4 juni 2011

Olovligt fotbad i värmen

SVALKANDE Vet du vad Egon gör? Han går ner i husses damma fastän har inte får det. Då blir han både blöt och smutsig. Det tycker inte husse om, för Egon torkar sig inte om fötterna innan han går in.

Husse har en damm. Den tillkom då alla andra av husses kompisar byggde dammar. Husse slet och grävde och den blev faktiskt riktigt fin.

Nu är det ju så med dammar att de ska skötas. En bra grej är att det inte finns några hål i plastfolien, för då rinner vattnet ut. I husses damm är det hål i plastfolien. Det är därför vattnet rinner ut.
Husses damm hade ett fint vattenfall och i dammen simmade feta guldfiskar som åt upp alla självmordsbenägna daggmaskar som slängde sig i dammen.
År två fick guldfiskarna sällskap av många grodyngel. Då blev fiskarna ännu fetare.
Några år senare flyttade även en snok in i dammen. Det var samma år grodynglen flyttade ut.
Nu finns det knappt något vatten kvar alls i dammen.
– Vi måste köpa ny dammfolie, sade husse till mig i våras. Det sade han förra våren också. Även våren före förra våren sade han det. En handlingarnas man!
Nu är det bara Egon som nyttjar dammen till att kyla av sina fötter i. Sedan går Egon in och lägger sig i husses läsfåtölj. Sen blir husse gyttjig i rumpan. Då blir husse lite gramse på Egon.
Jag bara dricker vattnet i dammen, men jag blöter inte ner mig. Jag tror att det är hälsovatten.


Hej så länge
Sverker

Leg. dammexpert


DRICKBART Dammvattnet är riktigt gott. Har jag tur kan jag även få i mig ett par skalbaggar eller några andra små smådjur som trivs i husses damm. Ett nyttigt proteintillskott.

FLÅSVÄDER Om det är så varmt som det är idag, så är det bra att flåsa. Då sänker man nämligen kroppstemperaturen. Det borde du försöka någon gång. Egon, som har kylt ner sig med ett fotbad, ägnar sig istället åt att gå och lukta på blommorna under korkeken. Fel! Syrenen skulle det vara.

Dagens ord på vägen


Det sägs att det är aldrig försent att bättra sig, därför väntar jag ett tag.


Sverker
(2000- )

3 juni 2011

När jag fick Agnes

MÅNGA OCH SMÅ Ibland har jag varit väldigt liten. När man är väldigt liten bor man med sin mamma och sina syskon. Då hade inte jag fått min Agnes än, men jag längtade nog. Jag har många syskon. 1, 2, 3, 4 – ja, du kan räkna själv. Jag var redan då den finaste, som du själv kan se.

Du tror förstås att jag alltid har varit så stor och stilig som jag är nu. FEL! När jag var liten, var jag betydligt mindre. Det kan du se på bilderna. Det var senare som jag blev så stilig och manlig som jag är idag.

Tänk vad åren går. Det är snart elva år sedan jag fick min Agnes. Det var en fin present, måste jag säga.
För övrigt vill jag göra dig uppmärksam på att jag fyller just elva år den 9 juni. Det är nästa torsdag. Tips: det är brukligt att man får presenter när man fyller år.


Hej så länge
Sverker

Leg. minnesmästare

STÖVLAR De här bilderna är från den dagen jag fick Agnes. Jag tyckte om att bita Agnes i fötterna, så hon var snabb att ta på sig sina stövlar. Hon tyckte inte om att få sylvassa tänder i vaden. Hennes hår fick jag leka med. Lite konstig var hon.

FÖRSTA KLAPPEN Jag fanns redan i mitt hus när Agnes kom. Hon hämtades av husse på ett scoutläger, så jag kunde få henne. Jag blev så glad över den fina presenten och Agnes blev glad också. Ömsesidigt kan man säga.

ÄVENTYR Fastän jag var liten, så var jag mycket modig. Jag vågade mig ut på egna äventyr flera meter från min lillmatte Agnes. Idag är jag modigare och kan dra iväg en kilometer på egen hand för att uppsöka en löpande tik. Det får jag inte för husse, så det var längesedan jag gjorde det. Igår eftermiddag var den senaste gången han kom och hämtade mig med bilen. Han var arg.

Dagens ord på vägen

Den som tar sig själv på alltför stort allvar riskerar att framstå som löjlig; den som konsekvent kan skratta åt sig själv gör inte det.


Vaclav Havel
(1936- )

Sverker
(2000- )

2 juni 2011

Han går på droger

ODUKTIGT Oh, vad Egon är duktig som kan gå så fint fastän han är så gammal, tänker du säkert. Åja, så duktigt är han just inte. Sanningen är den att Egon går på droger.

Egon är hos mig igen. Det tycker jag är så roligt, eftersom vi kan umgås hela dagarna. Vi kanske inte stojar runt så mycket som vi gjorde förr, vi har bägge blivit äldre allt eftersom åren har gått. Egon är så gammal, så han går på droger. Det tycker jag är bra.

Varje morgon får Egon och jag mat. Det är väldigt bra. Egon får droger också. Normalt får han en ¾ tablett av något slag, morgon och kväll. Det är den goda tabletten. Dem äter han frivilligt. De smakar som godis, tycker han.
Nu får han också 1,5 tabletter på morgnarna, som är smaka-fy-tabletter. De smakar riktigt, riktigt illa. Egon vill inte ha dem. Nu kommer vi till det jättebra. Husse lägger tabletterna i prinskorvsbitar. Då äter Egon korven OCH sina tabletter. Lurad.
Sen blir det prinskorvbitar över utan tabletter i. Dem lägger husse i Sverkers mat. Det är gör säkert min frukost betydligt nyttigare. Jag tycker att husse alltid skulle lägga massor av korv i min mat. Då skulle till och med husse vara riktigt trevlig.

Hej så länge
Sverker

Leg. medicinare


LUR Så här lurar husse Egon varje morgon. Bara för att han ska äta smaka-fy-tabletterna, lägger husse dem i en prinskorv. Då tror Egon att det bara är prinskorv och så äter han allt. Prinskorv och tablett. Fiffigt va?

ODUGLIG Egon är ganska kass på att äta. Oduglig rent utav. Han tar några bitar i munnen, tuggar eftertänksamt, slickar sig om munnen och tar ett par bitar till. Här har han redan ätit ett bra tag och har mat kvar!. Jag sitter fortfarande och väntar på ett ”varsågod”, så jag kan slänga mig över maten och sluka den på nolltid. Idag började jag med korvbitarna, förstås.

Dagens ord på vägen
Hemligheten med att flyga är att kasta sig mot marken, och missa.


Douglas Adams
(1952 – 2001)

Sverker
(2000 – )

1 juni 2011

Ny bromsmedicin på plats

INTE LAGA Ibland går bilar sönder. Då måste de lagas. Om man lagar en bil, utan att den är sönder, kallas det service. Jag har, som ni ser, läget under full kontroll, och snart kunde vi fortsätta resan genom livet med nya frambromsar.

Idag så servades husses bil. Det heter så när man lagar den i onödan innan det gått sönder. Det var bromsarna där fram som inte riktigt än behövde nya klossar. Klossar är kula att bygga med. Jag kanske inte bygger så mycket, men jag kan riva det andra har byggt.

Förra veckan var husses bil också på service. Då bytte de olja och filter och så. Det ska man göra då och då. Särskilt om man använder bilen att åka i.
– Man måste sköta sin bil, sade husse, som är en fena på att just inte sköta sin bil.
– Den ska ju besiktigas nästa vecka. Då måste ju vindrutan vara hel, tillade han dystert. Det är nämligen väldigt dyrt.
Förra året när vi var ute och åkte till Danmark small det till i rutan och det blev en stor spricka.
– &#@## i &%€#s %&^?&%%, sade husse. Det här var inte roligt. Så då fick han byta den rutan.
Nu ska man ju inte ha roligt jämt. När vi nu ganska precis ett år senare åkte söderut igen, så small det. Igen. Men lite mera. Det lossnade lite flisor och det blev flera, i mitt tycke, ganska snygga sprickor. De gick kors och tvärs över rutan och bildade ett spännande mönster.
– &#@## i &%€#s %&^?&%%, sade husse. Jag bytte ju den &#@## i &%€#s %& rutan förra året. Vad har jag gjort för att förtjäna detta.
Jag tyckte inte att det var läge att börja en uppräkning av husses försyndelser under det gångna året, så jag höll tyst. Annars har jag en lång lista.
Idag var det bara bromsarna som skulle ordnas. Jag var där och såg till att blev som det skulle. Husse har provat och nu står bilen still, så tydligen fungerar de. Och vindrutan är fortfarande hel.
Vi får se hur det går på bilprovningen. Husse funderar på att tvätta bilen, för att de ska tro att den är välskött.

Hej så länge
Sverker

Leg. bilexpert
RESERVDEL Jag följer med och kollar att det blev rätt delar. Om man har en del på bilen som ska bytas ut heter det reservdel. Dom måste vara rätt sort. Om man vill ha en väldigt, väldigt dyr bil så kan man bygga en själv av alla de i bilen ingående reservdelarna. Vill man ha en mindre dyr bil, så kan man köpa en färdigbyggd bil.

Dagens ord på vägen

Väderleksrapporten är meddelanden som ger oss tillfälle att förarga oss över dåligt väder dygn i förväg.Sverker
(2000- )

31 maj 2011

Våra odödliga vänner

FINA Visst är vi fina, blomman och jag. Jag är Sverker och blomman är Tant Hildas blomma. De orangeröda bommorna kommer med viss oregelbundenhet. Vartannat år ungefär. De luktar knappast något. Ren ögonfröjd.

Det finns en sak min husse är rikt begåvad med. Det är avsaknad av talanger. En av de talanger han saknar mest är att sköta blommor. Här hemma är Darwins evolutionslära med de bäst anpassades överlevnad satt på sin spets. Krukväxterna i vårt hus brukar ha en väldigt kort levnad, efter de hamnat i husses omvårdnad. Men det finns undantag: De odödliga växterna.

Idag ska jag börja med den mest häpnadsväckande av dem alla. Jag vet inte, och husse vet absolut inte, vad den egentligen heter. (Är det någon som vet?) Här hemma heter det Tant Hildas blomma.
Tant Hilda bodde i Tåby på Vikbolandet i socknens minsta och äldsta stuga. Hennes rikedom var hennes blommor, men inget annat. Men det är en annan historia. Hon hade ett antal av Tant Hildas blomma, som hon förökade genom delning. Husse var där en gång på besök med sina föräldrar, troligen 1946. (Så gammal är han! Fet är han också.)
– Pojken ska ha en blomma, sade tant Hilda och gav min husse en kruka med ett litet skott.
Blomman sköttes sedan av farmor och farfar de närmaste 18 åren, men när husse flyttade hemifrån tog han med sig ett par plantor. Dom sköttes inte, men överlevde mot alla odds.
Nu kommer vi till det konstiga. De lever fortfarande och han har också delat ut flera exemplar till släkt och vänner.
Tant Hildas blomma tål alltså sol, skugga, mörker, för mycket vatten, för lite vatten och husse.
Originalplantan är minst 65 år gammal.
Det är vår odödliga blomma nummer ett.
PS Om du kommer till Tåby kyrkogård, så hittar du en bit ekplanka på marken. Den kommer från Tant Hildas rivna vedbod. På gravstenen (plankan) står det bara Tant Hilda. DS

Hej så länge
Sverker

Leg. hortonom

TANT HILDA I den här stugan bodde tant Hilda. Hon försörjde sig på att sticka strumpor och liknade sysselsättningar. Hon kunde knappas gå, eftersom hon hade fått en högaffel i sig som liten och doktor var inget att tänka på för fattigt folk.

HJÄLP Finns det någon som till äventyrs vet vad blomman heter? Husse och jag vet lika mycket. Vi vet att det är en blomma, som står på toppen av världens blommor när det gäller att överleva.

Dagens ord på vägenDen som inget gör –
ska heller inte arbeta.


