7 mars 2015

Naturens fullträffar och katastrofala misstag

FULLÄNDAD Ja, det är mig Sverker, och framför allt min nos, du ser på bilden. För att sammanfatta det: du ser skapelsens krona – det fulländade.

När jag är ute och går med min husse, så är han alltid besvärlig. Aldrig någonsin har han förståelse för att jag måste stanna då och då, för att kunna analysera ett nyss hittat spår. Själv känner han inget och fattar därför inget.

Husse tror att när jag tar med honom ut på promenad är det för att han ska kunna promenera i rask takt.
– Kom nu Sverker. Stå inte där och nosa, säger han allt som oftast och då väldigt irriterad.
Han fattar inte att mitt område måste kartläggas vid varje promenad. Särskilt svårt har att förstå att om det har gått en löptik här, så måste hennes spår undersökas med yttersta noggrannhet. Då duger det inte att bara slarva på.
Om det är nysnö ut, så kan även min husse följa ett spår. Fast han vet aldrig vems spår det är. Det vet jag för det mesta, men ibland kommer det något nytt, som inte finns i mitt arkiv.
Det är tur att jag är skapelsens krona, så jag vet vad som sker i min skog och på min väg. Annars skulle vi ju leva i ett informativt vakum.

Hej så länge
Sverker

Leg. underverk

NOSAR Husse brukar undra vad det är jag nosar på. Var det så att han var lite bättre konstruerad, så kunde han böja sig ner och nosa själv. Fast sanningen är den, att han inte ens uppfattar spåret.

TYDLIGT Det här spåret är så tydligt, så till och med min husse kan följa det. Fast han kan inte säga vems spår det är. Han kan inte ens skilja på en hanhund och en löptik-

MISSTAG Exempel på ett av naturens misstag. Som du ser är det ett av de värsta misstagen som finns, nämligen min husse. Så mycket värre än såhär kan det nog inte bli.

Dagens ord på livets väg
Börja dagen med ett leende så har du det avklarat.


Sverker
(2000–)

6 mars 2015

Världens värdelösaste fotoutställning

HYFSAD Denna bild är inte bäst, men den är hyfsad, eftersom jag är med på den. Den föreställer en manlig västgötaspets i soluppgången vid en isbelagd sjö. Fast jag tycker inte min manlighet gramgår fullt ut.

Husses lekkamrater tjatar på honom att ställa ut sina bilder. Snäll som jag är, så tänkte jag att han kan få chansen här på världens bästa blogg. Som du själv ser, så ska han kanske nöja sig med det.

Han har nu suttit i flera dagar för att välja ut det bästa av det han har producerat de tio senaste åren. Han har 64 371 bilder att välja emellan. Jag ber redan nu om ursäkt.
Visst är min husse obegåvad på det mesta, eller rättare sagt allt. Fast man kanske kunde kräva lite mer av en person som har gått tre år i skola, för att lära sig trycka på en knapp. Men inte. Somliga är tydligen obildbara.
Du behöver inte titta på hans ”verk”. Jag förlåter dig. Inte ens jag är med på alla alster, vilket tyder på ett extra dåligt urval.

Hej så länge
Sverker

Leg. utställningskommissarie

KASS Denna bild föreställer midsommar. Ja, jag är med på den, men hur? Min resursmatte och min husse envisas med att jag ska ha medsommarkrans på huvudet. Jag kan säga att detta är förnedrande och vi är inte alls överrens om att jag ska vara kransbeklädd.

VÄRDELÖS När husse åkte till Toulouse för att hälsa på min Agnes, så bad jag honom att ta lite bilder så jag kunde se hur min Agnes bodde. Detta var vad han kom hem med. En misslyckad bild på en franska katta, den före detta gatflickan Lucy. Nu har han dessutom valt ut denna fotografiska kattastrof till sin utställning här på min blogg.

ODUGLIG Det hade varit roligt att ha en skarp bild på hur jag hjältemodigt kämpade mig genom djup snö. Det borde alla klara. Men inte min husse. Detta suddiga alster var det han lyckades med och tydligen är han stolt. Jag ser ju inte klok ut, Väldigt långt från kraftfull och manlig.

KRÄNKT Bollen var kanske trasig när jag fick den 15 minuter tidigare. Dessutom finns det inga bevis på att det skulle varit jag som bitit sönder den. Att sedan fotografera den och dessutom ställa ut den här gör att jag känner mig djupt kränkt.

Dagens ord på livets väg


Kaos ger ofta liv när ordningen har blivit en vana.


Sverker
(2000–)

5 mars 2015

Till Österland vill jag fara …

BILLIGARE Snälla höjdare inom kommunen, gör som jag. Gå till stationen och titta på tåg. Det blir billigare än att åka till Kina och Shanghai. Det går att studera höghastighetståg vid Tranås station också – om man är snabb. De lär ju inte stanna.

Kina utgör en lockelse för tjänstemän och politiker i Tranås kommun. Kommunalrådet var där för ungefär två år sedan. Då skulle det minsann lokaliseras en kinesisk cykelfabrik till Tranås.
Nu är det kommunchefen och oppositionsrådets tur att begiva sig till Kina för att studera höghastighetståg, vilket är en synnerligen viktig lokal kommunal angelägenhet för Tranås.


Cykelfabriken (Kejsarens nya cykelfabrik?) har vi inte sett än i Stigas gamla lokaler. Däremot ska det bli spännande om vi kan stå på stationen och se när höghastighetstågen dundrar förbi. Det skulle i så fall bli ett sant nöje för kommunens invånare och skulle dra många turister.
Det är Götalandsbanans stäckning som kommunen försöker Banverket att dra genom stan. Med Götalandsbanan skulle tågresan Tranås – Linköping ta 22 minuter. Med en jumbojet skulle det dock bara ta cirka 5 minuter. Har ni tänkt på det?
Tittar man på planeringen av Götalandsbanan, så kommer antagligen sträckningen gå utanför själva stan. Det är nämligen mycket kurvigt här på grund av sjöar och berg. Dessutom är tåget endast avsett för smarta Stockholmare som ska besöka dumma lantisar i Norrköping, Linköping, Jönköping, Borås och Kalle och Ada i Göteborg.
Det kommer aldrig att stanna något höghastighetståg i Tranås. Fast det är ju inte fel att satsa 1,5 – 2 miljoner på förstudier för att lista ut det.

Hej så länge
Sverker

Leg. kommunikationsexpert

Tips till fler studieresor för Tranåstoppar

Att höghastighetståg skulle stanna i Tranås, är ju utopi. Det kommer aldrig de smarta Stockholmarna gå med på. Jag har lite förslag till andra utopier som skulle vara lämpliga för studieresor av väl valda politiker och tjänstemän.
HAWAII Tranås har ju inga poliser, men jag har sett på Hawaii Five-0, att på Hawaii finns det minsann duktiga poliser. Väl värt en studieresa!

LAS VEGAS Det var ju länge sedan Tranås var Årets Musikkommun. Vanför? I Las Vegas är de duktiga på att spela. Det kanske skulle vara bra att skicka iväg en kommunal delegation dit en vecka.

SEYCHELLERNA Tranås kommunala badplats i Hätte har säkert en utvecklingspotential. Seychellerna sägs vara helt fantastiskt. Där finns nog mycket erfarenheter man kan ta med sig och plantera i Hätte. Där är det kanske viktigt att bredda den kommunala delegationen med vanligt folk (=familjen), för att få deras gemena synpunkter.


DAGSFÄRSKT I dagens tidning kan vi glada skattebetalare i Tranås se att kommuntopparna tänker på oss. Tänk att offra sig så för oss, att de reser ända till Kina för att titta på snabba tåg.

KURVIGT Det är lite kurvigt om man ska ta sig med järnväg till Tranås. Det gör att det är föga troligt att Götalandsbanan kommer att gå här. Kurvor byter lägre fart.

VÄRDELÖST Stadshuset i Tranås är en helt värdelös arbetsplats för chefer och toppolitiker. Den snäva utsikten över stan räcker inte för dessa begåvningar. Nej, ut och res i världen!

ÖNSKEDRÖM Förr i tiden stannade tågen i Tranås. Den tiden tror kommuncheferna ska komma tillbaka. Förr i tiden är bara sådär 20 år sedan. Sedan satsade vi skattebetalare miljoners miljoner på det snabbare X2000, vilket också innebar slutet på stoppen på min station. Inte skulle de smarta Stockholmarna i tåget behöva vänta på att dumma lantisar skulle gå av och på, vilket man kan förstå.

Dagens ord på livets väg


Alla har så bråttom med att undervisa att ingen hinner lära sig något.


Sverker
(2000–)

4 mars 2015

Övergiven går jag här i motljus och motvind

ELÄNDIGT Det blåser motvind och motljus har jag också. Så svårt har jag det nu. Min Agnes har åkt och kvar är bara jag. Om man inte räknar min husse, och det ska man ju inte.

Nu är jag alldeles övergiven. Igår visade jag min Agnes vägen till Linköping. Först till min Pers jobb och sedan till stationen. Men det blev inte som jag tänkt mig.

Jag fick börja med att visa min Agnes vägen till min kollektivtrafiksbil som fanns i mitt garage, Sen visade jag vägen till min Pers jobb i Linköping. Där fanns min Per, men inte Lucy. Hon är tydligen inte med på jobbet, utan ligger hemma och slöar som vanligt.
Sedan fick jag stanna i bilen. De andra skulle minsann gå och äta lunch. Vi skulle ha hälsat på min Per och Lucy i Mantorp, men Per föredrog att arbeta i Polen istället. Sådan är han.
När de kom tillbaka från lunchen efter sådär sju timmar, så berättade de att jag missat riktiga präktiga fördiskar. Det hade de inte behövt talat om. En iformation jag hade klarat mig utan.
Jag fick faktiskt en kort promenad i Linköping, innan jag visade min Agnes och min husse vägen till stationen.
Därefter åkte min husse och jag hem. Nu är allt som vanligt igen. Jag är ensam och övergiven.
Fast jag tror att Agnes kommer snart igen. Hennes tofflorna i hallen tyder på det.

Hej så länge
Sverker

Leg. övergiven

SANNINGEN Illa bemött har jag verkligen blivit. Både av min Agnes och min Per. Tänk att horoskopet i tidningen vet sanningen. Visserligen på fel stjärnbild, men ändå.

VÄGVISARE Igår skulle min Agnes åka till Uppsala igen. Jag är ganska besviken efter hennes besök, Hon brydde sig inte om mig, men igår dög jag. Till exempel ser du på bilden hur jag visade henne vägen till bilen. Själv var hon förtvivlad över att ha gått vilse.

TREVLIGT När man har det som jag, så får man ta tillvara på de små glädjeämnena, som när jag fick träffa min Per och min Agnes en kort stund utanför min Pers jobb.

TILLBAKA Med tanke på hur min Agnes har placerat sina tofflor i min hall, så förmodar jag att hon kommer tillbaka snart. Vi får väl se, men tofflorna och jag väntar.

Dagens ord på livets vägLåt mig berätta en hemlighet som lett mig till mina mål: min styrka ligger endast i min envishet.


Sverker
(2000–)

3 mars 2015

Ensam och övergiven av min Agnes

ENSAM Alldeles ensam får jag gå på min väg när jag ska ut och promenera. Ingen Agnes så långt ögat når.

Du kan inte ana hur glad jag blev i torsdags, när jag och min husse åkte och hämtade min Agnes i Linköping. Nu ska vi ut och gå varje dag, tänkte jag. Det tänkte inte min Agnes. Hon tycker nog inte om mig längre.

Min Agnes hade ingen tid över till mig eller min husse. Nej, hon kom hem för att träffa sina kamrater och Elsa. Och sin mormor hälsade hon på också. Men hur var det med Sverker.
När jag hämtar tidningen, så sover min Agnes.
När jag går morgonpromenaden, så sover min Agnes.
När jag går lunchpromenaden är min Agnes antingen hos någon annan, eller också pluggar hon, eller tittar på sin dator.
När jag går eftermiddagspromenaden är min Agnes antingen hos någon annan, eller också pluggar hon, eller tittar på sin dator.
När jag äter min middag, är min Agnes inte i köket för att hålla mig sällskap.
Sedan är det ju dags att sova middag för mig.
Jag tycker att det skulle vara självklart att min Agnes skulle ägna all tid åt mig, när hon är här i mitt hus.
Det är riktigt illa att vara en övergiven och alldeles ensam västgötaspets, frånsett min husse. Men han kan ju knappast räknas.

Hej så länge
Sverker

Leg. ensam

ENSAM Bara det att gå in i den mörka skogen kräver mod. Att dessutom göra det ensam, är en bedrift som saknar motstycke. Det hade varit fint med en Agnes som sällskap.

ENSAM Det är väldigt farligt att gå alldeles ensam ute på ett öppet fält. Ovanför mig cirklar stora kungsörnar och dinosaurier. En Agnes som kunde skrämma de rovgiriga djuren hade kommit väl till pass.

ENSAM Det är vansinnig tur att jag hittar så bra. Hur skulle det annars ha gått? Fast nog hade det känns bättre om jag hade haft en Agnes med mig, så vi kunde ha hjälpts åt.

ENSAM Ska jag hem, så är jag på väg åt fel håll. Men jag ska inte hem. Varför ska jag gå hem, när min Agnes ändå struntar i mig? Jag kan lika gärna flytta ut i en koja i skogen.

Dagens ord på livets väg

Att vara ensam är skönt när man önskar vara det, men inte när man är tvungen att vara det.


