23 september 2011

Torftiga utsikter

TOMT Du har säkert undrat många gånger, varför det är nästan tomt på sjön så här års. Jo, det ska jag tala om för dig, så slipper du undra i fortsättningen.

Om jag ställer mig och spanar ut över sjön med min skarpa och intelligenta blick, så finns det ingenting. Jo, massa vatten förstås. Det är sådant jag inte vill bada i, och andra ska inte bada heller. Nej, det är båtar jag menar att det inte finns.

Om somrarna är det ett evigt surrande av båtar utanför mitt hus. Dagar som nätter. På helgnätterna sjunger och skriker båtarna också. Men sen plötsligt, utan synbar anledning, blir det nästan tyst. Vad är det som har hänt. Det ska berätta nu.
När löven på träden blir gula, är det en signal till alla båtägare att förflytta sina farkoster från sjön till land. Om båten ligger på land, så kan man inte åka med den, och då låter den inte.
Igår till exempel tog Anders upp sin båt. Han bor granne med mig. Hans båt är en trevlig båt. Alltså godkänd av mig. Tack vare att jag hjälpte till och övervakade det hela, ligger nu båten tryggt utanför hans hus.
Sedan när löven blir gröna igen (först ska de trilla av), så placeras båten i sjön igen.

Båtregler
Gröna löv – båten i sjön.
Gula eller inga löv – båten på land.
(OBS. Det är björklöv du ska ha som riktmärke.)

Nu har jag lärt dig det viktigaste om båtar. Ta med dig denna kunskap ut i livet och glöm den inte. Rätt vad det är så sitter du där med en egen båt.

Hej så länge
Sverker

Leg. båtexpert


FLYGBÅT Ett par gånger om året får många båtar flyga. De kan inte flyga själva, utan de får hänga i snören som sitter fast i en kran. I detta specifika fall sitter kranen fast på en lastbil. Så kan det vara ibland.

LUFTSVÄNG Om man vrider på kranen, så åker båten åt sidan. Det är mycket praktiskt, eftersom det inte är någon större idé att hissa båten upp och ned till och från flaket. Det skulle till och med förefalla lite dumt.

LANDBÅT När löven är gröna, är båtar sjöbåtar. Så här års blir de gärna landbåtar. På vintern när det är is på sjön försvårar isen båtlivet. Därför gör de sig bättre på land.

2 kommentarer:

  1. Tack för alla lärdomar, du är så vis. Och ödmjuk!

    SvaraRadera
  2. Det är väl två iaktagelser jag bara kan instämma helt och fullt i.

    SvaraRadera