1 augusti 2011

Vackra stad II

OLYCKSFALL Det var väl antagligen en kostnadsfråga som räddade kvar denna fula bro när den nya byggdes. Dessbättre är ju bron helt skymd från andra hållet av den nya och stiliga betongbron. Dessutom skymmer ju den vackra industrilokalen också bron. För att kunna se denna skamfläck i min stad, så måste du förvilla dig in på en parkeringsplats till ett serviceboende. En eloge till vår tidigare gatudirektör som såg till att de fula och sirliga gjutjärnsräckena byttes ut mot moderna i aluminium.

Jag fortsätter idag min miniserie i två delar med bilder från min vackra stad Tranås. Meningen är att du ska bli lockad att åka hit och fylla köpmännens kassakistor. Tyvärr, måste jag säga, kom jag på det här lite sent. Men det kommer väl andra semestrar och lediga dagar. Du är alltid välkommen till sköna stad.

Hej så länge
Sverker

Leg. skönhetsråd


STÖRST Alla städer, nästan, har ju sina hjältar. Om hjältarna är tillräckligt stora och duktiga, så får de en alldeles egen staty. I Tranås heter hjältarna Ove Fundin, flerfaldig världsmästare i speedway, och Lennart Hyland. Den som vann statykampen var Lennart Hyland. Hela svenska folkets superstjärna. Tranås kan tacka honom för mycket. Han höll uppe omsättningen på Systembolaget och som ett extra plus måste det betraktas att han lyckades komma nästan ända hem med bilen, trots 3,14 promille i blodet. Detta tyckte Tranås var värt en staty. Jag väntar bara på minnesmärket där han körde av på Hättevägen.

RÄDDAT Detta hus var ett gammalt fult hus med spröjsade opraktiska fönster. Även fasaden var full med massa onödiga dekorationer. Sen fick Odd Fellow tag i denna otidsenliga byggnad. Efter att de har piffat till huset med nya fina fönster, ny fasad och rivet bort tegeltaket, har huset blivit riktigt vackert. Vad är väl vackrare än korrigerad plåt?

GÅTA Om du tittar på föregående bild, så ser du en rondell i förgrunden. Det är rondeller som gäller nu. Tidigare var det trafikljus, som Tranås var mycket rikt begåvat med. Innan de byttes ut mot rondeller hann man ersätta dem med EU-anpassade ljus. Tranås var nog först i Europa med det. Just denna rondell är alldeles, alldeles ny, så varför det står 1999 i sten på den är en gåta. Var det då våra raska kommunala tjänstemän började skissa på rondellen?

TRANSFORMER Detta är ett exempel på hur man kan bevara en vacker byggnad. När OK-macken lades ner, tog det inte lång tid förrän den ersattes med en pizzeria. Sen har det legat massor med olika pizzerior där. Vad den heter den här veckan, är aldrig lätt att veta. Det finns även plats för lite garage, bilverkstad och hyreshus.

FUNKTIONELL Är detta Europas bästa och vackraste minigolfbana? Det är inte lätt att svara på. Men funktionellast måste den vara. Inga blommor som distraherar spelarna, utan bara enstaka kvickrotsstrån i gruset. Man har med placeringen också lyckats undvika all form av ful utsikt mot sjön eller badplatsen, genom att lägga den i en skuggig grop. Den ligger vid Hätte badplats, tre kilometer utanför Tranås centrum. Behöver du en liten skönhetskick i en spelpaus, så lyft bara blicken och beskåda baksidan på utomhuspaviljongen eller baksidan på serveringen. Detta är vad jag kallar genomtänkt in i minsta detalj.

5 kommentarer:

  1. Jag längtar faktiskt inte till Tranås. Det verkar vara värre där än i Nässjö och det vill inte säga lite./E-beth

    SvaraRadera
  2. Ännu ett gapskratt när jag läser funderingar och åsikter från Tranåsbygden.

    SvaraRadera
  3. Du lyckas verkligen vaska fram guldkornen i vår lilla stad, Sverker.

    SvaraRadera
  4. Aj,Aj,Aj Sverker du vet väl att det är strängeligen förbjudet för alla hundar (troligtvis även västgötaspetsar ) att vistas på vissa ställen i Hätte /Polly

    SvaraRadera
  5. Läs skyltarna vid Hätte ordentligt. Västgötaspetsar uppmanas att städa där.

    SvaraRadera