17 november 2012

Lucy larvar sig inställsamt inför Per och Agnes

OUPPFOSTRAT Vem satt på bordet och larvade sig när de övriga åt tror du? Jo, den inställsamma kattan Lucy. Synnerligen ouppfostrat. Jag har faktiskt monopol att tigga vid bordet. (Fast jag tigger aldrig. Jag påpekar bara att jag finns.)

Igår var husse och min Agnes borta hela dagen. Jag var inte borta, för jag var hos min snälla resursfamilj. Eftersom de är så snälla, så glädjer jag dem då och då genom att övernatta där bara för att jag vet att de saknar mig så mycket.
Igår kväll skulle de dock gå bort, så jag blev alldeles ensam hemma. Men bara efter en liten stund kom husse och Agnes och hämtade mig. De kunde nog inte vara utan mitt sällskap, kan jag tro.


Idag åt vi frukost som vanligt, jag och kattan Lucy. Jag fick mitt torrfoder och Lucy fick som vanligt dyr mat. Min Agnes och husse åt mycket, mycket senare. Min Agnes är lite svårstartad på mornarna, förstår du.
Efter alla frukostar och morgonpromenader åkte husse och min Agnes igen. Etthundratjugosju timmar senare kom de hem. Och sen kom min Per! Tänk vad roligt, nu har jag både Per och Agnes här.
Fast Lucy springer och fjantar för dem hela tiden. Det är faktiskt min uppgift.
Hej så länge
Sverker

Leg. släktkär

SPÖKSKOG Lägg märke till vem det är som modigt ledsagar min Per genom mörka skogen. Inte är det Lucy inte. Hon törs inte ens gå över vägen.

Dagens ord på livets stig

Den egentliga kärnan i all vänskap och kärlek är att man lika gärna delar sin väns lidande som hans glädje.


Sverker
(2000–)

15 november 2012

Gissa vad jag gjorde på stationen

GODSTÅG Först, när jag kom till stationen, kom det ett godståg och dundrade förbi. Inte särskilt roligt, eftersom det just bara dundrade.

Idag blev jag minsann snopen. Först åkte husse till sin dumma hjärtskola i Eksjö. Då var Lucy och jag ensamma hemma. Lucy sov hela tiden, så jag lade mig och sova också.
När husse kom hem, så tog jag honom på en promenad. En kort promenad.
Sedan skulle vi åka bil. Vart, undrar du säkert? Jo, till Tranås före detta station. Vem kom där? Titta på bilderna, så får du se.
Nu är det så här, att jag inte hinner skriva mer. Imorgon blir det inget alls. Jag ska vara hos min resursfamilj och Agnes och husse ska åka till Helsingborg för att ta farväl av vår kära vän Catte.

Hej så länge
Sverker

Leg. tågmötare

PERSONTÅG Efter godståget kom det ett persontåg. Det heter så eftersom det åker personer i det. Jag undrar om det finns någon person jag känner ombord? Eller ska vi bara räkna hur många som åkte med tåget? Ja, du får väl se.

AGNES!!!!!!!! Ut ur persontåget kom ingen mindre än min Agnes. Att det var en överraskning. En riktigt rolig sådan, minsann. Fast skälet till att hon kom, var mer sorgligt än glatt.

Dagens ord på livets stig

Det bästa sättet att spara tid är att använda den.


Sverker
(2000–)

14 november 2012

Jag avgår inte från min höga position

ORUBBLIG Oavsett vilka orosmoln som hopar sig, kommer jag att vara kvar på min höga position i mitt hem. Jag står stadigt kvar, som om jag var huggen i sten.

Jag har fått en tillsägelse av husse att jag bör avgå från hemstyrelsen, för att jag kallat en dålig flicka vid hennes rätta namn (=Lucy, bland annat). Det är faktiskt så att det är husse som har missuppfattat mig, vilket jag med emfas (= en rackarns kraft) har hävdat från första stund. Vad jag sade till henne kan knappast ha varit kränkande. I alla fall inte för den kattan.

Ja, jag erkänner, vilket jag gjorde direkt, att jag har kallat kattan för gatflicka. Dock ångrar jag mig djupt att jag gjorde det, eftersom jag naturligtvis menade före detta gatflicka. Det är då man är sanningen närmast. Numera är hon ju bara flicka, eftersom vi inte har någon direkt gata här ute. Fast hade vi haft det, vem vet …
Det sägs också att jag i en hetsig debatt har kallat henne för fransyska. Hur detta skulle vara förnedrande förstår jag inte. Hon har faktiskt ett franskt pass. Har man ett franskt pass, så är man fransk medborgare. Lucy har ett franskt pass och är alltså fransyska.
Hur hetsiga debatter jag och Lucy har i en framtid, så har jag lovat att inte kalla henne för gatflicka någon mer gång. Jag ska kalla henne före detta gatflicka.
Men fransyska backar jag inte ifrån och jag kommer också att ha kvar alla mina uppdrag.
Hej så länge
Sverker

Leg. kvarsittare

UPPNOSIG Ja, du ser ju själv hur uppnosig Lucy kan vara. Hon kan inte hålla debatter på en saklig nivå. Hade husse bara förstått lite av de franska invektiv (= fula skällsord) som kattan använde, så hade det minsann varit Lucy som hade suttit löst idag.

Dagens ord på livets stig

Tacksamhet är ett vaket sinne för framtida ynnestbevis.


Sverker
(2000–)

13 november 2012

Det kom en bukett från Uppsala

BUKETT Så här ser buketten ut som har åkt ända från Uppsala till husse. Konstigt nog var blommorna inte till mig, vilket hade varit mer naturligt.

Det ringde på dörren i går eftermiddag.
– Vem kan det vara, sade husse nyfiket.
Bäst att skälla om det är en tjuv, bandit eller rövare, tänkte jag och rusade till dörren.
Det var ett blomserbud!


Husse blev minst sagt förvånad.
– Har du kommit rätt?, frågade han det lätt skrämda blomsterbudet. (Jag hade lyckats med skällandet!)
Ganska troligt tänkte jag. Det finns väl många som kan tänka sig skicka blommor till mig eller Lucy. Framför allt till mig.
– Är blommorna verkligen till mig? Husse läste på adresslappen. Jo minsann, de var till husse. Antagligen stod det husse på lappen. Men varför skulle någon skicka blommor till husse? Husse blev både väldigt glad och väldigt förvånad. Han inser säkert själv att han inte har gjort sig förtjänt av någon bukett.
Husse tackade artigt och jag slutade skälla och så gick vi in och tog bort papperet som gömde buketten. På buketten fanns en lapp. Husse läste för mig och Lucy:

Pappa
Jag hoppas att du haft en toppenfarsdag och att Lucy inte äter upp all din mat.
Jag älskar dig massa tack för att du finns.
Massa kramar
Agnes.

Ja, det kan jag säga att Fars dag var en toppendag, eftersom jag fanns där hela dagen, men Lucy gör sitt bästa för att äta upp husses mat. Hon är så matfixerad.
Jag förstår dock inte att Agnes inte skrev att hon älskar mig en massa och är glad att jag finns och att hon också älskar husse och Lucy lite grann.
Hej så länge
Sverker

Leg. ouppvaktad

DOFTKATT Lucy tycker om att sitta och lukta på blommorna. Det är det hon sysslar med numera, innan hon slänger sig över husses mat. Det finns väl inte så mycket blommor eller mat på gatorna i Toulouse, kan jag tro.

FÖRTJÄNT Här ser du han (=jag, Sverker) här hemma, som har gjort sig förtjänt av blommor. Naturligtvis är jag inte avundsjuk på husse som fick blommor, men det hade varit mer rättvist om det hade varit jag som fått dem.

Dagens ord på livets stig

Jag undrar om en husse någonsin kan uppfostra sin dotter!


Sverker
(2000–)

12 november 2012

Saker Lucy gör som jag inte vill

KINDPUSS Det här är något som fransyskor sysslar med, men svenska riktiga karlar pussas inte på kindar. Ska man pussas, så ska det vara en rejäl puss på munnen. Att pussas på kinden är bara fånigt.

Lucy har lite konstiga saker för sig, som jag tycker är jättelarviga. Jag skulle naturligtvis kunna göra likadant, men vem vill göra fåniga saker. Visst skulle det se fullkomligt fel ut om jag klättrade upp i ett träd, eller kissade utan att lyfta på benet?
Med Lucys inträde i familjen kom det också lite lustiga vanor. Att lägga sig i någons knä och börja spinna, vad är det för sätt? Särskilt om denna någon är min, och bara min, husse. Dessutom sitter hon på matbordet när husse äter. Hon tänker säkert att hon ska fördiska före jag får chansen. Eftersom jag är väluppfostrat, så sitter jag inte på matbordet (när någon ser).
Dessutom hoppar hon ut genom fönster, vilket är farligt. Häromdagen hoppade hon från taket, som hon smitit ut på från balkongen.
Naturligtvis skulle jag kunna göra allt hon gör, men jag vill verkligen inte. Och jag är inte avundsjuk.
Hej så länge
Sverker

Leg. ofånig

KLOVÄSSNING Lucy vässar sina klor ofta. Utomhus på olika träd. Inomhus vässar hon dem på möbler. Då blir inte husse glad på henne. ”Fy Lucy”, säger han. Då blir jag glad.

GEPARD Ibland tror Lucy att hon är en gepard och ränner iväg i 127 km/t. Varför ska man göra så, när man kan ta det lugnt och sävligt? Jag gör alltid det och jag hinner alltid fram. Den enda gången det är bråttom, är när det ska serveras mat.

TRÄDGÖMMARE Att klättra upp i ett träd för att gömma sig är höjden av fånighet. Själv skulle jag lätt kunna klättra upp i vilket träd som helst, men jag vill inte. Jag vill synas, eftersom jag är en sådan prydnad. Jag vill gärna att andra ska få njuta av min skönhet. Fast att Lucy gömmer sig kan jag förstå, eftersom hon är så ful.

SLÖKATT Om jag ville ha sjöutsikt och om jag ville ligga på badlakan i badrummet, så skulle jag hoppa upp och göra det. Men nu är det så att det vill jag inte, så jag låter gärna den franska kattan ligga där och pösa.

Dagens ord på livets stig

Hur gammal skulle du vara om du inte visste hur gammal du är?


Sverker
(2000–)

11 november 2012

Vi firade husse på Fars dag efter förtjänst

ÖVERFLÖD Jag måste ge en eloge (ösa beröm över) till Lucy, som insåg att husses portion av havregrynsgröt var alldeles för stor. Det finns ingen anledning att husse ska äta sig mätt, bara för att det är fars dag. Efter att Lucy doppat tassen i gröten, fick Lucy och jag dela på resten.

Idag är det minsann Fars dag och då ska alla snälla pappor firas av sina barn efter förtjänst. Är det en snäll pappa blir det många slipsar och mycket rakvatten. Om det är en pappa som husse, så blir det snarare inget alls.
Fast jag tyckte lite synd om honom, så jag fixade en väldigt god Farsdagstårta.


Istället för kaffe på sängen, så började husse själv firandet genom att tillaga en alldeles för stor portion havregrynsgröt åt sig själv. Både Lucy och jag var överens om att det onödigt frossande av vår feta fosterhusse (till Lucy) respektive husse (till Sverker), även om det är Fars dag, så vi räddade honom så gott vi kunde.
Till 11-kaffet tyckte jag nog att han kunde få en tårta. En liten. Inte för att han är värd någon, men i alla fall. Farfar fick alltid en stor tårta och några presenter, men så var han snäll också.
Hej så länge
Sverker

Leg. tårtmakare

Recept på lyxig tårta till far på hans dag


FÄRDIG Så här onödigt fin blev den tårtan som husse fick på Fars dag. Egentligen var han inte värd någon alls. Korvbiten blev alldeles för tjock, men å andra sidan får man tänka på spillet också.


TÅRTBOTTEN Du tar ett knäckebröd, ett runt den mindre modellen, och hoppas att mitten sitter kvar.


UTPRESSAD Nu har jag pressat ut mitten och det ska du göra också. Om mitten går sönder, ska du inte bli ledsen. Det är ju bara husse som ska ha den.


STANDARDLYX Eftersom det ändå är Fars dag, så bredde jag på lite smör på den lilla cirkelformade knäckebrödsbiten. I bakgrunden ser du nästa tårtlager; billigaste möjliga falukorvliknande korv. Korven är faktiskt Lucys och min, så vi var väldigt generösa.


RENSKÄRNING Lägg tårtbottnen upp och ner på korven och skär rent kanterna, så du får en perfekt cirkel. Blir det inte perfekt, så tänk på att det är bara husse som ska ha den.


BEKYMMER Nu kanske du undrar ”vad ska jag göra med korven jag skurit bort?”. Jag kan trösta dig med att det är inga bekymmer alls. Både Lucy och jag tar mer än gärna hand om lite korv. Husse uppskattade sin tårta lite väl mycket, men det är ju Fars dag.

Dagens ord på livets stig


Att göra ingenting är bättre än att med stor möda ingenting uträtta.


Sverker
(2000–)