30 juni 2012

En tung plikt som måste göras

VACKERT Så här vackert blev det när vi var klara med graven. Både stenen och blommorna på plats. Den vackra västgötaspetsen, som är jag, var bara en temporär gravprydnad. Egentligen fick inte jag vara på kyrkogården, men å andra sidan fick inte husse köra in bilen heller.

Ibland finns det tråkiga saker som man bara måste göra. En sådan tråkig måstesak gjorde husse och jag i går. Vi var i Heda och lade dit gravstenen på farfars grav. Det måste finnas en sådan, annars kanske man inte vet var han är begraven.

För en månad sedan var vi och hämtade stenen på kyrkogården, för farfar och farmor delar på en gravsten. I Tranås finns ett stenhuggeri och de kan göra bokstäver och siffror.
Så igår var det dags att lägga tillbaka stenen, vilket faktiskt gick ganska lätt. På vägen stannade husse och jag och plockade farfars favoritblomma – blåklint – som vi satte på graven när vi var färdiga.
Det var inte en rolig utflykt, för jag vill inte gärna påminnas om att inte farfar finns mer.

Hej så länge
Sverker

Leg. gravsmyckare


LASTEN Det var en tung last vi hade med oss. Inte så att stenen var särskilt tung, utan det som den symboliserar. Min röda vattenskål fick följa med tillbaka, men blommorna stannade kvar.

GAMMALT Vår familjegrav rymmer många generationer. Släkten har bott i Heda församling i minst 500 år. Det var inte mycket äventyrslusta där inte. Bakom ser du Heda kyrka som har funnits där i snart 1 000 år. I den spelade farfar på en gudstjänst för första gången när han var 15 år. Sedan har han spelat där många gånger, fastän han aldrig arbetade där.

Dagens ord på vägen
Sorgen är sig själv nog, men för att få fullt utbyte av glädjen måste man ha någon att dela den med. En husse till exempel.


Sverker
(2000–)

29 juni 2012

Ibland kan tjejer vara svårfångade

SVÅRNÅDD Det var inte lätt att komma intill Freja. Hon fuskade till och med genom att hoppa upp på saker jag inte hade lust att hoppa upp på. Och om jag bara ack så lite luktade henne i stjärten, så sa hon ifrån. Vad har tikar bakar till, om man inte ska lukta på dem?

Igår var vi i Linköping och hälsade på Lina och Christer. Husse gjorde det vill säga. Jag hälsade på Freja. Henne hade jag inte träffat förut, men det var en angenäm bekantskap. Frånsett att hon spelade svårfångad. För det kan väl inte vara så att hon menar allvar när hon säger nej till en västgötaspets?

Husse har känt Lina och Christer de senaste 25 åren eller så. För länge sedan var Lina min Davids fiollärare. Det var när han bodde hos husse och Lina och Christer i Tranås.
Lina spelade på farfars begravning. Hon spelar så otroligt fint. Agnes tyckte inte att det var riktigt bra för ”Det är så vackert när Lina spelar, så man börjar gråta i alla fall”.
Freja och jag var ute och gick en promenad och sedan var det fika i trädgården med goda kakor för alla utom Freja och Sverker. Orättvist!
Freja gick och tjuvåt jordgubbar, fastän hon inte fick.

Hej så länge
Sverker

Leg. tikälskare


TRIO Christer, Freja och jag i trädgården. Jag höll mig lite på avstånd, för Freja sade till mig det om jag kom för nära. Men jag tror att hon bara skojade med mig.

LINA Så här ser Lina ut. Hon är jätteduktig på fiol och har minsann spelat både här och där i världen. Hon spelade både på farmor och farfars begravningar. Dessutom är hon jättesnäll.

Dagens ord på vägen
Musik kan skölja bort dammet från vardagslivet.


Sverker
(2000–)

28 juni 2012

Även jag är alltid redo att attackera

VAKSAM När jag och min Agnes är ute och promenerar, så är det mitt jobb att vara vaksam och att skydda henne. Fast för den skull biter jag inte alla vi möter, eller ingen rättare sagt. Men skulle skulle det komma någon som är stygg och dum mot min Agnes, då skulle ni se på en arg västgötaspets.

Tänk att ibland häpnar jag. Jag råkade snubbla över denna artikel, där det beskrivs hur en västgötaspets attackerade en annan hund och hundens matte. Jag tror knappt att det är sant! Jag tror att man får skylla på västgötaspetsens matte. Och det var ju hon som fick böta, inte hunden.

Själv är jag from som ett lamm och gör inte en fluga förnär. Det är såvida jag inte möter en annan hund som gör fula grimaser åt mig, till exempel räcker ut tungan. För då är inte jag den som backar.
En gång har jag faktiskt försökt att bita en människa, men hon attackerade min Agnes – och det får man inte göra. Då är det min plikt att gå till full attack.
Annars är jag väldigt godmodig. Man är det om man är så smart som jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. snäll


VÄNLIG Titta noga på mig. Visst ser jag snäll ut där jag står bland blommorna? Denna bild är beviset att jag inte ens gör en fluga förnär. Det finns nämligen massor med flugor på blommorna. Men jag är bara glad, snäll och nöjd. Flugorna får gärna sitta där på sina blommor.

BEVISET En fluga sitter och tar igen sig på en gul blomma i det tillfälliga solskenet. Jag skulle enkelt kunna fånga den. Vad gör jag då? Inget! Jag låter flugan sitta där och njuta så den kan bättra på sin solbränna..

DUBBEL Här skulle man kunna tänka sig att jag skulle ta chansen att ta en fluga och en ful skalbagge i ett enda nafs. Men då känner du inte Sverker. Även om de är fula, så får de gärna sitta där för mig.

TRIPPLE Tre flugor i en smäll ska ju vara något eftersträvansvärt. Dock inte för mig. Om de här små löjliga flugorna vill sitta där och skvallra om de senaste skandalerna i skogen, så får de gärna göra det för mig. Jag gör nämligen inte en fluga förnär, och inte tre heller.

Dagens ord på vägen
Det som börjar i vrede, slutar ofta i skam.


Sverker
(2000–)

27 juni 2012

I dag har jag bara latat mig

SEMESTER Idag har jag tagit semester. Förlåt mig. Jag kommer igen i morgon. Då kan det bli riktigt spännande.

Dagens ord på vägen
Det bästa medlet mot vrede är en smula eftertanke.


Sverker
(2000–)

26 juni 2012

Ett roligt besök på lekparken


UPP Det här lekredskapet går man först upp på. När man kommit upp går man rakt över det, för att sedan gå ner på andra sidan. Ganska kul.

Dagens långa promenad gick till hundklubben. Först går du genom skogen, så du kommer ut på Hättevägen. Efter en stund går du över vägen och sedan genom en annan skog. När du ha gått nerför en brant backe och sedan upp igen, då är du på hundklubben.
Det roliga med att gå dit är att det finns en lekpark för hundar.


Husse kallar lekparken för agility, men jag vet vad det är. Det var meningen att husse skulle ta tjusiga bilder på mig, men han tog bara med sig sin dyra kamera istället för den extradyra. Den dyra har lite betänketid, så blev bilderna som de blev också. Men jag hoppas att du kan se ungefär vad man kan göra i lekparken.
Jag tycker det höga hindret är roligast, för där kan man stanna på toppen och se på utsikten.
När jag var med i tävling, så tyckte inte husse om att jag stannade där uppe. Men om man är en kort västgötaspets, så får man ta tillvara på chanserna när man kommer upp sig lite.

Hej så länge
Sverker

Leg. lekareNER Så här beter jag mig när jag går ner. Det är faktiskt lite svårare än att gå upp, särskilt om man ska behålla elegansen. Det är förbjudet att hoppa ner, även om det går snabbare.


KNEPIGT En del hundar kan vara lite rädd för det här hindret. Det är nämligen så att man går upp och sedan väger det över. Då måste man hålla i sig ordentligt. Det gör jag och jag är inte rädd heller.


UTSIKTEN Detta är lekparkens utsiktshinder. Det går till så att du klättrar upp, stannar och ser dig om ordentligt. När du tröttnat på det så går du bara ner.


HOPP Precis alldeles för en stund sedan hoppade jag genom ringen som du ser bakom mig. Hade husse haft sin extradyra kamera, hade du kanske fått se mitt urtjusiga hopp. Nu får du bara se mig efter hoppet. Husses fel!BEUNDRARE Husse trodde att det bara var han och jag på lekplatsen idag, men jag såg nog från utsikten att det fanns två beundrare också. Husse såg dem när vi gick hem. Jag såg dem då också, men jag lät bli och valla dem. Jag var ju redan lite trött.

Dagens ord på vägen
De som allt för ivrigt sysslar med små ting blir vanligen ur stånd att uträtta stora.


