15 februari 2014

Hjärtrevidering efter hotfulla(?) påtryckningar

MIN AGNES Som du ser har hon fått ett hjärta till. Detta efter en framgångsrik argumentation (=tjat) via sms. Hon kände sig väldigt förfördelad, trots att hon skaffade en katt i Frankrike som hon sedan dyvlat på min Per.

De hjärtan jag delade ut igår är naturligtvis de alldeles rätta. Jag är ju ofelbar. Men efter påtryckningar, som kanske innehåller ett förtäckt hot, ändrar jag mig lite för att göra mina omdömen ännu mera rätt än rätt.

Inte skulle jag Sverker kunna ha fel, tänker du kanske när du ser att jag har ändrat mig. Jag är verkligen böjd att hålla med dig där.
Efter gårdagens betygsättning har det kommit lite klagomål. Envisast och intensivast var det från en av de betygsatta, som vill vara anonym (=min Agnes).
Den anonyma personen hävdade med emfas (=inte utan viss skärpa), att hon minsann var värd fem hjärtan också.
Så övergår den moderna konversationen (=sms) vädjande typ ”Sluta mobba mig”, ”Men jag har baconbitar i min hylla. Till Sverker. Så snällt.”
Hon påpekar också att den franska kattan borde ha mer än två hjärtan. Jag påpekade att Lucy är just en katt och katter ska inte ha mer än inget hjärta. Att hon fick två är synnerligen generöst av mig. Men den anonyma (=min Agnes) tyckte då att jag var ”taskig”, som hon så vulgärt (=lite väl folkligt) uttryckte det.
Sedan kom avslutningen i det sista sms:t:

Jag är snäll och har klarat min tenta = 1/3 av juristprogrammet klart.

Nu är frågan hur detta ska tolkas. Ska det bara läsas som det står? ELLER betyder det:

Jag är snäll om jag inte provoceras och har klarat min tenta = 1/3 av juristprogrammet klart, vilket innebär att jag har fått kontakter. Jag vet var du bor.

Eftersom jag inte vill höra dånet från ett antal amerikanska motorcyklar och få besök av ovårdade västklädda fetton, tar jag det säkra före det osäkra och delar ut lite fler hjärtan.

Hej så länge
Sverker

Leg. hjärtutdelare

PS Jag Sverker och Per har inte klagat på antalet hjärtan vi fick. Min husse vet att han redan är alldeles för välvilligt bedömd med sitt halva hjärta. (Idag till exempel fanns det ingen fördisk efter hans frukost.) DS

LUCY Den franska före detta gatflickan, kattan Lucy, hade redan två hjärtan. Detta på grund av att hon är vän med mig. Detta är ett vansinnigt högt omdöme för en katt. Kattor blir normalt sett hjärtlösa. Men två hjärtan räckte inte för min Agnes, så jag plussade på ett. Jag kanske ska tillägga att varken min Per eller kattan Lucy har haft några åsikter om min bedömning.

Dagens ord på livets väg

Ånger är det fasta beslutet att inte efterlämna några fingeravtryck nästa gång.


Sverker
(2000–)

14 februari 2014

Så många hjärtan får jag och min familj

Eftersom det är alla hjärtans dag idag, passar jag på att dela ut hjärtan till min familj. Jag har koncentrerat mig på den svenska delen av mina anförvanter. Det är dem jag träffar oftast, om än allt för sällan.

Hur har jag då gått tillväga för att kunna sätta alldeles rättvisa betyg? Jag har i min bedömning haft ett antal olika kriterier:

1. Ger mig gärna mat vid bordet.
2. Ger mig god mat.
3. Ger mig tillräckligt med mat.
4. Får sitta i knäet på.
5. Följer gärna med på promenader.
6. Har godis hemma till mig.
Betygen på den femgradiga Sverkerskalan:
1 hjärta = Kass
2 hjärtan = Nja
3 hjärtan = Godkänd
4 hjärtan = Snäll
5 hjärtan = Jättesnäll

Naturligtvis är det många som inte har fått någon bedömning av mig, men som sagt det är bara familjen i Sverige som har fått förmånen att betygsättas. Bättre lycka nästa år!

Hej så länge
Sverker

Leg. snällhetsbedömare

SVERKER Här är den snällaste av alla. Ibland känns min femgradiga skala otillräcklig. Det hade behövts betydligt fler hjärtan. Men nu är det så att det är bestämt att det bara finns fem. Jag är egentligen värd tio.

