5 maj 2012

För mycket av det goda är inte nog

OTILLRÄCKLIGT Många kanske tycker att det skulle räcka med en tidning. Det gör det i normala fall, men i just detta nummer (19) är det en artikel om mig, Sverker. Då kan man aldrig få nog. Egon och jag har just beundrat den fina sidan och vi är bägge överens att det är den bästa veckotidningssida vi har sett.

Om du inte har sett det än, så är det en artikel om mig i senaste numret av Hemmets Veckotidning (nummer 19). Det är skönt att åtminstone en av alla tidskrifter tar sitt förnuft till fånga.
Naturligtvis blev det en försäljningssuccé utan motstycke, så resursmatte har fått dammsuga alla tidningsställen för att hitta några exemplar. Dessvärre fanns det inte tillräckligt många att tillgå.


Visst är det underbart att få se något så obeskrivligt vackert som mig, när du slår upp en tidning? Jag kan nu hoppas att den samlade svenska veckopressen följer upp med andra artiklar om mig. Jag är ju alltid något att skriva om och visa bilder på.
Du har ju alltid min blogg som tröst, men det kan ju vara trösterikt att ha en bild på mig jämte din säng. På så sätt kan det vara det sista du tittar på innan du somnar och det första du ser när du vaknar.
Tyvärr så var husse med på den stora bilden. Det var himla synd, med tanke på att det finns så många bilder på bara mig. Egon hade kunnat få vara med också, för han är så snäll.

Hej så länge
Sverker

Leg. tidskriftskändis


FULLÄNDAT Att där tog jag i med bildtextrubriken. Som du själv kan se, så hade sidan varit mycket bättre om inte husse hade varit med. Men om du tänker bort honom, så blir sidan fulländad.

Dagens ord på livets stig

Det finns nog många tillfällen i mitt liv som aldrig kommer.


Sverker
(2000–)

4 maj 2012

Flickornas hårda studier i Toulouse

TVÄTTHÄNGNING Ibland blir Agnes och Julias kläder smutsiga. Då är det bra att ha en balkong att hänga ut kläderna till tork. Nu har Agnes och Julia en balkong. Eftersom det är varmt och soligt, så torkar kläderna på ett nafs.

Vad gör egentligen min Agnes i Toulouse? Och min Julia.
Det är klart att jag är nyfiken. Inte kan man väl lämna en Sverker, bara för att få vara med en ful katt?
Frågorna är många. Jag har engagerat husse att ta lite bilder, så han kan visa mig.


Tanken är att de ska lära sig franska. Det lärde jag mig redan som valp, eftersom jag hade en fransk au pair. Hon fyller år idag!
Nu påstår husse att Agnes och Julia mest pratar svenska, när de är hemma. Jag undrar om de kan någon franska alls? Husse påstår att de kan franska, men jag vet inte.
Fast de pratar något annat språk också, säger husse. Här ger han ett exempel:
– Ja ba kom till skolan och då ba mötte jag han och då ba sa ba han ba, sade Julia till Agnes. Detta var uppenbarligen ett ämne som engagerade Agnes, för hon var inte sen att replikera:
– Men ba, vadå ba ska inte han ba?
– Och sen ba sa ba han bla bla bla ba!!
– Nej, men ba! Vet han inte ba att hon ba?
Och så kan det fortsätta i timmar, säger husse, som inte fattar ett dugg.

Hej så länge
Sverker

Leg. förmedlare av flickstudier


BLOMSTERPRAKT Har man en balkong, om än smal, så kan man odla blommor för att öka trivseln. Det har Agnes och Julia tagit fasta på. Vad sägs om den här prunkande blomsterprakten man möts av? Det märks att det är frodigt i Toulouse.

PORTEN Så här ser porten ut som leder till min Agnes och Julias lägenhet. Det är bara de som bor i huset. På undervåningen är det en restaurang.

STUDIER Om man är i Toulouse så måste man studera. Det gör Agnes och Julia där de sitter vid sina datorer. Mest studerar de Facebook, fast de gör sina läxor också. De är SÅÅÅÅÅÅÅÅ duktiga och flitiga, säger husse.

BARNFLICKA Ibland är min Agnes och Julia barnflickor, fast inte samtidigt. Så här ser Agnes ut när hon tar sitt barn till en pianolektion. Pianot syns inte på bilden. När Agnes pratar med den lilla flickan, så gör hon det på franska. Visst är väl flickan duktig som kan franska, fastän hon är så liten?

Dagens ord på livets stig


Ge mig överflödet, det nödtorftiga kan jag leva utan.


Sverker
(2000–)

3 maj 2012

Fin svensk vår – men dålig scout

TJUSIGT Tänk vad fint det kan vara i naturen så här års. I och för sig har varje årstid sin tjusning. Men den här bilden är, som du ser, alldeles underbart vacker. Vitsipporna är ju inte så dumma de heller.

Jag förstår inte varför husse skulle åka till Toulouse för att möta våren. Våren här hemma är mycket bättre, se bara på min vårbild, som jag toppar dagens blogg med.
Har du någonsin sett en bättre vårbild.
Det bästa med bilden är naturligtvis att jag, Sverker, är med på den.


Nu har det dessutom varit Valborg.
På en traditionell valborgsmässoafton i Sverige skall det vara plus två grader, snålblåst och snöblandat regn. Eftersom vädret är så kallt måste man tända eldar att värma sig vid.
I år var det inte det minsta traditionellt. Solen sken och det var varmt och vindstilla.
Däremot kom det hem en massa ved till resurshusse och resursmatte på valborgsmässoafton.
Toppen tänkte jag, här skall det eldas och grillas korv, tänk vad mycket korv jag skall få!
Men inte alls, ingen korvgrillning och ingen brasa. Resurshusse som säger att han skall vara scout, och så lyckas han inte ens tända eld på en ynka majbrasa.
Dålig scout!
Morgonen efter inspekterade jag brasan in spe, och inte minsta tillstymmelse till glöd ens.

Hej så länge
Sverker

Leg. hemmavårfirare


MAJBRASA Varför inte resurshusse lyckades få fart på den här brasan, förstår jag inte. Han är ju så stolt över sina scoutkunskaper. Förra året fick jag och Egon grillad korv inomhus, men i år när vädret var perfekt, så fick vi svälta. En riktigt torftig valborg, måste vi säga, Egon och jag.

Dagens ord på livets stig


Värst var det år 2009. Ärtsoppan var så tunn att det varken fanns ärtor eller fläsk i den. Vissa veckor hade inte ens torsdagar.


Sverker
(2000–)


2 maj 2012

Smidig som ett kylskåp i Toulouse

HJÄLPSTYRKA Kylskåpet kom från lägenheten med hjälp av säljaren, hans kusin och en hjälpsam granne. Agnes och Julia gjorde inget och inte husse heller. Han får inte ta i, nämligen.

Jag skrev till husse att han kunde berätta vad man sysslar med i Toulouse om man är en flicka som heter Julia eller Agnes.
Idag ska husse berätta vad sådana flickor sysslar med på lördagar.


På lördagar hämtar flickor i Toulouse kylskåp som de köpt på leboncoin, eller Blocket som det heter i Sverige. För att kunna göra det så behövs det en pappa (=husse), en för liten bil, en GPS, så man hittar till en obskyr förort och 50 euro.
Har man inte alla de sakerna, så får man vara utan kylskåp, men i lördags var alla pusselbitarna på plats.
Du kan se själv hur smidigt det gick. Vad du inte fick se var hur de fick upp kylskåpet i lägenheten med hjälp av en snäll farbror flickorna hittade på gatan. Husse parkerade nämligen sin bil just då, eftersom den stod mitt i den tättrafikerade gatan.
Nu är det varmt i Toulouse, berättar husse, men maten är kall.
Flickorna har till och med frys. I den finns det glass, som jag gärna skulle vilja ha.

