19 juli 2014

Det var allt mycket bättre förr

FÖRR Så här kunde det te sig förr. På gatan står Boxholms Musikkår, med min husse vid pilen. På balkongen vid den vänstra pilen står farfar. Vid den högra pilen, osynlig för betraktaren, står det en Sverker.

Förr var det mycket bättre. Förr marscherade musikåren på Storgatan. Det gör musikkåren nu med. Men förr var husse med och spelade. Och förr levde farfar och då var jag där. Det var alltid gott att hälsa på farfar.

Innan nu var det förr. Då levde farfar och husse fick vara med och spela helnoter i någon musikkår. Det var tider det. Min Agnes var med och spelade också.
Innan de skulle spelas gick vi upp till farfar. Där lämnade de sina fodral till instrumenten och en västgötaspets. Att bli lämnad hos farfar innebar bara fördelar. Jag hade en egen vattenskål, där det alltid fanns färskt vatten. Jag fick dessutom både bullar och kakor. Allt hade farfar bakat själv. Sedan passade jag på att vila ögonen liggandes på en äkta matta. Inte trasmatta som hemma.
När de hade spelat färdigt kom husse och Agnes upp till farfar och drack kaffe, Som vanligt var farfar väldigt fumlig. Han tappade alltid bullbitar och halva kakor på golvet. Hoppsan, sade alltid farfar en stund innan han tappade något. Jag hjälpte farfar att städa och åt upp dem till minsta smulan.
Nu får jag gå på stan i stekande sol. Visserligen träffar jag på så sätt lite människor och hundar. Men oj, vad varmt det är.
Nej, jag måste säga att det var bättre förr.

Hej så länge
Sverker

Leg. tillbakablickare

NU I solen står det en Sverker. I bakgrunden ser du en blandning av musikkårerna i Boxholm och Tranås. Husse har spelat i bägge, Nu spelar han inte i någon. Balkongen där farfar och jag alltid stod är tom.

FÖRR Jag kunde vila ögonen en stund uppe hos farfar liggandes på en äkta matta. Det är vad en västgötaspets ska göra.

NU Jag söker lite skugga från Pelle. Bakom Pelle står Erik. Pelle och Erik spelar musikkårens huvudinstrument euphonium. Det har husse sagt. Han spelade också euphonium.

NU Det här är vad man ser av en musikkår om man är en västgötaspets. Nej, då är det bättre och stå och kika ut genom springan på balkongen och se dem uppifrån.

Dagens ord på livets vägDefinitionen på tanke är något som upphör när man börjar prata och som åter träder i kraft när man håller käften och man undrar vad man har sagt.


Sverker
(2000–)18 juli 2014

En redan mycket piggare Sverker

FARLIGT Att gå i skogen är mörkt och farligt. Därför är det bra för min husse att han har en pigg västgötaspets med sig, som alltid är på vakt.

Tänk att nu känner jag mig mycket bättre. Jag fick två nya mediciner av sjukhuset i Jönköping. Nu har jag inte racerbajs längre och maten smakar gott igen. Så gott så att det är alldeles för lite av den. Som vanligt alltså.

Nu har jag börjat att slutkonvalescensa mig. Det innebär att jag tar med mig husse på halvlånga skogspromenader. När jag bara konvalescensade mig, så gjorde jag som husse (=inget alls).
Idag till exempel så gick vi lilla rundan med stora förlängningen. Den är ungefär 1,4 kilometer. Det orkade jag lätt.
När man går i skogen får man se upp för farliga saker. Farliga saker är vilda hallon och fjärilar. Har man otur kan man dessutom bli attackerad av en ekorre eller en hare.
Man måste alltså ständigt vara på vakt. Husse lär ju inte kunna försvara oss.
Trots att jag var pigg efter promenaden, är det viktigt att återställa vätskebalansen. Jag drack ur dammen och husse drack kolsyrat vatten som fanns i kylskåpet.
Kolsyrat vatten kliar i nosen.

