14 juli 2012

Utan hjälp hade gräsmattorna varit gräsliga

FEL Du tror förstås att det här är husse som går och klipper gräs på slänten. Det är det inte, även om man tycker att han skulle vara gammal nog att kunna klara det själv. Du kan gissa vem det är som klipper, om du känner för det.

Det allra mesta av mina gräsmattor klipper Stig. Han är tyst, arbetsam och uthärdig. Han arbetar både dag och natt. Sedan har vi sådana gräsmattor som Stig inte klarar. Det är meningen att husse ska göra de jobbiga avsnitten, men det gör han inte. Latmasken.

För att slippa utföra tungt arbete och smita undan, gick husse och skaffade sig en hjärtinfarkt i påskas. Enligt egen utsago hamnade han i ett rum på sjukhuset som såg ut som en rymdkontroll. Dessutom har han fått doktorn att säga, att husse inte ska syssla med tungt kroppsarbete. Att se det var en tillsägelse som husse har tagit fasta på ordentligt. Man kan säga att det förslaget passade honom perfekt.
Nu anser husse att han inte kan klippa gräset i slänten och hur tror du att det hade sett ut där om inte jag hade haft vänner?
Som tur är så har vi min resursfamilj. Alla har ställt upp; resursmatte, resurshusse och resursmattes bror Calle. Nu senast var det resurshusse som tog hjälp av gräsklipparen och förkortade det vildvuxna gräset.
Du kan bara tänka dig hur det hade sett ut här hemma i min trädgård om jag inte hade haft min resursfamilj och Stig.

Hej så länge
Sverker

Leg. hemmansägare


RESURSHUSSE Nu kanske du ser bättre att det är resurshusse som kommer tågande med min gräsklippare på slänten. Naturligtvis övervakar jag det hela, så att gräset klipps som gräset ska klippas.

STRANDEN De enda gångerna det är någon vid stranden i år, är när gräset ska klippas. Badstegen ligger fortfarande på land, och mäter man temperaturen är det obehagliga 15 grader i vattnet. Inte ens husse badar. Och inte resurshusse heller, men han klipper i alla fall gräset.

STIG Ja, så här kan det gå till när jag övervakar att Stig jobbar som han ska. Husse orkar inte ens övervaka, han bara sitter och läser. Som du förstår är denna bild sedan förra året, för den här sommaren har inte lockat till utomhusaktiviteter. Om man inte räknar Stig, förstås.

Dagens ord på livets stig
Vissa gör världen speciell bara genom att vara i den.


Sverker
(2000–)

13 juli 2012

Otur på torget fredag den 13e.

REGN Naturligtvis började det regna direkt som vi kom till torget. Otur! Vad hade du annars väntat dig? Men husse skulle absolut dit för att köpa lite grönsaker. Jag var med dels som prydnad och dels så att han inte skulle känna sig ensam. Sedan hoppades jag på en korvbit, förstås.

Som du kanske har sett i din kalender är det fredag den trettonde idag. Då har man alltid otur, säger husse. Han har säkert inte mer otur just de dagarna jämfört med alla andra dagar. Han har väl otur jämt, kan man säga.
Idag skulle han i alla fall fresta lyckan med att köra bil och gå på torget.


Åker man till stan finns det många faror som lurar runt nästa hörn. På vägen dit möter man många bilar som du kan ha oturen att krocka med. Idag hade han turen att inte krocka. Han fick inte ens parkeringsböter.
Väl i stan ska du gå bland massa folk. Det finns en chans att möta elaka hundar som skäller på mig. Har jag riktig otur kan husse stöta på någon som husse börjar prata med. Hur kul är det och stå där still, när det finns så många onosade områden. Husse pratade med många idag, oturligt nog.
På torget kan det vara ganska bra och gå. Det har hänt att jag har fått lite smakbitar av ost, bröd eller till och med korv. Så inte idag. Det var ju en otursdag. Husse skulle bara ha grönsaker.
När vi ändå var vid Eriks stånd och grönsakshandlade, så passade husse på att impulsköpa lite blommor som skulle ersätta de som dränktes och tvärdog.
Jag fick inget alls på torget, och jag såg inte ens blommorna husse köpte. Men jag träffade en tant som hade läst det jag skrev i tidningen för många år sedan. Hon var snäll och klappade mig och visste vad jag heter. Det var tur.

Hej så länge
Sverker

Leg. oturskändis


UNDERVY Mer än så här ser jag inte av allt som bjuds ut. Hur kul är det, tror du? Särskilt när jag känner dofterna från ostvagnen och brödvagnen och massa annat ätbart. Jag fick inte ens välja blommor.

MÅLET Det var för det här som husse åkte till torget; grönsaker. Han köpte broccoli, som han säkert ska vräka i sig idag. Vem vill äta sånt? Inte jag i alla fall.

ERIC Det var av Eric som husse köpte grönsaker och blommor. Husse har känt Eric sedan han var en liten pojke. Eric och hans fru har en bebis som heter Agnes, men det är inte samma som min Agnes.

BLOMDÖD Det kom så mycket vatten, så att mina fina blommor dränktes och tvärdog. Dock inte på en förutbestämd otursdag. De ser ju inte så fina ut, eller vad tycker du?

BÄTTRE Så här ser det ut numera med de nya blommorna. Klart bättre än förut tycker både jag och husse. Det var väl tur!

Dagens ord på livets stig
Tur eller otur drabbar vanligen den som har mera av det ena.


Sverker
(2000–)

12 juli 2012

Dagens vattenaktivitet regnade inne

UPPIFRÅN Ska man ut och paddla på sjön är det lagom med vatten om man bara har det under sig. Fyller det på uppifrån, är det bekvämast att stanna hemma och titta på gamla båtminnen istället för att skaffa sig nya erfarenheter.

Det var redan beslutat och planerna var klara. Vi skulle paddla kanot idag! Det vill säga husse skulle paddla och fotografera. Jag skulle vara ett dekorativt inslag i vattenfarkosten när vi gled fram längst med stranden. Så var det tänkt.
Nu har vädret gjort att vi skulle ha behövt en tredje person som skulle befriat kanadensaren från det vatten som skulle ha fyllts på uppifrån.
Så idag får jag skriva om något annat och kanotfärden får vänta.


Dock vill jag inte gärna släppa mitt marina temaför dagen. Därför ska jag visa dig lite andra båtbilder. Här finns nämligen en hund med båterfarenheter.
Jag har åkt på jättestora båtar, vilket är tråkigt eftersom jag fick sitta i bilen. Det har jag fått göra varje gång både när jag har åkt bil och när jag semestrade i husbil.
Sedan har jag åkt kanalbåt i Frankrike också. Det är precis samma sak som att åka husbil, fast man åker på vatten och det finns fler rum att kila runt i. Dessutom kan man sitta utomhus. Det gick inte på husbilen.
En bil eller en husbil kör man uppför backar och nerför backar. En kanalbåt kör man rakt, men sen får man slussa ibland. Då lyfts båten upp eller ner och jag kan passa på och gå av och kissa.
I morgon får vi hoppas att det är kanotväder.

Hej så länge
Sverker

Leg. inomhushund


TRÅKIGT Du kan tydligt se – om du klickar på bilden – hur jag lämnas ensam i bilden när flocken åker stora båtar. ”Vakta bilen nu, Sverker”, brukar de säga innan de tågar iväg mot fikat. Jag har bara vatten – inget bröd ens.

FÖRDÄCK Så här kan det te sig på en kanalbåt i Frankrike. Resurshusse sitter faslimmad vid ratten, ex-matte sitter fastlimmad i solen och jag gör henne sällskap på fördäck. Även om det var varmt, så offrade jag mig så att eventuella medtrafikanter på det franska kanalnätet ska ha något snyggt och vackert att titta på också.

MODIGT Här fick jag inte gå och framför allt inte utan flytväst. Det var farligt, tyckte övriga flocken. Därför går jag gärna modigt på skarndäck utan flytväst, men jag måste ha tungan rätt i mun. Titta på ex-matte vad rädd hon är när hon står där beredd att ingripa.

Dagens ord på livets stig

Har jag inte solen, så får jag väl göra mig en.


Sverker
(2000–)

11 juli 2012

Naturlig så det räcker för ett par månader

BOPLATS Enligt husse, som oftast inte vet något, är detta trillade träd en boplats för massor med insekter. Jaha, hur kul är det på en skala med denna onödiga information? Vill jag se något i förfall, så kan jag bara gå ut i min trädgård.

Idag var jag och min husse väldigt naturliga. Vi tog nämligen en promenad i ett naturresevat, och det är, som framgår av namnet, reserverat för dem som är extra naturliga. Fast jag tycker att det är onaturligt att ha koppel på sig. Det stod det på en skylt att hundar skulle ha. Om katter eller sköldpaddor också skulle vara kopplade stod det inget om.

Ett naturreservat gör man om man inte riktigt orkar ta hand om gräsmattor som ska klippas eller trän som trillar omkull. Min tomt är på god väg att bli ett eget naturreservat.
I de omkullvälta träden ska det bo märkliga skalbaggar och andra lustiga insekter. Varken husse eller jag såg något konstigt.
I de ruttna träden som ännu inte trillat ska det bo stiliga fåglar. Ett par av dem flög förbi, men de såg ut precis som mina skator här hemma. Antagligen sov kattugglorna och sparvhökarna. Inte ens en härmsångare såg vi eller hörde. Det skulle vara ganska roligt annars med en fågel som kunde härma mitt skall.
Fast jag hoppas att hackspettarna var mer framgångsrika i sitt letande efter feta larver som gömmer sig i träden.
Hade det inte varit för alla spår efter andra hundar, hade besöket i naturreservatet varit komplett odugligt. Fast det gav ju lite motion. (Utan koppel dock, eftersom det är onaturligt!)

Hej så länge
Sverker

Leg. naturlig


SPÄNNANDE Tittade jag närmare på det liggande trädet, så kunde jag se att det växte oätlig svamp på det och att det fanns små hål på det. Om man var så liten så man kunde gå in i ett av de små hålen, så skulle man kanske finna en fet, vit och äcklig larv. Mums för en fågel, men inget för mig.

PORTEN Precis där man går in i Ekmarksbergsparken, som naturreservatet heter, så ligger det en gammal marknadsbod som flyttades dit. Hade man kunnat köpa hundgodis i den, hade den ju fyllt en funktion. Men idag gör den ingen nytta alls.

DRÖMSCENARIO Bättre än så här kan det knappas bli för de supernaturliga. (De känns igen på sina gröna Fjällrävenkläder, extradyra kängor och gärna löjliga hattar.) På samma bild kan du nämligen se ett småruttet träd, ett väldigt krokigt och lite mer ruttet träd och ett träd som har trillat omkull. Det är fint det!

FIKA Om man ändå är naturlig i hembygden, så kan det vara lämpligt att fika i Hembygdsparken. Det gjorde inte husse och jag. Husse är snål och dessutom sprang det omkring en kattunge där. Vem vill fika ihop med en katt?

Dagens ord på livets stig
Jag tror att fantasi är intelligens som roar sig.


Sverker
(2000–)

10 juli 2012

Min Agnes i svår trafikolycka med sin cykel

SKADAD Det var den här bilden med en svårt skadade Agnes som kablades ut över världen. Inte riktigt den här bilden, för husse hade Photoshopat dit lite extra skrapsår och blåmärken också. Du ser hur fint jag tröstar min Agnes. Efter bilden var tagen, kunde Agnes ta av sig allt bandage.

Ibland kan tiden stå stilla, som när de ringde från sjukhuset och sade att de hade min Agnes, som hade varit med om en trafikolycka. Agnes cykel och en bil hade försökt korsa en korsning samtidigt. När deras vägar möttes, var det Agnes cykel som förlorade. Idag är det precis fem år sedan det hände.

Så här gick det till ungefär. Min Agnes kom cyklandes på en cykelbana. På en korsande väg kom en bil åkande.
– Jag stannar och släpper fram bilen, tänkte Agnes och bromsade in.
– Jag stannar och släpper fram Agnes, tänkte bilen och bromsade in.
– Bilen stannar, tänkte Agnes och trampade på lite extra.
– Agnes stannar, tänkte bilen och gasade på lite extra.
Pang sade det när Agnes cykel träffade bilen och bilen träffade Agnes cykel.
Agnes for i gatan och gjorde sig illa både här och var. Cykeln åkte under bilen och i gatan och gjorde sig illa ännu mer.
Nu kan man ju inte säga att Agnes hade änglavakt, för då hade det inte sagt pang alls. Men hon hade tur att hon inte blev lika skadad som cykeln, för den fick skrotas.
Resultatet blev att Agnes fick en ny fin cykel och många nya fina blåmärken och ett litet skrapsår. Dessutom fick hon lära sig att inte krocka när man cyklar.
Numera krockar Agnes bara när hon kör bil och då med franska järnportar.

Hej så länge
Sverker

Leg. medlidare


REKONSTRUKTION Ungefär så här såg det ut på olycksplatsen, bara det att det stod en bil över cykeln och några millimetrar från Agnes. Lite tur i oturen hade min Agnes. Bilen hade lika gärna kunnat stå över henne.

SÖRJER Det är sorgligt när det bara blir skrot av den fina cykeln, tyckte Agnes. Det var innan hon visste att försäkringsbolaget gärna ville ersätta henne med en ny finare cykel i bättre storlek. Sådan tur kan man också ha, även om det sved lite.

Dagens ord på livets stig
En olycka kommer alltid obedd till dig.


Sverker
(2000–)

9 juli 2012

Mariannelund inte alls först med översvämning

PARK För fem år sedan såg det ut så här i en liten park i Tranås. Fiskarna kunde simma omkring och plocka daggmaskar i gräsmattan. I bakgrunden ser du stadshuset där det fattas visa beslut. Som stadsinvånare har vi saknat sådana i många år.

