31 augusti 2013

Bara så du vet var du hamnat i USA

Lite då och då tänkte jag bättra på din allmänbildning om USA. Jag vet massor, eftersom husse både visat bilder och berättat för mig. (Jag sov faktiskt inte hela tiden.)
Idag kommer första avsnittet, som lär dig var du hamnat. Du vill väl inte göra samma misstag som Christoffer Columbus, som trodde att han var i Indien?
Det var i de här husen min Agnes och husse bodde, när de var i Amerika alldeles nyss.


Hej så länge
Sverker

Leg. folkbildare

PS Mitt internet har bråkat, därför är jag sen. DS


VERMONT I detta statstypiska hus bor Eloise. Eloise var gift med husses kusin Jim, som dog i vintras. Om du vänder dig om, så kan du fotografera solnedgångar över Lake Champlaine, som är en stor sjö. I den finns det fiskar. Eloise har två katter. En av dem är riktigt fet. En av katterna heter Lucy.

NEW HAMPSHIRE I denna stat tycker de om att bygga små stugor att bo i. I denna lilla stuga bor Jason och Lisa och deras två barn. Lisa är dotter till Jim och Eloise. De har inga katter och ingen sjö, men de har eremitkräftor i ett akvarium och en liten pool på baksidan jämte grönsakslandet.

CAPE COD Till Cape Cod kan du åka båt, eftersom de har lagt halvön vid havet. I denna stuga bor Leo och Carol. Carol är kusin till husse och syster till Jim. De har ingen katt, men ett hav på ena sidan och en stor pool på baksidan.

CONNECTICUT Om du sätter dig på stolarna, så kan du se ut över en liten sjö. I sjön bor det fiskar och kanadagäss. I huset bor Sergei och Ingrid. Ingrid är dotter till Jim och Eloise. Frånsett utsiktsstolar har husen i Connecticut en pool och två katter. Katterna har antingen sex tår, eller annars är de enögda. En av katterna heter Lucy.

Dagens ord på livets stig
År 1492 upptäckte de amerikanska indianerna Columbus.


Sverker
(2000–)

30 augusti 2013

Äntligen hemma efter en lång, lång resa

SUDDIG Husse var så exalterad att han inte kunde fotografera ordentligt när han såg mig. Å andra sidan hade jag bråttom att ta hand om honom.

Det var en riktigt lång resa innan jag kunde ta hand om min husse i går. Jag och min resursfamilj hade åkt ända till Linköping för att hämta min förvirrade husse. Sedan skulle vi åka lika långt tillbaka. Av någon anledning hade husse lyckats ta sig den korta sträckan från Arlanda till Linköpings C alldeles själv.

Hur tror du att han klarade det? Enkelt. Min Agnes satte honom på rätt tåg och Linköping var ändstationen. Det var inte mycket som kunde gå fel. Fast man vet ju aldrig med honom.
Direkt vi åkte började mina arbetsuppgifter. Husse roar sig med att på Instagram ta en soluppgång och en solnedgång varje dag. Solnedgången inträffade mellan Linköping och Mjölby. Vem var det som fick påminna honom om det, tror du? Husse är mer felprogrammerad än vanligt. Till allt annat har det nu tillkommit sex timmar fel.
Vem tror du det var som fick väcka husse till dagens soluppgång, som han annars hade missat? Jo, Sverker!
Nu har vi tagit en promenad och jag har kunnat kontrollera omgivningarna. Jobbigt eftersom det har gått många hundar här de senaste veckorna.
Jag anade det, så jag hade druckit mycket vatten.

Hej så länge
Sverker

Leg. hemmahund

VAKTAR Nej, det är inte tal om att ta ut någon väska eller Sverker förrän vi är hemma. Jag vaktar noga och med eftertryck.

TACK Där åker min resursfamilj. Jag tackar så mycket för att de ville ha mig. Frågan är var jag har det bäst? Jag tror hos min husse. Fast det skulle nog vara bättre hos Per, om jag fick samma mat som Lucy.

SOLNEDGÅNG Mellan Linköping och Mjölby sa jag åt min husse at det var dags att ta fram sin alldeles för dyra telefon. Då var det nämligen solnedgång.

SOLUPPGÅNG Med en trevlig promenad på husses mage, så jag kunde slicka honom i ansiktet, klargjorde jag för husse att det kunde vara dags att gå upp om han ville ha soluppgången. Det ville han. Tur att jag finns som kan väcka honom.