Sverker
(2000–)

2 mars 2015

Nu kokar vårkänslorna över

BLOMMOR Vid min Agens hus blommar snödropparna. Det skulle vara gulligt, om det inte var så att Agnes har stulit lökarna från en annan rabatt när hon var yngre.

Det var en helt vanlig morgon. Det var en morgon idag. Då, helt plötsligt, fick jag syn på almanackan. Men kors, det är ju redan mars, den första vårmånaden. Med en gång började vårkänslorna göra sig påminda och snart nog så kokade de över. Jag tog med mig min husse ut i naturen och leta efter våren.

Husse var mer än villiga att följa med ut.
– Det kan vara kul att reta Eloise, sade husse.
Eloise bor i Vermont i USA och hon har senaste tiden ägnat sig åt att ha vinter. Kallt, mycket kallt och snö, mycket snö. Hon har fortfarande mycket kallt.
Sagt och gjort. Min husse och jag gick ut i den underbara vårvärmen, eller vårkylan om jag ska vara sanningsenlig.
Visst fanns det vårtecken att hitta både här och där. Titta på bilderna så får du se!
Alldeles, alldeles snart kan jag rapportera om de första sommartecknen. Tänk vad roligt det ska bli med myggor, getingar för att inte tala om fästingar.

Hej så länge
Sverker

Leg. vårrapportör

OLJUD Till och med jag hör de här skränande fåglarna som flyger över då och då. Husse tycker att det är ett tjusigt vårtecken. Jag tycker att det är ett riktigt oljud.

SNART Inte än men snart kan jag dricka det bästa vattnet vi har. Fast man får passa sig på våren, för då finns det massa grodrom man kan få i sig. Fast det kan ju också vara ett nyttigt proteintillskott.

MUROR Nej, än har inte murorna börjat mura på sitt hus. Fast om solen skiner riktigt mycket en dag, så skulle jag inte bli förvånad om jag får se dem. Muror i pälsen kliar.

ALLERGI De här blommorna som växer på ett träd heter allergi. De får husse att nysa. Det tycker han inte om och jag blir rädd när han nyser.

Dagens ord på livets väg

Gå inte över ån förrän du kommer till den.


Sverker
(2000–)

1 mars 2015

Jag satsar på en ny karriär

SÖKER Är det inte jag och granen som står här och söker efter nya uppgifter för den före detta julgranen. Jo det är det.

Jag ska bli karriärcoach. Mitt första objekt är granen, som åkte ut innan påsk och innan faster. Vad kan en före detta julgran ägna sig åt? Duktig som jag är, så har jag kommit på ett antal yrken för min upplysande kamrat.

Du kanske tänker att när julgranen har julgranat färdigt, så är karriären för trädet alldeles slut. Så är det inte. Jag gav min gran ett antal geniala alternativ. Både jag och granen var väldigt nöjda.
Så småningom enades vi om en alldeles försträfflig sysselsättning, so dessutom inte är alltför ansträngande för en gran.
Vad det blev? Titta på bilderna och se själv. Visst är jag smart?

Hej så länge
Sverker

Leg. karriärcoach

SJÖMÄRKE Att stå högt upp och vara ett sjömärke för de sjöfarande på min sjö, var ett alldeles utmärkt förslag. Då kunde alla se var den stiliga västgötaspetsen bor.

MULLVADSFÄLT Att tjänstgöra som varnare vid min husses mullvadsfält, är nog en så viktig uppgift för en gran. Du ser att jag har sett varningen och promenerar på den säkra gången.

ISVARNARE Vårisarna ska man akta sig för. Isen på husses sunkiga damm blir allt farligare för varje dag. Varningen fungerade, den vita ankan stannade kvar på land.

TRAFIKDELARE Min väg har saknat en trafikdelare. Kanske är det dags att sätta upp en nu? Vad kan vara mer lämpligt än en före detta julgran med guldstjärna?

SNÖVARNARE Så här års vill man inte gärna lufsa omkring i snön. Därför är det bra att veta var snön börjar och gruset slutar. En mobil gran är perfekt för ändamålet.

VAKT Ibland kan jag behöva hjälp att vakta mitt hus. En gran mitt i garageuppfarten, skulle vara till stor hjälp för en vakthund som jag, även om granen inte kan skälla.

ÅTERBRUK Varför bara kasta granen som har jobbat så fint som julgran? Det ekologiska riktiga måste vara att plantera granen igen, så kan man återanvända den nästa år. Det var det vi enades om, min julgran och jag.

Dagens ord på livets väg
I morgon vill jag börja ett nytt och bättre liv – tror jag kanske eventuellt.


Sverker
(2000–)