4 oktober 2014

Visst har storleken betydelse

MALLIG Min resurshusses bil är väldigt mallig. Det är resursfamiljens finbil. Det syns väl tydligt. Den är ny. Den är exklusivt svart. Den är en kombi. Men vad som inte syns är att lastutrymmet är trångt som ett rävgryt. Ser du någon mastkärra?

Hösten är här och då ska min resurshusse ta av pinnen på sin båt. Som vanligt behövde han min hjälp. Eftersom hans pinne är väldigt tung, måste man ha en mastvagn. Min resurshusse har en sådan, men det finns problem.

Har man nu gått och skaffat sig en bil som är formgiven för att den ska vara formgiven, så uppstår det svårigheter. Mastvagnen som man måste ha, går inte in kofferten.
Då kommer min resursmattes bil väl till pass. Hennes bil är formgiven för att vara praktisk. Att svälja en mastvagn är inget, för den bilen, fast den är mindre. Men rymligare.
Nu vet du om att storleken har betydelse. Ska du köra omkring med mastvagnar, så ska du skaffa en liten snorgrön bil. Vill du köra utan mastvagnar där bak, så ska du skaffa en svart bil.
För övrigt fick vi upp pinnen ur hålet på båten. Efter min husse så förtjänstfullt hade vevat först upp och sedan ner pinnen, så lades den på kärran och drogs till ett hus där den ska tillbringa vintern. Eftersom jag var arbetsledare, så gick allt väldigt smidigt.
Min resurshusses båt övervintrar i ett hus inne i hamnen.
Nästa vår ska båten slipas och lackas. Sedan är den klar för nästa säsongs bägge seglaster.
Nu ska jag gå och tycka lite synd om mig och sedan ska jag hjälpa husse att städa.

Hej så länge
Sverker

Leg. utrymmesexpert

PRAKTISK Min resursmattes bil är väldigt omallig. Det är resursfamiljens fulbil. Det syns väl tydligt. Den är vardagligt snorgrön. Den är kombiliknande. Men vad som inte syns är att lastutrymmet är rymligt som en hangar. Visst ser du en mastkärra?

ENTRÉ Vem är det som kommer där om inte resurshusse? Jo, det är det. Han vill att jag ska hjälpa honom avlägsna pinnen från båten. Det gör man på hösten.

VEVARE Att veva en vev på en kran är ett arbete som varken kräver särskilt mycket styrka eller intillegens. Med andra ord ett utmärkt arbete för min husse. Fast inget jobb är så enkelt för honom, att han klarar det på egen hand utan min övervakning.

FLYGBÅT Flygplan och flygfiskar vet jag att det finns, men flygande segelbåtar. Det var något nytt för mig. Den här båten åkte bara längre och längre upp på land. Synnerligen konstigt.

Dagens ord på livets väg
Det är ett känt faktum att man aldrig träffar sjösjuka människor på land.


Sverker
(2000–)

3 oktober 2014

Här har du alla i den nya regeringen

TRONEN Här sitter jag ohotad kvar på min tron. Vad hade du trott?

Som första nyhetsmedia kan jag nu presentera hela den nya regeringen. Sverker sitter ohotad kvar på tronen. Vad hade du trott? Lucy har emigrerat (ända till Mantorp) och kan därför inte längre komma i fråga. Detsamma gäller mina favoriter min Per och min Agnes.

Då kan jag äntligen presentera den nya regeringen här hemma. Förhandlingarna har varit långa och svår. Mycket nattsömn har det inte varit fråga om.
Dessvärre har mina toppkandidater min Per och min Agnes flyttat till främmande land (Mantorp respektive Uppsala). Även kattan Lucy, som hade kunnat få något slaskministerium har flyttat till min Per.
Kvar finns alltså bara jag och det överblivna drägget (=min husse).

Regeringen ser ut som följer:

Sverker: statsminister, utrikesminister, han som bestämmer-minister
Husse: inkomstminister, äldreminister, kulturminister och kommunikationsminister

Sverker är den självklara ledaren. Ingen kan skälla med så många decibel som jag. Jag har en bred erfarenhet av utrikes förhandlingar. Jag har haft framgångsrika förhandlingar om fördisk i tretton olika länder.
Husse är den som svarar för inkomsterna, så att vi kan köpa korv och köttbullar. Han är med tanke på sin ålder det självklara valet som äldreminister. Eftersom han säger att han har läst en bok, blir han också kulturminister. Eftersom min bil måste framföras av någon när jag ska ut och resa, så får han även bli kommunikationsminister.
På söndag kommer min nya regering att åka på sitt första statsbesök. Den resan blir av det längre slaget, och kommer att gå ända till Mantorp.
Det är synd att jag inte har flera att välja emellan, så jag kunde få en bättre regering. Det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. regeringschef

REST Det här är vad som finns kvar, min husse. Det är inte lätt att få ihop en regering, när han är det enda som finns att välja emellan.

ÖNSKVÄRT Tänk om det sett ut så här vid mitt frukostbord. Då hade min Agnes kunnat bli justitieminister och Lucy hade kunnat få bli jämställdhetsminister.

ÖNSKVÄRT Min Per hade platsat i min regering som snällhetsminister och matminister. Han vet vad folk (Sverker och Lucy) behöver för mat. Men tyvärr, han bor i Mantorp.

Dagens ord på livets vägÄven för regeringar gäller principen att förtroende är svårt att vinna men lätt att mista.


Sverker
(2000–)

2 oktober 2014

Partistödet som gick upp i rök

FÖRETAGARSTÖD Större delen av mitt missade partistöd, hade jag använt till stöd till småföretagare i Tranås. Detta är en affär, där jag sett till att partistödet hade bytt ägare i utbyte mot lite tuggben eller annat kul.

En minst sagt otrevlig följd av att jag genom grova oegentligheter inte blev vald till kommunfullmäktige i Tranås, är att mitt rättmätiga partistöd gick upp i rök .
Jag hade i princip redan intecknat mina pengar. Min tanke var att jag skulle gynna småföretagare i Tranås.


En butik jag skulle ha gynnat är djuraffären i Tranås. Där finns ett utmärkt sortiment av tuggben i olika storlekar och smaker. Vill man ha grisöron, så går det också att köpa. Sedan finns det vanlig hundmat också.
Mat hade jag nog mer satsat på en vanlig mataffär. Där finns det korv, blodpudding, leverpastej och köttbullar i överflöd. Har man partstöd, så behöver man inte spä ut maten med hundfoder.
En annan sak som är nödvändigt att företa sig om man är folkvald, så är det studieresor. Då kan man ta till partistödet. Jag hade tänkt mig en resa till lite varma platser nu när det börjar bli lite ruggigt och kallt.
I vilket fall som helst åkte vi till hundaffären idag, min husse och jag. Vad tror du vi kommer hem med? Tuggben? Inte då. Husse köpte kattleksaker till Lucy och fiskmat till hans guldfiskar. Vad köpte han till sin ende trogna vän västgötaspetsen Sverker? Inget!
Det är synd om mig. Jag hade behövt partistödet.

Hej så länge
Sverker

Leg. stödlös

FÖRSVUNNIT Där gick mitt partistöd upp i rök på grund av oegentligheter i valprocessen. Nu fick andra partier dela på de pengar, jag så väl hade behövt och hade rätt till.

LEVANDEFODER I djuraffären fanns det levande kattleksaker, som de kan äta upp när de lekt färdigt. Det var tur att min husse inte köpte en sådan till Lucy.

ELÄNDE Då åker man och handlar i en affär där det finns massor med tuggben och annat kul och så kommer man hem med kattleksaker och fiskmat. Snacka om en misslyckad inköpsresa.

STUDIERESA En studieresa till södra Frankrike hade inte varit fel. Är det egentligen riktigt utrett om palmer är lika bra att markera på, som en svensk björk eller en lyktstolpe? Det är frågor som man bör finna ett svar på.

Dagens ord på livets väg
De flesta blir aldrig rika bara därför att de till följd av flitigt hederligt arbete inte har tid att tjäna pengar.


Sverker
(2000–)

1 oktober 2014

Skojiga synder jag begått idag

SOVSYND Att stiga upp på morgonen anses vara sunt och friskt. Dessutom anses det vara hedervärt. Därför beslöt jag mig för att sova extralänge idag. Jag var visserligen med och fotograferade soluppgången, men sedan var det jag som återvände till min säng. Där låg jag länge och väl och drömde syndiga drömmar.

Att synda är kul. Att inte synda är tråkigt. Jag tycker om att ha kul. Jag har idag nöjet att presentera bara ett urval av de synder jag redan har gjort idag. Se och lär.

Tänk vad livet skulle vara tråkigt om man levde det alldeles syndfritt. Du skulle aldrig få en chokladbit ”det är farligt för hundar”, om du inte hämtade den själv på bordet. Det får man göra när ingen ser. På bord brukar det finnas andra godsaker också, som mat, Mitt personliga bordsfynd var fem chokladcroissanter. De hade lämnats åt mig i husbilen i Frankrike.
Andra roliga synder är att inte lyda. Antingen tittar du bort, eller också låtsas du att du inte förstår. Varför skulle jag lägga mig på den kalla marken och bottna med min rakade mage, om jag inte får något godis?
Extra roligt är det att inte lyda när min husse ska visa upp för några vänner hur duktig jag är.
Nej du, nu har jag inte tid att skriva mer. Nu ska jag skynda och ut och synda.
Som ett extra tillägg vill jag påminna att det är synd om mig. Fast jag kommer inte ihåg varför.

Hej så länge
Sverker

Leg. syndare

TIGGSYND Genom att vädja med min extrahungriga spaniellook, som jag lärde mig av Egon, så lurade jag min husse. Jag fick den ytterst snåla hussen att ge mig tre köttbullar till frukost. Normalt sett får jag kanske två.

TRAFIKSYND Att synda i trafiken kan vara riktigt roligt. Dagens synd bestod av att jag gick på höger sida på vägen. Man ska gå på vänster. Det vet jag. Men jag travade på, ytterst syndfullt, på min vägs högra sida.

TAPPSYND Husse kan gott bara in sina tidningar själv. Jag bar den halvvägs idag, sedan släppte jag den på marken. Stället var noga utvalt, eftersom det fortfarande fanns nattdagg kvar där. En kul synd som förargade min husse.

BEHOVSSYND Om inte husse hade ägnat sig åt att göra frukost till sig själv innan morgonpromenaden, hade inte detta hänt. Han måste skärpa sig, när den anonyma hunden på bilden har bråttom är det bråttom. Fast å andra sidan är det ju ett miljövänligt återanvändande av gamla tidningar.

Dagens ord på livets väg
Inget gör mig så smickrad som att bli kallad för syndare.


Sverker
(2000–)

30 september 2014

Jag tar en närmare titt på min höst

NÄRA Mycket närmare än så här kommer man inte rabatten vid lilla stugan. Fast i ärlighetens namn, så fanns det inget att se där. Fast vad gör jag inte för en bra bild!

Bara för att min husse skulle få använda sitt onödigt dyra makroobjektiv, så beslöt jag att ta en närmare titt på min höst i min trädgård. Grejer håller på att trilla ihop nu och de har bytt färg. Skojiga och färgglada förändringar att titta på.

Snart blir min trädgård som allra bäst. Eftersom det är min husse som ska sköta husets omgivningar, så blir trädgården som vackrast när den täcks av snö. Då ser man nämligen inte hur välskött (obs understatement) min trädgård är.
Fast tittar man lite närmare här och där, så kan ju även min trädgård uppvisa ett visst skönhetsvärde, husse till trots. Detaljerna är bättre än helheten, kan man säga.
Nackdelen att gå i trädgården så här års, är att man blir blöt om tassarna. Daggen ligger kvar nästan hela dagen. Då spelar ju avståndet till det man betraktar ingen roll.
Efter som du kan se trädgården på bilder, så slipper du trava omkring i en blöt gräsmatta. Det var jag tvungen att göra. Oj, vad det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. närsynt

ONÖDIGT Lite förargligt måste det vara för en här maskrosen. Där har den stackars blomman kämpat för att producera frön, för att sprida dem som små fallskärmar i vinden. Så drabbas blomman av blöta frön och vindstilla. Låt detta bli en lärdom för dig att du inte ska förhäva dig!

TRASIG Ett tidigare stolt och grönt hasselblad, har nu blivit ett trasigt och gult hasselblad. Nu dröjer det inte länge förrän bladet trillar till marken. Snabbt ilar då min flitiga gräsklipparrobot Stig dit, och massakrerar det före detta stolta bladet. Så kan det gå.

SOLROS Om du matar fåglar, så kan det gå så här illa. Här har en fågel tagit ett solrosfrö, flugit iväg med det och tappat det på min Agnes uteplats. Hux flux utan att du vill det, så finns det en solros där. Jämte den förvuxna blomman sitter något du vill ha på din uteplats, nämligen en stilig och manlig västgötaspets som heter Sverker.

EFTERSLÄNTARE En del blommor fattar inte att sommaren är slut. Den här blomman, som heter gulvit blomma, står och mallar sig i solen trots att det är höst. Jag undrar varför det lilla suddiga flygfäet sitter på toppen av blomman? Njuter flugan av utsikten?

UTSIKT Det vackraste vyn i min trädgård får man när man vänder blicken från själva trädgården. Du ser att det har blivit lite rött och gult. Det betyder höst. Ute på sjön kanske du ser små svarta prickar. Det är fåglar som badar. Troligen är det talgoxar som passar på att ta sig ett höstbad.

SYREN Somliga blad är som trafikljus. Det här syrenbladet var grönt från början. Sedan slog det om till gult, för att sedan bli rött. Ibland uppför sig syrenblad så, för att försöka få sommaren att stanna.

Dagens ord på livets vägPolitiska tal är som en grep. En spets här och en spets där och en massa dynga där emellan.


