3 december 2011

En exklusiv (=skitdyr) julklapp


Har du någon, som du tycker väldigt mycket om? Vi har till exempel farfar. Då duger det inte med en billig julklapp, utan det kräver något som har det där lilla extra. Både i utförande och kostnad. Naturligtvis fortsätter jag med min linje med bara naturmaterial och återvinning.

Dagens pyssel är ett karottunderlägg. Ett måste i varje hem. Mitt underlägg är till någon du tycker extra mycket om. Det kräver mycket arbete och underlägget kostar också en hel del. Du kan göra i olika storlekar och då varierar också priset. Det hela blir en mycket exklusiv present, som mottagaren kan visa upp med stolthet för sina gäster.
Till mitt pysselexempel går det åt 16 stycken korkar. Om vi antar att varje kork – med tillhörande vinflaska – kostar 73 kr 39 öre i snitt, blir priset för det underlägg vi gav till farfar:

16 x 73,39 = 1.174 kronor och 24 öre.

Till det kommer kostnaden för lim, så totalkostnaden blir cirka 1.179 kronor. Detta är bara ett exempel. Vill du ge bort en dyrare julklapp, så väljer du bara dyrare viner. Och vice versa.

Men farfar är värd extrafina julklappar. Jag tycker om honom så mycket.

Hej så länge
Sverker

Leg. JulklappspysslareMÅSTE Här är de saker du måste ha till dagens pyssel. Först och främst 16 st vinflaskor, en korkskruv (gärna proffsmodell och med reklam för ett dyrt slottsvin). Dessutom behöver du en limpistol och lim till den, som inte finns på bilden. OBS Det är korkarna som är viktiga.


PLANERING Du börjar med att gå ner till din vinkällare för att välja ut 16 buteljer vin. Ju dyrare vin, desto finare present. Det här måste du göra i god tid. Det kan ju ta en vecka innan du hunnit sätta i dig allt vin.


OLIKA Korkarna varierar både i storlek och i kvalité. Därför kanske det kan vara bra att planera i god tid. Då kan du spara korkar i flera år. Är du riktigt idog, så har du så småningom ett stort korklager att välja från.


LIMMA Nu lägger du ut korkarna på samma sätt som jag har gjort. Sedan limmar du ihop dem med rikligt med lim som du pressar ut ur munstycket på din limpistol.


FÄRDIG Så vänder du bara på det färdiga underlägget och detta är vad du har fått. Kom ihåg att har du någon kork från ett dyrt vin ska det synas. Har du ett billigt vin, så försök att dölja den korken.


KAFFE Som du själv kan se, så blir underlägget underbart vackert med en kaffekanna på sig. Tänk på att placera de dyraste korkarna ytterst. Det är de som alltid syns.
TREVLIGT Så här trevligt kan man ha hos farfar, bara man har ett tillräckligt dyrt underlägg till kaffepannan. Jag kan tillägga att jag fick faktiskt smaka av allt. Så snäll är farfar, så han är värd ett exklusivt underlägg!

Dagens ord på vägen


Det är tanken som räknas, heter det, men priset på gåvan kan man inte heller bortse ifrån.


Sverker
(2000– )

2 december 2011

Blåsten bildade bästa björken

KRONLÖS Denna fina björk, utan krona, måste ses som skapelsens krona bland björkar. Björkarna du ser till vänster, med kronor, är inte värda en enda krona.

Under sommaren kastade träden skuggor över mig. På hösten trillade alla löv ner på min gräsmatta. Så kom stormen och slet loss massa kvistar, som alla landade på min mark. Men stormen skapade också det perfekta trädet.

Vad har man träd till? Frågan är berättigad med tanke på allt arbete vi ha lagt ner på att räfsa ihop löv och köra det hit och dit. Gräsmattan fick sig en ny arbetsinsats efter stormen.
– Vi måste få bort alla kvistar, Sverker, sade husse.
– De snor in sig i gräsklipparen och även i snöslungan.
Det kommer nog ingen snö, eftersom husse har reparerat snöslungan. De senaste vintrarna med mycket snö, fungerade den inte.
Men visst är det bra med ett träd här och där. Man måste ju kunna markera sitt revir. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade det perfekta trädet som stormen kreerade (=fixade till) på ett hygge som ger följande matematiska formel:
kraftig stam – grenar = inga löv + inga nedtrillade kvistar

Hej så länge
Sverker

Leg. trädmarkerare


FALLANDE Alla små kvistar som du ser här uppe, kommer så småningom att hamna på min gräsmatta. Så även de miljontals löv som i somras missprydde varje liten gren. Löven kommer envist tillbaka varje vår, för att sedan släppa taget på hösten bara för att misspryda min trädgård.

MIKRODEL Bara lite, lite av alla löv som föll i höstas, ligger i denna hög. Lövhögen är ett slags alibi för att bevisa att husse inte alls körde ut massa löv i skogen. Det får man inte. I komposten i den fula lådan, ligger det matrester som jag borde ha fått istället.

FULT Så här ful ser marken ut under några björkar. Så såg vår gräsmatta ut förra året. Det var trädens fel. I år finns knappast ett löv, tack vare mig. Men du kan inte ana, hur mycket vi har jobbat för att få grannare gräsmatta än grannarna.

Dagens ord på vägen


Det sorgliga med att göra något rätt med en gång, är att ingen lägger märke till hur svårt det var.


Sverker
(2000– )

1 december 2011

Julpyssla med Sverker

PYSSELKUNG Den här fina bilden kommer jag att ha som vinjett när jag tipsar om lite julpyssel. Visst är jag stilig?

Att nu har du tur. Idag får du nämligen recept på hur du ska kunna göra en återvinningsbar julljusstake. Det är ju helt i tidens anda.

Staken är huvudsakligen gjord av tuggben – ett naturmaterial – och är väldigt vacker. Dessutom luktar den gott. Gör denna vackra julljusstake till ditt hem också. Du vill väl inte stänga ute julen?
När julen är slut, så tar du bara ljusstaken, paketerar den och skickar den till mig. Jag tar hand om resterna på ett egologiskt och miljövänligt sätt.

Hej så länge
Sverker

Leg. pysslareGREJER Många grejer kan du behöva ibland när du ska pyssla. Alla de här sakerna behövdes inte, men det kan ju vara kul att visa upp dem.


BORRA Du börjar med att borra lite hål här och där. Gärna på passande ställen, så att det stämmer med konstruktionen.


ALLA Gör lite hål i alla tuggben. De små ska ha varsitt hål och det stora ska ha fem hål.


SLUTKONTROLL Benen sitter ihop, ljusskruvarna sticker upp. Nu fattas bara ljusen, som du också borrar hål i. Sen sätter du ljusen på skruvarna.

JULSTÄMNING Mer stämningsfullt än så här kan det väl inte bli. En fantastiskt vacker ljusstake och en underbart stilig västgötaspets. Nu förstår du att julen snart är här.

Dagens ord på vägen

En hemmagjord present säger mer än en färdigköpt pryl. Den säger att man använt tid och kraft. Den säger att det är något personligt. Den säger att man får för lite veckopeng.


Sverker
(2000– )

30 november 2011

Jag klarade stormen med flaggan i topp

TRASIG Symbolen för mitt fosterland, vars äldsta hundras jag är, trasades sönder i söndagens namnlösa storm.

Hur klarade sig Sverker igenom den svåra stormen, undrar du säkert oroligt. Jo tack, det gick faktiskt bra, även om många träd föll på min tomt.

Efter jag hade gått och lagt mig och husse hade krupit in under täcket jämte mig i min säng, började blåsten ta i som bara den. Ibland skakade hela huset till, så jag var tvungen att rusa upp och skälla, för att vinden skulle lugna ner sig lite.
Nästa morgon visade det sig att jag hade lyckats bra med det. Knappt någon vind alls. Husse var rädd för att det hade trillat omkull trän och takpannorna hade försökt leka flygplan. Men vi hade karat oss.
Men det hade fallit massa småträn, som hade suttit fast i björkarna. Dem samlar vi ihop nu, för vi vill ju ha mer välskött gräsmatta än grannarna. Det är därför man har trädgård.

Hej så länge
Sverker

Leg. stormutridare


MASSFÄLLNING Som du klart och tydligt ser, var det massor av trän som föll i min trädgård. Dessbättre var det bara små trän, som växte på de stora björkarna. Jag hjälper till att samla ihop dem. Så snäll är jag.

LIGGTRÄD En del trän i skogen hade lagt sig ner av ren förskräckelse när det började blåsa. Jag har hoppat upp och spanar efter flera offer för vinden.

DUMGUBBE För det första ska man inte gå ut om det blåser så mycket. För det andra är glassäsongen slut. För det tredje undrar jag varför gubben släpade med sig sin gumma. Eller var det tvärtom? För det fjärde får hundar inte vara där, så jag syns inte på bilden.

FULARE Sveriges fulaste minigolfbana, som ligger i Hätteudde, blir ännu fulare på vintern med hjälp av korrigerad plåt. Kommer det en vind och blåser bort lite plåt, så blir den ännu mera ful. Nu är den alltså fulare än fulast. Den är inget bra att spela på heller, men det är dyrt.

Dagens hurra till min David

Idag är det ett Dagens Hurra till min David som fyller år precis idag. Han bor ända borta i Seattle, så jag kan inte gratulera honom personligen. Men jag kan ju göra så här.


Han har bott där så länge, så han har aldrig bott hos mig här. Han är husses son, så rimligen borde han ju bo här. Ibland kommer han och hälsar på mig. Inte bara han utan han har med sig sin fru Stephanie och naturligtvis sina barn Evan och Emily.
David arbetar i huset som är bakom honom. Han programmerar något.
Jag längtar efter er alla, men särskilt Emily och Evan. De matar mig i hemlighet vid matbordet. Eftersom det är hemligt får du inte säga det till någon.
Grattis igen David på din födelsedag!

Sverker
(2000– )

29 november 2011

Preludium till årets julorgie

STÄMNINGSFULLT Visst finns det inget mer stämningsfullt än ett levande ljus med en västgötaspets i bakgrunden? Nej, det finns det inte, särskilt om västgötaspetsen heter Sverker.

Då var det så dags igen. Vadå, undrar du säkert. Jo, svarar jag då, det är dags för jul. För att dra mitt strå till stacken och haussa upp julstämningen, så känner jag mig föranlåten att publicera dagens inlägg.

Vad är då julen? Varför firar vi den?
Många ä de frågor som hopar sig, när du med klappande hjärta rusar runt mellan butikerna för att köpa klappar till nära och kära och alla övriga.
Anledningen till att vi firar jul sägs vara till åminnelse av frälsarens födelse. Han ville tydligen att vi just då ska fylla våra magar och tömma våra plånböcker. För att ytterligare spä på åminnelsen ska vi julstäda, så vi får bort de sista barren efter förra årets gran.
Vi ska dessutom laga mat, baka och pyssla. Sen när julafton är här, så får vi en gnutta sömn framför tv:n, där tomten stressar på med julklapparna och Kalle Anka försöker dräpa fåglar i djungeln.

I år vill jag ge en eloge till de som utser ”Årets Julklapp”. En matkasse sitter alltid bra. Jag återkommer med lämpligt innehåll.

Hej så länge
Sverker

Leg. julhund


ADVENTSLJUS Efter att ha tillbringat ett par timmar tillsammans med husse och hans universalinstrument, så fick vi äntligen fart på farfars adventsstakar. Märkligt nog i god tid FÖRE första advent. Så kan det också vara tydligen. Hemma har vi inte kommit så långt än.

LUSTIGT Vi var hos farfar och drack adventskaffe. Husse och jag kom med nybakade lussebullar. Jag fick smaka. De var goda. När vi satt där och språkade, så ringde farfars dotter. Jag tycker att det är lite märkligt, för det är hon som också utger sig för att vara husses syster.

Dagens ord på vägen
Husse påstår att jorden är rund. Tänk vilken tur jag har som bor på ovansidan. Vem skulle vilja gå med svansen neråt jämt?


Sverker
(2000– )

28 november 2011

Sverkers städskola för män V

Trivsel blir till sterilitet


TRÅKIGT 1 Inga tidningar, ingen liten PowerBook, ingen mat, ingen husse och framför allt ingen Sverker. Hur kul är det här på en skala?

Om du tycker att det är våldsamt roligt och städa, inte har någon bok att läsa och dessutom tillgång till obegränsad fritid, då kan du också få det så här ohemtrevligt.
Akta dig för att städa för mycket. Det finns roligare saker att göra.
Dagens bilder är med som ett varnande exempel, vad som händer om du inte slutar i tid. Vi tänker inte ha det så här i jul. Bilderna är gamla och togs när min Agnes tog studenten, som det kallas, och då ska man ha otrivselfint hemma.
Istället för att städa för mycket, inrikta dig på att hålla ditt hem på en trivsam nivå.
Därmed avslutar jag min städskola.


Hej så länge
Sverker

Leg. trivselexpert


TRÅKIGT 2 Vad ska man ha blanka golv till, om det inte finns ett enda tuggben eller annan leksak på det? Bara tråkigt.

TRÅKIGT 3 Var är mysfilten? Var är husse och Sverker? Är detta något att ha? Svaret måste bli ett tydligt nej.

TRÅKIGT 4 Samma källarrum igen. Utan vare sig Sverker eller någon annan. Inte ens ett kulturprogram på TV:n, typ ”14 år och på smällen”, ”Folk med skojiga handikapp”, ”Judy’s domstol” eller ”Kvinnor som mördar”. När det finns så mycket bra på de kommersiella kanalerna, undrar jag varför TV:n är svart.

TRÅKIGT 5 Tror du verkligen att husses arbetsrum ser ut så här? Det anmärkningsvärda med den här bilden, är att han hittade skrivbordet under alla papper.

Dagens ord på vägen

Om man införde energiskatt på människor, så skulle husse komma billigt undan.


Sverker
(2000– )

27 november 2011

Sverkers städskola för män IV

I köket kan du inte fuskaNORMALKÖK Det är ju precis så här det brukar se ut i ett normalt kök (=vårt kök). Nu är det tyvärr så illa, att ska du ha fest, så får du ta och städa lite. Det finns en uppenbar risk att gästerna dristar sig ut i köket och där kan du inte fuska med stearinljus.

Min städskola för män vandrar vidare. Dagens avsnitt är en fortsättning på gårdagens råd och tips med feststädningen. Nu är det tyvärr så, att i köket är det alldeles för ljust, för att du ska kunna fuskstäda.

I ett kök finns det många saker att plocka fram, vilket innebär att det så småningom finns väldigt många saker att plocka undan. Därför bör du börja städa köket i god tid innan gästerna kommer.
Vi män anses som hjälplösa varelser i köket, därför är risken stor att dina gäster av motsatt kön gärna vill hjälpa till. Det går helt enkelt inte att hindra dem från att tåga ut i ditt kök. Om du inte vill stå där med skammen, så är det inte helt fel att du har putsat till det lite. Ett bra universalmedel till köksstädning är Svinto.
Sen att de har fel i princip – se på alla trestjärniga restauranger vilket kön som härskar i köket – så gör det inget om du får lite hjälp. Både jag och speciellt husse är lata av naturen.

Hej så länge
Sverker

Leg. köksmästare


FÖRVANDLING 1 Ja, det här är ju också ett alternativ hur det kan se ut. Det imponerar alltid på det motsatta könet, men så hemtrevligt är det inte. Jag hoppas att ser en skillnad på före och efter.

FÖRVANDLING 2 Om det ser ut så här, så tror dina gäster inte att de blir matförgiftade. Det hade de inte blivit ändå, så det så! Problemet efter en totalröjning är att du omöjligt kan hitta saker, nu när de står på sina platser.

Dagens ord på vägen


Hemma är där köket med min matskål finns.


Sverker
(2000– )