15 februari 2011

Slussning – en ädel konst

Jag ger order till mina lillmattar Agnes och Mimmi hur de ska hjälpa slussvakten att öppna slussporten. Var det snygga honor i slussen var det husse som vevade. Var det gubbar eller fula kärringar, stannade han i båten.


Snart nog var vi framme vid vår första sluss. I en sluss åker man upp eller ner. Det beror på hur jag har bestämt innan. I första slussen hade jag bestämt att vi skulle åka ner. Då häller man ut vattnet från slussbaljan.
Nu ska jag berätta hur man gör när man slussar. När man slussar kan man nämligen göra på olika sätt.


1 Mitt sätt.
Jag kontrollerar att resurshusse kör in båten på rätt sätt. Lillmattarna hoppar vigt i land. Sen ser jag till att någon slänger iland framsnöret och någon baksnöret till lillmattarna som raskt drar det runt en pinne som finns på slusstranden. Sen ger de snöret till någon av hussarna eller mattarna som håller i det. Resurshusse Göran kommer med glada tillrop från sin ratt, där han är fast med superlim. Sen åker vi upp eller ner, beroende på hur jag bestämt.

2 Tyska flipperspelsättet.
För att klara denna metod krävs en båt med tysk flock. Man slänger iland ett snöre från frammen, alternativt baken, på båten och håller lite slappt i tåten. När sen vattnet kommer så slår båten först i ena sidan av slussen och sen den andra och sen tillbaka. Den kan den få riktigt bra fart. Båten far runt som kulan i ett flipperspel. Detta är ett bra sätt om man praktiskt vill testa båtens hållfasthet mot kraftiga smällar mot stenväggar. Riktiga baddare tappar också snörena, eftersom de inte orkar hålla emot sittande.

3 Franska badsättet.
Denna metod kräver en fransk flock, en båt, en stock och mycken finess. När slussvattnet sänks gäller det att placera båtens lucka för inspektion av propellern rakt över en stående sjunken stock. När så stocken passerat båtens skrov sprutar det in vatten. Om man häller mycket vatten i en båt sjunker den. Detta är inget bra sätt att tvätta kläder. De är mycket smutsigare när man tar upp dem ur kanaldiket. Även flocken och båten blir betydligt smutsigare efter badet. Men flocken luktar intressant när de klättrat upp ur slussen. Mycket intressant!

4 Tyska huligansättet.
Kräver stor båt och en tysk – mycket tysk – flock med bara hanar i 50-årsåldern. Gärna drickandes öl och rökandes cigarrer. Man börjar med att tränga sig före alla andra båtar i kön, så man kommer först in i slussen. Sen knyter man fast båten i så många pinnar man har snöre till, så andra båtar får lägga om sina snören runt samma pinnar. När slussningen är nästan klar, slänger någon av huliganerna loss de andra båtarnas snören så de faller ner i vattnet. På så sätt kommer de lätt åt sina egna. Dessa huliganer är oerhört populära bland alla andra. Matte tömde sitt ordförråd av tyska skällsord flera gånger när vi mötte en sådan flock. Tur att hon inte är allt för bra på tyska. Franska invektiv (=fula ord) är hennes specialitet.

5 Engelska studssättet.
Här måste man hitta en äldre engelsk gentleman, med kolonialstil på kläderna, som styr båten, och en stor och bred sluss. Man börjar med att köra in snett, väldigt snett. Sen ska chauffören säga: ”Oh, dear!” Han ska då backa in i båten bakom, alternativt slusskanten – eller både och. Efter ett nytt ”Oh, dear!”, drar han på gasen rejält framåt så han med kraft kan köra in i framförvarande båtar alternativt slussportar. Så kan han hålla på bra länge. Denna metod kan nästan få de härdade franska slussvakterna att tappa cigarretten ur mungipan. Svårigheten med engelska studssättet är att hela båtens flock ska inta största engelska lugn, det vill säga inte röra en enda min.

Hej så länge
Sverker

Leg. slussningsspecialist



Förberedelse för tyska flipperspelsmetoden. Det gäller att inte spänna snöret. Sen går man till frammen med snöret och det ska bara vara ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar