9 november 2012

Slarvfel när monumentalbyggnaden i Tranås värktes fram på rekordtid

FULLTRÄFF Till det yttre är Tranås nya monumentalbyggnad en riktig fullträff, som du kan se. Men funktionerna har fått viss kritik. Så går det när tiden är för knapp för riktig och fullständig planering.

Knappt hann Teknik- och griftegårdsnämndens ordförande Jennie inviga Tranås eget Tai Mahal, innan diverse minoritetsgrupper började knorra.
Fast till hennes och alla inblandade politiker och tjänstemäns försvar vill jag framföra att planeringstiden var alldeles för snålt tilltagen för att alla planerare kunde tänka på allt.


På bara 10-15 år har stadshusets briljantaste hjärnor (OBS inte Tranås briljantaste) värkt fram det senaste tillskottet i kommunala byggnader, som jag tidigare berättat om. Som jag lätt förstår räckte tiden bara till att koncentrera sig på byggnadens arkitektoniska yttre och dess inre basfunktioner.
Knappt fanns byggnaden på plats, förrän en del minoritetsgrupper började klaga.
Den första högljudda gruppen var de med kjol (mest flickor, som till exempel Agnes), eftersom de avkrävs en femma för att låta sitt vatten, medans de med byxor (mest pojkar, som till exempel husse) kan göra samma ärende kostnadsfritt. Nu kan man ju tänka sig att om det vore gratis, att kjolgruppen skulle passa på att luras och göra större behov avgiftsfritt.
De följdes snart av den lite större gruppen ”Vi som inte har en femma i fickan”, som lämnades helt åt sitt öde, såvida de inte hade byxor och bara skulle kissa.
Nu har ytterligare en grupp tillkommit och det är de som sitter i rullstol. Med lite möda kan de säkert stoppa in en femma i automaten, så ordförande Jennie kan få sin veckopeng, men att få upp dörren till den efterlängtade bekvämlighetsinrättningen – det kan de inte.
De briljantaste hjärnorna har samlats på nytt i Stadshusets finaste rum och lösningen lät inte vänta på sig. (Den fanns ju så att säga färdig genom medborgarförslag.)
1. Bägge båsen skall, i jämlikhetens namn, vara gratis inom en snar framtid, men dock bara på prov.
2. Eftersom det då inte behövs en femma längre, så kan de myntlösa sluta och gnälla.
3. Dörren ska kunna gå att öppna med hjälp av en liten elmotor och en knapp, så att även rullstolsbundna kan intaga den säkert stiliga wc-stolen.
Jag undrar bara om Jennie hade med sig en femma när hon invigde huset, eller om hon fick stå inne på byxavdelningen för att så att säga döpa monumentet.
Hej så länge
Sverker

Leg. avträdesexpert

GRATIS Den här dörren leder in till avdelningen som är avsedd för alla som har byxor, vilket du kan se på den lilla figuren på dörren. Den är alldeles gratis, men här inne kan du inte göra allt som kan behövas.

FEMSPRINGA I den övre springan kan du stoppa in en femma, vilket du måste om du ska kunna öppna dörren till paradiset RWC (det betyder nog Riktigt WC). Väl därinne kan du uträtta alla tänkbara behov.

ALLSIDIGT Nu kan du se hur många fina funktioner de har byggt in i ett och samma lilla rum: Ett WC som går att använda vare sig du har kjol eller byxa. Dessutom ska det vara brukbart för de som sitter i rullstol, om de nu bara kunde öppna dörren. Till yttermera visso finns det tydligen något man kan lägga bebisar på om man ska kittla dem – under förutsättning att man har kjol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar