16 augusti 2014

Sista chansen för allmänheten att se tratten

MEDÖMKAN Tänk vad synd det är om den stilige västgötaspetsen, som måste ha en fåntratt på huvudet, tänkte folket som hade samlats för att få se mig. Jag eftersträvar så mycket medömkan som möjligt av så många som möjligt.

På lördagar är det mycket folk på stan i Tranås. Jag bjöd den samlade allmänheten på en sista chans att se mig med tratt. På tisdag morgon ska stygnen plockas bort på min mage. Då åker tratten!

Fast naturligtvis är det så att så många som möjligt vill se hur synd det är om mig nu. Jag är inte heller den som drar mig undan i all misär. Jag uppvisade dessutom vid ett flertal tillfällen hela mitt fruktansvärda sår på magen.
För att göra min å-vad-synd-det-är-om-Sverker-uppvisning extra minnesvärd, hade Tranås Musikkår valt att marschera till min ära på Storgatan och ha en minikonsert på torget. Det känns bra att vara populär.
Här och där vid torget, hade de olika politiska partierna små stånd. Jag letade förgäves efter vallöften som ”Fri sjukvård till alla hundar och katter”, ”Gratis korv, köttbullar och skinka till Sverker”, ”Bort med alla fåntrattar på västgötaspetsar”. Inget av detta stod att finna.
Det är tur att jag har ett eget parti, som tar tag i saker och ting som har betydelse.

Hej så länge
Sverker

Leg. trattbärare

HEDRA För att hedra mig och göra mitt liv med tratt lite mer uthärdligt, marscherade Tranås Musikkår till min ära under det att de spelade klämmiga marscher. Jag tackar!

TRÖST Katarina stod på torget och representerade Vänsterpartiet. När hon såg mig lade hon politiken åt sidan, för att tycka synd om mig en stund. Ett vällovligt initiativ!

ALLA Alla politiska partier sneglade på mig. Om det var för att vinna min röst, får de komma med lite andra västgötaspetsanpassade budskap. Var det för att tycka synd om mig, så gjorde de helt rätt.

TACK Jag passade på att tacka Olivia, som är drillflicka i musikkåren, för att hon och de andra i Tranås Musikkår hade uppmuntrat mig med klämmig musik. Fast det är fortfarande synd om mig trots uppvaktningen.

Dagens ord på livets vägBehandla alla katastrofer som om de vore trivialiteter, men behandla aldrig trivialiteter som om de vore katastrofer.


Sverker
(2000–)


Bildarkivet har försvunnit, men den här bilden hade jag. Alltid något.

15 augusti 2014

Äntligen kan min husse bli en vinnare

TUR Det är inte ofta min husse har tur (se bara hur han ser ut), men nu äntligen har han chansen att kunna vinna något. En fototävling i Aftonbladet!

Det är inte ofta min husse har chansen att lyckas med något. Det beror mest på att han är som han är. Alltså lite … Ja, jag vill inte säga det. Du kan fylla i själv.

För att kunna vinna den här tävlingen i Aftonbladet, ska man vara riktigt dålig. Det är ett kriterium som min husse fylle upp till fullo.
Bara för att du ska förstå hur dålig han är, har jag slumpvis tagit ut ett par bilder från den nästan gångna sommaren. Döm själv – har du sett sämre bilder?
Jag vill tillägga en viktig sak. Bara för att jag skojar till det idag, så ska du inte tro att det inte är synd om mig fortfarande. Det är nog syndast om mig i hela världen.

Hej så länge
Sverker

Leg. bildexpert

NATIONALDAG Här ska det hissas flagga. Jag hjälper min Agnes så hon kan få upp den blågula duken på ett riktigt sätt. Hade husse fotograferat på ett riktigt sätt hade det kanske blivit en bra bild också. Men varken husen eller min flaggstång är sneda. Dessutom blir det inte mer konstnärligt om fotografen tar med sitt eget finger i övre vänstra hörnet.

LUCY Att fotografera en katt som traskar förbi en brandsläckare borde vara en lätt match för en fotograf. Dock inte för min husse. Denna bild på den franska kattan Lucy gör henne inte alls rättvisa. Det går inte ens att ana hur ful hon är.

KALAS Detta skulle bli en illvillig bild. ”Sverker tigger under bordet när han är på kalas”, skulle den heta. Det är inget jag kan gå med på att en sådan bild tas, så jag vände snabbt bort huvudet.

FARVÄL Ja, vad ska man säga om den här bilden. Jag är inte bra. Bilen är inte bra. Bilden är inte bra. Allt är totalt värdelöst med andra ord.

GULLIGT Tanken var att detta skulle bli en gullig bild på Jakob och Sverker. Detta är vad den skicklige fotografen husse (OBS ironi), lyckades fånga med sin kamera.

VÄRDELÖS Detta är den mest misslyckade bilden av alla i sommar. Tänk så nära det var för att bilden hade blivit den bästa. Hade jag bara varit lite längre, så hade jag nått köttbullarna. Då hade det blivit en kanonbild på Sverker äter köttbullar.

Dagens ord från tratten


Allt jag vill ha är en varm säng, ett snällt ord och obegränsade krafter.


Sverker
(2000–)

14 augusti 2014

Tips om hur du ska bli frisk

VAKTHÅLLNING Att vakta huset ingår i mina uppgifter och det är också en bra övning. Att stå still är en isometriskt ansträngande träning. Samtidigt gäller det att skärpa hjärnan, för att se varje liten rörelse som bör skällas på.

Nu efter min synnerligen svåra operation, vill jag gärna dela med mig av min kunskap hur man ska bli frisk. Naturmedicin gick jag igenom igår. Idag handlar det mer om olika aktiviteter.

För att behålla spänsten i såväl hjärna som kropp är det viktigt med aktiviteter. Då jag är en expert på hur man ska konvalescenta sig, vill jag gärna dela med mig av mina kunskaper. Jag funderar på att starta Sverkers Friskvårdscenter, för att kunna ta del av andras pengar.
Dock nöjer jag mig idag med att ge lite bildtips. Gå du ut och sammaledes. Lägg märke till att mina övningar är extrasvåra, då de utförs med fåntratt.
Trots att min konvalescentnig bringar mig min hälsa åter, vill jag med skärpa understryka, att det fortfarande är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. friskvårdsexpert

AVSLAPPNING Att ligga på golvet och sova, kan bara se slött ut. Så är naturligtvis inte fallet. Det är viktigt med avslappningsövningar för att få bort spänningar och frigöra såväl kropp som själ.

FJÄRILAR Bra träning för ögonen. De sitter still ett tag, men rätt vad det är fladdrar de iväg till ett annat ställe. Då gäller det att ha snabba ögonrörelser. Med fåntratt över huvudet blir det ännu svårare, särskilt som den här lilla gynnaren inte ens hade 16 millimeter i spännvidd.

STÅÖVNING Att stå framför ett gammalt skåp och se stilig ut är inte det lättaste, särskilt om du har en tratt på dig. Jag tycker nog jag lyckas ganska bra.

ÖVERVAKNING Att vakta min robotklippare The Stig när han forsar fram i trädgården hör till det svåraste som finns. Ibland byter han gräsmatta och då får jag gå kanske förflytta mig tre meter. Sen får man se upp så man inte blir överkörd heller. Han saknar helt trafikvett.

Dagens ord från trattenAlla djur, utom människan, vet att livets huvudsakliga mening är att njuta av det.


Sverker
(2000–)

13 augusti 2014

Naturmedicinen gjorde mig frisk

PIGG Jag har visserligen fåntratten på mig, men trots det känner jag mig pigg och frisk. Men det betyder inte att det fortfarande är synd om mig.

Efter jag blev frigiven från djursjukhuset, har jag ätit massa piller, och jag har tagit även flytande medicin. Men det var inte de som gjorde att jag återvann min hälsa. Det var naturmedicinen.

Det må vara hur som helst med modern medicin, men botar gör den inte. Nej, för att bli riktigt frisk krävs det naturmedicin. Medicin från naturen som är prövad i tusentals år av lärda män i österlandet.
Den bästa naturmedicinen, som hjälper mot allt, är köttbullar, korv och skinka. Det är vad jag har blivit frisk av. De piller och den flytande äckliga soppan som jag tvingades ta, har snarare fördröjd mitt tillfrisknande.
Hur vet Sverker det, kanske du frågar dig. Svaret är enkelt. I början när jag tvingades i mina mediciner hade jag ont och var trött. Nu när jag har slutat med alla utom en, så känner jag mig så mycket bättre. Så, nu har jag bevisat det. Du kan se vilaka mediciner jag fick.
Hoppas nu bara att jag får naturmedicinen i förebyggande syfte i fortsättningen. Jag tycker mig märka att det har avtaget med tilldelningen. Och: det är väldigt synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. naturdoktor

TRADOLAN Ett morfinliknande läkemedel som främst används mot smärta. Man får inte köra bil heller, efter att ha tagit en tablett. Jag tog tre om dagen. Fast jag tänkte inte köra bil. Köttbullar, korv och skinka är bättre.

METACAM Lindring av inflammation och smärta. Kan säkert ersättas med en huvudvärkstablett. Kanske. Köttbullar, korv och skinka är bättre.

VETRIMOXIN Penicillin för hundar ungefär. Sägs vara bra mot infektioner här och där. Köttbullar, korv och skinka är bättre.

NATURMEDICIN Detta är naturens egen läkande kraft. Du ser naturläkemedlen på min vanliga mat. I just detta fall är det köttbullar och skinka. Men korv i alla former har också en läkande kraft.

Dagens ord ur tratten

'Det är inte lätt att vara ung. Jag har försökt de fem sista åren, men det går inte.


Sverker
(2000–)

12 augusti 2014

Inbrottstjuv i Mantorp avslöjas på bild

NÖDVÄNDIGT Det är tillräckligt nödvändigt att ha en västgötaspets som kan övervaka matlagningen. Jag kan bara hjälpa min Per när jag är på besök. Men det är absolut nödvändigt att ha en rejäl vakthund (=en västgötaspets), för att hindra att tjuvar äter upp Lucys mat.

Jag skulle gärna flytta till min Per, om det inte var så att jag hade min husse att ta hand om. Men Per behöver en västgötaspets som kan hindra oinbjudna gäster från att ta sig in i hans hus. Visserligen är huset späckat med larm, men inkräktaren tar sig in när min Per är hemma.

Det är inte roligt vare sig för min Per eller min för stackars Lucy, att bli utsatta för en bandits intrång i deras hem. Även jag känner mig kränkt, eftersom jag känner ett ansvar för bägge.
Nu är det så att Mantorp bebos av tjuvaktiga katter. Jag vill då särskilt framhålla den bandit som jag idag, efter viss tvekan, har valt att publicera på bild. Det var nämligen så att tjuven och inkräktaren fastnade på ett minneskort i min Pers kamera.
Denna bandit har fräckheten att smyga sig in i Pers och Lucys hus, gå ut i köket och äta av Lucys mat (det är bara jag och Lucy som får göra det) och sedan helt fräckt gå och lägga sig och smälta maten. Detta hemska brott gjordes under tiden som min Lucy tog en middagslur och därför inte vaktade sin mat.
Nej, det säger jag bara, hade min Per och min Lucy haft en västgötaspets, då hade den katten inte släppts in i huset. Vi västgötaspetsar är på vår vakt. Jag har jagat upp många katter i höga träd!
Tänk att jag ska behöva oroa mig för sådant här, nyopererad som jag är. Det gör att det blir extra synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. vakthund

SPANING Ser du det fula trynet längst ner i dörröppningen? Det är den röda banditen i Mantorp som spanar om kusten är klar för att begå brott.

SOVER Min Per städade och satte upp stolarna på matbordet. Lucy såg genast ett bra ställe för att ta sin middagslur. När hon ligger där och sover, så smyger sig den röda banditen in och stjäl av hennes mat.

INBROTT Jag drar mig inte för att hänga ut denna inbrottstjuv på bild. Du ser själv hur han bereder sig tillträde in i Pers och Lucys hus. Sådana banditer finns i Mantorp.

FRÄCK Efter den röda bantiden har försett sig med Lucys mat, har banditen fräckheten att lägga sig och smälta maten på golvet vid fåtöljen som min Per köpte åt mig.

Dagens ord från tratten

Hundar kommer när man ropar på dem. Katter noterar vad man säger och återkommer eventuellt senare till saken.


Sverker
(2000–)

11 augusti 2014

Jag ska inte bara klaga

BLÖTT Tänk att krypa fram på magen. Det kan inte vara lätt. Nej då är det bättre att ha ben. Särskilt om man har rakad mage och det är blött.

Jag kanske inte bara ska klaga jämt. Det finns de som har det värre – om än inte mycket.
Men det är på sin plats att betona att det fortfarande är väldigt synd om mig! Har du försökt sova med en fåntratt över huvudet?

Vädret idag är inte gynnsamt för mig. Millimetrarna bara öser ner. Det har faktiskt öst ner lite över 10 millimetrar under några morgontimmar. Det blåser också. Mycket!
Kan man då klandra mig att jag ville gå ut och kissa innan ovädret kom in? Husse gjorde det.
– Du hade inte behövt dricka så mycket vatten Sverker. Klockan är ju bara fyra, sade husse i en som jag tydde klagande ton.
Fast det finns de som har det värre.
Tag snigeln till exempel, som sakta kröp förbi min ytterdörr idag på morgonen. Tur att jag har ben, så jag kan ta mig fram utan att bli blöt på min rakade mage.
Och de platta resterna av en orm, också den utan ben, som låg på vägen.
– Så går det om man inte ser sig för när man är ute och går, upplyste husse mig om.
– Det är därför du har koppel på vägen, eftersom du inte hör bilarna längre.
Det är väl inte mitt fel att de gjort bilarna tystare?
Mathållningen har blivit bättre. Jag fick tillbaka aptiten efter att ha fått en plastburk med kött, skinka och korv. Alltså sådan mat en sjuk västgötaspets ska ha. Numera är min vanliga mat spetsad med skinka och köttbullar. Det är så den alltid bör vara.
– Det här var din sista morfintablett, sade husse till mig när jag fick en liten skinkboll i morse.
– Nu får vi se hur du känner dig i morgon om du är lika skuttig.
Jag vet inte vad han menade. Jag fick ju ingen tablett. Jag fick bara skinka.
Men glöm inte: Det är fortfarande synd om mig!

Hej så länge
Sverker

Leg. lätt lidande

VÄDER Precis så här såg vädret ut klockan sex. Det vet man eftersom bilden togs just då. Fast jag var ute och morgonkissade innan regnet och vinden kom, redan klockan fyra.

OFÖRSIKTIG Så kan det gå om man är oförsiktig när man går på vägen. Det är därför jag har koppel numera, bara för att husse ska kunna hålla ordning på mig, säger han. Men jag vet vem som håller ordning på vem.

FÖREDÖMLIGT Den här fina burken fick jag. Innehållet var ännu finare. Kött, korv och skinka. Det är sådan mat man blir frisk av. Tack!

FRUKOST Detta var min frukost idag. Som du ser så är det inte bara hundmat. Den har blivit spetsad med lite skinka och lite köttbullar. Fast det är klart, att jag hade gärna sett mer köttbullar och skinka i maten, nu när jag har fått tillbaka aptiten.

Dagens ord från tratten

Ett torn är en väldigt dåligt grävd grop.


Sverker
(2000–)

10 augusti 2014

Nu traskar jag i solen på bättringsvägen

FRAMÅT Hämta tidningen gör jag gärna, men jag kan inte bära den så länge jag har fåntratten på mig. Fast glöm inte: det är fortfarande synd om mig.

Först vill jag understryka att det fortfarande är väldigt synd om mig. Jag lider i tysthet.
Men framstegen efter min omfattande operation kommer slag i slag.


Äntligen har maten börjat smaka igen. Det beror på att den är toppad med köttbitar, skinka och korv. Annars hade jag nog fortfarande svultit.
Några preparerade köttbullar får jag inte längre. Uppenbarligen tycker min husse att jag inte behöver medicin längre. Fast ibland får jag ett litet paket med ihoprullad skinka. Det är gott och kan sväljas helt.
Igår skötte jag magen (=bajsade) för första gången efter min svåra och plågsamma operation. Samma mage skötte jag framgångsrikt idag också.
Jag kan också meddela att jag har slutat tjejkissa. Med lyft bakben står jag nu stolt och låter mitt vatten på noga utvalda ställen. Jag springer dessutom korta sträckor och hoppar med lätthet upp i fåtöljer och sängar. Även med fåntratten på!
Jag har inte längre fåntratten på mig när jag är ute och går, eller när jag äter. Skönt.
Fast jag får inte gå i skogen, då husse tycker att jag har för dålig markfrigång. Jag kan skada mig på magen tror han.
Fast glöm inte: det är fortfarande synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. bättre

SKÖNT Igår eftermiddag 16.34 lyckades jag äntligen att sköta magen. Det känns väldigt skönt. Det innebär att jag kan börja äta också. Fast glöm inte: det är fortfarande synd om mig.

MOTVILLIGT Varför vill inte Sverker ut och gå, undrar du säkert när du ser denna bild. Jo, så här är det. I köket står färdig mat med extra godis på, ska jag då gå åt andra hållet när aptiten äntligen har kommit tillbaka? Fast glöm inte: det är fortfarande synd om mig.

TOM Två minuter efter att min mat serverades, såg min matskål ut så här. Fast jag åt ju utan fåntratten på mig. Annars hade det tagit mycket längre tid. Fast glöm inte: det är fortfarande synd om mig.

FÖRDISK Ja, jag vet att det är en suddig bild. Det är husses fel, eftersom det var han som höll i kameran. Jag ville dock bara visa att jag kan fördiska med fåntratten på. Igår morse hade jag ingen lust att fördiska alls. Det går framåt. Fast glöm inte: det är fortfarande synd om mig.

Dagens ord från tratten

Det regnar igen. Mycket. Och det är mycket kallare. Men det var längesedan vi upplevde ett jordskalv.


Sverker
(2000–)