Sverker
(2000–)

29 september 2014

Så börjar du din vecka på rätt sätt

MORGONPROMENAD Detta är inte min första promenad för dagen. Fastän kanske den första promenaden. Tidigare har jag bara varit ute och hämtat tidningen och fotograferat soluppgången. Idag hade inte solen gått upp än, men min husse fotograferade ändå. Husse är skuggan till höger.

När det är måndag börjar en ny vecka. Då måste man göra saker. De dagliga sysslorna finns ju kvar, såsom hämta post, hämta ved och fördiska. Men den stora skillnaden är att det ska handlas i min stad.

Det innebär att jag inte får någon tid att sova frukost. Så fort fördisken är klar, så ska det stressas iväg till affären. Detta för att slippa trängas med pensionärer, säger husse som är pensionär. I själva verket är det så att han vill lägga beslag på så mycket som möjligt med kort datum. Det säljs nämligen för halva priset (=pensionärspris). Dagens fynd var kycklingroulader och lagrad prästost.
När vi kommer hem är det alltid spännande och se vad husse har köpt från min lista. Han hade faktiskt köpt köttbullar (till extrapris) och tuggben (10% rabatt).
Däremot hade han hoppat över korv, leverpastej och godis. Det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. veckoplanerare

VÄNTAR Det bästa med morgonpromenaden är att min matskål med mat i står och väntar på mig på min mathink. Om du tittar noga, så ser du att maten är spetsad med lite falukorv. Det får jag för att det är synd om mig.

MATLISTA På måndagar handlar man. Husse gör sin matlista på sådant det är extrapris på. Jag gör en egen lista på sådant som är nödvändigt. Nödvändiga saker den här veckan är korv, köttbullar, leverpastej, tuggben och godis.

HANDLA För att handla måste man åka bil. Jag har fyra kilometer till min affär. Raskt springer jag till bilen, som nu har flyttat in i garaget. Sedan sitter jag i bilen tills vi kommer hem igen.

LYCKAT En ganska lyckad veckohandling måste jag säga. Jag fick med två saker som fanns på min inköpslista; tuggben och köttbullar. Fast bara ett kilo köttbullar verkar lite snålt. Det hade ju varit roligt att ha några tills i morgon också.

Dagens ord på livets väg
Ett av glädjeämnena med att läsa gamla brev, är att de inte behöver besvaras.


Sverker
(2000–)

28 september 2014

Jag tror veterinären hade fel

STILIG Du kan ju själv se hur stilig och pigg jag ser ut. Notera min tjusiga päls. Veterinären som ringde husse sade att jag inte alls var pigg och frisk. Jag tror hon har fel.

Nu har det gått en månad sedan veterinären ringde till husse och sade att det rör sig om veckor. Kanske månader. Husse blev lite ledsen, men jag tyckte att det var bra. Jag ville ju gärna bli frisk. Husse trodde att det rörde sig om något annat.

I vilket fall som helst, så kan jag meddela att jag känner mig utmärkt frisk. Jag äter duktigt. Jag motionerar duktigt och villigt – om det inte regnar. Jag fördiskar snabbt och noggrant. Jag hoppar och skuttar som vanligt. Jag tycker att det är roligt att åka till min Agnes i Uppsala och jag kan hoppa upp i hennes säng. Jag hämtar gärna ved. Jag hämtar tidningen varje morgon. Jag följer med husse när han ska fotografera soluppgången med sin ajfån.
Min husse och min resursfamilj tycker att jag är mycket piggare nu, än jag vare före min ytterst svåra och komlicerade operation. Jag tror faktiskt att mina levervärden har blivit mycket bättre. Man kan märka det på att jag lever och har hälsan. Då måste ju levervärdena vara bra, eller hur?
Fast vi ska inte dra några förhastade slutsatser, så det är fortfarande synd om mig. Jag vill inte missa korv och blodpudding i maten, nämligen.

Hej så länge
Sverker

Leg. frisk

MATFRISK Jag har inga tendenser till matvägran. Snarare tvärtom. Den snålt tilltagna portion jag får, går åt i ett nafs. Särskilt nu när den har blivit förbättrad. Idag var den spetsad med falukorv.

FÖRDISK Med bravur sköter jag fördisken, precis som vanligt. Idag var det havregrynsgröt. Det är gott. Jag måste erkänna att det hade Lucy klarat också, men betydligt långsammare. Jag är alltså bättre.

SOLUPPGÅNG Varje morgon fotograferar husse soluppgången med sin löjliga telefån. Ibland blir det riktigt bra bilder. Det är de bilderna jag är med på, som den här.

Dagens ord på livets väg
Den som lever utan galenskap är inte så klok som han tror.


Sverker
(2000–)