8 oktober 2011

Fortfarande fart på husse

KORKAD Att husse är lite lätt korkad, känner du säkert till. Han hade tänkt sig att gå och kånka vedklabbarna till vedboden en och en. Ta skottkärran, sade jag.

Än är inte undrens tidevarv förbi. Husse blixtrade till idag igen. Jag hade trott att han skulle ta igen sig ett par veckor efter rycket häromdagen. Men inte. Han förvånar mig ibland..

Först åkte vi in till stan med farfars rena tvätt och handlade åt honom. Jag fördiskade farfars tallrik. Det var lax idag. Mums. Sen fikade farfar och husse. Jag fick inget.
När vi var färdiga hos farfar åkte vi hem till mitt hus.
– Idag ska vi göra resten av veden, sade husse till mig. Inte utan en mallig ton i rösten.
Han gick in och bytte om till sina mer proletära kläder. De tar han på sig ibland, när han villa att grannarna ska tro att han arbetar med något. Men det var just vad han gjorde idag.
Först transporterade han de stora vedbitarna till vedboden. Först på fel sätt och sedan, efter min tillrättavisning, på rätt sätt. Där sågade han dem till kortare bitar. På så sett fick han mer ved.
När veden hade blivit flera, så nöjde han sig inte med det. Han tog en yxa och gjorde ännu flera vedträn.
Min husse är en riktig trollkarl.

Hej så länge
Sverker

Leg. Vedexpert


GRATTIS Till och med husse har fattat att det var smartare med skottkärran. Jag måste gratulera honom att han lyssnade på sin Sverker. Det borde han göra lite oftare.

FÖRSIKTIG Man måste vara på sin vakt när husse sågar. Det kan trilla stora vedbitar och då vill inte jag stå i vägen. Det är nyttigt för husse att såga. Han behöver motionera.

ARBETA Ser du vad lat han är. Han har tagit en paus, fastän all ved inte är upphuggen ännu. Det får man inte göra. Fast lite bra var det, för vi tog en promenad under pausen.

Dagens ord på vägen

Det tragiska är att så många har ambition och antagligen ingen samma förmåga som jag.


Sverker
(2000– )

7 oktober 2011

Sverkers naturlära

FARLIGT Idag ska ni få följa med mig på en liten skogsvandring. Jag ska berätta vad man kan träffa på där. En sak måste du komma ihåg: gå inte in i den mörka skogen, om du inte har sällskap av en västgötaspets. Du ser ju klart och tydligt på bilden att det här är en trollskog. Den är farligt!

Hej så länge
Sverker

Leg. naturolog


GUL BLOMMA Det finns många olika sorters blommor. Den här heter gul blomma, och växer här och där i skogen. Den är nog ganska snäll.

LILA BLOMMA Kossor lär tycka om att äta lila blommor. Men de är inte ensamma om att älska dessa blomster. Bin, humlor och fjärilar har också satt upp dem på matlistan. Men de äter inte upp hela, utan spar det mesta till kossorna.

BLÅ BLOMMA Denna blomma trivs bäst i vaser och på midsommarstänger. Vad den hade och göra i skogen så här års, har jag ingen aning om.

RÖTT LÖV På hösten tar de gröna löven slut. De ersätts av gula eller röda löv. En del löv är både röda och gula. Lövet på bilden är rött. Röda och gula löv försvinner inte som de gröna, utan de trillar ner på min gräsmatta.

SVAMP På marken växer det svampar här och där. En del svampar är goda, andra kan vara giftiga. De här svamparna är bara små, bruna och fula.

SNIGEL ”Lilla snigel akta dig”, sjunger man ibland. Den här snigeln behöver inte vara rädd för varken husse eller mig. Men stora sniglar ska passa sig noga för husse. Han äter dem väldigt gärna med vitlökssmör till.

Dagens ord på vägen


Att promenera är den skönaste motionen – om man hinner hoppa undan i tid för dem som inte gör det.


