23 november 2011

Även du kan försköna naturen

Sverkers naturliga dekorationstipsskola


Visst är det vackert i naturen, hör jag ofta folk säga. Det har säkert du också hört. Inget är dock så bra, utan att det kan göras bättre. Mycket bättre.
En del av mina tips kan kräva en rejäl insats, men jag har också med tips som alla kan göra. Till och med du!
Så nästa gång du går ut i skogen: Ta med dig lite utensilier (=grejer), så även du kan dra ditt strå till stacken för att förbättra vår natur.


Hej så länge
Sverker

Leg. landskapsförbättrare


PLASRULLAR I det enahanda, ja rent utav tråkiga, odlingslandskapet, får vi alla vara tacksamma för de stora plastrullar som är placerade här och där på vallväxtåkrarna. Tidigare var det bara gröt, grönt och grönt. Nu lyses fälten, eller som här åkerkanten, upp av dessa mycket dekorativa plastkonstverk.

BERETT Tidigare växte det här en skog där man också kunde plocka svamp. Utsikten var minst sagt begränsad. Den mjuka mossan på marken gjorde att jag blev fuktig om fötterna. Nu är skogen borta och som ett extra plus har marken markberetts med en vacker maskin som har plockat bort mossan och gjort djupa dekorativa fåror. Svamp är ändå inte gott. Fast det blir väl lika illa som innan – om sådär en 79,37 år.

RISMUR Tänk vilken dekorativ mur det går att göra av lite kvistar. Det kan du säkert också göra en. Många bäckar små… Vägen har förbättrats av skogsmaskinernas hjul, så nu kan Egon bada när det har regnat och jag kan dricka vatten i de djupa spåren.

JAKTTORN Även ett jakttorn som har ruttnat, så det inte längre fyller sin urprungliga funktion, kan vara ett stiligt inslag i landskapsbilden. Det är nästan så man tror att Lars Wilks har varit framme. Bygg ett du också av gamla ruttna brädor!

RESTER Om du skulle vilja ha ett nytt jakttorn istället för det gamla, så kan du lägga resterna under en gran istället för att köra bråtet till tippen. Med lite tur kan du kanske spetsa ett par rådjur eller harar på de gamla rostiga spikarna som sticker ut. Även om de inte fastnar, så blir de mycket lättare att springa ifatt.

OLJEFAT Är du ägare till ett gammalt rostigt oljefat, så ta det med dig ut i skogen nästa gång. Tänk vad glad man blir när man möter en sådan här installation ute i ingenstans. Det bryter liksom av med den vackra rostbruna ytan. Kan du också fylla dem med lite spillolja, så blir det bara bättre.

BLOMMA Så här i november brukar det ju inte vara så många blommor i skogen. Bara massa bruna och vissna löv. Men se där! En röd och vacker cylindrisk Coca Colaburk. Visst blir du glad? Som en evigt blommande blomma, en eternell, mitt i tristessen. Snåla inte och panta dina burkar. Släng dem i skogen istället till glädje för alla som passerar.

LYSANDE Rätt vad det är, när jag går i den mörka dystra granskogen, lyser den upp. Någon vänlig själ har låtet det röda bandet sitta kvar i flera år. Jag undrar vad man får tag på så fina plastband. Något för granen där hemma nu till jul.

BILLIGT Det här är en riktig lågbudgetdekoration. Det är något vi alla, med lite god vilja, kan bidra med för att göra skogen vacker. Istället för att slänga använda plastpåsar, så stoppar du dem i fickan och tar med dem ut i naturen. På lämpliga (=väl synliga) ställen knyter du fast dem i en gren. Tänk vad fint det skulle vara om det hängde plastpåsar på alla trän i skogen. Om vi alla hjälps åt, så kanske vi kan komma dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar