16 april 2011

Vårfrisyr med mirakelschampo


MIRAKELSCHAMPO Eftersom husse och jag är ute och går i skogen ganska ofta, är det lätt hänt att det slänger sig en fästing på honom. Då han envisas med att ligga under mitt täcke i min säng, förhindrar jag med detta ohyroschampo att de små kvalsterna kryper över till mig. Han får så gärna behålla dem. Sedan får ju pälsen sådan lyster också!

Nu är det vår, och vad är bättre än att möta den med en ny fin frisyr? Sagt och gjort. Det är precis det jag har ägnat mig åt. Själv är jag naturligtvis väldigt nöjd, men så är jag också ett ovanligt tacksamt objekt att arbeta med. Titta på bilderna så vet du hur du kan fixa din vårfrisyr.


Hej så länge
Sverker

Leg. finare än fin

KAMMAS OCH BORSTAS För att bli riktigt vårfin krävs att gammal underpäls avlägsnas.

STEG 1 KLART Dags att hoppa ner från bordet. Känns faktiskt rätt skönt.

TILL FÅGLARNA Nu håller fåglarna på att bygga bo och jag donerar gärna överblivet hår till bomaterial. Vad kan vara bättre för de små fågelungarna än en madrass av västgötaspetshår? Det dröjer inte länge förrän våra bevingade vänner kommer och hämtar det.

TORKA EFTER DUSCHEN När husse och jag är färdigduschade torkar han mig först med en badhandduk. Sedan torkar jag mig på mattor, lakan, fåtöljer eller vad jag hittar. Fort ska det gå. Husse säger att jag har fått snulle. Att duscha är egentligen inget för en riktig karl.

ULTRAFIN Se så fin jag blev. Pälsen glänser och varje hårstrå är i perfekt ordning. Nu är jag redo att möta våren!

Dagens ord på vägen

Att vara naturlig är en väldigt besvärlig pose.

Oscar Wilde
(1854-1900)

Sverker
(2000- )

15 april 2011

Överlevnadskurs för fattiga

Livet på landet kan vara hårt, när summan av räkningarna överstiger den knappa inkomsten. Det är då jag kommer in för att bidra till, om inte vårt dagliga bröd, så till vårt dagliga kött. Då och då ägnar sig husse åt tjuvjakt, men inte alltid.
– Idag är jag så trött och utmattat Sverker. Kan inte du ordna till, så vi får något att äta, sade husse till mig idag med matt stämma. Han var så eländig, så det var svårt att höra hans viskningar. Sagt och gjort. Jag gav mig ut för att proviantera.

Hej så länge
Sverker

Leg. livsmedelsanskaffare

LÅNGSAMMA Kanadagäss håller gärna till på öppna fält så de har fri sikt för annalkande faror. Dock har de en lång startsträcka, så med lite tur kan man ta dem i foten och dra ner dem i flykten.

DUMMA Änderna är så halvtama, så de tror att de kan ignorera (=strunta i) en spatserande västgötaspets. Sen gäller det bara att rusa i rätt tid och middagen är räddad.

SMASKENS Dagens måltid för husse och mig går inte av för hackor. Ungsstekt fågel! Husse ska bara komma in med sin sallad (maskrosblad), så kan fredagsmåltiden börja.

Dagens ord på vägenMin goda uppfostran har också en förfärlig nackdel: den utestänger mig från majoriteten.


Oscar Wilde
(1854-1900)

Sverker
(2000- )

14 april 2011

Jag är oslagbar

Om ni visste vad jag har varit med om. Jag törs knappt berätta det. Jag är unik. Jag är oslagbar. Jag är helt enkelt bäst.

Hej så länge
Sverker

Leg. världsbäst

Klicka på bilderna så blir de större


Jag har sett himlen i vattnet.

Jag har sett sjöar brinna.

Jag har sett segelbåtar under regnbågen.

Jag har sett kråkor med nötter.

Jag har sett vildgässen flyga.

OCH

Jag har varit i Boxholm!

Dagens ord på vägen

Jag har alltid förvånat mig över folks lust att träffa berömdheter. Att man växer i sina vänners ögon för att man känner berömda människor bevisar ju bara att man själv är en nolla.

