18 januari 2014

Galleri Kocks utställning får konstvärlden att häpna

KOCKS Här, på Galleri Kocks, finns Janinas tavlor att beskåda. Men du måste skynda dig, för söndag är sista dagen. Galleriet är så fin och berömt, att de till och med har döpt gatan där det ligger till Kocksgatan.

Precis som jag lovat, kommer idag en initierad (=väldigt duktig) recension av Janinas konstutställning i Stockholm. Som du kanske vet är Stockholm en förort till Tranås, där jag bor. Lite synd är det ju att Janinas stiliga tavlor inte ställdes ut här. Men än har ju inte tåget gått (men det stannar inte heller).

Som du vet har jag varit i Stockholm. Senast igår lyckliggjorde jag stockholmarna med min närvaro.
Syftet med min resa var att titta på och recensera Janinas utställning. Här kommer recensionen.

MÄSTERVERK

På Galleri Kocks har du chansen att njuta av många fina konstverk. Det är ingen mindre än Janina som har en utställning där. Alla tavlor är jättefina och från många delar av världen. Där finns tavlor från Stockholm, Mariefred, Leros (en grekisk ö) och Polen.
Vad jag saknar i Janinas konstnärskap är motiv från Tranås. Inte heller såg jag någon västgötaspets på något av konstverken.
Frånsett dessa anmärkningar, så var det en alldeles fantastisk utställning. Får inte dessa tavlor på Galleri Kocks konstvärlden att häpna, så är det väldigt konstigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. konstexpert

NOGA Ska du kunna recensera så duktigt som jag gör, så vill det till att du tittar noga. Dessutom behövs det kunskap. Naturligtvis lär du inte nå mina höjder, men en bit på väg räcker du kanske efter lång träning.

LEROS Detta konstverk föreställer Leros, där Janina brukar tillbringa somrarna. Då, när hon är där, så målar hon fina konstverk. För att göra det måste man vara duktig, eftersom det finns så många hus. Alla hus vill vara med, så det går inte att fuska. Ett mycket fint verk, skulle jag vilja säga.

TRASIGT Janina är inte den som diskriminerar någon. Nej, till och med trasiga hus får komma med bland hennes verk. Det här huset är kanske inte så mycket trasigt, men putsen har fallit av här och där. (Precis som på min husse.) Ett mycket fint verk, skulle jag vilja säga.

VIKTIGT Titta vad blommor Janina har fått. Det får man om man är duktig och snäll. (Min husse får aldrig några blommor.) I skålarna finns det nötter och chips. En liten anmärkning här kanske. Det fanns ingen skål med hundgodis. Visst är det fina tavlor som hänger över bordet? Mycket fina verk är min expertbedömning.

MARIEFRED Både husse och Janina bodde i Mariefred när de var små. Jag har besökt den staden också. Detta konstverk är från Bergsgatan. Där bodde husse ett litet tag en gång för länge sedan. Janina har målat Bergsgatan, som hon ser den. Ett mycket fint verk, skulle jag vilja säga.

STOR Du ser det inte, men det här är en väldigt stor tavla. Motivet kommer från Tranås förstad Stockholm. Jag har själv sett motivet så jag vet att det är alldeles rätt, men med en duktig konstnärs touch. Ett mycket fint verk, skulle jag vilja säga.

Dagens ord på livets väg

Expert: en person som vet mer och mer om mindre och mindre, tills dess att han vet allting om ingenting.


Sverker
(2000–)

17 januari 2014

Här ser du Sveriges främsta konstexpert

KONSTKÄNNARE Jag var kallad till huvudkommunen för att titta på en konstutställning som min vänt Janina hade. Det är kalrt hon vill ha ett utlåtande från en av världens bästa konstkännare.

Nej, jag åkte inte till Stockholm bara för att fördiska. Men jag har fördiskat jättegod mat hos Janina. Mycket fördisk.
Nej, min huvuduppgift var att verka som konstexpert. Ett av mina främsta expertområden, (jämsides med många andra).
Det var min goda vän Janina som hade en konstutställning. Naturligtvis ville hon ha ett expertutlåtande.


Dagens blogg blir lite mer allmänt om dagen. Jag har inte program med, så jag kan korrigera bilderna som de ska. Färgerna blir fel.
Dagen började med frukost och en promenad i Bagarmossen. Sedan åkte jag tunnelbana. Jag är inte alls rädd i tunnelbanan. Dessutom träffar jag mycket folk och faktiskt andra hundar.
Vi klev av vid Medborgarplatsen och gick till galleri Kocks. Där hade Janina sin utställning.
Till utställningen kom också Gunnar och Britt, som jag träffat förut. De är, liksom Janina lekkamrater till husse i Mariefred. Men det var länge sedan. Förra årtusendet faktiskt.
Idag får du bara se lite miljöbilder. Min fantastiska recension kommer jag med senare.

Hej så länge
Sverker

Leg. konstexpert

SAMFÖRSTÅND Vi hade mycket att språka om Janina och jag. För det mesta var vi helt överens om att hennes tavlor var utsökt fina.

FEL Ett klagomål har jag rörande Janinas utställning. Det gäller inte tavlorna som sådana, men de hänger alldeles fel. Naturligtvis bör de hängas i ögonhöjd. En västgötaspets ögonhöjd.

LEKKAMRATER Detta är husses gamla lekkamrater. Du kan se en Britt, en Janina, en Gunnar och en husse. Fast det var länge sedan de lekte i Mariefred. Sisådär ungefär 50 år sedan. Nu möttes de tillsammans med mig . Det var extra roligt för dem.

FRITIDS Inne på en innergård i Mariefred låg detta lilla hus. Det hade husses gäng som något slags fritids när de var i 16 – 18 årsåldern. Det tyckte de var roligt. Janina har målat det fina konstverket.

Dagens ord på livets väg
Det svåra är inte att göra mästerverk, utan att försätta sig i det tillstånd då man gör ett.


Sverker
(2000–)

16 januari 2014

Gissa vem som fyller år idag

41 år Det var på dagen 41 år sedan denna bild togs. Kan du tänka dig. Fast du får gissa vem nummer 130 är. Visst är han söt?

Idag hurrar jag för den bäste jag vet. Jag talar inte om vem det är. Jag kan tyvärr inte gratulera på plats idag, men jag återkommer från firandet.

Det är faktiskt precis 41 år sedan dagens jubilar föddes. Det var en tidig morgon på Södersjukhuset, enligt husse. Jag vet inte var i Tranås det ligger.
Jag passar därför på tillfället att idag utbringa ett HURRA HURRA HURRA HURRA!
Jag kan också berätta för jubilaren, att på lördag kan du förvänta dig finbesök.

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

MARGARIN När dagens födelsedagsbarn kom hem till Mosebacke torg, där han bodde, så lades han inte i en krubba. Nej, han placerades i en gammal margarinkorg. Han tycker tydligen om trådrullarna som hänger på ett gummiband.

GAMMAL Nu har någon, som fyller år idag, blivit lite större. Det tycker han tydligen är roligt. Det verkar husses lillebror också tycka. Jag visste inte ens att husse hade en yngre bror.

FÅRAHERDE Redan vid två års ålder fick dagens jubilar börja arbeta som fåraherde. Här vallar han fåren Alma, Bella och Cilla. Jag vet inte varför jag inte var där. Hade jag varit där, så hade jag kunnat valla istället.

Dagens ord på livets väg

Det finns fortfarande inget botemedel mot den vanliga födelsedagen.


Sverker
(2000–)

15 januari 2014

Resa får mig lämna bloggdatorn

BLOGGAR På bilden sitter jag och bloggar för fullt. Idag sitter jag just nu, när du läser detta, i bilen. Husse har en stol att sitta i. Jag har en hel soffa. Både husse och jag brukar få godis när vi åker.

Tiden är knapp idag. Jag ska nämligen ut på en väldigt lång resa. Kanske inte till Indien precis. Inte ens åt det hållet. Men jag ska väldigt nära Lappland, som ligger i Nordpolen.

Syftet med denna tjänsteresa är att kontrollera maten hemma hos Janina. Det brukar vara alldeles särskild god fördisk där. Jag har provat flera gånger, men det skadar aldrig att göra en stickprovskontroll. Dessutom är Janina alltid snäll mot mig.
Vi hörs i morgon som vanligt, men nu ska jag åka snart.

Hej så länge
Sverker

Leg. inspektör

VÄG För att kunna ta sig till mitt resmål, måste man använda vägar. Precis den här vägen ska vi åka på. Men vi ska svänga av så småningom. Annars kommer vi fel.

MÅLET Detta är mitt mål idag. Bilden togs vid en tidigare inspektion. Köket, där jag fördiskar, ligger vid pilen.

Dagens ord på livets väg

Resor är det bästa sättet att utbilda sig på egen hand.


Sverker
(2000–)

14 januari 2014

Jag har fullt upp att göra när jag inte gör något

ARBETARE Att inte göra något särskilt, betyder inte att jag bara strövar omkring i skogen så här. Visst, jag gör det också, men min dag fylls alltid av synnerligen betungande plikter.

Du tror förstås att jag inte gör något dagar som jag inte gör något särskilt. Där har du alldeles fel. Mina dagar fylls alltid av mycket betungande uppgifter.

Naturligtvis ska tidningen hämtas. Detta bör man göra så tidigt som möjligt, det vill säga när den kommer. Idag fick jag väcka husse 05.43, så han skulle få färskast möjliga tidning. När man ändå är uppe, kan det vara lämpligt att skotta och tända en brasa i kakelugnen när man kommit in.
Efter ett tag är det dags att uppmärksamma min husse på att det är dags att äta frukost. Detta gäller särskilt mig, som är i starkt behov av mat. Jag håller på att tyna bort. En kortare frukostpromenad är också på sin plats innan det är dags att äta. Jag kunde konstatera att blomknopparna, på busken man inte kan stava till, hade klarat kylan som gett med sig idag. Jag kontrollerade också att soptunnan var utdragen, eftersom den töms idag.
När husse har ätit sin frukost, tar det betungande arbetet med fördiskningen vid. Idag var det havregrynsgrötsrester som skulle avlägsnas från tallriken.
En kort vila sitter bra innan en lite rejälare promenad. Då har jag fullt upp. Det åligger nämligen mig att nosa reda på vad som har hänt sedan förra gången jag var ute. Jag ska också leda husse i skogen, så han inte förvirrar bort sig.
Naturligtvis måste posten tas in också när vi kommer hem igen. Annars skulle brevlådan snart bli full.
Sedan är det dags att göra min blogg och det är resultatet av det du tittar på nu.

Hej så länge
Sverker

Leg. arbetare

SOPOR Efter årsskiftet ändrade de sophämtningen från torsdagar jämna veckor, till tisdagar ojämna veckor. Eftersom min husse har svårt för sig, så gäller det för mig att hålla ordning på ändrade rutiner. I slutet av 2014 har han kanske lärt sig. Soptunnan står på sin plats och innehåller två sopkassar.

POST Husse blev sprudlande glad när han fick ett orange kuvert idag. ”Se hela din pension på webben!” utlovades på kuvertet. ”Det ska väl inte vara så svårt sade husse”, som är synnerligen missnöjd med sin pension.

KNOPPAR Kylan verkar inte ha skadat knopparna på busken som inte går att stava till. Jag kan nog se fram mot tjusiga blommor i vår.

HOPPSAN Direkt kände min känsliga nos att här inne har någon varit, som inte brukar vara här. Det måste undersökas närmare.

OFÖRSTÅENDE Min husse begriper inte alls vikten av att undersöka vissa dofter väldigt länge. ”Kom nu Sverker”, tjatar han, men jag hör inte. Det här visade sig vara ett sådant viktigt ställe, att jag var tvungen att markera över platsen.

LEDARHUND Jag har just lotsat husse runt den ruttna granen. Den föll tvärs över min stig i förgår. Det blåste inte ens. Husse skulle nog ha trott att han kunde gå rakt igenom, om inte jag visade att det går att promenera runt om.

Dagens ord på livets väg

Jag är en manlig man med fasta och oböjliga principer, den första är att alltid vara flexibel.


Sverker
(2000–)

13 januari 2014

Handsken är kastad – jag bojkottar OS

KASTAD Handsken är nu kastad. Nej, jag tänker inte övervara invigningen av vinter-OS i Sotji. Jag tänker inte heller delta i någon tävling. Detta ska ses som en skarp protest från min sida mot Vladimir Putin.

Alldenstund jag inte har blivit schysst behandlad av Vladimir Putin offentliggör jag nu mitt tidigare beslut att helt bojkotta vinter-OS i Sotji. Jag har under en längre tid väntat på att få höra av den ryske presidenten. Men jag kan avslöja nu att jag inte har fått en enda muta, vilket går stick i stäv mot de olympiska traditionerna.

Här har jag gått och väntat på ett större paket med tuggben och rysk korv. Men icke. Uppenbarligen bryr sig inte Putin om den glans jag skulle sprida över de olympiska spelen och hela Ryssland. Antagligen är den lille mannen rädd att jag skulle placera honom i skuggan av mig. Han tar verkligen till alla medel för att själv vara i centrum.
Dessbättre stöttar den svenska idrottsministern Lena Adelsson Liljeroth mig i min kamp. Om än inte fullt ut, då hon tänker övervara själva tävlingarna. Kanske hon räknar med att få ta del av de svenska framgångarna. Det är ju valår.
När den ryske presidenten fick reda på mitt beslut föll han i tårar och vädjade till mig att komma. Men mitt beslut är oåterkalleligt! Han fick dock tröst av den Twittrande svenske utrikesministern Carl Bildt, men vad hjälper det.
Dock kan jag tillägga att jag fortfarande är öppen för att ta emot mutor, stora som små.

Hej så länge
Sverker

Leg. protestant

STÖD När mitt beslut blev känt i regeringskretsar, via FRA och NSA, beslöts att även den svenska idrottsministern skulle avstå från övervara invigningen och avslutningen av OS. Men hon åker till Sotji, så hon kan hämta ”presenterna” hon får där och äta gratismat.

TÅRAR Putin föll i tårar när han tillkännagav att jag inte skulle komma. Men jag anser att det är krokodiltårar. Han är rädd att jag ska ta stjärnglansen från honom. Hade han önskat ha mig där, hade han väl skickat mutor.
TRÖST Carl Bildt twittrar sin vana trogen till vännen Putin:

”Var inte ledsen Vladimir för inte Sverker kommer. Vi dina beundrare vet att du är den störste och rättvisaste statsmannen av oss alla efter mig.”

Bild: Johan Ödmann

Dagens ord på livets väg

Jag har ingen arbetslust, men jag har en del andra.


Sverker
(2000–)

12 januari 2014

Så har jag förberett mig inför snön och kylan

DAMMEN Dammen kan man använda företrädelsevis till två saker. Man kan dricka ur dammen och man kan ha guldfiskar i den. Olovandes finns det också grodor i den och en snok ibland.

Just nu, precis i denna stund, kommer vintern tillbaka till mig. Det har blivit kallt och det ska bli ännu kallare. Vita saker, så kallad snö, trillar ner från himlen och lägger sig på trän och på marken. Dammen fryser alldeles snart, så den inte går att dricka ur. Men då kan jag gå på den. Men hur gick det med guldfiskarna?

Om du kom ihåg i höstas, när det började bli kallt, så försökte husse fånga guldfiskarna i dammen. Det gick inte så bra. Det var ju min husse som lekte fångstman. Guldfiskarna var dessutom snabba att gömma sig.
– Ta ficklampan, sade jag. Den stora ficklampan.
– Inte kan man fånga gyllene fiskar med ficklampa, genmälde min korkade husse.
Jag fick förklara att även fiskar sover. Lys på dem med stora ficklampan, den som lyser ända bort till rondellen, så blir de bländade och paralyserade.
Fångstmetoden lyckades efter ett par försök. Guldfiskarna flyttades in i värmen. Nu bor de i sitt akvarium. Kvar i dammen finns minst en groda. Den fick husse upp av misstag, men den hoppade tillbaka igen.
Inne i huset bor alltså jag, min husse och två guldfiskar. Dessutom har vi lite spindlar och flugor.
Kvar ute i kylan bor det fåglar. På grund av min godhet förses även de med mat från min utmärkta LP-matstation.
Hur mår Lucy då? Jo, tack. Hon har det oförskämt bra hos min Per. Hon ligger på sin blåa kudde på matbordet och tittar på sin julklapp hon fick av mig.
Då och då kommer det en fågel och äter. Det tycker Lucy är roligt.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinterhund

PIGGA Guldfiskarna far runt som dårar i sitt akvarium. De kan då och då stanna upp och titta på fornfyndet från Egeiska havet. De får mat serverat en gång om dagen. Idag har de redan fått mat.

POPULÄRT Mitt fina patentfågelmatare har blivit mycket populär bland traktens fåglar. De skvallrar för sina kompisar i skogen och så kommer det fler och fler. På dagens bild kan du se en gammal bekant, den gulsvarta fågeln. Men du ser också den senaste gästen, den brunsvarta jättefågeln. Tittar du noga ser du också den numera frekventa (=tjatigt återkommande) grönfågeln. Tryck på bilden, så blir den större. Då ser du bättre.

SPANING Lucy trivs bäst inne i värmen. Numera har hon tack vare mig lite underhållning också. Hon ligger på sin blå kudde och tittar på fågelbordet som hon fick i julklapp. Då och då kommer det en fågel. Katter äter fåglar.

Dagens vattentankarJag försökte rita av min skugga en gång, men jag misslyckades. Min arm envisades med att röra sig hela tiden.


Sverker
(2000–)