7 juli 2014

Världens bästa recept på hembränt

SMAKPROV Jag blev inte bara kliad av hembrännaren Lars. Jag fick smaka ett exemplar av hans hembrända mandlar. Husse köpte lite, men av husse har jag inte fått smaka.

Vad man gör på fredagar och lördagar i Tranås, har jag redan berättat om. Vad man gör första lördagen i juli om man bor i Heda, ska jag berätta om idag.
Första lördagen i juli går man nämligen till Heda marknad. Där träffade jag Lars, som är expert på hembränt.


Heda marknad ligger precis vid kyrkan. Dit borde du hitta, eftersom kyrkan är uppkallad efter min släkt (=Hedbor = Hedabor) och har legat där i tusen år.
När jag planlöst strosade omkring på marknaden träffade jag Lars. Han är en gammal fotografkollega till husse. Numera ägnar sig Lars åt hembränt. Han var vänlig nog att låta mig provsmaka och dessutom fick jag receptet. Nu delar jag med mig till dig:

HEMBRÄNT

1. Socker
2. Lite vatten
3. Lite karamellfärg
4. Massa mandlar

Lägg allt i en gryta. Elda under och glöm inte att röra runt.
Ett, tu, tre, så har du hembrända mandlar. Lätt och gott.

Fast det fanns mycket annat också. På Heda marknad får man bara sälja hantverk, så det är svårt att få tag på leksaker som går sönder med en gång.
Min husse köpte brända mandlar, kalvdans och någon oströra. Till mig köte han inget, fast det fanns korv.
Däremot tvingades jag att lyssna till lördagsvalsen på dragspel.

Hej så länge
Sverker

Leg. marknadsbesökare.

GRYMT Du ser själv hur jag lider. Är det verkligen rätt att tvinga en västgötaspets att lyssna på dragspelsmusik? Dessutom på Lördagsvalsen!

TRÅNGT Normalt sett brukar det vara tomt här, när jag besöker Heda. Annat var det förr. I lördags till exempel. Då var det massor av människor.

SPÄNNANDE Det är alltid roligt att gå och tjuvlyssna. Det förmedlades många väderrapporter, skördeutsikter och vilka som de hade mött och inte mött.

FAVORIT När vi ändå skulle till Heda, så stannade vi och skövlade lite blommor på en åker. Som tur var fanns det många av farfars favoritblomma blåklint. Den buketten satte vi på familjegraven, där farfar finns.

2 kommentarer:

  1. Ohh vilken tur att det bara var mandlar jag trodde först att du börjat dricka sprit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför då? Naturligtvis var det mandlar.

      Radera