Dagens ord på livets stig
Borta bra hemma bäst
I kväll ska husse och jag ha fest.

Sverker
(2000 – )

29 augusti 2013

Nu är husse och Agnes i Boston


Ett snabbmeddelande: Husse och min Agnes är incheckade och klara. Snart ska de gå ombord. Husse har både biljett och pass. Tur att min Agnes är med.

Hälsningar Sverker
leg väntande hund

28 augusti 2013

Idag åker husse hem till sin Sverker

FLYGPLATS Jag vet precis hur det ser ut på flygplatser. Jag har varit på både Arlanda, och Nyköping och Linköping. Här kan du se mig vinka av Julia och min Agnes.


Precis idag åker husse hem till mig. Det känns alltid nervöst, men den här gången är min Agnes med och kan hjälpa honom tillrätta.Agnes ska fortsätta till djur i diken i Uppsala.
Det innebär också att det blir ett kort uppehåll på min blogg, eftersom jag inte kan ringa och berätta till flygplanet. Men vi hörs snart igen.


Hej så länge
Sverker

Leg. väntare

ARLANDA Det är hit husse ska åka. Sen får vi se om han hittar Tranåståget, så han kan komma hem. Risken är att tåget tar lika lång tid som flyget, eftersom tåg inte är avsedda för tölpar på landet. Tåg är en angelägenhet för folk boende i Stockholm, Göteborg och Malmö.

VINGAR Som du ser har flygplan vingar. Om de flaxar med dem, så kan de flyga. Det är så hussar kommer hem till sina hundar. Det är om de sitter inne i flygplanet vill säga.

Dagens ord på livets vägOm husse har flugit i sina dagar? Han har varit på nästan lika många flygplatser som sitt bagage.


Sverker
(2000–)

27 augusti 2013

Resurshusse och jag är kräftexperterna

KVALITÉ Varje kräfta måste kontrolleras noga av en expert (=jag Sverker). Fast det gäller att akta sig, för kräftor. Det nyps med klorna. Och dill måste man ha i mängder och den ska lukta gott.

Nu kommer en rapport till hur jag har det när husse är borta.
Ingen kan påstå att resurshusse är någon stor fantom i köket, men en gång om året kastar han ut alla andra.
Han skall koka kräftor! Det tror han inte att någon annan kan, men naturligtvis vet jag ännu mer än han om kräftkokning.


Kräftor är inte speciellt goda, men det serveras annat gott när min resursfamilj har kräftskiva och de som är med brukar bli onormalt generösa.

Först måste jag inspektera de levande kräftorna och dillen. Kräftorna kan nypas innan de är kokta, så det gäller att ta det lite försiktigt. Sedan är det resurshusses tur att koka kräftorna enligt hans hemliga recept (mitt hemliga recept är naturligtvis bättre. men jag avslöjar det inte för honom).
Kräftor är konstiga djur. När de lever är de alldeles svarta, men när de har kokats blir de röda.

Efter att kräftorna har legat och badat i ett par dagar är det dags för själva kräftskivan. Då måste man hänga upp konstiga lampor och duka med speciella tallrikar. Min resursfamilj säger att lamporna ser ut som kräftor, men jag tycker det mest ser ut som jättesmå humrar.
Resursmatte hade köpt sockerdricka till kalaset. Det var helt i onödan, det är ju ingen annan än min korkade husse som dricker sockerdricka till kräftor och han är i Amerika.

Gäster var bland andra Bitte och Åke. Då fick Turbo och Pigge ligga hemma hos dem och sukta medan jag fick fördiska här. Mycket rättvist!
Åke försökte till och med mata mig med kräftor, men jag föredrar pajerna.

Hej så länge
Sverker

Leg. kräftkokare

RÖDA När kräftorna har simmat i kokande vatten, så ser de ut som min husse gör när han har solat. Fast de luktar olika.

VIKTIGT För att kunna få rätt smak på kräftor är det viktigt att man har rätt fat, rätt verktyg och rätt servetter. Egentligen ska man ha tygservetter, men de går sönder om de trillar på golvet. Då måste man ha ett litet spetsigt glas till vatten.

SOCKERDRICKA Denna dryck hör inte hemma bland kräftor anser i stort sett alla. Utom min husse. Det är självklart att min husse har fel.

