31 augusti 2011

Tillbaka till synderna

HUSSES HUS Här bodde husse när han var liten. Hans fönster är ett litet, litet längst till höger på andra våningen. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

När man blir gammal blir man lätt lite sentimental. Det gäller naturligtvis min husse också. Han ville gärna visa mig och Agnes var han bodde när han var liten. Därför tog han oss till Rödeby i Blekinge.

På vägen till Rödeby berättade husse hur duktig han hade varit som barn.
– Jag var skötsamheten själv, sade husse till Agnes och mig.
– Ni kan inte tro vad mina föräldrar var stolta över mig, fortsatte han inte utan visst darr i rösten. Ett riktigt önskebarn.
Husse fortsatte med att berätta för oss om hur duktig och rent av präktig han var som barn, medans vi for genom de täta blekingska barrskogarna.
Så kom vi till Rödeby.
– Här fick jag gå och köpa mjölk. Här bodde Håkan. Här, där det var en minkfarm, bodde Aina, Mats, Hugo, Mia och Nils. Där lekte jag mycket. Här låg kiosken. Så pratade han på.
Så var vi framme där husse bodde. Dörren stod öppen, det är församlingshus nu, och vi gick in.
– Jag ska visa hur vi bodde, sade husse stolt när vi kom in i det rymliga huset.
Men nu hade husse otur. Där stod ett par tanter. De hade dessvärre känt husse när han var liten.
– Han var inte precis skötsamheten själv, sade en av tanterna till Agnes och mig.
– Ni kan inte tro vad hans föräldrar fick skämmas över honom, fortsatte hon.
– Inte precis ett riktigt önskebarn.
Tanterna fortsatte med att berätta för oss om hur busig och rent av bråkig husse var.
– Skynda er, vi måste titta på resten av huset, sade husse som plötsligt fick väldigt bråttom.

Hej så länge
Sverker

Leg. sanningsupptäckare


HUS IGEN Nej, husse bodde inte i hela huset, bara i högra halvan. Om du hör husse berätta om sin jobbiga skolväg när han var liten, så tror honom inte. Han gick ut genom den numera igensatta köksdörren, gick 7,63 meter och in i skoldörren. Skolan låg i mitten av huset. Fotbollsplanen har numera blivit kyrkogård. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

KOMPIS Här bodde Sten-Erik. I det röda huset, inte i kyrkan. Han var husse bästa kompis. Om husse hade tagit den här bilden när han var liten, hade det bara synts en förvuxen granhäck. I den kunde man göra hyddor. I det före detta hönshuset fanns det loppor.Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

OTUR Dagens otur för husse och tur för mig och Agnes. Jag fick lite godbitar att äta. Dessvärre för husse så fick Agnes och jag höra sanningen om den unge husse. Förargligt för honom. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

HUSSES RUM Alla rum i huset var jättestora när husse bodde där. Med ett undantag. Det måste väl ha funnits någon anledning att husses föräldrar placerade honom i en garderob (en vägg fanns där klädställningen står), medans hans syster vräkte sig i ett riktigt rum, minst fem gånger större. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

UTSIKT Från husses lilla, lilla fönster kunde man se Kromnows potatisland och kyrkogården. Från hans systers stora, stora fönster kunde hon se ut över fotbollsplanen, nya skolan och skogen. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

1 kommentar:

  1. Vi har förstått att din husse är en riktig lurifax....dessutom skulle han passa bra som författare, så som han ljuger. Men det är trots allt dina historier Sverker, som är roligast och mest spännande att läsa. /Wi och Lu

    SvaraRadera