, med tanke på att världens bästa skola finns i Tranås. Det är den skolan jag har gått i. Det är därför jag är så väldigt välutbildad och lydig.

I den senaste rapporten om den svenska skolan så gnyddes det högeligen över den svenska skolan. Politikerna skyller på varandra. Lärarna skyller på dålig status och dåliga löner. Ingen skyller på lata elever och ointresserade föräldrar.
I min skola har lärarna hög status, om än inga lysande löner. Inga alls rättare sagt. Men hussarna och mattarna är engagerade. Eleverna, t. ex jag, är väldigt intresserade. Vi övar gärna på våra läxor både vardag som helgdag. Sedan ger det resultat också.
Nu kan ju inte alla lyckas lika bra som jag. Redan som mycket ung, så lydde jag bättre än de flesta. Dessutom kunde jag enkla kommandon som höger, vänster och rakt fram. Lucy, den franska kattan, är väldigt olydig. Hon har inte gått i min skola.
Fast mitt bästa partytrick är nog att kunna stå upp och dansa på kommando. Det kan inte min Agnes eller min husse. Han kan förresten inte dansa alls.

Hej så länge
Sverker

Leg. fd elev

LIVSLÅNGT Man ska inte lära för skolan, utan för livet, heter det ju. Se på mig. Det var länge sedan jag gick agilitykurserna, men jag kommer ihåg allt. Lätt som en plätt vet jag precis vad jag ska göra. Men så hade jag bra lärare också och jag övade flitigt.

INSPEKTION Totte och hans matte var ute och övade på Tottes läxor. Det måste man göra. Jag satt och inspekterade unghunden. Totte var duktig. Man blir det om man gör sina läxor.

RÄTT Fastän Totte hade två påsar att välja emellan, så valde han rätt. Varför? Jo, hans matte visade honom vilken han skulle ta och han lydde sin matte. Då blir det gärna rätt.

PLATS Varför ligger jag här i det våta gräset? Jo, min husse har visat tecknet för plats. Då lyder jag! Jag ligger där ända tills han visar tecknet för kom. Då kommer jag till honom, rundar honom och sätter mig på hans vänstra sida. Det är så man gör om man har gått i min skola.

Dagens ord på livets stig

Originalitet består inte i att säga något som ingen tidigare sagt, utan i att säga exakt det du själv tycker.


Sverker
(2000–)

4 maj 2015

Stort misstag av svensk tidskrift

ALICE På denna bild ser du Alice. Du ser också delar av Rökstenen. Men var är Sverker? Var inte han där? Jo, det var han, men ändå väljer Kvällsstunden just denna bild. Mycket märkligt.

Jag begriper inget. Absolut inget. Här hade tidskriften Kvällsstunden chansen att köpa en trevlig bild från min blogg, men vad väljer de för bild från alla tusentals bilder? Jo, det tar en bild där inte jag är med.

Min blogg har med tiden blivit en fantastisk bildbank. Där finns säkert minst 11.216 olika bilder med mig på. Det finns också ett fåtal där jag inte syns.
När så tidskriften Kvällsstunden hör av sig och vill köpa en bild, så har de lyckats med konststycket att hitta en som jag inte är med på. Dessutom är min husse så snål, så att han säljer den.
Bilden togs när jag fick besök av Alice från Frankrike. Jag tog med henne på den vanliga turistrundan och då besökte vi Rökstenen (som inte alls röker).
I vilket fall som helst, så begriper jag mig inte på Kvällsstunden som köper just den bilden med Alice och runor. De hade ju chansen att köpa andra bilder där Sverker finns med.

Hej så länge
Sverker

Leg. bildredaktör

MIN Alla fyra stolpar, såväl som själva stenen, är inmutade och uppmärkta av mig. Jag äger alltså stenen. Därför är det självklart att jag ska vara med på alla bilder som handlar om Rökstenen.

ALVASTRA När de ändå hade östgötska fornminnen, så hade de väl kunnat ta en bild på Alvastra kloster. Där finns både Alice, min Agnes och jag med på samma bild. Nej, vi klättrar inte på murarna, eftersom man inte får det. Vi har flugit upp.

TYDLIGT Bara för att du ska se, så visar jag skylten där det står att man inte får beträda muren. Jag beträder den inte, jag vandrar på den.

Dagens ord på livets stig


Jag har aldrig varit intellektuell, jag bara ser ut så.


Sverker
(2000–)

3 maj 2015

Fågelskådning hemma i trädgården

VAKTAR Här sitter jag och vaktar. Vaktar vadå? Det tänker jag inte tala om, eftersom det är hemligt, men vid pilen finns det något.

Nu har jag fått ett nytt intresse. Hemma i min trädgård händer det saker. I klätterväxten, du vet den jämte dörren till uterummet, bor det små fåglar. Bara föra att de är så små, så heter sorten småfåglar. Du kanske kan precisera mer? De har ägg i sitt bo.

Husse var på gång att klippa i den vilt klängande växten, men så hejdade han sig. Plötsligt flög det ut en liten fågel från växten. Efter en imponerande stor forskningsinsats, hittade husse ett fågelbo med sex ägg. Vad göra nu?
Först övervägde vi att göra en god omelett, men eftersom äggen var så små så skulle det knappast bli ens en tugga till oss var.
Nu kom husse på det fiffiga. Han avbröt klippningen och låter den anstå till i höst. Han var väldigt nöjd med sitt beslut, lat som han är.
Nu kan fågeln ruva vidare. Kanske vi får se några fågelungar snart. Det skulle vara roligt.
Under tiden är det jag som vaktar fågelboet, så passa dig. Det kommer att komma fler rapporter om utvecklingen från det lilla trivsamma fågelhemmet.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelhund

ODUGLIGT Sticker man in en mobiltelefon i klätterväxten och trycker av, så kan man få denna bild. Det finns sex stycken likadana ägg. Fast de är små. De duger inte ens att göra omelett av.

RUVA Här ligger det en mamma – eller pappa – och ruvar på äggen. Ser du fågeln? Husse påstår att äggen ska förvandlas till fågelungar. Vi får väl se.

Dagens ord på livets stig


Om man springer fort och ler stort är det ingen som ser att man är ful.


Sverker
(2000–)