Sverker
(2000- )

30 maj 2011

Hemma hos min bästa Per

LÖNSAMT En stor fördel med min lillhusse, nåja, Per är att han är en av de få som begriper sig på en västgötaspets. Han vet att västgötaspetsar, särskilt om de heter Sverker, är i behov av till exempel bullar som här. Husse fattar aldrig det, men så sitter jag aldrig i hans knä heller.

Igår när husse och jag var ute och åkte i min bil, så åkte bilen till min Per. Det är det bästa jag vet, eftersom han är min favorithusse. Han vet vilka behov en västgötaspets har. Det kan till exempel vara bullar, kakor eller hundmat med grädde på. Sådant får jag aldrig hemma. Husse ser inte till mina behov.

Efter vi, och i detta fall kan jag verkligen säga vi, hade fikat tog vi oss en promenad också. Husse trodde förstås att jag skulle gå jämte honom, men där räknade han fel. Jag höll mig till min Per. Han är så snäll. Han klappar mig jämt och jag får alltid extra godsaker som jag aldrig får hemma.
Jag kan också berätta att jag har ett par tuggben gömda hos Per. Jag kommer alltid ihåg var jag lade dem förra gången jag var på besök, även det var månader sedan. Bakom kuddar i soffor, är bra ställen.
Per bor i ett grupphusområde och det har alltid varit lätt att hitta till hans hus. Det är det huset som har den oklippta gräsmattan. Men nu har Per börjat slita och arbeta med sitt gräs. Flera timmar om dagen faktiskt. Blir nu bara gräsmattan grön också, så har han den finaste gräsmattan i området. Då blir nog hans grannar avundsjuka på honom. Det är ett bevis på att hårt arbete lönar sig!

Hej så länge
Sverker

Leg. favoritbesökare


SOM ETT SKOTT När vi är ute och går, så brukar jag söka av området efter spännande dofter. Det är kul. Då och då så springer jag jättefort till Per, bara för att se att han hänger med. På Östgötaslätten kan man springa med en fruktansvärd hastighet. Risken finns att jag får godis också när jag kommer till Per.

KÄMPAR Per arbetar och kämpar med sin gräsmatta så den ska bli finast i området genom att titta på sin nya gräsklippare. Jag hjälper också honom att titta, så att gräsklipparen sköter sig ordentligt. Det gjorde den när jag var där. Den tordes väl inget annat. Jag är ju vallningsspecialist!

Dagens ord på vägen

Det är en fröjd att se, att det finns så många härliga saker på jorden som jag inte behöver.


Sokrates
(470 f.Kr – 399 f.Kr)

Sverker
(2000 – )

29 maj 2011

Mors dagVID HEDA KYRKA Vi har inte så många mammor att fira på mors dag, husse och jag. Så idag plockade vi blommor och sedan åkte vi till farmors grav. Det är inte min farmor och inte husses heller. Det är hans mamma. Tyvärr dog hon innan jag började leva. Men vi kallar henne farmor ungefär som vi kallar husses pappa för farfar.
När vi hade varit färdigt i Heda åkte vi till Per. Han är min bästa husse. Fast han är lillhusse. Men mer om det i morgon. Då blir det lite roligare, än vad det har varit på bloggen idag.


Hej så länge
Sverker

Leg. blomplockare

Till minne av Rex

SAKNAR Ganska ofta när husse och jag var ute och gick träffade vi Rex och hans husse. Nu finns inte Rex mer. Jag saknar honom.

En av mina närmaste grannar var Rex. Jag har känt honom sen han var en liten valp. När husse och jag är ute och går, så går vi nästan alltid förbi där Rex bodde. Vi hälsade alltid på varandra Rex och jag.
Rex gick ofta förbi mitt hus och då sprang jag och hälsade och vi lekte lite.
Ibland hade jag tur och vi mötte Rex och hans husse när vi var ute och gick och då kunde vi leka ännu mera.
Nu är Rex borta. Han fick något fel på sitt hjärta så att han dog.
Jag kommer alltid att sakna honom.


Hej så länge
Sverker

Leg. sörjare

Dagens ord på vägen


Fördelen med att vara klok är att man kan spela dum. Motsatsen är betydligt svårare.


Kurt Tucholsky
(1890 – 1935)

Sverker
(2000- )