William Somerset Maugham
(1874 – 1965)

Sverker
(2000- )

13 april 2011

Jakt på kattdjur

UPPJAGAD Var tror ni den här franska katten fanns när jag, den stiliga västgötaspetsen Sverker, mötte den. Jo, katten gick på gatan. Men med en lite kort rusning fick jag upp den i fönstret.

Jaga kattdjur är bland det roligaste som finns. Annars jagar jag inte alls, jag vallar. Jag har jagat katter i hela Europa nästan. Det roligaste är om jag kan jaga upp dem i något.

Normalt sett är jag en fridsam natur. Jag kan passera ett rådjur på någon meters avstånd utan att besvära det med en blick. Jag kan möta en hare på vägen utan att reagera. Jag kan nosa på ett rådjurkid bara för kul. Jag kan leka med en räv. Det har jag gjort flera gånger.
Men katter, det är en helt annan sak. Jag tycker det är jätteroligt att jag upp dem i ett träd, få dem att fräsa och skjuta rygg. Av någon anledning blir katter rädda för mig.
Fast en katt träffade jag på i Granhult. Den var inte alls rädd för mig. Antagligen berodde det på att den var orange.

Hej så länge
Sverker

Leg. kattjägare


VÄGGKLÄTTRAREDen här skabbiga franska katten blev så rädd för mig att den klättrade på väggen på det skabbiga huset.

SIGGE Det här är jag och Sigge. Sigge bor granne med mig. Han är inte riktigt rädd för mig, eftersom vi träffas så ofta. Men han fräser lite och skjuter rygg. Det tycker jag är kul.

ORÄDD Det här var en skum katt, den var inte alls rädd för mig. Men vi bara nosade på varandra. Vi gick inte längre än så. Jag hittade katten vid Gamla Granhults kyrka.

Dagens ord på vägenDet är skamligt att det finns en moral för kvinnor och en för män. Jag tycker att det inte skall finnas någon moral alls.


Oscar Wilde
(1854-1900)

Sverker
(2000- )

12 april 2011

Tjuvjakt och tjuvfiske

SJÖNS SKAFFERI Vi började dagen med att tjuvfiska i sjön. Men se! Husse har redan fått napp. Snacka om tur! Skicklighet kan det knappast vara.

OBS! Trovärdigt bara för storstadsbor.


Det är bistra tider. Utgifterna överstiger inkomsterna.
– Hur ska vi få mat på bordet, Sverker, undrade husse idag.
– Vi får väl ta och skaffa den själva då, replikerade (= svarade) jag, klok som alltid.
Men utan fiskevatten, jakträtter och en köksträdgård är det inte helt enkelt. Men nöden har ingen lag.

– Kom Sverker, sade husse. Vi går ner till sjön och tjuvfiskar lite. Har vi tur kan vi få en liten abborre att dryga ut rovan med.
Det gick riktigt bra faktiskt. Redan tredje kastet kunde husse landa en präktig torskfilé. Gott!

Skördedags
– Ska vi se om det vuxit något i komposten Sverker? Med bästa grepen i hand tågade vi till vår fina lövhög.
– Jag undrar just om det har grott något i komposthögsvärmen under vintern, mumlade husse till sig själv.
– Nämen, nämen! Titta här Sverker. Det är precis lagom att skörda quinoan. Vilken tur vi hade.

Ut i skogen
– Nu ska vi försöka nedlägga något av skogens vilda djur, sa husse när han kom promenerande med geväret i högsta hugg. En färsk köttbit ska man aldrig förakta!
Där har han ju alldeles rätt.
Efter ett tag fick jag upp ett spår som verkade lovande.
– Däruppe i trädet Sverker, viskade husse och pekade på en duktig blodpudding.
Ett skott och med en duns föll blodpuddingen ner rakt framför våra fötter.
– Rakt mellan ögonen, sade husse stolt och pekade på blodpuddingen.
Nu ska det festas ett tag i vår lilla stuga. Ja, se det var en lyckad förmiddag!


Hej så länge
Sverker

Leg. vildmarksguru


SJÖNS SKAFFERI Det var en präktig torskfilé husse fångade – efter mina råd förstås. Efter en lång kamp fick han upp den 400 gram vilda filén.

KOMPOSTENS SKAFFERI Maskarna i lövhögen lade vi tillbaka för tillväxt, men quinoaplantan hade givit en bra skörd i år. Ett havt kilo faktiskt!

SKOGENS SKAFFERI Det gäller att spåra försiktigt så man inte skrämmer villebrådet. Efter ett tag fick jag upp ett färskt spår efter vad som synes vara en duktig blodpudding. Han hann att klättra upp i en hög tall, men husse är en god skytt.

SKOGENS SKAFFERI Här ligger den och smårycker lite, blodpuddingen. Husse dräpte den effektivt med ett välriktat skott, rakt mellan ögonen.

Dagens ord på vägenLivets mening är helt enkelt att ständigt vara på utkik efter frestelser. Det finns långt ifrån tillräckligt i den vägen.


Oscar Wilde
(1854-1900)

Sverker
(2000- )

11 april 2011

Genetisk dundermiss

BUNDEN Där borta står husse och sätter på sommardäck. Jag är inte speciellt intresserad av det. I min nos riktning bor Sheeba. Ser ni repet jag sitter fast i?

Husse är inte riktigt konsekvent. Ta till exempel idag när han satte på sommardäcken på min bil.
– Du är den finaste hund som finns, Sverker, brukar han säga. Det finns ingen bättre i hela världen.
Det har han ju alldeles rätt i. Men varför kopplar han mig just nu?

Cirka 873 meter från mig bor en siberian husky. Precis nu, i skrivande stund, råkar hon löpa. Då är det jag som gärna löper dit. Två gånger har husse generande nog kommit med bil och hämtat mig när jag nästan var framme för att fullgöra min plikt som världsbäst.
– Nu får du välja mellan att vara inne, eller också följa med ut och vara kopplad, sade husse. Jag riskerar inte att du smiter iväg till Sheeba en gång till.
Jag valde kopplad ute. Jag kanske skulle kunna dra iväg ändå. Men det gick inte alls. Så där fick jag stå mitt i dofterna från mina drömmars mål.
Sen när vi var ute och gick fick jag inte heller springa som jag ville (till Sheeba). Hela tiden manade husse mig att jag skulle vara nära honom.
Vad jag inte fattar är följande: eftersom jag är världens finaste hund, som husse påstår och jag vet, varför hindrar han mig då att sprida mina perfekta gener i grannskapet? Jag begriper inget!


Hej så länge
Sverker

Leg. världsbäst


NÄRA Under hela promenaden var jag tvungen att vara nära husse. Det verkar som att han inte litar på mig.

Dagens ord på vägenDet tycks mig ibland att Gud då han skapade människan i någon mån övervärderade sin förmåga.


Oscar Wilde
(1854-1900)

Sverker
(2000- )

10 april 2011

Stor fest


I går firade jag, och hela världen, att jag hade haft 10.000 klick på min blogg. Detta firade husse och jag hemma hos Egon. Lite bilder på den mat jag inte fick smaka, kan vara värda att se, så ni också kan bli avundsjuka. Husse åt desto mer av friterad bläckfisk och en väldoftande torskrygg. Dessutom vräkte de i sig något jordgubb – rabarber – vitchokladmouse till efterrätt.
När vi spelade kort (Plump), så fick jag dock vara med och hjälpa resursmatte. Husse förlorade som vanligt.
En i allt trevlig afton, om jag bara hade fått smaka. (Min resursmatte brukar ge mig när ingen ser, men jag tänker inte skvallra om en sådan hemlig sak.)


Hej så länge
Sverker

Leg. jubilar

BLÄCKFISK (friterad)

TORSK (brynt och ungsstekt)

POTATIS (ungsstekt)

HUSSES TALLRIK (välfylld)

KORTKOLL (tre stick begärde jag)

SLUTA (det är din tur husse, lägg ifrån dig kameran och spela ut.)

OSYNLIG (den här bilden när jag slickar chokladmouse finns inte,. så den har du inte sett)

Dagens ord på vägen

Den som vill säga sanningen måste kunna fabulera.


Henrik Tikkanen
(1924-1984)

Sverker
(2000- )