22 februari 2012

När var det nu igen?

Kommer du ihåg när det blev ett nytt millennium? Det kan vara svårt att komma ihåg händelser. Men har du någon synnerligen viktig händelse att hänga upp det hela på, så blir det genast mycket lättare. Så då tänker du så här: det var ju det året Sverker föddes. Genast vet du att det var år 2000.

2012 Väldigt vad lite snö det är, kanske du tänker. Kanske du tänker vidare och undrar när det var så mycket snö. Dessbättre kan jag tala om det för dig.

Vi vill gärna ha viktiga händelser att referera till, för att kunna komma ihåg andra saker.
– Det var två år efter Eldkvarn brann, har man ju hört många gånger. Eftersom Eldkvarn brann 1878, så kan du med din matematiska begåvning räkna ut att 1878 lägga ihop 2 blir 1880, så är det rätta svaret år 1880.
Idag visar jag exempel på en vinter för två år sedan. Förra att komma ihåg den så behöver du bara tänka på att det var det året som Sverker fyllde 10 år.
Stora händelser lämnar bestående intryck i historien. Snart kommer det dock en ny tideräkning. Sju år före, eller kanske tolv år efter, det året då Sverker vann Eurovison Song Contest.
Hej så länge
Sverker

Leg. tideräkningsrikslikare


2010 För två år sedan nästan precis, bilden togs den 20 februari, så såg det ut så här på garageuppfarten. Sådan skillnad kan det vara! Där fick du svaret på din undran när det var så mycket snö. Året var 2010, eller samma år som Sverker, jag alltså, fyllde 10 år.

2012 Vid min trappa ser det ut på detta sätt idag. Lite snörester här och där, men inte så att det är så särskilt besvärligt. Dessutom är mitt ryktbord snöfritt, så jag kammas och ryktas mest varje dag. Helt i onödan. Jag förlorar ju bara massor med hår.

2010 Ja, på det här sättet kan det också se ut. Lägg särskilt märke till att trädgårdsmöblerna fortfarande står ute. Vad säger du om det. ”Vi väntar med att ta in dem tills snön har smält", sade husse i början på november. När så snön smälte i mitten på april, så inte tog han in dem.

2012 Detta är normalt sett ett rum med utsikt. Det är Agnes rum. Utsikten finns ju kvar, bara det att man inte kan se sjön. Däremot kan man se snön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar