16 september 2011

Den stora fågeljakten

FÖRVÅNAD I morgon ska vi se om jag inte kan fotografera soluppgången från balkongen, sade husse till mig i går kväll. Han gjorde kameran i ordning redan på kvällen, så allt skulle vara klart för morgondagens smörbild. Solen gick upp förväntad tid och husse var vaken. Vad kunde gå fel? Jo, precis när han råkade knäppa av passerade det ett par hägrar på väg till morgonfisket. Nu skulle husse bli fågelfotograf!

Husse köper gärna på sig saker han inte behöver, bara de är dyra. Det senaste han inte behöver är ett stort dyrt telezoomobjektiv. Han ska bli naturfotograf.

– Det kostar bara 60% i USA jämfört med priset här, försvarade han sig.
– Och jag har alltid önskat mig ett.
Bilden på de suddiga hägrarna som så olyckligt registrerades i husses kamera, inspirerade honom till dagens fågeljakt med det nya objektivet. Vi gick åtta kilometer.
Hur det har gått med naturfotografen tycker du?
Det hade kunnat bli mycket gott till mig istället.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelhund


AMERIKAFÅGEL Detta är en bild husse är mycket stolt över. På den kan man se en fågel i ett träd. ”Bilden är tagen på 1.700 meters höjd uppe på Mount Rainer”, berättar husse malligt. ”Det fanns snö där.” Att fågeln i fråga ägnade sig åt att tigga mat av turisterna som satt och åt sin matsäck, talar han tyst om. Hade han haft lite mat i handen, kunde han ha använt närbildsobjektivet för att ta en bild av tamfågeln. Han fick väl skrämma den upp i trädet.

KAJOR En kväll satt husse ute i trädgården i Seattle. Månen lyste så tjusigt på den fete svensken. Samtidigt samlades det ett stort antal kajor, som flög hit och dit. Husse beslöt sig för att fotografera några kajor som svarta siluetter framför månen. Men först måste han: 1. Hitta kameran 2. Hitta objektivet 3. Gå ut igen och ta mästerverket. Dessvärre visade det sig att kajorna endast hade den höga tallen som uppsamlingsplats, innan de drog vidare. Inga fåglar fanns kvar. Men månen fanns där.

FÅGELJAKT Inte såg vi några fåglar inte. Vi hörde ett par stycken, men de höll sig dolda i lövverket runt omkring oss. Men jag fanns där. Och om sanningen ska fram, så kan ju jag inte fotograferas nog många gånger. Titta och njut!

TOM När vi efter så där åtta kilometers promenad kom hem, så ställde sig husse vid en av fågelholkarna. Vad hade han väntat sig, tror du? Jo, att det skulle flyga massa fåglar ut och in. Nu hade tyvärr de tidigare invånarna flytt den miserabla bostad, som husse ställt till deras förfogande. Ingen fågel syntes till.

HURRA Precis när vi skulle gå in efter den misslyckade fågeljakten, slängde husse en blick mot taket. Sedan slängde han upp kameran och tog denna fantastiska bild av en sädesärla i dess naturliga miljö. På våra takpannor.

1 kommentar: