7 januari 2012

Dagens ord på vägen

Ingen hund jag känner har med stor framgång gått så många kurser som jag, ty: Den som vill lära sig att befalla, måste först ha lärt sig att lyda.


Sverker
(2000– )

Sverker vald till ny flockledare

FLOCKORDFÖRANDE Sverker, den nya ordföranden i min flock, står på tröskeln för att införa en ny era i mitt hem.

Jag kan med stolthet tillkännage idag att Sverker (=jag) har valts till ny ordförande i min flock. Målen för mitt ledarskap är många och krävande, men som bäst på allt, kan flocken se med tillförsikt på de under som kommer att ske.

Jag har länge ifrågasatt husses lämplighet som flockledare. Under hans tid har flocken reducerats med inte mindre än 50 procent. Något måste göras. Jag lät kalla in en extra flockstämma tills idag. Det gäller att passa på när Egon bor här. Då hör ju han till min flock.
– Jag nominerar mig, sade husse segervisst.
– Jag nominerar mig som flockledare, sade jag kraftfullt.
– Jaha, sade Egon.
– Jag tycker vi ska rösta om delat ledarskap, sade husse, som nu såg vartåt det lutade.
– Visst, sade jag, säker på att detta löjliga förslag inte skulle gå igenom.
– Jaha, sade Egon.

STIGSNACK Det krävdes inte särskilt många promenader för att övertyga Egon att det var bättre att ha mig som flockledare. ”Husse har gjort sitt, vi kan inte fortsätta att tappa flockmedlemmar”, sade jag övertygande till min vän.

Nu krävdes det mycket stigsnack (=korridorsnack i skogen) med min vapendragare Egon. Jag litade på att få hans röst. Jag berättade punkterna i min programförklaring för honom.

SVERKERS ORDFÖRANDEPROGRAM
MILJÖFLOCK
Min ambition är att vi ska bli den ledande miljöflocken i hela landet. Till god miljö hör: fler tuggben, ut med torrfodret in med kött. Även miljöförstörande inslag i naturen (=katter), ska jagas bort.
FEMINISTFLOCK Vi ska värna om alla flickor i vår flock och inte göra dem ledsna. Tyvärr har vi inga permanenta, men vi ska vara snälla mot Agnes, när hon är hemma. Fler löptikar i grannskapet, ska jag också sträva efter.
RÄTTVISEFLOCK Jag ska se till att det sker en omfördelning i ekonomin inom flocken. Mindre till pensionären och mer till låginkomsthundarna.
PROMENADFLOCK Utökad tid till promenader från 1,5 timmar per dag till 2,8 timmar. Detta kan inte ske direkt, men det finns med i mitt flockprogram.

– Låter inte det här bra? Jag ställde frågan till Egon under min valturné (=indoktrinering) i skogen. Husse fick inte ta del av mitt program.
Det var många andra frågor jag dryftade med Egon. På grund av hans intellektuella nivå, fick jag så småningom reducera (=koka ihop) informationen till att han alltid skulle rösta som jag gjorde, men aldrig som husse. Det lovade han att göra.

VISKA Precis innan vi skulle gå in till stämman, så viskade jag till Egon: Rösta ALLTID som jag och lyssna inte på husse och rösta aldrig som han. Om du inte lyder kommer partipiskan fram.

Så kom vi då till själva stämman. Debatterna och inläggen var öppna och långa. Husse kämpade i det längsta, men förgäves.

Resultat:
Delat flockledarskap förkastades med rösterna 1 för och 2 mot.
Till ny ordförande valdes Sverker med rösterna Sverker 2 röster, husse bara 1 röst. Hans egen.
– Jag ber att få tacka för förtroendet, sade jag stolt och nästan rörd till tårar.
– Jag är glad att vi har haft en helt öppen flockstämma, det har verkligen stärkt flocken i den fortsatta kampen. Vi är ett föredöme för alla andra flockar i Sverige.

Hej så länge
Sverker

Leg. flockledare

Dagens ord på vägen
Jag är ingen ledartyp. Jag är nöjd bara jag får bestämma.


Sverker
(2000– )

6 januari 2012

På väg till naturlära med Egon

NATURPROMENAD Jag tog täten när Egon och jag skulle ut i naturen för att beskåda blommor, bin, fåglar, rävar och myror. Jag var med som expert. Nu går ju inte alltid allt som jag har tänkt mig. Det fanns inga blommor, bin, fåglar, rävar och myror att beskåda.

I dag tyckte jag att det var dags att stänka lite av min bildning på Egon. Jag beslöt att Egon ville gå ut och titta på djurlivet så här års. Ska man titta på djur, så går man lämpligen till skogen.

– Nu Egon, sade jag, ska jag ta med dig ut på en tur i skogen. Där finns det mycket som du kan lära dig av en expert som jag.
– Ja, sade Egon lite sävligt. Han är alltid lite sävlig.
– Det gäller att hålla ögonen öppna så vi inte missar något.
– Ja.
– Vi ska titta på djur i skogen i dag, skogsdjur, förtydligade jag för min något trögfattande vän.
– Ja.
– En del djur är stora en del är små.
– Jasså.
– En del finns i träden. Kommer du ihåg spindlarna vi tittade på i somras.
– Nää?
Så fortsatte vår konversation under det att vi vandrade stigen fram. Vi tittade högt och lågt, nära och långt. Men inte ett enda djur.
– Vi går hem nu Egon. Du har lärt dig att det inte finns ett enda djur ute på vintern vid 15.47-tiden.
– Ja, sade Egon, inte utan en viss besvikelse i rösten.
Men så kom vi hem.
– Där är ju massor av fiskmåsar kring månen, ropade Egon. Det finns visst djur.
– Måsar räknas inte, rättade jag Egon.
– Det var synd, för annars hade du haft fel.
Jag tyckte jag hörde en viss underdånighet hos Egon. Han vet vem som är expert.

Hej så länge
Sverker

Leg. naturlärare


SNÖ Kanske berodde vår expeditions magra resultat på att snön vräkte ner i natt. Det kom säkert 0,7 millimeter, som nu täckte marken och skrämde bort alla djur.

NOGGRANNA Det var ju inte alls så att vi slarvade oss igenom skogen, om du trodde det. Tvärtom. Vi var synnerligen noggranna i vår undersökning. Inte ens en liten fästing hittade vi, fastän vi verkligen tog oss en närmare titt i gräset.

MÅSDANS Som vanligt, eller som oftast, hittade jag det enda djurlivet när vi kom hem. Det var ett gäng skränande fiskmåsar som firade månens uppgång. Varför sysslar de med sådant, de räknas ju ändå inte?

Dagens ord på vägen
Husse undrar jämt varför är det så mycket månad kvar i slutet av pengarna? Vet du?


Sverker
(2000– )

5 januari 2012

Hundväder höll oss hemma

USCH Vilket hundväder. Egon tvärvägrade att gå ut och husse gick väl ett par meter. Det var bara för att kunna fotografera mig.

Att idag var det nästan så att det inte blev något alls. Husse har installerat (=dragit sladdar, satt in nya program i datorn och sagt hemska ord) sin nya skrivare. Nu kan han minsann skriva ut i A3+. Plus vadå? frågar jag mig.

Det har med andra ord inte hänt så mycket på hundfronten här. Jag har följt husse i spåren, för att eventuellt få lära mig nya ord. Fast jag kunde redan alla, frånsett drivrutiner. Är det ett fult ord?
Egon har ägnat dagen åt att sova. Det tycker han är skönt, för han är gammal som farfar. Husse och jag har varit hos farfar också och bytt en taklampa.
Nu ska vi ut i mörkret, blåsten och regnet i alla fall men sedan är det mat!!!

Hej så länge
Sverker

Leg. latmask


SVARTVITT Ursäkten husse hade att köpa den nya skrivaren, var att han ska kunna skriva ut bilder i svart/vitt som den här. Varför vet jag inte, för han har ju alltid färgfilm i kameran numera. Bilden är för övrigt från Steinway Factory i New York där de gör flyglar. Jag har inte varit där, men husse och Agnes.

Dagens ord på vägen

Ser du mycket på TV får du större och större bakdel och mindre och mindre huvud.


Sverker
(2000– )

4 januari 2012

Vännerna välkomnar våren

GRÖNT Gräsmattan är grön och fin och Egon kan stå och dricka vatten ur dammen. Då är det vår. För ett par dagar sedan var det is över vattnet. Han tänkte bada också, men det fick han inte för husse. Jag passar på att markera, så att Egon ska förstå att dammen är mer min än hans.

Äntligen är julen och nyår slut, så nu kan vi välkomna våren. Jag beslöt att Egon och jag skulle gå ut och trotsa stormen för att leta efter vårtecken. Det är helt rätt just nu. I alla fall just här.

Direkt vi kom ut gick Egon till husses sunkiga damm, för att han tycker det vattnet är så himla gott. Det tycker jag med. Det är säkert nyttigt också med allt proteintillskott man får när man slickar i sig delar av det rikhaltiga djurlivet, som också trivs med dammvattnet.
Egon tänkte bada också.
– Du går inte ner i dammen Egon, gallskrek husse, i det att han rusade så han kunde ta tag i Egon innan han förverkligade sina badplaner. Att vilja bada i dammen är ett typiskt vårtecken.
Vi vedboden hittade Egon en blomma. Det var en vit blomma. Typiskt vårtecken.
Tittar du på syrenbuskarna, så ser du att bladen redan har slaget ut. Ännu ett typiskt vårtecken.
Gå ut i trädgården du också och leta efter våren. Den är snart här på riktigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. vårexpert


VÅRLETARE Egon var en riktigt duktig vårletare. Han hittade blomman vid vedboden, minsann. Nu har ju jag sett den innan, men Egon kan tro att det var han som fann den först. Han blev ju så stolt.

VÅRBLOMMA Detta är blomman Egon fann vid vedboden. Om du inte vet vad det är för sort, så kan jag tala om det för dig. Det är en mittengul vitblomma. Ett typiskt vårtecken.

VÅRKNOPPAR På den stora buske, som har skära blommor lite längre fram på våren, syns blomknopparna riktigt tydligt nu. Typiskt vårtecken i min trädgård.

SYRENBLAD Som du kan se så har bladen på syrenen redan börjat titta fram. Snart är nog hela busken översållad med blommor. Då är det jättevår.

VÅRHIMMEL Så här ser en typisk vårhimmel efter stormen ut hemma hos mig. Kondensslingorna du ser på himlen, har skapats av en Boeing 777 tillhörande All Nippon Airways på väg till Frankfurt från Tokyo på 10996 meters höjd. Husse har varit i fabriken i Everett, där de gör de stora Boeingplanen i världens största hus.

Dagens ord på vägen

När stormen viner så öronen fladdrar, är det svårt att ha stolt svansföring.


Sverker
(2000– )

3 januari 2012

Jag har träffat en kotte

KOTTE Varför man skulle vilja träffa en kotte, begriper jag inte, men det är tydligen eftertraktansvärt. Kottar rör sig inte, pratar inte och är dessutom kladdiga av kåda.

När jag är ute och går i den närbelägna staden (=Tranås), brukar jag lyssna på vad folk säger. Det kan faktiskt vara ganska underhållande. Men det är en sak jag inte begriper. Varför vill folk träffa kottar?

Då och då under mina vandringar kan jag höra något sådant här:
– Jasså du Teofil, du är ute å går på stan idag? (Varför man frågar det när man just har konstaterat att så är fallet, är ju redan det lite konstigt.)
– Jo, du Yngve, jag tänkte jag skulle ta en tur på stan idag. Å du ä själv ute å går? (Samma anmärkning som ovanstående.)
– Dä blev väl rejält me hö i år, heller, hörde jag. (Yngve undrar om han hade hört rätt angående Teofils höskörd.)
– Nä, jag har sett bättre skördar. (Varför vara nöjd med årets rekordskörd? Grannen hade säkert bättre och grönare.)
Nu när skörden är avhandlad och beklagad, tar samtalet en annan vändning.
– Har du träffat nån på stan Teofil?
– Nä, du Yngve. Inte en kotte. Å själv.
– Nä dä ä ju inte fredag, å då ä det inte många bekanta i stan. Jag har inte träffat en kotte jag heller.
Ja, så kan det låta. Men jag har alltid undrat varför de vill träffa kottar. Och varför förväntar de sig att träffa kottar i stan? Det är ju hemma hos mig, som det finns kottar. Åk dit vet jag!

Hej så länge
Sverker

Leg. kotträffare


ÖVERFLÖD Om du absolut vill träffa kottar så kom till mig. Jag kan visa dig ett överflöd av kottar, bara du följer med mig ut i skogen och lyfter blicken mot grantopparna. Där finns – inte i stan.

OINTRESSANT Precis som du kan se på denna oförfalskade bild, så har jag just träffat en kotte. Det mötet var direkt ointressant. Inte ett möte att längta efter. Kotten och jag skildes utan några som helst känslor från min sida.

Dagens ord på vägen

Utan en liten bit elakhet kan man omöjligt vara spirituell.


Sverker
(2000– )

2 januari 2012

Är det konstigt att jag längtar hit någon gång?

Om du ska må riktigt bra, ska du alltid längta till något. Idag längtar jag till sommaren, eftersom det är vinter. På sommaren kanske jag längtar till vintern. Det gäller att aldrig vara nöjd.

