16 februari 2012

Nu börjar det märkas att det är skottår

SNÖDIKE Det här var vad husse skottade klockan sex på morgonen. Resten skulle han ta med den nyreparerade snöslungan. Det gick ju inte så bra.

I år är det skottår. Det är i alla fall vad husse har påstått ända sedan nyårsafton. Jag tycker att det har varit lite klent beställt med det, men nu har det börjat rätta till sig.

Förra året och året innan dess var rejäla skottår. Då fick husse skotta nästan varje dag.
– I år är det skottår, så då ska jag se till att snöslungan blir lagat, sade husse till mig för flera månader sedan. Lite framförhållning där.
Jo, han har en snöslunga, men den har inte fungerat de senaste fem åren. Men nu skulle det bli minsann bli ordning på den också.
Sedan oktober har husse gått och väntat på att det ska komma rejält med snö. Kallt har det varit, men snö har det inte varit. Men i förgår så kom den, snön alltså. Nästan tre decimeter.
Först skottade husse en liten ränna, så vi kunde hämta tidningarna på morgonen. Sen tog husse med sig sin gamla kopp till bredden fylld med kaffe när han startade i köket. Det var betydligt mindre i koppen när han anlände till sängen. I trappen kunde man se varför.
Efter lite tidningsläsning och kaffedrickande och morgon-tv-tittande, klädde sig husse och tog med mig på en promenad i hjulspåren på min väg. Det är inte precis prio-1, när det gäller att ploga den.
När vi kom hem från promenaden blev jag inlåst i huset.
– Du får inte vara ute Sverker, när jag kör med snöslungan, sade husse till stackars mig.
Sen var husse ute i över en halvtimme. Jag hörde att snöslungan startade till då och då, för att nästa stund stanna.
När husse kom tillbaka var han svettig och andfådd. Han mumlade några nedsättande ord om "den %€#$ snöslungan".
– Kom med ut, så ska vi skotta, sade husse till sin överlyckliga Sverker.
Tjugo minuter senare hade han skottat färdigt med snöskyffeln. Jag hade hela tiden anvisat var det skulle skottas. Han missade att skotta min kissgångar, den här gången också.
Men vilken tur att han reparerade snöslungan. Den är bra träning för armmusklerna.

Hej så länge
Sverker

Leg. snöman


LÅGPRIORITERAD Min väg är ju inte den första som Tranås kommun tänker på när det ska röjas snö. Så här såg vägen ut vid tolvdraget. Som tur är, så har grannen som bor längst in en fyrhjulsdriven bil. Han börjar jobba tidigt och får spåra åt oss andra.

BLÅSIGT Tittar du på träden hemma hos mig, så kan du se att det var blåsigt när det snöade. Du kan se klart och tydligt att vinden kom från Röhälla, det är därför det är en snörand på träden.

RYKTBORD På det här gamla gjutjärnsbordet får jag sitta när jag ska ryktas. Hoppas husse tar bort snön innan han tänker avlägsna överflödigt hår från min päls.

SKROTHÖRNAN Här står de överflödiga trädgårdsmöblerna husse ska göra i ordning. I alla fall så säger han det. Han sa det i våras också. Överflödiga trädgårdsmöbler får inte tälta under ett plastskynke, vilket är en ynnest som övriga trädgårdsmöbler kan njuta av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar