9 juli 2012

Mariannelund inte alls först med översvämning

PARK För fem år sedan såg det ut så här i en liten park i Tranås. Fiskarna kunde simma omkring och plocka daggmaskar i gräsmattan. I bakgrunden ser du stadshuset där det fattas visa beslut. Som stadsinvånare har vi saknat sådana i många år.

Typiskt småstäder som Mariannelund och Vimmerby att skryta. De är inte alls först med att få över 100 mm regn på en timme. Det hade Tranås redan på dagen för exakt fem år sedan. Så den grejen är redan körd.

Den här gången fick inte Tranås 100 mm på en timme, eftersom vi redan hade haft det för fem år sedan. Vägar spolades bort hos oss också och källare vattenfylldes. Sommens vattenyta steg över en meter på ett par dagar, och de förvånade fiskarna kunde simma omkring på större djup än tillförne.
Nej, den här gången fick vi duktiga 40 mm, men det var under ett dygn. Lite stiliga vattenpölar och att lite frömjöl spolades bort från husses bil var de enda synbara resultaten av nederbörden. Det blev bara en ordentlig rotblöta och husse kan fortsätta med att ge vattenspridaren semester. Den har faktiskt haft semester sedan förra sommaren. Husse däremot har inte haft någon semester på flera år, så han tycker väldigt synd om sig själv.
– Det är synd och skam att vi pensionärer inte får någon reglerad ledighet, brukar han säg upprört.
– Här har man gått och arbetat hela livet och man kan inte ens få ett par veckors semester.
Ja, det är verkligen synd om husse. Det är lika synd om mig också, för jag hade alltid semester samtidigt som husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. regnhund


VATTENVÄG Även Tranås kunde skryta med översvämmade och avstängda vägar. Detta är norra infarten till Tranås, där man alldeles gratis och skattefritt fick bilens underrede tvättat.

VACKERT Det är så här det ser ut hemma hos mig nu på min väg. I vattenpölarna kan jag spegla mig och på så sätt förgylla min promenad med extra skönhetsupplevelser.

VATTENRESERV Det är alltid bra att ha lite reservvatten utplacerat här och var efter promenadvägen, även om hettan inte är störande. En slurk färskt regnvatten är aldrig fel att läska sig med.

1 kommentar:

  1. Har husse fortfarande shortsen på sig??
    / wi o lu

    SvaraRadera