MIN AGNES Hon bara kommer och går. Ibland bor hon i Frankrike, ibland i Uppsala. Hade hon bott hemma som förr i tiden, hade hon kanske fått ett hjärta till.

LUCY Den franska kattan är snäll innerst inne. Hon tyckte om att gå ut med mig, när hon bodde här. Vi till och med fördiskade ihop. Fast hon är en katt, så det kan ju inte bli fler än två hjärtan.

MIN PER Han är ett föredömme för alla hussar. Se hur han matar mig med en god köttbit vid bordet. Bodde jag hos honom, så skulle jag nog ha det lika bra som Lucy.

MIN HUSSE Snålt med mat. Ingen mat vid bordet. Ett bevis på hur näst intill hjärtlös han är, är att hans hjärta fick repareras på sjukhus. Trots det är det lika små portioner och korta promenader. Ett halvt hjärta är fullt tillräckligt betyg, och då har jag ändå varit snäll.

Dagens ord på livets väg


Hjärtat är det enda instrument som kan krossas men ändå ticka vidare.


Sverker
(2000–)

13 februari 2014

Femtioen trista nyanser av grått

DEPPIGT Med nedböjt huvud börjar jag min promenad. Med nedböjt huvud avslutar jag den. Det är inte ens roligt att ut och gå. Skillnad var det förr. Ta i somras till exempel. Då var det roligt.

Det är väldigt vad grått det är. Ingen sol. Ingen snö. Inga blommor. Inga löv. Ingen färgglad mat. Kan man bli annat än deprimerad. Dessutom förekommer orättvisor. Men jag är inte avundsjuk.

Det är väldigt gråa dagar nu. Var är vintern? Var är våren? Vem vet. Allt är bara grått, blåsigt och kallt.
Trista promenader blir det också, eftersom min husse säger att jag inte ska gå så långt. Då blir det samma promenader varje gång, med bara få variationer. Igår var jag och husse visserligen och hälsade på Britt och Ulf. Lite roligt i eländet. Men annars är allt bara grått. Till och med fördisken i morse var grå havregrynsgröt.
Detta skulle väl vara uthärdligt , om det inte är så att somliga andra (=kattan Lucy), som jag inte tänker nämna här, lever i en färgglad tillvaro. När jag får hålla tillgodo med en snålt tilltagen portion grå hundmat uppblött i vatten, lever andra (=kattan Lucy) i överflöd. Denna vällusting (=Lucy) har två matskålar. En i fint rostfritt stål som är överfull med delikat torrfoder (jag har själv smakat), och ett porslinsfat med härligt färskt oxkött. Jag ser en viss orättvisa i den dieten.
Men jag är absolut inte avundsjuk på den bortskämda (=kattan Lucy), men jag tycker nog att jag kunde ha samma mathållning. Eller bättre. Mindre torrfoder mera kött.

Hej så länge
Sverker

Leg. deppare

FÖRSTÅNDIGT De små irriterande myrorna är i alla fall förståndiga. De stackarna har gömt sig i sina stackar och sticker inte ut sina antenner förrän solen skiner i vår.

GRÅTT Inget blått vatten. Inga segelbåtar med färgglada segel på sjön. Inga ljumma vindar. Allt är bara grått och kallt. Det kunde i alla fall finnas is på sjön. Att springa på om man är västgötaspets.

GRÅTT Till och med min mat är grå. Visst hade det piggat upp med ett par färgglada köttbitar. Några korvskivor hade inte heller varit fel.

FÄRGGLATT Här var det färgglatt och gott. En bortskämd individ, som jag inte tänker avslöja (=den före detta gatflickan i Toulouse, kattan Lucy), sitter vid en av sina matskålar och vräker i sig oxkött. Avundsjuk är jag inte, men nog borde jag ha samma diet!

Dagens ord på livets väg

Vänlighet är att älska någon, till och med en katt, mer än de förtjänar.


Sverker
(2000–)

12 februari 2014

Detta är vad jag kallar en riktig vinter

MOTION Om det är en riktig vinter, så ger det ganska mycket motion. Det krävs kraft och mod att ta sig fram på en vanlig skogsstig, som du ser. Jag tror inte att Lucy hade klarat det.

I går visade jag hurdan medioker (=kass) vinter jag har. Just nu, när du läser detta, kan du se på uppföljningen. Hur en vinter ska vara, om den ska heta vinter. De flesta bilderna togs för fyra år sedan.

Att kalla det här vi har nu för vinter är löjligt. Här skiner solen just nu och jag har 5C (=41F).
När det är vinter ska det vara riktigt kallt. Norrskenet ska dansa på himlen och vargarna ska yla. Dessutom ska det komma ett par decimeter snö varje dag.
När man är ute, får husse ta på sig vinterpälsen och ryssmössan, för att inte förfrysa sig. Naturligtvis får han inte glömma geväret. Isbjörnarna kan vara farliga.
Men nu, som sagt, har jag inte vinter. Men jag kan ju alltid titta på vinterbilder.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinterhund

TESTARE Det hade varit kul om jag hade haft så här mycket snö i år. Det är ett bra sätt för husse att testa om doktorerna gjorde ett bra jobb, när de lagade hans hjärta. Sedan går man inte vilse heller – om man håller sig i gångarna.

TYST Inte en störande fågel som skriker träden om det är en riktig vinter. Försöker de sätta sig på grenarna, så skulle de drunkna i snön. Så korkade är inte ens fåglar.

UTSIKT Nu kan inte min Agnes säga att hon tröttnat på sin utsikt. Hon har ingen. Dessvärre bodde hon i Frankrike när jag hade mycket snö. Hon hade ingen snö där – men hon hade utsikt.

VÄG När det är riktig vinter, så är vägarna släta och vita. Jag blir inte smutsig på magen heller, när jag är ute och promenerar. Det är så det ska vara, säger husse.

Dagens ord på livets väg


De som har fått ut mest av livet är inte de som levt ett sekel utan de som har levt varje minut.


Sverker
(2000–)

11 februari 2014

Vart har vintern tagit vägen?

ISKONTROLL På sjön har det blivit alldeles fel. Isen som ska finnas på sjön så här års, finns vid sidan av. Kanske isen har tagit slut, så det inte räcker till att lägga uppe på vattnet.

Är vintern slut, eller har den inte börjat än? Det är inte utan att man kan ställa sig dessa spännande spörsmål. Lite vinter har det varit, men sedan tar den slut direkt.

Knappast någon snö är kvar. Ingen is på sjön, bara vid sidan av. Jag blir smutsig om magen när jag går på vägen. På vintern ska man bli ren om magen.
Saknar jag vintern? Ja och nej, svarar jag tvetydigt på den frågan.
Ja, för det är roligt att springa på isen. Ja, för det är roligt att rulla sig i snön. Ja, för att husse måste skotta.
Nej, för det kan vara jobbigt att gå i skogen. Nej, för det är svårare att känna dofter om de är översnöade. Nej, för när husse fryser så blir det korta promenader.
I morgon ska jag stöka i mitt arkiv, så du kan se hur en vinter kan vara. Det är om du inte kommer ihåg.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinterspanare

ISDAMM Husses sunkiga damm har, till skillnad från sjön, ett präktigt istäcke. Det var nog tur att vi lyckades fånga in guldfiskarna, innan isen kom. Det kan inte vara roligt att bo under en is.

LIVAT Någon – eller några – som har livat och glatt denna vinter är mullvadarna. Idoga som han/hon/de är, kommer det nya fina högar nästan varje dag.

SNÖFRITT Även djupt inne i min skog, där trollen bor, är det snöfritt denna vinter. Vad säger du om det? Fast myrorna ligger och sover fortfarande i sina stackar.

GRUSVÄG Till och med min isväg har på ett par dagar ovandlats till en grusväg. Husse tycker is är bättre, eftersom bilen inte blir smutsig då. Det blir fina gropar också. Igår hittade vi en halv bilfjäder på vägen.

SKRIKER Bara för att det inte finns någon snö, så tror fåglarna att det är vår. Den här lilla krabaten satt och gallskrek i ett träd hemma. Ser du den lilla oxen? Dessbättre skriker de tystare de senaste åren.

Dagens ord på livets väg

För skidhopparen gäller det inte bara att stå på toppen av sin karriär. Det gäller att komma ner snyggt också.


Sverker
(2000–)

10 februari 2014

Putin saboterar svenskt guldregn i OS

GULD Alla svenska olympier skulle – liksom jag Sverker –kunna ta guldmedalj – om det inte vore för denne Vladimir Vladimirovitj Putin. Rysslands småsinte och korte president drar sig inte för att sätta käppar i hjulen för de svenska OS-hjältarna.

Inte nog med att Rysslands president Putin är homofob, han är svenskfientlig också. Han om någon, hade kunnat ändra de tokiga reglerna i OS. Men vill han lära av Sverige? Inte, han kör sitt eget lopp. Med svenska regler hade vi kunnat rulla oss i guldmedaljer redan nu.

Vi svenskar är uppfostrade med svenska regler i Sverige. Att då en utlänning som Putin helt plötsligt ändrar på dem, så fort våra svenska hjältar kommer utomlands är inte något mindre än ett utslag för Sverigefientlighet.
Naturligtvis ska alla svenskar tävla efter de regler som vi så stolt lärt oss sedan dagis:

Alla som deltager ska få en guldmedalj.


Att inte dessa regler gäller för oss svenskar under OS, är inte mindre än en ovänlig handling från Putin och hela Ryssland.
Putin har de medel som krävs för att övertala Olympiska Kommittén att svenska regler ska gälla för alla deltagande svenskar.
Övriga länders deltagare kan slåss om de mindre ädla medaljerna. Det är så jag vill ha det! Hör du det Vladimir Vladimirovitj Putin?

Hej så länge
Sverker

Leg. medaljör

SNÖDANS Detta är en av mina starkare grenar. Vore jag bara med, så skulle jag garanterat få en guldmedalj. Fast jag vill ju vara säker innan jag ger mig iväg.

ISRULLNING Detta är en av mina starkare grenar. Vore jag bara med, så skulle jag garanterat få en guldmedalj. Fast jag vill ju vara säker innan jag ger mig iväg.

HANDSKHÄMTNING PÅ IS Detta är en av mina starkare grenar. Vore jag bara med, så skulle jag garanterat få en guldmedalj. Fast jag vill ju vara säker innan jag ger mig iväg.

ÖVERTYGANDE Nog har Putin medel för att kunna övertyga stofilerna i den Olympiska Kommittén att svenska regler ska gälla för olympier från Sverige. Men varför har han inte använt dem?

Dagens ord på livets väg

Apatikerföreningens årsmöte blev inställt på grund av bristande intresse.


Sverker
(2000–)

9 februari 2014

Precis nu är det ett riktigt TV-väder

VÄDER Bara för att det är TV-väder, betyder inte det att vi tittar på väder på min TV. Nej, det betyder att drar på oss en filt i TV-soffan och tittar på någon film.

Att det är TV-väder betyder att det är ett riktigt dumt väder ute. Just nu har vi snöblandat regn, och det känns riktigt otrevligt att gå ut. Men det måste man ju ibland i alla fall. Lite motion behöver min husse även en sådan här dag.

För det mesta tittar min husse på riktigt tråkiga filmer. Det är sällan det finns någon hund i hans filmval. Då blir jag trött. Kakelugnen sprakar så trevligt och det blir varmt och skönt under filten. Då brukar jag passa på att vila ögonen.
Fast inte ens jag tycker att det är särskilt kul att gå ut. Det är betydligt mer ansträngande att hitta bra spår på den regntunga marken. Men letar jag noga, så hittar jag alltid något. Det är många hundar som går här, nämligen.
Fast nu ska min husse och jag krypa upp i soffan framför min TV. Jag tror att jag somnar. Husse brukar somna också.

Hej så länge
Sverker

Leg. TV-sovare

INDIKATOR När det är riktigt grått och det är vattendroppar på TV-väderindikatorn på balkongen, betyder det att dagen ägnas åt TV-tittande.

TRÅKVÄDER Inte rusar jag ut en sådan här dag, men plikten kallar. Min husse behöver motion och jag har tagit det på mitt ansvar. Jag är personlig tränare, kan man säga.

MÖRKT Att gå i skogen är som att gå på natten. Men klockan är 11 på dagen, så det är långt från natt. Mycket konstigt. Jag ser knappt nosen framför mig.

SVÅRSPÅRAT Du kan själv försöka få upp några spännande spår bland vattenpölarna. Till det krävs en välutvecklad västgötaspetsnos. Husse blev lite irriterad bara för att jag stannade och undersökte ordentligt. Det finns saker man inte får slarva med.

Dagens ord på livets väg

Ibland går jag runt och är glad utan att veta varför – det är nog därför jag är glad.


Sverker
(2000–)