Sverker
(2000– )

6 oktober 2011

Skandalernas stad

FOTBOLL Var det Tranås som blev svenska mästare i fotboll? Nej, det var Helsingborg. Jämför Olympia med fotbollsplanen i Tranås. En rejäl stadion är vad som behövs. Bara ett fåtal spelare tränade idag på det dyra, men nödvändiga, konstgräset. Bra så med tanke på den eländiga miljön. Finns det någon som sett en inomhushall för fotboll i Tranås? Skandal!

Hur länge ska detta få fortsätta? Tranås är en nationell skamfläck. Skandalernas stad. I denna stad satsas det INGETING (=några miljoner) på sport. Det är inte konstigt att resultaten uteblir. Jag har idag gjort en tur på Bredstorp, där man har utlokaliserat all sport.

När ska politikerna i Tranås lära sig att prioritera? Vad som behövs är en rejäl slant till idrottsverksamheten i staden. Som det nu är, har ju klubbarna knappt råd med att betala ut svarta ersättningar till sina spelare och funktionärer. Skandal!
Och var ska ungdomarna lära sig dricka nyttiga drycker om det inte finns någon ungdomsverksamhet? På gatan?
Det finns mycket pengar att spara i kommunen.
Återinför sovsalar i äldrevården. Vad var det för fel på de gamla fattigstugorna? Kålsoppa kan dessutom vara ganska gott.
Griffeltavlor istället för datorer i skolorna. Billigare, hållbarare och nog så bra. Om lärarna var lite mer kompetenta, så skulle de lätt kunna undervisa minst 50 elever per klass.
Och detta med kultur. En del kommunala tavlor ser man inte ens vad de föreställer och musiken är ju alltför sällan Thore Skogman.
Den enda kultur som finns är sport och idrott. Mer pengar dit!

Hej så länge
Sverker

Leg. sportfåne


BANDY Här vänder jag baken till. Jag skäms. Att Tranås BoIS harvar i gärdsgårdsserierna i bandy, är ju helt och hållet kommunalpolitikernas fel. Var är isen? Var är taket? Var är väggarna. Vem är så korkad så att de tror att bandy ska spelas utomhus och bara på vintern? Skandal!

HOCKEY Hittar du Tranås i elitseriens topp? Nej, inte. Att spela i en sådan gammal hall lockar ju inte precis till stordåd. Dessutom finns det ju inte is året runt. Titta på Globen. Där är en hockeyarena. Dessutom är det futtigt med bara en ishall i en stad av Tranås storlek. Dessutom finns ingen bra sittplats för västgötaspetsar. Skandal!

FRIIDROTT Tjusiga banor och stiliga gräsplaner är inte allt. Var finns alla utövare, som kan sprida Tranås namn över världen vid de olympiska spelen? Ja, inte fanns de här. Vad som fattas är pengar, kommunala pengar. Då skulle resultaten komma med en gång. Skandal!

Dagens ord på vägenDen late bar ihjäl sig.


Sverker
(2000– )

5 oktober 2011

Det har skett ett under

RISIGT O, oj, oj. Ska vi få ha det på detta viset ända tills nästa vår. Med tanke på husses förmåga att arbeta, så verkar det ju troligt. Jag betraktar oroligt rishögarna.

Igår fälldes det friskt här. Vissa delar av min tomt blev ogåbara. Dessutom blockerades en viktig buske. Under den busken ligger ett av mina ben gömt, men det är hemligt, så det tänker jag inte tala om. I vilket fall som helst hade vi grannskapets risigaste tomt. Men vad hände idag?

Husse var uppe riktigt tidigt idag. Det är han varje dag, men han gick inte och lade sig igen. Han klädde sig och sedan så åkte vi och handlade åt farfar.
Nu kommer det konstiga. När vi kom hem igen började husse att arbeta med allt riset. Han drog, han släpade, han slet och han sågade. Och nu, som du kan se på bilderna, är nästan allt borta frånsett de riktigt stora bitarna.
– De sågar jag upp och klyver i morgon, sade husse, som gärna skjuter upp allt till morgondagen. Eller till en oviss framtid. Vi får väl se hur det går med det.
Men det var längesedan jag har varit så förvånad, som jag var idag. Husse jobbade!

Hej så länge
Sverker

Leg. arbetsledare


RISIGT Samma som andra bilden, men en annan vinkel. För att börja ta tag i sådant här, brukar husse planera i månader. Vanligtvis är han upptagen med annat, eller också är det fel väder. Jag vill helst slippa och se det.

HÄPEN Det är inte utan att man blir häpen. Vem hade kunnat ro att min lata husse skulle få fart på fläsket och röja det här på en dag? Inte jag. Jag var tvungen att sätt mig i pur förvåning.

VATTENDAGS Som jag har släpat och slitit. Det är inte bara husse som jobbade. Jag drog i grenar också, fast husse påstod att jag drog åt fel håll. Det tror jag inte. Nu ska jag gå in och dricka vatten.

FATTIGVED Det här är resultatet av grenarna. Plus en stor lövhög. Husses farfar kallade sådan ved för fattigved, och den ”skulle man inte förakta, ty det är viktigt att ta reda på allt”. Jag var tvungen att blunda och titta igen. Jo, det var sant; husse hade arbetat.

KLYVBART På gräsmattan ligger nu bara ett flertal högar med klyvbart bränsle kvar. Husse ska såga och klyva i morgon. Har han sagt. Vi får väl se hur det går med det.
Jag och husse tycker inte om gymnastik. Hade Gud menat att vi skulle göra knäböjningar, hade han lagt chokladbitar på golvet.


Sverker
(2000– )

4 oktober 2011

Djungelröjning på tomten

DJUNGELHUS I Du ser själv hur frodigt det är. Uteplatsen vid gäststugan låg i permaskugga. Dessutom låg grenarna på från boken på taket.

Om man aldrig fäller några träd, eller ansar några buskar, så bor man snart i djungel. Fast inte. Men det ser kanske ut som en djungel. Därför beslöt jag att det skulle fällas lite träd.

Det var inte bara jag som skulle avverka, utan även min granne Lasse. Han med den dumma katten Sigge.
Då både husse och Lasse helt saknar talang för trädfällning, så fick Janne göra det istället. Han är duktig. Jag vägledde honom naturligtvis, så allt gick perfekt.
Problemen som har uppstått nu är följande:
1. Det ligger massa trädrester på marken. De ska bli till ris som ska slängas och vedträn som ska sågas. När kommer det att ske?
2. Veden ska klyvas och staplas. När kommer det att ske?
3. Planket på den numera ljusa uteplatsen behöver målas. Det syns allför väl nu. När kommer det att ske?
4. Baksidan på samma plank åt Lasses hus behöver ännu mera målas. När kommer det att ske?
Med tanke på hur lat och oföretagsam min husse är, så kommer det väl inte ske de närmaste dagarna. Eller ens veckorna.
Det är mitt enda misslyckande här i livet. Jag har inte lyckats med att dressera husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. arborist


DJUNGELHUS II Samma hus, men från garagehållet. Om det är regn på grenarna, eller snö, så kunde det vara svårt att komma in i garaget. Dit vill man in om man är en bil och det är kallt ute.

LJUSARE Ser du att det är ljusare? Det är kanske svårt att se, för det ligger så många grenar på marken. De ska husse omvandla till ris och ved. Har han sagt. Vi får väl se. Det är Lasse som står där.

TACKAR Janne tackar mig för all hjälp han fått. Det kan vara bra att ha en expert till hands, när man ska avverka bland hus, plank, sandlådor och buskar. Repet är till att dra i, så träden faller åt rätt håll.

Dagens ord på vägen
Det är meningslöst att söka efter intelligent liv på andra planeter, utan att ha hittat någon annan än mig på jorden först.


Sverker
(2000– )

3 oktober 2011

Jag är grönast av alla

GRÖNT Min skog är väldigt grön. Det beror på att jag är så grön, så jag har färgat den. Annars skulle den nog vara rosa.

Det är modernt att leva grönt. Det är precis vad husse och jag gör. Allt är grönt nästan. Om man lever så grönt som vi gör, så är vi per definition duktigare än alla ni andra. Men det visste jag ju redan. Jag är bäst.
Till och med vår bil är en grön miljöbil. Det innebär att ju mer vi kör, desto grönare blir det på vår gemensamma planet. Visst är väl det bra?


Hej så länge
Sverker

Leg. miljökämpe


GRÖNT Min skog är så himla grön tack vare mig. Marken är grön. Grenarna är gröna och till och med stenarna är gröna.

GRÖNT Fastän det är höst, så är grönt den dominerande färgen hemma hos mig. Visst är det fint?

GRÖNT Det är inte många som har en björkodling vid sidorutorna på bilen. Det har husse och jag på min bil. Det kommer kanske att bli lite jobbigt att köra när björkarna har växt till sig. Då kan vi såga ner dem och elda upp dem i kakelugnen, så de kan sprida grön koldioxid.

GRÖNT Vår bil är så vådligt miljövänligt grön, så att det blir en grön väg där bilen har farit fram. Har du en sådan bil?

GRÖNT För att kunna bajsa extra miljövänligt, så är mina tuggben gröna. Jag får ett ben efter varje långpromenad. Det inträffar tre gånger per dag.

Dagens ord på vägen


Alla saker i världen är gröna, undantaget de som inte är det.


Sverker
(2000– )

2 oktober 2011

Egon vilse i diket

SISTA Det här var faktiskt det sista vi såg av Egon när vi var ute och gick morgonpromenaden. Egon hade hittat något spännande i diket, så han glömde bort oss.

Idag hände det minsann saker under vår morgonpromenad. Husse hade skruvat på sitt makroobjektiv på kameran, för dagens tema skulle vara vatten/dagg. Allt gick bra i början – men …

Husse och jag gick ut på fältet, där det tidigare fanns en skog. Här skulle letas vattendroppar minsann. Så helt plötsligt vänder sig husse till mig.
– Var är Egon?
Jag såg mig omkring. Ja, var är Egon?
– Sverker! Sök Egon, sade husse till mig.
Jag spårade duktigt och fann snart min förvirrade kompis spår.
– Kom Sverker, sade husse. Den dumma hunden har väl inte gått hem ändå.
Jo, se det var precis vad han hade gjort. Han hade inte sett oss när vi tog en avvikande väg, eftersom han var fullt sysselsatt med dikesundersökningen.
Gissa vem som stod och väntade på oss när vi kom hem med ett enfaldigt ansiktsuttryck? Du trodde precis rätt. Det var Egon.
Nästa promenad måste jag hålla ögonen på honom hela tiden. Man kan inte lita på Egon.

Hej så länge
Sverker

Leg. räddningshund


ÅTERFUNNEN Här står den förvirrade rymlingen och väntar på oss. Istället för att vara uppmärksam på flockledaren (=jag), så beslöt han sig för att gå hem själv.

FÖRMANING Nästa gång, Egon, vi går ut, så följer du med oss. Jag bryr mig inte om hur spännande dofter det kan vara i diket, förmanade jag rymlingen. Visst skämdes Egon. Han lovade att han inte ska göra om det.

TUR På grund av att Egon försvann, slapp vi sådana här bilder. Idag i alla fall. Så att det var ju lite tur i oturen att vi hade en vilsen hund.

Dagens ord på vägen


Den största njutningen i livet är att gör det andra säger att man inte får göra.


Sverker
(2000– )