Hej så länge
Sverker

Leg. frisk

VILDA I skogen får man akta sig för de vilda hallonen. Man vet aldrig när de attackerar. Det finns tre sorters hallon; vilda hallon, trädgårdshallon och den vanligaste sorten djupfrysta hallon. Smultron är godare.

HOPFÄLLD Fjärilar finns i två olika modeller. Hopfällda och utslagna. Här ser du ett exempel på en hopfälld. De behöver inte vara vita, de kan ha olika färger, bara för att förvilla.

UTSLAGEN Så här ter sig en utslagen fjäril. De kan också ha olika färger. Just den här har valt orange med svarta prickar. Husses kusin Jim kallade fjärilar för olika namn.

BALANS Efter en skogspromenad måste man återställa vätskebalansen. För detta ändamål har husse gjort en damm bara till mig. Fastän jag har försökt, har jag inte lyckats med att tömma dammen helt. Än.

Dagens ord på livets väg
Att leva är det vackraste i världen; de flesta bara existerar.


Sverker
(2000–)

17 juli 2014

Dricka och ta det lugnt

STILLSAMT Jag ska dricka och ta det lugnt. Ja, det var djurdoktorns order. Vad är mer avkopplande och stå och försöka tömma dammen?

Efter en så besvärligt och väldigt smärtsamt (=rakningen av tassen) behandling jag var utsatt för på djursjukhuset, så gäller det att ta det lugnt. Och dricka. Det är precis vad jag gör nu.

Med vanliga flegmatiska jag firar nu nya triumfer. Ska man ta det lugnt, så ska man. Inga rusningar. Harungen fick sitta ifred på min väg. Han flyttade på sig i alla fall när jag var på 3,76 meters avstånd. Han hade lite dålig uppsikt.
Då är grodynglen och de små, små fiskarna i dammen snabbare. Bara jag sticker ner tungan, så är de borta. De har nog någon grotta de gömmer sig i.
Jag går mest och tittar på blommor. I grytorna jämte ytterdörren, du vet, finns det två solrosor. Husse påstår att fåglarna har planterat dem. Varför skulle de göra det? Ta ett solrosfrö, flyga runt huset och pilla ner det i den frusna jorden. Jag tror mer på att det är hustomten som har gjort det.
För övrigt tar jag med en bild av Agnes favoritblomma. Hon är ju inte här. Hon rymde till Frankrike. Dumt gjort. Där finns ju ingen västgötaspets.
Äntligen så börjar maten smaka igen. Idag åt jag både upp frukosten och slickade rent fördisken. Det var gott.

Hej så länge
Sverker

Leg. konvalescent

SOLROS Vem har planterat solrosorna i grytorna vid dörren? Ja, det får vi aldrig veta, men tjusiga är de.

FAVORIT Det här är min Agnes favoritblommor. Om hon var hemma, så skulle de bli många fina buketter. På nätterna fäller blommorna ihop sig.

TOMT Ja, vatten har jag, men matskålen är tom. Fördiskfatet är tomt. Så duktig är jag.

Agnes franska ödehus


ÖDEHUS Om du har läst min blogg, har du kunnat se när min Agnes och jag hittar ödehus lite här och där. Nu har hon hittat ett övergivet hus i Pyrenéerna. Vad säger du om sådana fönster? Hela huset ser ut så, säger Agnes.
ÖDEHUS Ett fönster till, men lite mer trasigt. Visst är det synd att det bara ska förfalla?

Dagens ord på livets väg

Det är bättre att lida fel än att göra det.


Sverker
(2000–)

16 juli 2014

Hemma igen efter en dag av lidande

HEMMA Idag är jag hemma igen. De fick inte behålla mig på sjukhuset. Även om de inte sa något, så är jag övertygade om att det var deras önskan. Jag är ju så trevlig.

Igår var det väldigt synd om mig. Igen. Jag var på sjukhus. Djursjukhus alltså. De tömde mig på blod och tog celler ifrån mig. Fast jag fick röd gasbinda, ett koppel, ett rött halsband och ett badlakan.

Att åka bil är ju ganska roligt, frånsett att husse hela tiden tjatar om att jag ska sluta flåsa.
– Lägg dig ner Sverker! Det är nästan en timme kvar!
Efter nästan en timme, den som var kvar, var vi på en plats jag kände igen. Vi var på Djursjukhuset i Jönköping. Där är det inte roligt. Å andra sidan är det inte oroligt heller. De är faktiskt ganska snälla.
Fast jag förstår inte varför de ska raka mig på tassen och sticka in ett väldigt grovt rör, som får sitta kvar. Det är fruktansvärt smärtsamt. Särskilt rakningen.
Sedan dränerade de mig på blod genom det grova röret. Visserligen sa de att blodvärdena var bra, så jag förstår att de ville ha det. Senare fick jag tillbaka vatten som droppade från en flaska in i en slang och in i tassen.
Vad som hände sedan vet jag inte, eftersom jag råkade somna. Men jag verkar nyrakad på magen. Enligt uppgift har de stulit celler från knölen som jag har på min lever.
Nu väntar både husse och jag på resultatet av det cellprovet. Det ska ta 7–10 dagar, sa de.
Men hade de verkligen behövt bada mig? Det gjorde väl inget att jag var lite kladdig på magen? Fast jag fick behålla badlakanet. Det sov jag på när vi åkte hem.

Hej så länge
Sverker

Leg. lidande hund

VÄLDOFT Innan vi gick in till sjukhuset, tyckte husse att jag skulle rastas, som det heter. Många fina dofter utanför sjukhuset. ”Jag vill inte att du bajsar på golvet i väntrummet igen, Sverker!”

RÖTT Ser du vilket fint plåster jag har på styrbordstassen? Ett fint rött plåster är det. Hade min resurshusse sett det, hade han nog blivit upprörd. Han är seglare. På styrbord ska det vara grönt plåster.

FÖRSVINNER Här försvinner Sverker från sin husse. Jag följer gärna med. Men vem följer inte med en snäll flicka?

TOVIG I det här skicket var jag när min husse hämtade mig. Lite småblöt och tovig och med ett rött halsband av papper. Inte konstigt att jag ylar lite. Badlakandet ser du nere till vänster. Det är mitt nu.

Dagens ord på livets väg
Promenader är nog den bästa medicinen.


Sverker
(2000–)

15 juli 2014

Idag ska jag till sjukhuset i Jönköping

STILIG Nykammad och stilig. Nu är jag presentabel på djursjukhuset i Jönköping. Vackrare och manligare än så här, kan nog inte en hund bli.

Jag ska göra ett leverprov. Inte behöver de prova om jag lever. Det kan du själv se på bilderna.
Nej, jag tror att jag ska till djursjukhuset i Jönköping, bara för att de vill träffa mig igen. Det kan man ju förstå.


Själv tycker jag nog att jag är ganska bra, Inte behövs det något sjukhusbesök här inte.
Vet du vad de gör där? De sticker upp en grej i rumpan och tar temperaturen ifrån mig. Det är obehagligt. De drar sig inte för att raka mig både på tassarna och på magen. Fast magen var skönt, nu när det var varmt. Sedan sätter de in nålar både här och där. Det gör ont.
I vilket fall ska de göra ett levertest. Husse säger att jag har en knöl på levern. Den ska de testa.
Jag hade husse att kamma mig extra noga idag. Det har han inte gjort på tre dagar, fastän jag fäller ganska mycket just nu.
Jag vill ju inte se ut som en lufs. Det räcker om husse gör det.

Hej så länge
Sverker

Leg. patient

FRISYRDAGS Redskapen redo. Nu fattas det bara en Sverker. Jag kan gå upp på bordet själv, men jag tar omvägen över en stol. Titta noga, så ser du att jag ser lite lufsig ut.

LÖSHÅR Det var faktiskt ganska mycket hår som satt löst. Då måste du dessutom betänka att jag är så gott som hårlös på magen. Tur att de tömmer soporna imorgon.

Dagens ord på vägen
Det måste vara en rättighet att vara sjuk på ett sätt så att man kan ha lite glädje av det.


Sverker
(2000–)

14 juli 2014

Det gick som jag visste att det skulle gå

RÄTT Bakom lappen på den här bilden, finns de rätta resultaten. Var du nyfiken på resultaten hade du kunnat lyfta på lappen redan i torsdags.

Nu är det slut. Fotbolls-VM alltså. Det viktigaste som har hänt på den här jorden på flera år. Med tanke på händelsens dignitet, var det konstigt att vi hörde så lite om våra tappra blågula gossar.

Ingen händelse är större i världen än när de spelar VM-fotboll i Brasilien. Det förstår man lätt när man ser TV-tablåerna. SVT har satsat helt på fotboll och repriser. Nu är det bara repriser kvar och Allsång på Skansen. Den senare kan repriseras ett tiotal gånger, innan det kommer en ny allsångsstund.
Men det var mina förutsägelser jag skulle prata om. Som du själv kan se, hade jag alldeles rätt. Fattas bara annat.
Nu har jag dock siat färdigt för ett tag. I morgon får du hålla tummarna för mig. Det är dags för sjukhus igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. medium
(Somliga bilder är lite fuskade)

RÄTT Här har jag lyft på lappen åt dig. Du ser själv att jag hade helt rätt. Vem hade trott något annat?

BORTA Nu har jag fått lämna ifrån mig pokalen till tyskarna, bara för de vann över Argentina. Jag tycker nog att pokalen gjorde sig bättre hemma hos mig.

Dagens ord på livets väg
Det är bättre att ha någorlunda rätt, än att ha helt fel.


Sverker
(2000–)

13 juli 2014

Någon fattas på Elsas dop

TOMT Visst fattas det något på bilden? Erkänn att det hade varit stiligare om det hade funnits med en västgötaspets. Stiligast hade det blivit om Sverker hade stått där framme.

– Nej, du får inte följa med, jag ska till Askeryd. Elsa ska döpas där idag.
Det var husse som låste in mig alldeles ensam i huset. Men vad hade varit mer passande än att just jag hade följt med. Jag är ju lekkamrat med Elsa.


Under tiden som husse roade sig i Askeryds kyrka, fick jag klara mig alldeles själv. Hur roligt var det på en skala?
Hur roligt var det på en skala för Elsa, när inte jag var där?
Framför allt; hur mycket bättre hade inte bilderna blivit om det hade funnits med en västgötaspets på dem?
Naturligtvis hade allt blivit så mycket bättre om jag hade varit med. Visserligen är Elsa väldigt, väldigt söt, men inget är så bra utan att det kan bli bättre. Mig undantaget då förstås. Bra att jag fick se lite bilder i alla fall.
Dessutom hade det inte blivit så mycket smörgåstårta över.

Hej så länge
Sverker

Leg. inlåst

DUMT Klart att Elsa ville ha en egen bok. Varför fick hon inte det? Hon kan ju inte ens läsa i boken som hennes morbror håller i. Elsas mamma Marie ser, men inte Elsa. Hade jag varit med, så hade jag kunnat hämta en egen bok till Elsa.

VAR? ”Jag ser inte Sverker. Var är han?” Elsa spanar förgäves efter mig, när Mårten lyfter upp henne. Det måste ha varit en besvikelse för Elsa.

BEVISET Vem är det Elsa vill klappa och gosa med? Inte är det någon präst, Nej, det är en Sverker. Du kan se det själv på bilden.

Dagens ord på livets väg
Det är sannerligen en stor plåga att vara en alltför stilig man.


Sverker
(2000–)