2 juli 2014

Stora världen sedd ur min synvinkel

SVÅRT Var är min matskål? Det gäller att backa rejält, om jag ska kunna se den. Fast det är ju lätt att dofta sig till en matskål med mat i.

Du har det väl bra du Sverker som är en västgötaspets, hör jag ofta folk säger till mig. Jo visst är det bra att vara klok, manlig på ett stiligt sätt och dessutom väldigt ödmjuk. Men knappas någon tänker på de svårigheter man som västgötaspets möter i vardagen. Omgivningen är ju knappast västgötaspetsanpassad.

Vardagen kan tyckas enkel för mig tycker du säkert. Men har du glömt bort att jag är mycket lägre än de flesta. Att vara kortvuxen i dagens samhälle är inte enkelt.
För att se ut, så måste jag hoppa upp i min utsiktsfåtölj. Vid ytterdörren måste jag ställa mig upp.
När jag åker bil, så ser jag trän i bästa fall. Jag får inte stå upp i bilen heller och jag får inte trycka ner fönstret. Husse sätter på barnsäkra bakdörrar, så fönstret går inte ner hur mycket jag hoppar på knappen.
På sina ställen i skogen, är det som att gå i en tunnel. Det är inte konstigt att fästingarna slänger sig på mig.
Fast det finns en stor fördel med att vara kort. Det är stiligt och manligt. Titta bara på husse som är mycket längre än jag. Han är varken stilig eller manlig.

Hej så länge
Sverker

Leg. kortvuxen

VÄDER En husse eller en Agnes kan enkelt se vad det är för väder ute. För en Sverker är det inte alls lika enkelt. Om jag inte ställer mig upp, så är detta vad jag ser.

LIVSFARLIGT Att hoppa upp i bilen kräver mod som gränsar till dumdristighet. Jag kan ju inte veta om det ligger något farligt – en krokodil till exempel – på dynan i baksätet. Trots den uppenbara risken som varje uppsittning innebär, har det gått bra hittills.

UTSIKT Om du är intresserad av trädtoppar är mitt baksäte ypperligt. Men jag kan ju alltid ställa mig upp. ”Sitt ner, Sverker”, säger husse då.

RISKFYLLT Att ha min höjd och gå över en gata i stan är synnerligen vanskligt. Jag kan ju inte se över några bilar. Jag får förlita mig på husses omdöme. Det är alltid en risk oavsett vad det gäller.

STIG Det här är vad jag ser när jag går min stig. Det blir bättre när jag kommer in i skogen. Där växer bara mossor och de kan jag se över.

ANPASSNING Tranås kommun var vänliga nog idag att västgötaspetsanpassa vegetationen jämte min väg. Nu kan jag se vägbanan och eventuella annalkande bilar mycket bättre när jag gör mina behov vid sidan vägen. Jag är så tacksam att kommunen tänkte på lilla mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar