5 september 2011

Grannens blommor tar över Tranås

ENSLIG Långt bort från mitt hus, cirka 473,4 meter, har en hård vind fällt några stiliga trän. I den glänta som bildades tog V:s blommor snabbt över och satte stopp för eventuella hallonbuskar. Man kan inte göra god sylt av blommorna, som man kan ha till pankakor. Hallon är bra mycket bättre.

Idag är inte läge för vildsinta inlägg. Gårdagen har satt sina spår. Jag tror det var löken och tomaten på hamburgaren jag inte tålde och fick huvudvärk av. Så det blir något synnerligen stillsamt: blommor.

Naturligtvis blir det inte vilka blommor som helst. Det blir min granne V:s blommor.
Det började så stillsamt i grannen V:s trädgård med några ditforslade fina blommor. Javisst, de var mycket vackra växter. Så långt allt bra. Men sen går blommorna över till frökapslar som så småningom exploderar. Ut kommer det maskrosfröliknande luftfarkoster som flyger iväg över landskapet.
Ett år när vi kom hem från vår semester, hade vår rabatt en frodig grönska av dessa blommor, som hade kvävt våra dyra planterade perenna växter.
Husse gav upp och planterade buskar där istället. Dessa håller nu på att förtvina i skuggan av V:s syrenhäck som växer in på min mark.
Detta var cirka fem år sedan. Idag finns blommorna i hela grannskapet. De öppna vindfällorna, som stormarna Gudrun och Per skapade, är nu en skog av V:s blommor. Och vår trädgård, fastän både husse och Agnes rycker upp varje planta de ser, är också drabbad. Till och med på vinterns färska kalhygge har dessa jätteblommor tagit över. Snart måste nog hela Tranås evakueras, för att inte invånarna ska kvävas.
Oj, nu har jag visst retat upp mig, så jag har fått huvudvärk igen.

Hej så länge

Sverker


Leg. jätteblomhatare


VACKER Jag kan hålla med om att det är en vacker blomma, men man vill ju inte ha den överallt. Tänk om det vore 5.438 västgötaspetsar därhemma. Det räcker med en Sverker och det skulle räcka med en blomma.

STRATEGISKT Hemma är det mest västliga vindar. Det innebär att denna plantering lätt sprider sig till områdets trädgårdar. Men visst är den imponerande?

STORA Här kan du se hur stora blommorna är. Jämför med den stiliga västgötaspetsen (=jag). Skulle du vilja ha över tusen av dessa blommor i din rabatt?

ESTET Min Agnes har alltid tyckt om att plocka blommor. De blir till vackra buketter, särskilt nu de senaste 18 åren, när hon tar med skaften också. Agnes tycker inte så illa om ogräset, som min husse gör. Hon kan göra massor av fina buketter till farfar. Ingen klagar på att hon tar för många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar