6 november 2012

Vi ärar fel hjältar

MINNESSTEN Det finns inga stora statyer av kung Sverker den äldre, men det finns en minnessten på platsen han dräptes. Om du kommer från Ödeshög och svänger av mot Turisthotellet, så kan du också stanna vid stenen.

När det står Gustav Adolf på almanackan, vilket det gör idag, så tycker en del att man ska passa på tillfället att ära och fira Gustav II Adolf. Detta är som du förstår helt tokigt. Den främste av alla kungar är kung Sverker den äldre, för han tillhör min familj.

Gustav II Adolf var en krigarkung som ledde Sverige in i olycka och skapade många änkor, inklusive sin egen fru. Dessutom var han inte särskilt duktig i att navigera i dimma, vilket kostade honom livet.
Kung Sverker den äldre däremot var en riktig baddare. Hans främsta merit är att han med stor sannolikhet är släkt med husse. Kungar på den tiden hade förstlingsrätt till alla brudar, vilket borde ha resulterat i ett antal avkommor. Eftersom husses förfäder fanns på samma plats som kungen, så vore det rent märkligt om vi inte var släkt (enligt husses kusin Jan).
I vilket fall som helst så blev stackars kung Sverker också dräpt, men inte av tyskar utan av sin körsven (=chauffören av släden). Kungen var på väg till Västra Tollstads kyrka där han skulle gå på julottan. Han var alltså ute i ett fredligt ärende när han mötte sin baneman (=mördare), vilket gör honom större än den mer firade krigarkungen.
Vad du har lärt av denna historia är följande: åk aldrig släde till julottan och lita aldrig på din chaufför.
Idag har vi, som du säkert vet, historiens mest betydelsefulla Sverker ibland oss. Och det är jag det, som är den störste hjälte som har funnits!
Hej så länge
Sverker

Leg. Sverkerättling

INSKRIPTION (=texten) ”Här mäler sägnen/wartd Konung Sverker den Gamle dräpt Julottan 1156” (=Här berättar man att kanske möjligtvis blev kung Sverker den äldre mördad Julottan 1156)

ALVASTRA Det var kung Sverker som släpade munkarna från Frankrike till Alvastra för att de skulle bygga ett kloster. Sverkers fruga Ulvhild fick klostret i morgongåva av sin man, som på så sätt försökte köpa sig en plats bland de saliga. Säkert sprang Sverker och Ulvid här som barn i huset, då det begav sig. På bilden ser du också en Sverker, men mycket finare.

KRONAN Som kronan på verket bland alla Sverker som har funnits, står här den finaste av dem alla och blickar ut över sina domäner. Jag – min egen hjälte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar