18 april 2015

Detta var nog årets tråkigaste dag

BEREDD Utanför Flygvapenmuseet var det jag som var beredd att starta en sakkunnig guidning. Men inte. Jag blev istället parkerad i bilen på parkeringen.

Om till exempel Eloise har åkt ända hit, så kanske hon vill ha en sakkunnig guide när hon är ute på äventyr. En väldigt sakkunnig är jag. Då tar man henne inte till platser där inte jag har tillträde. Fy husse!

– Kan vi inte åka till Flygvapenmuseet, undrade Eloise igår.
Husse var snabb att nappa på den idén.
Vädret ute var vind, sol, regn, snö, sol, regn och vind. En bra dag för inomhusaktiviteter. Så långt kunde jag hålla med helt och hållit.
Fast att aktiviteterna skulle bestå av att husse och Eloise skulle traska runt i ett museum och ha kul, under tiden som den stackars övergivna västgötaspetsen Sverker (=jag) skulle vakta bilen. Det var inte kul.
Först fick jag följa med. Vi tog en mycket kort promenad under glada tillrop från min husse.
– Kissa nu Sverker! Kissa! Kan du inte kissa lite Sverker?
Det är inte så lätt att hitta en bra plats på en stor parkeringsplats.
Efter jag hade gjort det jag skulle, så blev jag placerad i bilen.
Sedan försvann husse och Eloise in i museet. Ensam i bilen satt stackars Sverker (=jag).
Jag satt där i timme efter timme. Alldeles ensam. Hur kul är det?
Efter flera dagar, eller timmar, kom de tillbaka. Då åkte vi hem. Hemma kunde jag ta en promenad. Det var kul.

Hej så länge
Sverker

Leg. uttråkad

LÖJLIGT På ytterdörren till museet fanns denna löjliga skylt. Husse påstod att det var hundförbud. Jag tror mer att det betydde förbjudet för hundar med långa ben att titta på flygplan.

INTRESSERAD Här står Eloise och betraktar ett flygplan utan att få veta något. Jag var ju inte med. Där missade hon något!

TRASIGT I källaren ligger ett trasigt flygplan. Varför skulle man vilja titta på ett sådant? Uppenbarligen gjorde min husse det, eftersom han har tagit en bild. Hemma hos mig har jag hela modellplan, som är mer sevärda.

ROLIGARE Att ta en promenad på min väg, är betydligt roligare än att sitta övergiven i en bil. Det hade varit bättre att min husse och Eloise hade satsat på sådana aktiviteter istället för att åka till Linköping.

Dagens ord på livets stig


Att vara bäst i världen säger egentligen inte så mycket med tanke på hur den ser ut.


Sverker
(2000–)

17 april 2015

Vad vi gör i Tranås

FOTOGRAFERING Är man i Tranås, så måste man fotografera torget. Det var också precis vad Eloise gjorde. Nu har hon ett minne för livet.

Som du vet har jag besök av Eloise. Eftersom hon kommer från USA, kan det vara roligt för henne att se stora städer, som Tranås, och intressanta platser i omgivningen. Jag visade henne runt igår. Hon var så glad och nöjd.

Vi började med en promenad runt stan, det vill säga Storgatan i Tranås. Hon häpnade över att det finns så stora städer. Det finns nog inte i Amerika. Trots storstadens vilda och skrämmande puls, kunde hon vara trygg. Jag var med. Hon passade på att fotografera torget, så Astrid kunde se hur det såg ut. Astrid är Eloises dotter. Hon har bott hos min husse och min Agnes i ett år. Nu bor Astrid i USA igen.
Först gick vi Storgatan åt ena hållet. Sedan bytte vi sida och gick tillbaka igen. Då hade vi sett hela staden.
Efter det tog vi en tur på landet. Landet i detta falla var först Säby kyrka. Jag fick sitta i bilen, men jag hörde att husse lyckades starta inbrottslarmet. Alla hörde det. Det tjöt från kyrktornet nämligen. Högt. Mycket högt.
Efter flocken hade beskådat kyrkan, utan sin flockledare, tog vi en liten tur förbi Fredriks lilla hus.
Nästa anhalt var Rås, där vi tittade på den lilla stugan från Lillaryd. Husse hade ägt den stugan en gång för länge sedan, och Eloise hade sett den när den fanns på rätt plats.
Sedan åkte vi hem och åt pizza. Jag fick lite kanter. Jag hade behövt mer.
Idag tillåter inte vädret att man går ut. Det snöade när jag tittade ut genom dörren. Jag gick in igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. turistvallare

MÄRKLIGT Denna märkliga löpsedel dök upp framför mina ögon. ”Kvinnor som är årets hjältar i Tranås”. Inte precis säljande. De skulle naturligtvis ha haft ”Västgötaspetsen som är årets hjälte i Tranås”. En artikel om mig, hade varit beydligt mer säljande. Vem vill läsa om fruntimmer, när det finns sådana manliga hjältar som jag?

VÄGVISARE Jag visade Eloise hur vi ska gå i Tranås. I min stad kan det vara nog så värdefullt, att ha tillgång till en sakkunnig guide.

LILLARYD På Rås står husses gamla hus. Huset kallas för Lillarydsstugan. Husse säger att rätt namn är ”Lilla stugan”. Den fanns förr på Lillaryd, men det är omdöpt till Trafikplats Tranås norra idag.

OMÖJLIGT Vem vill gå ute idag? Inte jag. Det blåser, regnar och snöar. Nej, det är bättre att hålla sig inne och sova. Det är vad jag ska göra nu.

Dagens ord på livets stig

Det är svårt att låta bli även om man inte vill låta bli.


Sverker
(2000–)

16 april 2015

Nu har SD passerat alla moraliska gränser

PÅPEKA Somliga kanske skulle säga att jag sitter och tigger, men det är en definitionsfråga. Jag anser att jag påpekar lämpligheten i att ge mig fördisken.

Nu har SD, Sverigedemokraterna, passerat alla moraliska och anständiga gränser. Nu vill de förbjuda tiggeri i Tranås. Tigga är den enda guldkant jag har här på jorden. Jag skriver detta, trots att jag vet risken att förföljas av obildade SD-sympatisörer, så kallade nättroll.

Jag har genom åren varit mycket framgångsrik när det gäller tiggeri. Tänk vad många kalorier jag har räddat min husse ifrån. För att inte tala om nyttan jag gjort genom att fördiska alla tallrikar. Ska SD äventyra min husses och min hälsa genom att förbjuda tiggeri?
För att inte tala om alla gäster jag har, som gärna ger mig en extra godbit, efter ett försiktigt påpekande från mig.
Den metod jag använder mig av är att sitta vid matbordet och se svältande ut. Det brukar alltid resultera i någon godbit. Då blir både givare och jag glada.
Däremot är det att gå lite långt när man tar mat från bordet när någon ser. Det gör Lucy, men hon är en katt.
Nej SD, skärp er. Tiggeri ska absolut inte förbjudas. Inte i min värld där jag bestämmer.

Hej så länge
Sverker

Leg. tiggare

AVSLÖJANDE Att SD vill förbjuda tiggeriet, visar bara vilka människor de är. Att ta bort en yttersta födkrok för oss missgynnade hedrar knappast det partiet.

HUNGRIG Du ser själv hur svältande jag är, när jag sitter troget på min post jämte matbordet. Detta vill SD förbjuda i Tranås.

GLAD Titta på Eloise vad glad hon är, när hon får ge mig en godisbit. Det är en typisk win win situation. Jag blir glad som får, Eloise blir glad som ger. Detta lyckorus hade vi aldrig fått, utan mitt tiggeri. Det är vad SD vill förbjuda. De vill att alla ska bli olyckliga.

OHYFSAT Att låta sig fotograferas, när man stjäl min husses gröt från bordet, är att gå för långt. Men det är Lucy och hon är en katt. Jag har aldrig stulit från ett bord när någon ser. Att tigga sig till gröt är en helt annan sak.

Dagens ord på livets stig


Gör mig mer tolerant mot dem som irriterar mig. Och gör framför allt dessa personer mindre irriterande.


Sverker
(2000–)

15 april 2015

Eloise hittade mig på jätteflygplatsen

VÄLKOMMEN Min husse och jag hade underlättat för Eloise att hitta på jätteflygplatsen Linköping City Airport. Vi höll i skylt med hennes namn. Hon heter Mrs Roberts Hedbor på skylten, men egentligen Eloise. Du ser själv den megastora ankomst- och avgångshallen bakom mig. Tänk om Eloise hade gått vilse där!

Ja, då har Eloise haft den stora glädjen att återse mig. Gissa om hon blev glad. Jag blev också glad förstås. Hon hittade oss på flygplatsen, men det berodde på att vi höll en skylt med hennes namn. Annars hade hon nog irrat runt där fortfarande.

Eloise hade åkt flygplan hela vägen från Burlington i Vermont för att träffa mig. Då ska du veta att det är längre till Burlington, än vad det är till Mantorp eller Uppsala.
När vi så kom hem, så ville gärna Eloise se min skog. Jag visade henne den gärna. Jag fick amerikanskt godis också.
Vi gick korta rundan förbi myrstackarna. Men det fanns knappt några myror ute, eftersom det är så kallt. Det regnade lite också. Inte så trevligt.
Efter min husse och min gäst hade ätit middag, blev det dubbla fördiskar till mig. Visst är det kul med gäster?
Idag blir det en synnerligen delikat middag. Husse hittade nämligen kalvfärs i butiken. Vad blir då bättre än Kalvfärsbullar à la Sverker. Det är Kjersti som har kreerat receptet till min ära. Receptet hittar du här. (Det finns massa andra goda recept du kan hitta där också, fast mina bullar är godast). Provsmakningen är klar, men jag ser verkligen fram emot middagens fördisk.
Fast Eloise jag måste fråga en sak: Hade inte ditt dåliga väder kunnat stanna i Vermont? Var det nödvändigt att ta med det hit?

Hej så länge
Sverker

Leg. värd
GODIS Eloise försöker muta mig med godis från Amerika. Men det är en sak jag vill säga med bestämdhet. I denna fråga är jag orubblig: Jag är mycket mottaglig för mutor och ser gärna att jag får fler.

PAUS Vi tar en paus. Eloise passar på att prata med min husse och jag passar på vid stenen. Så kan det vara när man går i skogen.

INFORMATION Jag redogjorde för de olika gångvägarna vi kunde välja för att komma hem igen. Vi valde den förbi de två myrstackarna. Spännande för en del, eftersom sådana inte finns i Vermont.

MUMS Kalvfärsbullar à la Sverker i vardande. Kan det bli mer stämningsfullt eller vackrare än så här? Tack Kjersti för receptet!

TEST För att kunna avväga kryddning och så, så krävs det en testbit. Min testbit var synnerligen god, men vad annat kunde man vänta av en maträtt med ett sådant namn!

Dagens ord på livets stig

Du möter människor som glömmer dig. Du glömmer människor du mött. Men ibland möter du människor du inte glömmer. Det är de som är dina "vänner".


Sverker
(2000–)

14 april 2015

Det har skett ett mirakel

STILIGT Stiligare än så här kan det inte bli. Rummet är ju inte så dumt heller. Sängen är bäddad med nytvättade lakan och resten är ordentligt vädrat. Golvet är torkat med såpa, så det åtminstone ska lukta rent.

Från ett vandaliserat inferno till en liten trevlig gäststuga. Är dett möjligt på bara ett par dagar? Ja, vad tycker du? Kan vi med gott samvete inkvartera Eloise här? Just nu hämtar vi henne i Linköping. Kommer hon att åka hem igen?

Mede förenade krafter har min husse och försökt att återställa min gäststuga. Jag skrev ju häromdagen hur faders- och moderslösa vandaler hade roat sig med att slå sönder elektriska installationer i det kombinerade vardagsrummet och sovrummet. Hänsynslöst hade de slängt sig ner från sin plats på väggen och landat på tvenne kontakter.
I vilket fall som helst är allt återställt nu. Nya kontakter, sopat, dammsuget och skurat. Allt för att vår gäst ska känna sig välkommen.
Sängen är bäddad med nytvättade lakan och rena handukar är på plats.
Det är bara att hoppas att vår gäst trivs. Annars har vi ju gjort allt förgäves.

Hej så länge
Sverker

Leg. städare

TILLBAKA Friheten för de faders- och moderslösa blev kortvarig. Nu hänger de åter där. Denna gång upphängda med en rejäl ståltråd. Nu kan gästerna åter bli stirrade på av den ondskefulla gubben.

KÖKET Till och med köket har blivit hyfsat. Hur är det med den döda musen under diskbänken, undrar du kanske? Vilken mus, svarar jag då? (För övrigt är den borta. Utburen i en bajspåse.)

Dagens ord på livets väg

Ett passagerarplan är den enda bion som du inte kan lämna om filmen är dålig.


Sverker
(2000–)

13 april 2015

Fullkomligt onödigt att städa bilen

VÄDRAS Av någon anledning tyckte husse att mitt underlag, min filt och min handuk behövde rystas av och vädras. Det är klart, de var håriga och grusiga.

Här är det stressigt minsann. Husse anser att det ska städas. Det senaste han kom på, just precis nu, var att bilen behöver städas. Detta trots att den städades alldeles nyss, nämligen den 5 april. Fast det var ju förstås 2014.

Här fjäskas det något alldeles fruktansvärt. I morgon ska vi ta kollektivtrafiken (=min bil) till Linköping. Vi ska nämligen möta Eloise på en av världens största flygplatser. Man förstår att den är stor, eftersom den heter Linköping City Airport. På östgötska heter den Saabfältet. Med förenade krafter ska vi försöka hitta henne i den enorma ankomsthallen, som är lika stor som ett par klassrum i en normal svensk skola.. Du ska veta att det kommer flera flygplan varje dag, så det blir inte lätt.
Men för att kunna skjutsa henne ståndsmässigt hela vägen till Tranås, så tycker husse att bilen ska vara städad. Jag tycker nog att den var tillräckligt fin. Duger den åt mig, så duger den åt alla.
Nu är det i vilket fall som helst gjort. Det blev väl kanske inte så bra, men det är bättre än innan. Det är den devisen husse och jag använder när vi gör något.

Hej så länge
Sverker

Leg. bilstädare

FYND Titta här hade det minsann trillat ut en godisbit, som jag hittade. Ibland har man tur. Den fanns nog i filten.

DAMMSUGA Det finns lite grus att dammsuga upp, ser jag. Jag undrar hur det har hamnat där? Jag tror knappast att det kan vara jag som grusat ner.

GÖMMA Jag upptäckte att godisbiten var en sådan som jag redan hade ratat. Men man vet aldrig när man kan behöva den. För säkerhets skull så gömde jag den.

ORSAK Nu kom jag på varför det är så grusigt och hårigt i baksätet. Min Agnes brukar skjutsa runt sina lekkamrater när hon är hemma. Då tar hon bort mina skydd. Antagligen har hennes lekkamrater grusiga rumpor och långt hår har de alla. Nu får det bli ett slut på skjutsandet. Jag kan ju inte åka runt på ett grustag.

CANTERBURY Anledningen till att min husse och Eloise åkte iväg med en nystädad bil för ett år sedan, var att min husse ville visa mig var hundar ska ligga i sängen. I Canterbury Cathedral fanns ett exempel på det hugget i sten. Min husse tyckte att jag skulle ta lärdom av denna staty. Jag anser dock att hundar, liksom hussar, har rätt till en kudde att vila huvudet på. Gärna samma kudde.

Dagens ord på livets stig

Det är ingen idé att banta på kvällen, för man går ju ändå upp på morgonen.


Sverker
(2000–)

12 april 2015

Kommunen kan spara på dyr skottkärra

BILLIG Jag erbjuder Tranås kommun att köpa min skottkärra billigt. Jag är beredd att slumpa bort den för bara 265 000 kronor, bara för att kommunen ska kunna spara pengar.

Det är inte utan att man häpnar över kultur- och fritidsförvaltningens fiffighet i Tranås. Alldeles själva har de kommit på att en skottkärra i brons, för det facila priset av 340 000 kronor, skulle vara en utmärkt prydnad framför Piratenhuset.

Det framgår tyvärr inte av notisen i Tranås Tidning, hur de skarpa hjärnorna har resonerat. Hur kom man fram till en skottkärra? Vi kan i nuläget bara spekulera.
Kanske var det så att advokat Nilsson, sedermera författaren Nilsson, kördes hem i en dylik farkost efter en glad natt på stan?
Min husses mormor var inte förtjust när husses morfar umgicks med advokaten. Husses mormor var medlem i Vita bandet.
Eller var det så att Piraten var begiven på trädgårdsarbete? Det verkar ju inte så troligt, eftersom han inte var begiven på arbete alls.
Som du ser är det många frågor som ska besvaras. Men en fråga kan jag redan nu besvara: Är det inte dyrt med 340 000 för en skottkärra. Jo, säger jag med eftertryck. Därför är jag beredd att sälja min skottkärra för det facila priset på 265 000. Dessutom går min skottkärra att använda.
De pengar som blir över, 75 000 kronor, kan gå till skola, vård och omsorg.
Jag har till och med fördelningen klar:
Utbildning till husse, så jag får bättre mat: 5 kr
Vård av Sverker. Bättre säng mm: 13 000 kr
Omsorg av Sverkers mat, mer kött och så: 61 095 kr
Mitt förslag skulle alltså ge både en användbar skottkärra, samt ett litet tillskott för att lindra mitt lidande.

Hej så länge
Sverker

Leg. konstkännare

KULTUR Säg inte utan att Tranås kommun är beredda att satsa på kultur. En skottkärra för 340 000 kronor, är inte kattskit. Dessutom ska den vara i brons, tycker de, vilket gör den oanvändbar.

BEGRUNDA Tranås främsta konstexpert (Sverker) står och begrundar Piratenhuset. Det heter så för att där bodde Fritiof Nilsson Piraten i 10 år. Mitt hus heter Sverkerhuset, om du undrar.

TURISTMAGNET Något sådant här kunde det kanske bli med en skottkärra framför huset. Gissa om det kommer att locka turister från när och fjärran.

Dagens ord på livets stig


En stad är en stor by där människorna är ensamma tillsammans.


Sverker
(2000–)