Hej så länge
Sverker

Leg. tjejskvallrare


FEL Antingen är kylskåpet för långt – eller för högt – eller annars är bilen för kort. Husse tyckte att bilen skulle räcka för honom och mig, men då hade han inte räknat med att Agnes och Julia skulle skaffa sig ett kylskåp. Hade han vetat det, så hade han säkert köpt en mycket större bil.

OJ För att kunna skjuta in kylskåpet så långt som möjligt skulle korta Agnes köra. Långa Julia fick tråckla in sig där bak, där det inte längre fanns något säte. Inte konstigt att Agnes ser betänksam ut.

SKÖNT Ja, här sitter Julia. Hon gnällde över att känseln i benen försvann, men så är det när man köper långa kylskåp. Min feta husse satt och vräkte sig i ett skönt säte minsann. Agnes som körde var tveksam över ekipagets laglighet, så hon var jättenervös hela tiden att polisen skulle dyka upp.

LYCKA Kylskåpet på plats och bilen parkerat ganska lagligt. I euforin över att ha ett kylskåp, tar Julia en bild av den vackra köksmöbeln. Nu gällde det bara att fylla den, men med hjälp av husses bil som tog flickorna till ett köpcentrum och husses bankkort som betalade shoppingen, så ordnade det sig också.

Dagens ord på livets stig

Ett litet bo är bättre än inget, ty hemma är varje västgötaspets sin egen herre – om man inte räknar husse, vilket man inte behöver.


Sverker
(2000–)

1 maj 2012

Min påtvingade svältkur fick fart på fransmännen

SYMPATIPROTEST Toulouseborna kunde inte stillatigande veta att jag svälter hos min resursfamilj. De lockades ut på gatorna för att ropa ut sin sympati mot mitt lidande i mitt hemland.

Som du kanske kom ihåg, så mätte min resursmatte mina muskler. Dessvärre missuppfattade jag hennes avsikter. Hon tyckte att jag var för kraftig, och beslöt på stående fot att jag bör svältas. Kan man få för mycket muskler?

Alltnog. Husse berättade om min torftiga kost för min Agnes, som bor i Toulouse. Hon berättade om den skamliga behandlingen jag utsätts för till sina vänner. De berättade för sina vänner, som berättade det för … Ja, du fattar själv.
Idag den första maj hade invånarna i Toulouse gått man ur huse för att sympatisera med mig och protestera mot den behandling min resursfamilj utsätter mig för.
Det är bäst att de ändrar min mathållning med en gång. Toulousborna vet var min resursfamilj bor.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältande västgötaspets


SVÄLTKOST Detta är alldeles för lite mat för en vältränad västgötaspets. Jag kanske överdriver lite – jag får nog bara två kulor. Dessutom får jag inte fördiska hos min resursfamilj.

NORMALPORTION Så här mycket korv minst två gånger om dan är precis vad en västgötaspets kräver för att vara i god form. Helst ska portionen toppas med 6–11 köttbullar.

EFTERRÄTT En eller sju bullar till efterrätt är också vad som skulle behövas. Naturligtvis kan de ersättas med glass eller chokladpudding. Även blodpudding är smaskens som efterrätt.

VÄLBYGD Bara muskler inte ett uns fett hittas på min välbygda kropp. Ser inte du också att ett sådant här muskelpaket kräver ordentligt med proteinrik föda? Plus lite tårta eller något annat sött.

SOLIDARITET Förena dig med denna franska flicka. Att vifta med en röd flagga på första maj betyder "MER MAT TILL SVERKER!" Gå du och gör sammalunda!

Happy Birthday to my Evan and my Emily

HURRA Emily och Evan har blivit riktigt stora nu. I somras var husse där, och då tog han den här bilden när de var på väg till skolbussen första dagen på terminen.

Idag är det husses barnbarns födelsedag. De fyller 11 år bägge två på samma dag. Det är inget konstigt, med tanke på att de är tvillingar. När de föddes, så var jag nästan ett år redan. Tyvärr träffas vi inte så ofta, för jag bor i Tranås och de bor strax utanför Seattle.
Jag vill dock gärna visa några bilder på dem på deras födelsedag, så du kan se hur snälla de ser ut.

HAPPY BIRTHDAY EVAN AND EMILY FROM YOUR DOG FRIEND SVERKER
I wich I could be with you this special day. (I want to taste your Birthday cake!)


Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant


LEDARHUND Redan när Evan och Emily var fyra år, kunde jag ta med dem ut i min skog. De firade julen med mig, förstår du. Ser du att jag visar dem vägen?

MYSSOFFA Agnes och husse åkte minsann till Seattle och firade jul 2006. Jag fick inte följa med. Evan, Agnes och Emily har tagit plats i myssoffan för att titta på barnprogram. Du kan även se ett fult djur, en så kallad katt. Katten heter Boots.

FARFAR I mitten i soffan ser du farfar. Det är han som är äldst. Bildens huvudperson (=jag, Sverker) sitter i min Davids knä (husses son), sen ser du Stephanie, Davids fru och mamma till Evan och Emily, i sitt knä har hon min Evan, sen kommer min farfar och min Agnes med min Emily i knäet följt av min husse och min Per.

PROMENAD När Evan och Emily åkte till Sverige för två år sedan för att hälsa på mig, var det bästa de visste att gå ut och gå med mig. Det var det bästa jag visste också.

Dagens ord på livets stig


Husse tycker att arbete är det mest fantastiska som finns här i världen, så han sparar alltid en del till morgondagen.


Sverker
(2000–)

30 april 2012

Tack vare mig kom resurshusses båt till rätt hamn

INSPEKTION Innan jag kunde släppa ut resurshusse på öppet vatten, hjälpte jag honom att göra en sista kontroll av Unda, som båten heter. Farkosten fick mitt godkännande och jag gav resurshusse mitt tillstånd för avfärd.

Runt Valborg ska alla båtar ligga på sina platser i min sjö. Det gör de ända tills det blir höst, då de tas upp på land igen. Det händer också att båtarnas hussar och mattor tar en tur med sina farkoster.
Min resurshusse smyglade i sin båt för att han ville ha den större. Den ska svälla, sade han.


I dag tyckte resurshusse tydligen att båten hade blivit tillräckligt stor, för nu skulle han flytta den till en annan brygga.
Först måste jag kontrollera att den var sjövärdig, det var den, så jag tillät resurshusse att åka ut på Sommen med den.
Men man vet aldrig vad resurshusse gör, han är inte så van vid båtar, så jag åkte ut till mitt och husses hus och kontrollerade att det såg rätt ut. Enligt mina beräkningar skulle han nämligen åka förbi där på väg till Seglarvik. Det gjorde han, och allt såg ut att vara under kontroll. Vilken lättnad!
Sen var det bara att åka ut till Seglarvik och hjälpa resurshusse där.
Först såg jag till att han hamnade i rätt hål, lite mer styrbord, rätt så, (seglare är lite fisförnäma och kan inte säga höger och vänster som vanligt folk, utan måste säga styrbord och babord.) Det är ju tur att jag kan det också, annars hade resurshusse inte förstått ett dyft – som vanligt. Jag har ju rik sjövana efter min kanalfärd i Frankrike.
När han väl kommit in i rätt hål fick jag tala om för honom vilka snören han skulle använda för att knyta fast segelbåten.
Nu ser allt bra ut, tack vare mig. Tur att jag finns.

Hej så länge
Sverker

Leg. segelbåtsexpert


PS. Köp gärna Hemmets Veckotidning idag (nr 19), så får du läsa om mig och husse. DS.

KONTROLL Jag vågade inte lita helt på resurshusse att han kunde styra Unda på min stora sjö. Höll han rätt kurs mot Seglarvik? Jag åkte ut till mitt hus, där han förhoppningsvis skulle passera. Till min förvåning så kom han där med både rätt fart och rätt kurs. I normala fall går båten framåt med hjälp av ett tygstycke, som man sätter fast på en pinne. Nu är dock inte pinnen på plats och då får man använda en s.k. motor istället.

NAVIGERINGSHJÄLP Då jag vet att resurshusse har lite svårt för sig, så hjälpte jag honom sista biten in mot hans förtöjningsplats i Seglarvik. ”Lite mer styrbord”, skällde jag. Tack vare mig så hamnade båten där den skulle.

FASTKNYTNING Efter avslutat färd gäller det att knyta fast båten med rätt snöre på rätt plats. Jag gav den hjälp som behövdes för en säker fastknytning. Nu ligger båten tryggt i sin hamn, tills det är dags att ta upp henne i höst igen.

Dagens ord på livets stig

Jag tänker ofta på hur det skulle vara om jag inte vore så ödmjuk. Skulle jag vara ännu mera fullkomlig då?


Sverker
(2000–)

29 april 2012

Tårta till husses ära – men utan husse

SMASKENS Synd att du inte var här – eller inte. Tack vare din frånvaro blev det mer till oss andra.

Hej husse

Resursmatte är alldeles för snäll.
Efter att ha läst min blogg i dag tyckte hon att vi i alla fall skulle baka en födelsedagstårta till dig.
Först var jag väldigt mycket emot, jag tyckte att den uppmärksamhet jag gett dig i bloggen räcker, men sedan hon lovat att jag och Egon skulle få smaka, ändrade jag mig snabbt till att det var en utmärkt idé. Dessutom är ju du i Toulouse och kan inte smaka. Du kan bara se och bli frestad av den, kan jag säga, mycket goda tårtan.

Hej så länge
Sverker

Leg. födelsedagsfirare


”OVILLIG” Jag vet ingen som är så bra att spela som Egon. Han verkar totalt ointresserad av det läckra bakverket. Men du skulle ha sett honom när han åt sin onödigt stora portion … Min portion var som vanligt för liten.

Ett motvilligt grattis till husse

BÄST Bilden är suddig, men du ser lite hur husse tog sig ut innan hans förfall var totalt. Det är av ren hänsyn till honom att jag endast visar denna bild på hans födelsedag..

Idag fyller min husse år. Då känner jag mig tvungen att gratulera honom, fastän han har åkt till Frankrike för att hälsa på min Agnes och hennes fula katt. Av ren hänsyn till honom, tänker jag inte tala om hur förskräckligt gammal (=68 år) han är.
Men GRATTIS TILL HUSSE PÅ HANS FÖDELSEDAG!


Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

Vill du läsa mer om husse och framför allt mig, så ska du köpa Hemmets Veckotidning nummer 19, som kommer nu i dagarna.


Exempel på sanna nytagna bilder som jag, på grund av min godhet, aldrig skulle visa dig på husses födelsedag
VILDMANNEN Så här kan det bli när Agnes flyttar till Frankrike och husse är så snål som han är. Det är Agnes som brukar klippa husse. Tror du att jag skäms när jag är ute och går med honom på stan?

NORMALTILLSTÅND Jag har en osedvanligt slö husse. Den här bilden hittade husse i sin iPhone. Det var Emily, husses barnbarn, som tog den påpassligt. Tänk att åka ända till Seattle, bara för att sitta och sova!

ÖNSKETÄNKANDE Det är så här husse ser sig själv. En riktigt Indiana Jones ute på äventyr, i detta fall på ett högt berg 2000 meter upp. I själva verket är han en slö och fet soffpotatis. Höga berg gör sig bäst på teve, brukar husse säga. Det är Emily som tog denna bild också.

TJUSIGT Här kan du se något vacker i alla fall. Det är jag. Så här ter det sig när jag gör min blogg. Husse tjänstgör som min sekreterare, men jag måste ju kontrollera allt han gör.

Dagens ord på livets stig

Husse tycker att det värsta med att bli äldre är att ens jämnåriga har blivit så väldans gamla.


Sverker
(2000–)