Sverker
(2000–)

25 juni 2012

Jag vill inte vara ute i hundvädret


IN! Vem tror du vill bara ute i ett sådant här hundväder? Inte en västgötaspets som heter Sverker i alla fall. Hussar får gärna vara ute om de vill, bara jag får komma in i den sköna värmen.

Just i detta nu råder det svensk sommar ute, eller ett riktigt hundväder, som husse säger. Varför det heter hundväder när det regnar och är elva grader varmt mitt på sommaren begriper jag inte. Vem är det som tror att en något sånär vettig hund skulle njuta av detta väder.

I ur och skur går dock husse och jag ut. Är det skur, så brukar vi inte gå så längt, vilket är helt rätt tycker jag.
Om det händer något spännande, till exempel en annan hund är på besök eller att Agnes och jag ska ut och springa, då kan det vara vilket väder som helst. Men om jag bara ska ta en nödigpromenad, så ser jag till att få gjort det jag ska få gjort väldigt snabbt. Då är det ingen idé att gå och hålla sig.
Jag hoppas nu att det snart ska bli en lite varmare svensk sommar. Ett riktigt människoväder (= sol och +24 grader).

Hej så länge
Sverker

Leg. meterologBLOMLÖST Inga blommor finns det kvar, men det finns massa körsbär om du tittar efter noga. Men då har vi problemet att husse är för lat att plocka särskilt när det regnar. Vad som saknas är min Agnes med sina flinka små flickfingrar. Förra sommaren plockade min Agnes massor med körsbär.


BLÖTT Så här mycket har det regnat sedan i går kväll. Det är inte konstigt att det har blivit lite blött överallt. Det har inte bara regnat i regnmätaren, utan även runt om på gräsmattan och så. Husse påstår att det regnat 34 millimeter, men jag vet att det är vatten som det regnat, inga millimetrar.


NERLAGDA De buskarna husse inte tyckte att han behövde binda upp, har lagt sig ner i en skön sommarvila. Han får nog ta och binda upp den häcken också, latmasken.

Dagens ord på vägen

Vi har alla styrka nog att med jämnmod bära andras olyckor.


Sverker
(2000–)

24 juni 2012

I denna grop försvann mina smarta inlägg


SPÄRRAT En fin vallgrav tvärs över övergångsstället har de gjort vid Hättevägen. Det är bara för att jag ska kunna skicka mina trevliga och smarta inlägg till min blogg. Först sade de att det var fel på husses modem, så han köpte ett nytt för 395 kronor. Men sen när de hade sålt det, så ändrade de sig och sade att det var slangfel.

Idag blir det ett extrasvårt inlägg. Det handlar nämligen om teknik. Dagens ämne är: Därför blev Sverker utan Internet.
Men ta och läs och försök att förstå!


Internet går i slangar, som för det mesta ligger under jorden. Det går både åt ena som åt andra hållet. Det beror på om du skickar eller tar emot.
Om du tänker dig Internet som små fiskar i slangen, så blir det kanske lättare. Somliga simmar till dig, till exempel när du tittar på min blogg. Andra simmar från dig, till exempel när du skickar iväg lite e-post.
Men om nu slangen ligger i vatten och det dessutom är hål på den, vad händer då?
Jo, du förstår de här internetfiskarna är så små, så små, så de kan simma ut genom ett litet, litet hål.
– Oj, titta här, säger en liten fisk till de andra små fiskarna.
– Här är ett hål vi kan simma ut igenom.
– Ja, låtom oss göra det och utforska vad det finns på andra sidan vår trånga slang, säger de andra små internetfiskarna i munnen på varandra.
Sagt och gjort. Slangen töms på små fiskar och där kan du sitta och försöka kommunicera med yttervärlden via din dator. På så sätt har det runnit ut flera bilder på mig som ligger i det smutsiga vattnet, för du ska inte tro att internetfiskarna hittar tillbaka till sin slang igen.
Så gick det till när jag inte kunde skicka bilder på vanligt sätt. Jag använde mobilen istället. Då är det internetfåglar istället för fiskar.

Hej så länge
Sverker

Leg. internetsakkunnigINNEHÅLLSRIKT I detta vatten simmar det omkring massor med små internetfiskar. Om du skulle filtrera vattnet ordentligt, skulle du hitta flera bilder på mig. Fast då måste fiskarna sättas ihop på rätt sätt först. Nu har de lagat rymningshålet med lite eltejp. Man kan ju tro att husse har utfört arbetet.

Dagens ord på vägen

Jag fuskar aldrig. Eventuellt kan jag ändra reglerna.


Sverker
(2000–)