31 januari 2012

Den grannaste granen tog slut

SLUT Den fina granen som husse och jag ordnade på hemlig plats (=skogen) har tagit slut. De gröna barren förflyttades undan för undan från granen till golvet. Dessutom blev den snedare och snedare.

Julen börjar så sakta ta slut hemma hos mig. Igår var det dags för den fina granen att massakreras. Grenarna förflyttades en efter en till kakelugnen. Man kan säga att granen övergick från att värma själen till att värma kroppen.

Att ha barriga golv är inte särskilt kul, men det var precis vad husse och jag hade. Granens barr hade blivit trötta och orkade inte hålla sig kvar på sina tilldelade grenar. Istället hade de flesta slängt sig ner handlöst på golvet, där de låg och slöade och stacks.
– Nu får vi barr i hela huset, när jag bär ut granen, sade husse bekymrat.
– Vi skulle inte haft någon gran, tillade han efterklokt.
Om du kommer ihåg, så var vi tvungna att ha en gran, så att min Agnes skulle bli glad igen.
– Ta en sekatör (=avbitartång till grenar) och klipp av grenarna, så kan vi elda upp granen direkt, sade jag till husse. Jag är så klok.
Det var precis vad vi gjorde, och snart spred sig en skön värme i vårt torftiga hem. Vi eldade upp alla barr också. Nästan alla, eftersom en del fortfarande ligger här och där i hela huset.
Nu står inte granen inne och misspryder mitt hus längre. Nu står den ute och misspryder min trädgård.

Hej så länge
Sverker

Leg. julavslutare


STICKIGT ”Kom och sätt dig under granen, så jag kan ta en bild”, sade husse till mig. Är han dum, eller? Varför skulle jag vilja få massa stickor i baken? Det räcker att jag har vrickat tassen (det är synd om mig). Jag skyndar mig förbi istället.

MISSPRYDNAD Jag undrar just hur länge de sorgliga resterna av granen ska stå i min trädgård? Jag få sätta fart på husse. Han kan såga upp resten till ved, så gör granen någon mer nytta. Nu är den ju bara ful.

5 kommentarer:

 1. Frankly I would have taken the tree outside a little sooner, Sverker. That is just depressing. We took out our tree and put up our plant shelves to start seeds for the spring! Now THAT is cheerful!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unfortunately Eloise, it is not me who make the decisions here. It is nowadays my worthless dad. I'm with you!

   Radera
 2. Från vilket århundrade är julgransfoten?/Vimse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den prydde husses mormors föräldrahem, och då lär vi vara på andra hälften av 1800-talet.

   Radera
 3. Förr kunde de göra vackra saker./Vimse

  SvaraRadera