BJUDEN Kräftor kanske inte är min favorit. Resursmatte och Åke lyckas inte lura mig så lätt. Men jag kan inte nog lovorda resursmattes pajer. Se där har vi mat för en västgötaspets.

TRÖTT Än sen då? Klar man blir lite trött dagen efter dagen före. Särskilt om det var kräftskiva dagen före. Men nu är jag pigg igen.

Dagens ord på livets väg
En expert är en som vet mer och mer om mindre och mindre.


Sverker
(2000–)

26 augusti 2013

Lektion: Att resa i USA

MOTELL När man reser i USA bor man på motell, om det inte finns släktingar att tillgå. På det här motellet bodde min husse, min Agnes och farfar när Astrid gifte sig för 14 år sedan. Agnes ser lite rädd ut, för hon hade just sett en av de ormar som finns i gräset vid amerikanska motell.

Idag ska jag lära dig lite om hur det är att resa i USA. Man kan säga att det är en reseskola. Min Agnes och husse har berättat för mig, så jag vet precis.

För att resa i USA behöver du en bil att åka i. Sedan behöver du motell att sova i. Sova kan man också göra hos kusiner eller kusinbarn.
Dagens motell är typiskt amerikansk. Där har både min Agnes, farfar, min husse, min exmatte, min David och min Steph bott när Astrid gifte sig. Astrid är dotter till husses kusin Jim, som dog i vintras, och hans fru Eloise. Astrid bodde i mitt hus i ett år, men det var innan jag fanns.
Motellen verkar vara spartanskt möblerade, men man får väl ta vad som finns.
Den typiska amerikanska bilen är liten och silverfärgad, som du kan se på bilden.
Nu vet du allt du behöver veta inför USA-resan.

Hej så länge
Sverker

Leg. reselärare

INGÅNG Varje rum har en egen ingång. Det är praktiskt, eftersom man kan parkera sin silverfärgade bil utanför dörren och gå rakt in.

MYSIGT I det här mysiga rummet bodde min Agnes och farfar. Farfar läste och Agnes tittade på barnprogram. Synd att det inte finns sängar, då det hade varit bekvämare.

BIL Bilarna i USA är små och silverfärgade. Dessutom saknar de tak. Jag undrar hur de gör om det regnar. Bilen var husses kusin Jims, nu är det Eloise som har den. Det är alltid flickor som kör bilarna.

Dagens ord på livets väg
Folk reser för att lära sig något. De flesta borde lära sig resa innan de startar.


Sverker
(2000–)

25 augusti 2013

Därför åkte min husse och min Agnes till USA

STRATOSFÄREN En önskan husses kusin Jim hade var att komma upp i stratosfären. Det var aldrig möjligt under hans levnad, men lite av hans aska åkte upp på väldigt hög höjd.

Nej husse åkte inte till USA för att räkna feta katter. Anledningen var ”fira” hans kusin Jims 70-årsdag. Jim dog i vintras och många ville vara med på hans speciella minnesfest.

En väderballong med lite Jims aska skickades upp mot stratosfären. Ballongen var försedd med GPS + en dator. Husse och alla andra vet att ballongen var uppe på 10.000 meters höjd. Du slutar den att sända, men börjar igen efter den börjat komma ner igen.
Hur högt den har varit uppe, får man reda på först efter ballongen har bärgats. Just nu hänger de uppe i ett tjugo meter högt träd många, många mil iväg.
Enligt husse var det en mycket rolig fest, trots anledningen, med många släktingar och många vänner till Jim och hans fru Eloise.
Jag tror att det hade blivit mycket fördisk, eftersom det var många barn där och både köttbullar och kräftor.

Hej så länge
Sverker

Leg. hungrig

STARTKLAR Väderballonger blåser man upp med Helium. (Jag vet inte vem Helium är.) På trätriangeln sitter instrumenten, men också lite av Jim’s aska. Jag träffade honom och han fru Eloise flera gånger. De var snälla.

NÖJE Det gavs tydligen också utrymme för nöjen i 40 knop. Det är huvudet på Torsten du ser. Philip sitter bakom. Det är Torstens pappa Jason som kör båten.

ROLIGT Dagen efter festen, kunde man se att alla hade haft roligt. Det fanns säkert mycket ätbart där.

Enligt moderna astronomer så är rymden ändlig. Det är en väldigt trösterik tanke, i synnerhet för min husse som aldrig kan komma ihåg var han har lagt sina saker.


Sverker
(2000–)