21 april 2013

Vatten till vin – gammalt trick i ny tappning

PRODUKTER Till vänster ser du det Jellopaket som husse inköpte i Fred Mayer i Seattle. Till höger ser du det spännande vinpulvret, som man ska ha när man paddlar kanot på sjöar i Tyskland.

I går kväll var förväntningarna höga bland de som utgör min resursfamilj och min husse. Det var grillafton, men det var inte själva grillningen som var kvällens höjdpunkt, om man inte räknar med mig, utan det var efterrättsprovning och framför allt vinprovning.

Vinet bestod av ett pulver som skulle lösas i vatten. Då skulle man få rödvin med en alkoholhalt av 8,2%, utlovades det. Att omvandla vatten till vin, är ju ett tvåtusenårigt trick, så inget nytt under solen. Orsaken att man har tagit fram denna produkt, är att man ska kunna bli full och tuff även när man är ute och paddlar kanot, utan att man behöver släpa med sig tunga flaskor. Vinet är avsett för tyskar.

Efterrätten var pumpa-jello, som husse släpade med sig hem från USA. Var detta en hittills oupptäckt delikatess? Svaret kom i gårdagens test. Jag deltog inte i själva testandet, men jag tycker att ni också ska veta vad som finns på marknaden. Ren konsumentupplysning.

Själv höll jag mig till korv, men mer om det senare.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinprovare

KEMIST Eftersom min resurshusse är kemisk civilingenjör, så var det han som fick förtroendet att mixa ihop vinpulver och vatten. Ingen ska kunna skylla på att det var fel gjort.


TESTOBJEKT En liten bägare med pumpagelé och ett glas med äkta pulvervin för friluftsmänniskan.
TESTRESULTAT
Jell-O med pumpasmak: Ganska vedervärdigt. De båda hussarna brukar minsann vara starkt begivna på sötsaker och efterrätter av alla slag, men denna vedervärdiga mix fick dem helt ur slag. Även matexperten resursmatte, tyckte att anrättningen smakade pyton. Jag fick inte smaka, men provarna åt var sin tesked.
Friluftsvin: Odrickbart. Vinprovarna satte sina näsor till glaset som var fyllt med mirakelvinet och luktade. Doften påminde om svavelväte (som luktar pest). Kanske smakade det annorlunda? De modiga läppjade försiktigt på vinet. Alla såg förvånade ut. Var vinet gott? Inte då. Det visade sig att mirakelpulvret hade omvandlat hyfsat gott vatten till illasmakande vatten. Jesus, på sin tid, var mycket bättre på vintricket. Han kunde nog inte vara sämre.

2 kommentarer:

  1. Fy bubblan, det där låter hur äckligt som helst! Tacka vet jag päron och kranvatten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara vatten är inte dumt. Särskilt från vattenpölar eller husses damm.

      Radera