1 oktober 2011

En ny dag med en gammal vän

TIDIGT Solen har inte orkat upp än, men det har husse. Det har jag sett till. Han ska upp när tidningen kommer. Det har jag bestämt. Men Egon ligger och sover i min säng fortfarande.

Idag är det en ny dag, men det är inte vilken dag som helst. Igår kom Egon till mig. Vi har ju knappast setts sedan husse kom hem från sin lilla tripp. Det är ju synd, för han är min bästa vän. Vi hade ganska kul redan igår, med en lite promenad och gemensam middag. Vi fick blodpudding i maten.

Idag var det riktigt dimmigt när vi tog vår altför sena morgonpromenad. Solen försov sig också, som du säkert har sett på bilderna. Morgonpromenaden är alltid sen.
Eftersom Egon var med så gick vi knappast. Vi lufsade. Men det är också trevligt, för då hinner man nosa lite ordentligare på intressanta saker.
När vi kom in i skogen, så fanns det ingen dimma där. Men Egon hittar inte ändå, så där måste jag gå först och visa vägen. Tack vare min förträffliga orienteringsförmåga, så kom vi helskinnade hem.
När vi kom in fick vi varsitt ben. Nu ska vi sova frukost.

Hej så länge
Sverker

Leg. kompis


SLÖ Så äntligen har den latare och latare solen orkat upp över horisonten. Men den orkade knappast lysa än. Solen var fullständigt rödögd. Jag undrar om solen var på en liten stjärngala i natt?

BILVÄG Fastän det var dimmigt, så lät jag Egon gå först. Det är ju inte så lätt att gå vilse om man bara ska följa en väg. Till och med Egon borde klara det.

SKOGSVÄG Nu när vi har svängt in på en skogsväg, kanske det kan bli lite knepigare för Egon, tänkte jag. Jag tog täten för att visa hu vi skulle gå. Det är viktigt att svänga av på min stig också.

SKOGSSTIG Här kan man inte låta Egon gå som han vill. Då skulle han säkert snart vara vilse. Jag tar mitt ansvar och leder flocken tryggt genom den djupa skogen hem till mitt hus. Ansvar är min ledstjärna.

Dagens ord på vägen


Det finns ingen bättre spegel än en god vän.


Sverker
(2000– )

30 september 2011

Jag längtar efter min Agnes

MIN AGNES Det här är min Agnes. Hon är inte hemma. Hon är i en främmande stad som heter Toulouse i ett främmande land som heter Frankrike. Det är helt fel. Hon ska vara hos sin Sverker.

Idag var husse och jag hos farfar då telefonen ringde. Eftersom farfar satt och åt, så var det husse som svarade. Kan du gissa vem som ringde? Det var min Agnes.

Först pratade husse och Agnes länge och väl. Sen blev det farfars tur att prata. Det var ju egentligen han som Agnes hade ringt till.
Sen pratade husse igen. Sen blev det min tur.
– Hej Sverker.
Jag viftar glatt på svansen.
– Det är Agnes. Hör du det?
Viftar ännu mer på svansen. (Klart jag hör att det är min Agnes.)
– Hur mår du?
Viftar mindre på svansen och piper lite. (Det är ju inte så bra när inte du är hemma, fattar du väl.)
– Jag kommer hem och hälsar på om några veckor.
Viftar mycket på svansen igen. (Det ska bli jätteroligt.)
– Nu vill jag prata med husse.
Viftar inte alls på svansen. (Det är ju med mig min Agnes ska prata.)

Agnes bor i en helt värdelös stad som heter Toulouse. Hon bor där ihop med Julia. De läser franska . Julia i grupp tre och Agnes i bästa gruppen. Den heter grupp fem. Om husse skulle ha läst franska där hade han nog placerats i grupp minus sju.
Agnes bor inte kvar på sitt gamla ställe. Hon och Julia har hittat en ny lägenhet, som du kan se här på Julias blogg. Agnes har lovat att skicka bilder med möbler också till mig.
Fast egentligen ska Agnes vara här och inte alls där.

Hej så länge
Sverker

Leg. telefonkommunikatör


VÄRDELÖST I Toulouse måste man gå på ett museum för att titta på fotografiska bilder. Här i Tranås kan vi göra det hemma. 1-0 till Tranås.

VÄRDELÖST Det är inte konstigt att Agnes ser bekymrad ut. Ingen Kalles kaviar. Ingen Boxholmsost. Det hittar man i varje affär i Tranås- 2-0 till Tranås.

VÄRDELÖST Agnes kan inte ha det lätt i Toulouse. Hon tycker om att fotografera, men var finns några vackra motiv? Det verkar bara finnas gamla hus. Var finns bysten föreställande Lennart Hyland? Var finns stadshotellet? 3-0 till Tranås.

VÄRDELÖST Om du går på Moderna Museet i Toulouse kan du se denna tavla. Vad föreställer den? Agnes ser du ju, men tavlan. På Eriksbergs museum i Tranås ser man minsann vad allt föreställer. 4-0 till Tranås.

VÄRDEFULLT Det är så här det ska se ut. Ett mycket värdefullt ögonblick för Agnes och mig. Det kan hon inte uppleva i Toulouse. 5-0 till Tranås.

Dagens ord på vägen

Om det finns en Gud varför finns det då hungersnöd och TV-underhållning?


Sverker
(2000– )

29 september 2011

Färgerna säger höst

Inbilla dig inget. Bara för att termometern visar över 20 grader, betyder inte det att det är sommar igen.
Om du ändå envisas med att njuta av värmen och tro att det är sommar, så vill jag bevisa en sak för dig. Titta på färgerna. Vad ser du? Ja just det.
DET ÄR HÖST!


Hej så länge
Sverker

Leg. årstidsexpert


Dagens ord på vägen
Jag är kanske eventuellt beredd att medge att jag inte alltid har rätt, med jag har heller aldrig fel.


Sverker
(2000– )

28 september 2011

Svart jobb på höga höjder

FARLIGT Att vara sotare innebär att man ska arbeta högt uppe på tak. Det beror på att skorstenarna sitter där. Jag undrar varför de inte är placerade på lite bekvämare höjd? Att klättra på tak är farligt.

Häromdagen var det sotare hemma hos mig. Att de kommer beror på att husse är så snål. Han eldar i kakelugnarna för att spara el. Det är osolidariskt.

Det är alltid trevligt när det kommer besökare till mig. Sotare är extra trevligt, eftersom de ser till att det är riskfritt att elda. I mitt hus har jag två kakelugnar och en täljstenskamin. När husse eldar i dem blir det sot. Blir det för mycket sot kan det brinna lite mer än vad man har tänkt sig.
Husse eldar friskt i kakelugnarna på vintern. Det är synnerligen osolidariskt mot de snälla elbolagen. Om alla gjorde som husse, så skulle de stackars elektriska direktörerna ha ännu sämre löner.
Och hur hade det sett ut i Sverige om inte svenska elkonsumenter hade gett Vattenfall råd att köpa kol- och kärnkraftverk i Tyskland?

Hej så länge
Sverker

Leg. energiexpert


VÄKOMMEN Det känns otäckt när folk klättrar på taket. Jag försökte hjälpa till så gott jag kunde, och som du ser gick det bra. Lättad kan jag hälsa min sotare välkommen på tryggare mark.

SNÄLL Det var faktiskt en väldigt snäll sotare som var hos mig. Alla är förresten snälla nästan. Han klappade mig och berömde mig, med all rätt. Är man fin så är man.

SOTSUGA Sotarna hade med sig en sotsugare. Det fungerar som en dammsugare, men är till för sot. Dammsugare har man till att plocka upp hundhår som virvlar omkring på golvet.

Dagens ord på vägen
Sanningen är en sällsynt rätt. Kommer den på bordet kan ingen smälta den.


Sverker
(2000– )

27 september 2011

Min egen stig

HEMMAGJORD I våras fanns det ingen stig här, men sedan började husse och jag gå en ny väg genom skogen. Och har du sett, nu finns det en stig. Det är bara husse och jag som har gjort den.

I vintras och våras körde det omkring massa maskiner i skogen. Det tog vara på träd som hade fallit omkull när det hade blåst mycket ute. Det gör det ibland. Efter sig lämnade de djupa hjulspår och högar med ris. Husses och min gamla stig på ”Lilla rundan” liknade mer en hinderbana. Det är inte lätt att gå genom rishögar och djupa hjulspår om man är en husse. Ännu värre är det om man är en västgötaspets.

Tror du att vi slutade med att gå ut? Inte. Husse och jag – mest jag – beslöt oss för att gå en annan väg genom skogen. Nu har vi gått den hela våren och sommaren och vi har skapat en alldeles egen stig. Den syns alldeles tydligt .Sverkerstigen heter den.
Visst är jag väl duktig?

Hej så länge
Sverker

Leg. stigfinnare


VACKER Titta vad fin min nya stig är. Det är bara husse och jag som går på den, så vi vet att det bara är vi som har gjort den. Den är hemlig. Den finns inte ens på Google Maps.

FUSK Här har vi faktiskt fuskat lite. Stigen går i gamla hjulspår, men det är minst tio år sedan det åkte en traktor där. Så stigen är min, så det så!

26 september 2011

Det tisslades om en Tesla

INTRESSERAD Det är spännande att bara läsa om en Tesla, tycker min Per. Husse hade norpat åt sig broschyrer till Per, när han var i Teslas Seattleaffär.

Om man absolut vill ha en väldigt onödig, men samtidigt ytterst miljövänlig, bil, då ska man köpa en Tesla. Det förutsätter förstås att man har 1,5 miljoner kronor för mycket också.

Både husse och min Per anser sig vara i behov av en vad de kallar för ”rolig bil”. En sådan bil är tydligen Tesla. Den är elektrisk och bara elektrisk. Då kan man köra sådär 30 mil, sen får man ta ett par timmars paus. Om man hittar en kontakt förstås. Annars står man vackert där med tomma batterier.
Men vad både Per och husse tycker är kul, att man kommer upp i 100 km/t på 3,6 sek. Noll till bli av med körkortet går väl på cirka fem sekunder.
Eftersom både min Per och min husse är synnerligen miljövänliga, undrar du kanske varför de inte köper varsin. Jo, det är ju de där 1,5 miljonerna som spökar.
Dock hade Per haft råd att investera i en påse med bilar. Jag fick flera stycken. De skära smakade bäst.

Hej så länge
Sverker

Leg. bilgodisälskare


GOTT Det blev ingen Tesla, men det blev godisbilar till Sverker. Det tycker jag var mycket bättre. Vem skulle vilja åka i en bil utan tak?

MALLIG Lägg märke till den malliga minen på pensionären i Teslan. Det är husse. Han hade det mycket jobbigt att krångla sig in i bilen. Sen satt han fast. Han höll nästan på att bli tvungen att köpa bilen, eftersom han med bara yttersta svårighet till sist lyckades komma ur. Han tackade faktiskt nej till att provköra. Låg och snabb bil i främmande storstad, nja … Men hur skulle det gå med familjeekonomin om olyckan var framme.

Dagens ord på vägen
Ingen konst att hålla en dörr stängd, som ingen bankar på.


Sverker
(2000– )

25 september 2011

Pinnen ska bort

EXAKT När man ska lyfta pinnar på båtar måste båtarna ligga på exakt rätt ställe. Det är då det är viktigt att ha en expert närvarande, så båten hamnar rätt. Det är jag som är experten, om du undrade.

Pinnar brukar jag kunna apportera. Pinnen på min resurshusses båt är för tung, så när den ska flyttas hit och dit får husse hjälpa till. Jag fungerar som expert, så allt går som det ska.

När min resurshusse läste i min blogg att min granne Anders hade tagit upp sin båt, så förstod resurshusse att han kanske borde förbereda något liknande.
Min resurshusses båt har en pinne man måste ta av först. (I pinnen hänger man tygbitar och då går båten framåt.) Det är nämligen så att pinnen och båten övervintrar på olika ställen. Så kan det vara i vissa båtfamiljer.
På grund av mina eminenta (=otroliga) kunskaper om båtar och deras handhavande, så gick hela operationen smärtfritt.
Jag undrar hur resurshusse bar sig åt innan jag kunde hjälpa till?

Hej så länge
Sverker

Leg. pinnexpert


MANDOMSPROV Två gånger varje år – en gång på våren och en gång på hösten – utför min resurshusse sitt paradnummer. Han klättrar upp i granpinnen för att sätta fast – eller ta bort – snöret som man hissar pinnar med. Man hissar inte med snöret, men det är det som håller i pinnen för att balansera mot jordens dragningskraft.

MUSKLER För att hissa granpinnar behövs det muskler. Det är därför husse inte hissar, utan det är min resursmatte som får slita med tunggörat. Min resurshusse står och chefar över granpinnen på båten.

VÅGRÄT Nu har den tidigare lodräta pinnen intagit en nästan vågrät position. Jag tycker det hela ser bra ut och jag ger idel lovord till mitt manskap. Man ska vara positiv, så blir de glada. Nu ska bara pinnen köras in i pinnförådet. Där ska den tillbringa vintern.

Dagens ord på vägen

Ett huvud utan bekymmer finns bara på en fågelskrämma.


Sverker
(2000– )