7 februari 2012

Västgötaspets avslöjade jordbävningarnas gåta

JORDBÄVNING Precis så här ser en jordbävning ut. När jordbävningen visade sitt fula tryne, överraskades han av den stränga kylan. Innan han hann dra sig tillbaka i issprickan, så frös han till en isstod. (Jämför gärna parallellfallet med saltstoderna i Sodom och Gomorra.)

Så har jag alltså löst jordbävningarnas gåta. Många år har forskare gått bet på den uppgiften, men jag har hittat flera jordbävningar. Jag har dessutom sett till att de har förevigats med hjälp av husses kamera.

Som du ser så påminner en del jordbävningar om vanliga gubbar. Andra ser lite annorlunda ut.
Hemligheten med att avslöja en jordbävning är att du måste gå ganska nära den jordbävningsdrabbade ytan. En klar fördel om man är ganska kort, men ståtlig på samma gång. Jag är med andra ord som klippt och skuren för denna uppgift.
Än en gång har västgötaspetsen visat sin överlägsenhet. Denna gång i forskningens tjänst.

Hej så länge
Sverker

Leg. seismolog


FALLEN Ibland faller jordbävningarna innan de hinner ta sig ner i sprickan. Då blir det som små isflak som ligger på isen. Men låt dig inte luras, de kan vara lömska.

FLOCK Det kan hända att det är en hel flock jordbävningar som pressar sig upp genom isen. Ofta drabbas de då av storhetsvansinne och stannar kvar för länge. Högmod går före frysning, brukar jag säga.

FLYGER Min upptäckt av jordbävningarna skedde när jag gjorde en flygande inspektion av isens yta. Ungefär på samma sätt som skolinspektörerna på Lundsberg. Det gäller att ta dem, innan de hunnit städa undan bevismaterial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar