28 september 2011

Svart jobb på höga höjder

FARLIGT Att vara sotare innebär att man ska arbeta högt uppe på tak. Det beror på att skorstenarna sitter där. Jag undrar varför de inte är placerade på lite bekvämare höjd? Att klättra på tak är farligt.

Häromdagen var det sotare hemma hos mig. Att de kommer beror på att husse är så snål. Han eldar i kakelugnarna för att spara el. Det är osolidariskt.

Det är alltid trevligt när det kommer besökare till mig. Sotare är extra trevligt, eftersom de ser till att det är riskfritt att elda. I mitt hus har jag två kakelugnar och en täljstenskamin. När husse eldar i dem blir det sot. Blir det för mycket sot kan det brinna lite mer än vad man har tänkt sig.
Husse eldar friskt i kakelugnarna på vintern. Det är synnerligen osolidariskt mot de snälla elbolagen. Om alla gjorde som husse, så skulle de stackars elektriska direktörerna ha ännu sämre löner.
Och hur hade det sett ut i Sverige om inte svenska elkonsumenter hade gett Vattenfall råd att köpa kol- och kärnkraftverk i Tyskland?

Hej så länge
Sverker

Leg. energiexpert


VÄKOMMEN Det känns otäckt när folk klättrar på taket. Jag försökte hjälpa till så gott jag kunde, och som du ser gick det bra. Lättad kan jag hälsa min sotare välkommen på tryggare mark.

SNÄLL Det var faktiskt en väldigt snäll sotare som var hos mig. Alla är förresten snälla nästan. Han klappade mig och berömde mig, med all rätt. Är man fin så är man.

SOTSUGA Sotarna hade med sig en sotsugare. Det fungerar som en dammsugare, men är till för sot. Dammsugare har man till att plocka upp hundhår som virvlar omkring på golvet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar