29 augusti 2011

Ingen belöning trots hjälp

TVEKSAM Vad kan detta vara? Jag känner inte igen svampen, så jag avrådde resursmatte att plocka den. Man måste vara säker i svampskogen. Jag tyckte den luktade lite skumt.

"Nu ska vi ut och plocka svamp", Sverker. Det var orden jag gärna ville höra. Gå ut i skogen och jaga svamp är jätteroligt. Vi gick runt sjön Illern. Där finns det många svampar du kan fylla din svampkorg med.

Jag är expert på att se vilka svampar man kan äta eller inte. Trodde du något annat, eller?
Här kommer exempel på en sorts svamp som absolut går att äta, och en som absolut inte går att äta. Titta bara noga på bilderna, så att du lär dig.
Sen finns det sådana jag inte har sett förut och då säger jag till resursmatte att de inte går att äta. Visserligen är jag inte riktigt säker, men det finns så många goda svampar som säkert går att äta, så det är bättre att säga att den inte går att äta. Tar man fel och äter en farlig, så kan det gå riktigt, riktigt illa.
Efter välförtjänt värv tar jag igen mig vid badplatsen. Det var inget roligt, inga badande att skälla upp ur vattnet.
Det var fint väder när vi kom hem, så vi bestämde oss för att grilla. Resurshusse grillade och resursmatte gjorde allt annat med maten, betyder det.
Tror ni Sverker och Egon fick smaka något? Nej, naturligtvis inte, trots att jag tiggde så fint jag kan och hade hjälpt till med svampplockningen så duktigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. mykolog (svampexpert)


JÄTTEGOD Den här svampen är riktigt god. Inte för att jag har fått smaka så mycket, men husse brukar tappa på golvet när han steker eller äter. Han är så fumlig.

FARLIG Om du ser en sådan här svamp, så ska du inte plocka den. Den är nämligen farlig för alla, utom för flugor. Därför heter den flugsvamp. Nosa inte på den heller.

JOBBIGT Att vägleda vid svampplockning kan vara ack så jobbigt. Jag passar på att vila, när jag ser en bra bänk. Men var höll alla badande hus? Ingen att skälla upp ur vattnet.

UTAN BELÖNING Nu ska vi grilla, det är ju så fint väder. Jaha tänkte jag. Klart jag ska få en fin belöning efter allt jag hade hjälpt till med. Men icke. Varken jag eller Egon fick en enda köttbit.

2 kommentarer:

  1. Jag tänkte anmäla mig till en svampplockningskurs på Studiefrämjandet men känner att det nu är helt onödigt när du lärt mig det man bör kunna i svampskogen.

    SvaraRadera
  2. Du är duktig Sverker .Behövs ingen svampkurs.Så fin du är när du liger på bänken vid sjön.Puss på dig från evap.

    SvaraRadera