10 maj 2014

Detta hade jag ingen aning om

BREVBÄRARE Igår ringde det på dörren. Det var min snälla brevbärare som kom. Hon kom med ett stort paket. Paketet var till mig!

Det är inte ofta som jag får paket med posten, men igår hände det. Min brevbärare var snäll och bar in det, så att det inte skulle bli blött. Husse trodde förstås att det var till honom, men det var det verkligen inte. Det stod alldeles tydligt Sverker på paketet.

Nu var det spännande. Vad kunde det innehålla? Husse hjälpte mig att öppna. Och har du sett, det innehöll godis. Ett snällt företag som heter Animail hade skickat smaskens till mig. Bara sådär.
Det var en påse med mjuka mycket goda tuggbitar, som var som kött. Sedan var det en hel burk med tuggpinnar med skinka runtom. Snacka om tur! Jag fick provsmaka genast, men jag fick tyvärr inte allt.
Varför skickade då Animail till mig? Var det en muta, så jag ska skriva om dem. Eller kanske var det en muta eftersom jag är politiker numera?
I vilket fall som helst så har jag lärt mig av husse, som är gammal journalist, hur man förhåller sig till mutor. Det är väldigt viktigt och har med hedern att göra.

MUTREGEL FÖR JOURNALISTER
Man tackar och tar emot allt som erbjuds. Samtidigt måste man dock klargöra att man inte kan garantera att det blir bättre om man får mutor. Fast det blir i alla fall inte sämre.


Hej så länge
Sverker

Leg. glad mutmottagare

HURRA Titta vad som fanns i paketet! Bara godis till mig. Inget till min husse eller till Lucy! Så ska det se ut.

SMASKENS Den här köttbiten, som jag just har tagit, var extra god. Meningen var att den skulle hållas en bit från min mun, men ibland kan man bara inte vara väluppfostrad.

Dagens ord på livets stig
Överraskningar bör aldrig komma oväntat.


Sverker
(2000–)

9 maj 2014

VI har seglat upp som nytt favoritparti

PARTILEDARE Idag har jag glädjen att kunna presentera en intervju med partiledaren för VI, Västgötaspetskt Initiativ, med anledningen av den stora framgången i den senaste opinionsmätningen. Partiet leder nu stort med sina 50 procent. Vad säger Sverker om det?

Vid en nyligen utförd opinionsundersökning har VI (Västgötaspetskt Initiativ) seglat upp som en ny storfavorit i det stundande EU-valet med inte mindre än 50 procent av väljarsympatierna. Undersökningen utfördes idag och flera (2) personer tillfrågades. Jag har idag glädjen att kunna presentera en intervju med den självklare partiledaren, den karismatiske västgötaspetsen Sverker.

Är du överraskad av det massiva stödet du har bland väljarna?
Det vill jag inte säga. Tänker man efter så är det ganska självklart.

Hurdå självklart?
Jag har väntat länge på att folk ska vakna upp och se hur vi västgötaspetsar behandlas. Jag har på nära håll sett hur kattan Lucy lismat till sig diverse förmåner. Hela tiden har vi västgötaspetsar inte haft någon utveckling alls.

Det ryktas om att det var väldigt få personer som tillfrågades i undersökningen. Kan man verkligen lita på den?
Jag tycker mycket om att ryktas och det görs allt för sällan. Det är ännu en fråga som måste upp på dagordningen i EU.

Ja men var det för få personer som tillfrågades i undersökningen?
I tider då jorden hotas av överbefolkning, dock ej av västgötaspetsar, är få personer att betrakta som en tillgång. Desto mer mat blir det till mig.

Det sägs att VI aldrig skulle ha nått sådana framgångar i en opinionsundersökning om det inte hade varit för dig. Vad har du för kommentar till det?
Visserligen är jag ödmjuk, blygsam, vacker, manlig, smart, ståtlig och trevlig, och min betydelse kan säkert inte nog överskattas. Men, nej. Jag tror att de flesta börjar inse västgötaspetsens betydelse i samhället. Jag hoppas bara att de andra partierna tar upp detta i sina program.

Vilka frågor ska ni driva i Bryssel om ni kommer dit?
När vi kommer dit, menar du. Det första blir ju att markera in hela stan. Sedan är det många västgötaspetsfrågor som jag ska driva. Du kan se dem här under.

Då får jag bara önska dig lycka till när valdagen kommer.
Tack, men det behövs nog inte.

Hej så länge
Sverker

Leg. partiledare

Några av VI:s viktigaste frågor

FLAGGDAG VI ser det som en själklarhet att det ska vara allmän flaggdag såväl på Sverkers födelsedag som på Sverkerdagen. Naturligtvis ska det flaggas i hela Europa!

JÄMLIKHET Det har pågått länge nog nu. Kattor sitter och vräker i sig goda köttbitar och har obegränsat med torrfoder. Vi västgötaspetsar får kräla på samhällets botten med begränsad tilldelning av billigt torrfoder. Nu kräver vi lika mat för katter och hundar!

VILA Som västgötaspets får man slita hårt. Arbete, arbete och ingen vila. Ska det vara så att man är precis utsliten efter en dags arbete, så man bara stupar i sängs? Nej, lika mycket vila som en bestämd katta (=Lucy), är vad jag kräver.

VILPLATSER När de (=Lucy) som profiterar på andras arbete (=min Pers) har dussintals sköna platser att vila på, så får vi västgötaspetsar hålla tillgodo med kalla golv. Nu är tiden inne då dessa samhällsparasiter ska dela med sig. Behöver en katta tio utplacerade kuddar?

VISION Ett gott partiarbete kräver visioner (=saker som kanske inte kan göras direkt). Ett mål i framtiden är julbord 365 dagar om året. Det kanske inte kan ske nu, men om ett par veckor.

Dagens ord på livets stig
Få ting är svårare att finna sig i än irritationen över ett gott exempel.


Sverker
(2000–)

8 maj 2014

Ett stor FANFAR för min Agnes

FANFAR Det är min Agnes som blåser trumpet i ungdomsmusikkåren. Antagligen är det ingen fanfar, men det lät säkert bra. Hon spelade i Tranås Musikkår också. Hon spelade bättre än husse.

Tänk att i sommar är det 14 år sedan jag fick min Agnes och att det just idag är det precis 24 år sedan hon föddes. Vilken tur för min Agnes att jag kunde ta hand om och uppfostra henne under hennes tonår. Det är därför hon blivit så snäll och trevlig.

Fast jag måste tillstå att hon var lite bättre uppfostrad när hon var mindre. Då fick jag oftare tilldelning av mat när min Agnes åt. Men hon har bättrat sig på den punkten.
Tyvärr kan vi inte fira min Agnes födelsedag ihop, men jag får hoppas att det blir en trevlig dag ändå för henne. Men samma högtid kan det ju inte bli för min Agnes.
Nu får både min Agnes och jag se fram emot nästa möte. Jag tror jag ska ta och lura med min husse till Uppsala snart. Vi får se.
ETT STORT GRATTIS TILL MIN AGNES PÅ HENNES 24-ÅRSDAG. HURRA!!!

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

FRANKRIKE Agnes pluggade tre år i Frankrike. Då var hon sällan hemma. Hon läste konstvetenskap, filosofi och franska där. Bilden tog min husse på Moderna Museet i Toulouse när han var och hälsade på min Agnes. Att hon ser allvarlig ut, beror på att inte jag var med.

HEMMA Ibland kom min Agnes hem från Frankrike för att hälsa på mig. Då passade vi alltid på att besöka farfar också. De tyckte så mycket om varandra.

UPPSALA Nu ägnar sig min Agnes åt djur i diken i Uppsala. Det är bättre än Frankrike, eftersom jag kan hälsa på henne då och då. Hon hälsar på mig oftare också. Tittar du på bilden så ser du att jag besöker henne i Uppsala.

NYSS Ungefär så här ser min Agnes ut idag. Bilden togs på Valborgsmässoafton och det är ju inte så länge sedan. Idag fyller min Agnes år, men jag kan inte ge henne några blommor.

Dagens ord på livets stig
Jag undrar om en husse (eller en hund) någonsin kan uppfostra en dotter (eller en lillmatte)!


Sverker
(2000–)

7 maj 2014

Jag gjorde Unda klar inför årets första seglats

SNÖREN Eftersom jag är specialist även på snören, så berättar jag för resurshusse hur han ska knyta såväl tygsnörena som järnsnörena. Det är tur att han har mig, annars skulle allt vara ett enda trassel.

Att ha en segelbåt och använda motorn är en stor skam. Det finns till och med en dokumentärfilm om detta (Att angöra en brygga). Det är därför man sätter en pinne på båten, så man kan hissa upp tygstycken. Det kallas då för att man seglar.
För att min resurshusse ska slippa att skämmas, hjälpte jag, som vanligt, honom att få dit hans pinne.


Under min ledning och försök till fördelning av arbetet, kom så småningom pinnen på plats. Min husse var som vanligt arbetsovillig. Han gör inte många knop om han slipper. Det tog en timme hårt arbete av oss andra, innan allt var klart.
Min resurshusse vill gärna sätta dit båtpinnen strax innan väderomslag. Så till exempel var det vackert väder när vi satte den i hålet på båten. För att klargöra det hela, så går hålet bara genom taket. På golvet får det inte finnas något hål. Då skulle det bli väldigt blött om tassarna.
Dagen efter pinnen var på plats, var det blåst och framför allt ett ymnigt regn. Varför gör resurshusse så, undrar du säkert. Så här ligger det till:
– Har du varit ute och seglat än, resurshusse, frågar kanske en käck segelkamrat.
– Det har ju varit så fint vårväder.
– Nej, jag har inte haft tid att sätta i pinnen än, genmäler resurshusse.
Några dagar senare:
– Har du varit ute och seglat än, resurshusse, frågar kanske en annan käck segelkamrat.
– Nej, sedan jag satte i pinnen har det ju tyvärr varit så dåligt väder, säger resurshusse sorgset.
Andra ursäkter kan vara: mycket att göra, blåser för lite, blåser för mycket, för kallt, för varmt.
Nu ligger i alla fall Unda klar för att segla med. Det kommer nog att ske tre gånger i sommar. Har jag lite tur kanske jag kan få följa med.

Hej så länge
Sverker

Leg. arbetsledare

TILLÅTET Att köra en segelbåt med hjälp av motorn är en skam. Fast just när bilden togs, så var det tillåtet, om än inte ärbart. Unda har inte någon pinne än. Det beror på att Unda övervintrar inne i hamnen och pinnen sover sin vintersömn i Seglarvik. Dit är Unda på väg, när bilden togs.

SKÄLLER Det är lätt att bli irriterad på husse. Det är därför jag skäller. Stackars resursmatte står och lyfter hela masten, under tiden som husse står och leker med sin nya kamera han fick från Seattle.

TUNGT Det hade varit mer passande om husse hade vevat. Det tunga arbetet gör istället resursmatte. Resurshusse står på båttaket och leker med pinnen. Husse leker med kameran.

OVÄDER Jag kan hålla med om att dagens väder är en bra ursäkt för att inte ge sig ut på sjön. Det blåser kalla vindar och regnet lämnar ingen torr.

Dagens ord på livets stig
Den trubbiga ändan på ett fartyg kallas akter. Den andra ändan, fören, är vassare. Kan man inte skilja ändarna åt får man vänta tills båten sätter igång.


Sverker
(2000–)

6 maj 2014

På väg mot ett nyupptäckt övergivet hus

UPPTÄCKT Precis strax innan bilden togs, hade jag och min Agnes upptäckt de övergivna husen. Jag undersöker om någon hade gått där innan. Agnes marscherar raskt mot husen.

När jag är ute och åker med min Agnes, så får jag minsann uppleva saker. Förutsättningen är att man åker små, små vägar. Rätt vad det är kan det dyka upp saker. Vi hittade en medeltidsborg, som jag berättade om igår. Vi hittade också ett övergivet hus, som säkert är nästan lika gammalt som min husse.

Naturligtvis ville min Agnes att vi skulle stanna där. Det ville jag också. Således fick min husse trycka på bromsen, så att bilen slutade att rulla.
Av någon anledning ville inte någon bo i de övergivna husen, fastän det var väldigt vackert. Där växte stora ekar. Av ekar kan man bygga regalskepp, som välter.
Fast det konstiga var att de som bodde där inte hade tagit något med sig när de flyttade. Att det var så stökigt inne i husen, berodde nog på att några hade varit där före oss och rivit runt. Vi rev inte runt, eftersom det inte var vårt.
Fast ska man flytta in där, så ska man nog laga taket och måla lite här och där. Men annars var det väldigt fint.
Det var säkert roligt för min husse att komma dit. Då kunde han minnas hur det var i hans barndom för länge, länge sedan.

Hej så länge
Sverker

Leg. ödehusutforskare

JOBBIGT Det var lite jobbigt att gå här och där, för det låg hönsnät på marken. Jag tog dock bara en kort paus.

STUGA Exakt så här kan det se ut i en övergiven stuga. Kvar fanns en bäddad säng, en soffa, ett par stolar och naturligtvis en spinnrock. Ser du att det är hål i taket? Det är inte bra sade min husse.

VIND Så här ser det ut på vinden på uthuset. Jag fick inte gå upp dit. Det var väl lika bra, för jag hade ändå inget tuggben att gömma.

MÅLA Här och var skulle det nog må bra av lite rödfärg. Det ska inte vara grönt på väggarna på rödfärgade hus. Allt enligt husse, som vet. Han levde ju när det var nytt.

STABILT Ett stabilare bord får man leta efter. Jag undrar hur de gjorde, när de lyfte upp bordsskivan? Där i ekbacken skulle det nog vara fint att sitta och dricka kaffe, om jag fick några bullar och lite kakor.

Dagens ord på livets stig
Civilisationen är en gränslös multiplikation av onödvändiga nödvändigheter.


Sverker
(2000–)

5 maj 2014

På väg mot medeltiden

BRO För att komma till borgen, var jag tvungen att gå över den här bron. Vilken tur att de byggde bron så bra på 1300-talet, så att den fortfarande finns kvar. Trots det dånande vattenfallet långt inunder mig, var jag inte ett dugg rädd.

När vi åkte hem från min Per, så tog vi lite bakvägar. Vid bakvägen ligger det en ruin efter en 1300-talsborg. Den heter Svaneholm. Den ville min Agnes åka till, så hon kunde plocka blommor.
Jag ville se om det fortfarande fanns några västgötaspetsar som sprang omkring där.


Först fick man köra bil på en liten, liten väg. Det var inte så roligt. Sedan fick man gå en bra bit på en stig. Det var roligt.
På stigen skulle man passera en lång bro över ett mäktigt vattenfall, säkert större än Niagara falls. Jag var inte ett dugg rädd när jag gick över bron, trots det dånande vattnet inunder mig.
Borgruinen visade sig vara en stor stenhög. För att kunna komma upp gick man i trappor. Längst upp fanns det ett hål. Det var allt. Inte en västgötaspets i sikte. Ganska bortkastad tid. Man fick inte ens reda på varför de byggde borgen, bara att tyskarna stal den 1364. Det var inte snällt.
Agnes däremot var helt nöjd. Det växte massor med gula blommor där. Hon plockade många, många blommor. Hon brukar göra så, när hon har chansen.
Det blev en bukett till oss och en bukett till min resursfamilj.
Nu har vi varit där, så nu behöver vi inte åka dit igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. fornminnesforskare

MÅLMEDVETET Raskt går min Agnes och jag mot det forntida målet. Min husse har som vanligt halkat efter. Det är ju inte så konstigt med tanke på hur gammal han blev dagen innan.

ÖVERVAKA Inget får hända min Agnes. När hon plockade blommor, så intog jag en hög position. Därifrån kunde jag övervaka landskapet, så inget farligt närmade sig.

ENVIS Har min Agnes väl börjat plocka blommor, så är hon svår att stoppa. Jag gick omkring och nosade efter västgötaspetsar, men det fanns inte ett spår från denna ädla hundras. Frånsett mina egna spår och markeringar, förstås.

HÅL Detta är hålet på toppen av stenhögen. Det var hålet man skulle se. Nu har jag sett det.

Dagens ord på livets stig
Det är tre saker jag alltid glömmer: Namn, ansikten och – jag kan inte komma ihåg den tredje.


Sverker
(2000–)

4 maj 2014

En dag kom det en Olof och hälsade på mig

BESÖKARE Stannar det en bil på andra sidan min väg, så åligger det mig att kontrollera vem det kan vara. Här använder jag min jag-ska-bara-nosa-lite-stil, för att förvilla husse.

Det är alltid roligt när det kommer någon och hälsar på. En som hälsade på för att par dagar sedan, var Olof. Han är en gammal jobbarkompis till min husse, när husse arbetade på tidning. Jag vill ha Olofs bil.

Jag såg när den röda bilen kom och stannade på andra sidan min väg. Eftersom jag inte får korsa gatan själv, använde jag mig av en väl inövad taktik. Jag går och nosar lite förstrött och rätt var det är, så finns jag på vägens motsatta sida. Det fungerar för det mesta utan att husse märker något.
En gång i tiden hade vi en husbil. Den saknar jag. Olof kom med en husbil, minsann. Den hade han byggt själv. Inte hela, förstås. Det var en skåpbil från början, som har blivit en husbil.
Hade jag en husse som var normalhändig med såg och hammare, så skulle han också kunna göra en husbil till mig. Nu har jag tyvärr ingen sådan husse.
Det var roligt att få se Olofs husbil och det var roligt att få träffa honom igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. husbilssaknare

OLOF Det var Olof som kom i den röda bilen. Förra gången kom han i en annan bil. Olof är väldigt snäll, vill jag tala om för dig.

PERFEKT Inne i bilen skulle det få plats en Sverker och en husse. Dessutom kunde man laga mat och det fanns ett kylskåp som man kunde ha korv i. Inget saknades alltså.

MIN Det här var min husbil. Den var större, men vi var ganska många på den tiden. Med den åkte jag runt i hela Europa. Det var roligt. Nu har jag ingen husbil alls.

Dagens ord på livets stig

Det enda sättet att gottgöra att jag ibland är lite för snygg, är att alltid vara alldeles för bildad.


Sverker
(2000–)