Typiskt småstäder som Mariannelund och Vimmerby att skryta. De är inte alls först med att få över 100 mm regn på en timme. Det hade Tranås redan på dagen för exakt fem år sedan. Så den grejen är redan körd.

Den här gången fick inte Tranås 100 mm på en timme, eftersom vi redan hade haft det för fem år sedan. Vägar spolades bort hos oss också och källare vattenfylldes. Sommens vattenyta steg över en meter på ett par dagar, och de förvånade fiskarna kunde simma omkring på större djup än tillförne.
Nej, den här gången fick vi duktiga 40 mm, men det var under ett dygn. Lite stiliga vattenpölar och att lite frömjöl spolades bort från husses bil var de enda synbara resultaten av nederbörden. Det blev bara en ordentlig rotblöta och husse kan fortsätta med att ge vattenspridaren semester. Den har faktiskt haft semester sedan förra sommaren. Husse däremot har inte haft någon semester på flera år, så han tycker väldigt synd om sig själv.
– Det är synd och skam att vi pensionärer inte får någon reglerad ledighet, brukar han säg upprört.
– Här har man gått och arbetat hela livet och man kan inte ens få ett par veckors semester.
Ja, det är verkligen synd om husse. Det är lika synd om mig också, för jag hade alltid semester samtidigt som husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. regnhund


VATTENVÄG Även Tranås kunde skryta med översvämmade och avstängda vägar. Detta är norra infarten till Tranås, där man alldeles gratis och skattefritt fick bilens underrede tvättat.

VACKERT Det är så här det ser ut hemma hos mig nu på min väg. I vattenpölarna kan jag spegla mig och på så sätt förgylla min promenad med extra skönhetsupplevelser.

VATTENRESERV Det är alltid bra att ha lite reservvatten utplacerat här och var efter promenadvägen, även om hettan inte är störande. En slurk färskt regnvatten är aldrig fel att läska sig med.

Dagens ord på livets stig


Lite vatten blir ett hav för en myra.


Sverker
(2000–)

8 juli 2012

Man måste se upp på kalas

JÄRNKOLL Det är uppe på bordet saker händer, men där får inte jag vara. Därför är det lätt att få nackspärr från min låga plats under bordet. Om saker trillar ner, så måste de fångas av mig, innan någon annan gör det.

Igår var jag på kalas. Så mycket kalas för min del blev det väl inte, men som tur var så rättade det till sig lite på slutet – med betoning på lite.

Det var kalas hos min resursfamilj minsann och husse och jag var bjudna. Bitte och Åke var också där. De är mina gamla lärare från hundskolan. Det är antagligen med stolthet de kan se hur duktig jag är.
När man är på kalas tillbringar jag tiden under bordet, där jag går och ser svulten ut. Om det är kalasdeltagare som inte har hund själva, så kan det vara riktigt lönsamt. Så var dock inte fallet igår.
Men sen, när jag nästan hade gett upp hoppet, så gjorde Bitte ett psykologiskt hundtest. Om man uppe på bordet startar med att skära upp en köttbit i småbitar, vad händer då under bordet?
Precis. Jag var inte dummare än jag fattade att här kan det bli något, varvid jag snabbt förflyttade mig till Bitte. Och har du sett! Det kom ner en tallrik med köttbitar till min plats under bordet. Experimentet blev lyckat för alla inblandade.
Sen när regnet hade tvingat in oss, så tappade Åke lite chips också. De tog jag hand om.
På det hela taget en ganska lyckad fest, fast jag hade gott om plats för mera kött.

Hej så länge
Sverker

Leg. festprisse


TRÅNGT Hade inte bordskanten varit i vägen, så hade jag nog lyckats med att ta mig en kräfta. Jag tycker nog att husse fick så många, så att han gott hade kunnat dela med sig till sin svältande västgötaspets.

OFÖRTRUTEN En dag händer det! Vadå, undrar du säkert? Jo, att jag ska lyckas med att skälla så mycket att ett grillspett lämnar grillen i en vid båge och far till min mun. Ännu har det dock inte hänt, men man ska inte ge upp.

FÖRDISK Efter ett hundpsykologiskt experiment, så kom det ner en tallrik med fint uppskurna köttbitar under bordet. Jag fanns där redo på plats. Köttbitarna tog snabbt slut och jag väntade på fler experiment, som dock aldrig inträffade.

TRÖTT Att vara på kalas kräver oavbruten koncentration så länge måltiden pågår. Den tog säker flera, flera timmar, så när det var dags för kaffe så passade jag på att ta mig en kort skönhetssömn. Det är min resursmatte som höll i kameran.

Dagens ord på vägen
Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd, men ibland så åskar det.


Sverker
(2000–)