Det bästa på sommaren i år är en lördag, men inte vilken lördag som helst. Den viktigaste dagen i hela världen är just en lördag 2012. Det är lördagen den 9 juni, för då fyller jag 12 år. När man fyller år får man god mat, god tårta och massor med presenter. (Kommer du ihåg min födelsedag nu, Måns?)
Men på sommaren är också Agnes hemma och jag hjälper henne med hennes projekt. Det är lite av en evighetssyssla, eftersom de aldrig blir färdiga.
Husse har inga projekt att inte bli färdig med. Han är så lat.

Hej så länge
Sverker

Leg. sommarlängtare


MOTION Agnes ägnar sig åt något hon kallar motion. Då springer hon som en raket flera kilometrar. Jag följer med som vakthund. Det är inte så att jag inte kan hänga med Agnes, liksom SÄPO håller jag mig – helt mot min natur – lite diskret i bakgrunden, men ändå längtar jag dit.

NATURHYLLNING När jag är ute och promenerar på min födelsedag den 9 juni, så hyllar naturen mig med en uppsjö av blommor. Blommorna finns där bara för att jag fyller år. Förra året saluterade himlen mig med en åskknall också, men ändå längtar jag dit.

LJUST Hemma hos mig ser det ut så här mitt på natten på sommaren. Nu på vintern ser det inte ut alls. Det är alldeles kolsvart ute, och då ser man ju inget. Det kan vara lite svårt att sova i solsken, men ändå längtar jag dit.

Dagens ord på vägen
Det enda jag har emot den svenska sommaren är att den infaller så sällan.


Sverker
(2000– )

1 januari 2012

2012 års första skogspromenad

UTGÅNG Jag inledde årets promenader med att ta den tillsammans med min bäste vän Egon. Det är alltid lika roligt när han är på besök, men promenaderna blir inte så långa. Egon orkar inte.

Välkommen till 2012! Jag vill visa några bilder från årets första promenad. Jag hade glädjen att göra den tillsammans med Egon, min vän sedan år 2000.

Egons husse och matte gick hem tidigt, tidigt i dag på morgonen. Eller på natten om man ska vara riktigt noga. Egon ville inte ut och gå, utan han stannade hos mig
Till frukost fick vi den vanliga hundmaten, men idag var den spetsad med lite matrester från gårdagens matorgie. Äntligen fick jag smaka lammsadeln. Den var god och det tyckte Egon också.
Det var inte särskilt skönt väder idag. Någon årets första soluppgång såg vi aldrig. Dessutom regnar det isbitar. Inte så trevligt.
Men jag hoppas att vädret blir bättre tills min födelsedag i juni.

Hej så länge
Sverker

Leg. motionär


AVFÄLLING Egon håller sig inte gärna på livets smala stig. Han tar en avstickare då och då, fastän jag har gjort en sådan alldeles utmärkt stig. Han är en riktig syndare, Egon, men jag förlåter honom gärna. Min nåd är oändlig!

LEDSAGARE Egon hittar intressanta grejer i skogen och stannar upp. Då måste jag vänta, för vi är i den mörka Andarnas skog, och där gäller det att vara försiktig. Jag har tagit som min uppgift att skydda Egon från allt otyg som finns där.

GOTT NYTT ÅR!!
Det bästa sättet att hålla sina nyårslöften, är att inte ge några.
Mitt nyårslöfte är alltså, som vanligt, att inte lova någonting.


Sverker
(2000– )

2011 års sista efterrätt

EFTERRÄTT Inte ser väl det här så dumt ut? Det är hemgjord glass à la Ben&Jerry. Husse har varit och hälsat på dem i Vermont och fått deras recept. Bären har legat i rom och socker sedan i somras. De smakar inte gott, men glassen… I det lilla glaset finns det lite saft från bären.

Hittills hade det varken blivet smakprov eller fördisk för min del. Men när det var dags för efterrätt så bröts äntligen förbannelsen. Egon och jag fick slicka omröraren till glassmaskinen, jag blev matad vid bordet. Bra avslut.
Men sen började det smälla från stan och sen var det inte roligt längre. Jag avböjde till och med att skåla i champagne.


Hej så länge
Sverker

Leg. efterrättsälskare


GOTT När efterrätten var klar började restrektionerna avta. Egon och jag fick förbereda glassmaskinens omrörare så att den skulle trivas i diskmaskinen. Det gjorde vi bra med förenade tungor.

MÄRKLIGT Det här är mer eller mindre ett under. Att jag skulle få sitta och fördiska vid bordet, hade jag inte hoppats än i min vildaste fantasi. Gott och trevligt.

AVBÖJDE Nej, något skålande i champagne blev det inte för min del. Hur kan någon ägna sig åt dryckenskap, när man måste koncentrera sig på smällarna utanför? Men Gott Nytt År ändå!